UKRAJINA HLáSí MRTVé A RANěNé I SESTřELENí 21 Z 22 RUSKýCH DRONů

Kyjev - Ukrajinské ozbrojené síly potvrdily ústup ze čtvrti Novyj ve východoukrajinském městě Časiv Jar. Získání kontroly nad oblastí ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupu ruských jednotek v tomto strategicky významném městě informovali i ukrajinští analytici z projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě.

"Pozice našich obránců byly zničeny a velení se rozhodlo ustoupit na bezpečnější a lépe připravené pozice," uvedl mluvčí ukrajinských sil na východní Ukrajině Nazar Vološyn. Snaha o udržení čtvrti by podle něj mohla vést k těžkým ztrátám na straně Ukrajiny.

Ruskem dobytá čtvrť Novyj se nachází východně od kanálu Siverskyj Doněc-Donbas, zatímco většina města leží na západ od něj. Podle serveru Meduza ukrajinské a ruské jednotky bojovaly o oblast čítající zhruba desítku ulic několik týdnů.

Ruská armáda nyní podle Vološyna pokračuje v ostřelování zbytku města v naději, že nad ním plně získá kontrolu. Vojáci Moskvy za posledních 24 hodin na město zaútočili celkem 238krát, uvedl mluvčí, podle kterého dělostřelecká palba většinou směřovala na jih města.

Skupina DeepState ve středu uvedla, že čtvrť Novyj boje zcela "srovnaly se zemí". I podle analytiků by setrvání ukrajinské armády v této části města vedlo ke "zvýšeným ztrátám". "Rozhodnutí odejít z tohoto distriktu je proto logické, i když obtížné," uvedli ve středečním příspěvku na telegramu analytici.

Ruská armáda v posledních měsících na frontě přebírá iniciativu a pomalu, ale jistě obsazuje další ukrajinské území, píše agentura AFP. Ruští vojáci se snaží zejména proniknout ukrajinskými obrannými liniemi na východě a zmocnit se průmyslového Donbasu. Ten nemá Moskva plně pod kontrolou ani více než dva roky po začátku invaze na Ukrajinu a deset let poté, co tam iniciovala rozpoutání separatistického konfliktu.

Ukrajina hlásí mrtvé a raněné i sestřelení 21 z 22 ruských dronů

Nejméně dva mrtvé a jednoho raněného po ruském ostřelování pohraničních okresů hlásí šéf Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny Ivan Fedorov, který se dopočítal celkem 391 ruských útoků na deset obcí v oblasti na jihovýchodě Ukrajiny během uplynulých 24 hodin. Ukrajinská obrana během noci sestřelila nad šesti oblastmi země 21 z 22 ruských útočných dronů, ohlásilo zničení ukrajinské stíhačky MiG-29 při útoku na letiště v Dněpropetrovské oblasti. Ruské jednotky podle ukrajinských analytiků dobyly další dvě osady na východě země.

"Ve vsi Novostrojevka-Vtoraja v důsledku shozu munice z bezpilotního letounu na soukromé hospodářství byl zraněn manželský pár a jejich šestnáctiletý syn," uvedl Vjačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Moskva tvrdí, že právě nad touto oblastí ruská obrana zničila jeden dron, dva pak nad Brjanskou oblastí a další nad Tambovskou oblastí. Gubernátor Gladkov později oznámil další čtyři raněné, včetně dvanáctileté dívky, v důsledku útoku ukrajinských dronů na tři auta v pohraničí.

Při náletech ruských dronů a dělostřeleckém ostřelování Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny utrpěla zranění osmašedesátiletá žena, ohlásil šéf oblastní správy Serhij Lysak. Škody utrpěla rovněž infrastruktura, včetně rozvodu plynu a elektrického vedení, a obytné domy a osobní auta.

Ruské jednotky pokračovaly v postupu v Doněcké oblasti na východě země, kde okupovaly obce Sokil a Voschod, napsal na sociální síti zpravodajský kanál DeepState, pokládaný za blízký ukrajinské armádě. Ukrajinský generální štáb odhadl, že Rusko přišlo během uplynulého dne o dalších 1200 vojáků a o více než 547.000 od začátku války.

Podobná tvrzení bojujících stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

2024-07-04T07:07:43Z dg43tfdfdgfd