Trending:


OBRAZEM: „Obchodní dům Máj cirkusáků ráj.“ Obří herna připomíná Discoland, zní kritika

Nově zrekonstruovaný obchodní dům Máj nepřestává budit kontroverze. Ještě ani nestihla skončit debata o Spitfirech na fasádě od Davida Černého, a už se rozhořela další. Tentokrát se do středu dění dostaly interiéry obchodního domu ze 70. let, které připomínají kluby a casina z 90. let. Dům na rohu Národní a Spálené ulice v Praze bude sloužit především jako velká herna, ale součástí budou také obchody, restaurace, bary, supermarket a venkovní...


Ukrajina podnikla rozsáhlé útoky dronů na ruské ropné rafinérie a radarové stanice

V pátek brzy ráno došlo k rozsáhlému útoku ukrajinských dronů na čtyři ruské ropné rafinérie, několik radarových stanic a další cíle v Rusku.


Na Olympiádě nebudou mít sportovci klimatizace. Kvůli tzv. udržitelnosti a uhlíkové stopě

Zelená ideologie poznamenává i Olympijské hry v Paříži. Apartmány, kde budou ubytováni sportovci, nejsou vybaveny klimatizací, aby byla prý zajištěna tzv. udržitelnost světové akce a snížila se tzv. uhlíková stopa. Některé delegace však tyto nápady odmítají a přivážejí sportovcům mobilní klimatizace, píše deník Le Figaro.


The Guardian: Vietnamská komunita zůstává na Ukrajině, někteří za ni i bojují

Kyjev - Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není výjimkou. Někteří její členové brání napadenou zemi se zbraní v ruce, napsal deník The Guardian.


Trump a Biden se připravují na debatu


Turisté z jachty zapálili celý řecký ostrov

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.


VIDEO: Mladíci hazardují se životem. Extrémně nebezpečnou jízdu na nárazníku vlaku si točili na kameru


Smrt jako z hororu: V Indonésii loví lidi obrovské krajty. Poslední obětí se stala matka čtyř dětí

V lesích Indonésie žijí nebezpečná stvoření. Číhají tam i obrovské krajty, které se nebojí pozřít člověka. Obětí jednoho hladového plaza se na počátku června stala také pětačtyřicetiletá žena a matka čtyř dětí Farida.


Babišův exit. Vliv na vládnutí v europarlamentu bude mít jen pár Čechů

V ne úplně nečekaném zvratu evropské politiky oznámil předseda ANO Andrej Babiš, že jeho strana opustí liberální frakci Renew Europe v Evropském parlamentu (EP) i evropskou stranu ALDE. Podle něj by nemohlo plnit svůj program. Hnutí v nedávných volbách získalo sedm europoslaneckých mandátů, jejich odchod tak může znamenat nemalé oslabení českého vlivu v Bruselu, protože většina tuzemských europoslanců se najednou ocitne v opozici.


Putin varoval Jižní Koreu. Kvůli podpoře Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že by bylo velkou chybou, kdyby Jižní Korea začala posílat zbraně na Ukrajinu.


Navzdory rétorice a vyhlašovaným sankcím chce EU prodloužit dodávky ruského plynu

V Evropě se mění postoje vůči sankcím proti ruskému plynu. Členské státy Evropské unie otáčí ve své deklarované snaze rychle a brutálně omezit dodávky zemního plynu z Ruské federace. EU chce nyní jednat o prodloužení pronájmu plynovodů i dodávek zemního plynu do Evropy. Podle zpravodajské agentury Bloomberg, která se odvolává na několik zdrojů obeznámených se situací, se země EU snaží zajistit, aby dodávky zemního plynu z Ruska pokračovaly i...


Kandidátské země by měly být do EU přijímány postupně, řekl Lipavský APA

Furth bei Göttweig (Rakousko) - Kandidátské země by měly být do Evropské unie přijímány postupně. Řekl to český ministr zahraničí Jan Lipavský agentuře APA na okraj Evropského fóra Wachau, které se v dolnorakouském klášterním komplexu Göttweig koná od čtvrtka do dneška. Šéf české diplomacie se podle APA vyslovil pro "model regaty", tedy soutěžení mezi kandidáty vstupu do EU v pokročilosti reforem. Společné přistoupení by podle něj "brzdilo...


Koho za Síkelu na ministerstvo průmyslu a obchodu? Umíme to vyřešit, avizuje STAN

Jedním z kandidátů hnutí STAN na pozici eurokomisaře je současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). V případě, že by ho vláda nominovala, respektive by se opravdu stal součástí Evropské komise, budou Starostové a nezávislí muset vyprodukovat náhradu. V kuloárech zaznívá hned několik jmen, debata je podle vyjádření představitelů hnutí pro Echo24 zatím jen „obecná a neformální“.


Farage prohlásil, že EU a NATO "vyprovokovaly" ruskou invazi na Ukrajině

Britský politik Nigel Farage prohlásil, že EU a NATO "vyprovokovaly" ruskou invazi na Ukrajině tím, že se rozšířily na východ. Uvedl to deník The Guardian.


Jen oběd pro koaly? Ne, krásně voňavý a léčivý eukalyptus můžete pěstovat i doma

V Austrálii, kde má svoji domovinu, dorůstá až do výšky sta metrů a je hlavní složkou potravy koal. Eukalyptus, známý také jako blahovičník, patří mezi nejvyšší dřeviny na světě. Víc než 700 druhů eukalyptů se navzájem liší vzrůstem i velikostí a tvarem listů. Exotický eukalyptus tak můžete mít jako keř na své zahradě a také doma v květináči jako pokojovou rostlinu. Bohaté využití má eukalyptus pro své pozitivní účinky na lidské zdrav i při...


Šokující smrt české řidičky ve Švýcarsku: Zabil ji kámen odražený z kamionu

Česká řidička přišla v pátek o život při dopravní nehodě na západě Švýcarska. Do její hlavy narazil kámen, který se odrazil od protijedoucího kamionu, informovala na svém webu místní policie.


Ukrajina po povolení používá americké zbraně za hranicemi a brzdí ruský postup

Týdny po rozhodnutí, které Ukrajině umožnilo používat zbraně dodávané Spojenými státy k omezeným úderům na ruské území, se Ukrajincům do určité míry daří zastavovat nový postup Rusů podél severovýchodní fronty. Vojenští velitelé nicméně volají po zrušení omezení pro střely dlouhého doletu, píše agentura AP.


Pietní akt v Ležákách uctí oběti nacistického teroru

Miřetice (Chrudimsko) - V místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku se dnes dopoledne koná pietní akt k uctění památky obětí ležácké tragédie. Před 82 lety Němci osadu vypálili a obyvatele odvlekli a popravili. Pietního setkání se zúčastní prezident Petr Pavel a senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL).


K čemu náboženství, kde bůh jsem já?

Výborné texty hledám v poslední době ponejvíce na Substacku, on-line platformě pro nezávislé publikování autorů, které z různých důvodů v mainstreamových médiích nenajdete. Dá se tu najít to, co by jinde pohledal: kritické, ideologickým balastem nezatížené uvažování a názorová otevřenost. Jedním z témat, která je zajímavé zde sledovat, je krize duševního zdraví u mladých lidí.


Jak zabránit blackoutu? Ruské útoky ničí ukrajinskou energetickou síť, Zelenskyj přišel s návrhem, co s tím

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje podpořit výstavbu solárních systémů pro výrobu elektřiny a stabilizovat tak energetickou síť, která byla výrazně zasažena ruskými útoky. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Ruský učitel poslal peníze na Ukrajinu. Stráví 15 let v trestanecké kolonii

Ruský vojenský soud odsoudil učitele umění Danila Kliku na 20 let vězení za vlastizradu, protože poslal peníze ukrajinské armádě. Prvních pět let stráví ve vězení, zbylých 15 let v trestanecké kolonii s přísným režimem, informovala agentura Ria Novosti.


Bouřka brala střechy


Chcete do ECR? Až podpoříte Ukrajinu. Orbán dostal políček od vytoužené frakce v EP

Pokud by maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz chtěli vstoupit do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v Evropském parlamentu (EP), museli by předložit písemné prohlášení vyjadřující podporu Ukrajině, uvedl spolupředseda ECR Nicola Procaccini, podle portálu Euractiv.it.


V Chorvatsku zadrželi Čecha kvůli smrtící explozi, kterou nepřežilo dítě

Ještě větší tragédie se stává z případu úmrtí dítěte po výbuchu v Chorvatsku, jak vycházejí najevo nové skutečnosti. Policie vyšetřuje šestačtyřicetiletého českého občana, který je podezřelý z toho, že dítě nechal vzít si do auta výbušné zařízení nalezené na označeném vojenském cvičišti. Dítě ho pak zřejmě omylem odjistilo.


Partnerství Ruska a KLDR znepokojuje OSN. Guterres vytáhl sankce

Rusko musí dodržovat mezinárodní sankce uvalené na Severní Koreu (KLDR), prohlásil v pátek generální tajemník OSN António Guterres. Tento výrok byl reakcí na prohloubení vztahů mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.


Na návštěvě u Jaroslavy a Dominiky Sedláčkových: Návrhářské duo matky s dcerou ohromuje originálními výšivkami

Magazín Lifee.cz tentokrát navštívil uznávané návrhařské duo Jaroslavu a Dominiku Sedláčkovy. K velmi úspěšné mamince se do tandemu přidala i dcera a úspěch sklízí společně. V exkluzivním rozhovoru nám dvojice prozradila zákulisí jejich společné tvorby a spolupráce, ve které se ale každá z nich věnuje svému pojetí módy.


V bouřkách se vyskytly kroupy velké až 8 cm a nárazy větru až 100 km/h

Praha - V bouřkách, které přes Česko postupovaly v pátek navečer a v noci na dnešek, se vyskytovaly kroupy velké až osm centimetrů, výrazné nárazy větru a také intenzivní srážky. Hasiči měli kvůli bouřkám přes 1000 výjezdů, bez dodávek elektrické energie zůstávalo kolem 18:00 asi 4000 domácností, a to zejména na Karvinsku. Nejhorší byla situace v Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji.


Nizozemsko věnuje Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová v pátek oznámila, že Nizozemsko spolu s další zemí poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot. Uvedl to server CNN.


Ficova vláda útočí na neziskovky. „Vytvářejí umělého nepřítele,“ říká Katka Batková

Plošné dotační škrty, verbální útoky i chystaný zákon vzdáleně připomínající ruská a maďarská nařízení o takzvaných zahraničních agentech. Slovenská vláda dělá směrem k neziskovým organizacím to, co slibovala – tedy že s nimi „zatočí“. V tomhle testu odolnosti může občanskému sektoru pomoct i prožité autoritářské období vlády Vladimíra Mečiara. „Jsme v tom zkušenější než v Česku,“ říká o slovenských neziskovkách


Dva klienti Uniqa zranění na Islandu jsou na JIP, jejich stav už není vážný

Praha/Reykjavík - Dva klienti pojišťovny Uniqa, kteří se zranili před týdnem při nehodě autobusu na Islandu, jsou stále na jednotce intenzivní péče. Jejich stav už není vážný a ani nejsou v umělém spánku, řekla ČTK mluvčí Uniqa Eva Svobodová. Pojišťovna nyní eviduje šest hospitalizovaných klientů. U Uniqa bylo pojištěno 15 z 20 účastníků zájezdu. Při nehodě se zranilo 12 lidí.


Policie pátrala po třináctileté dívce, sestře úspěšné biatlonistky Voborníkové

Policisté pátrali po třináctileté dívce z Trutnovska, která se nevrátila domů od pátečního odpoledne. Pohřešovaná byla sestra biatlonistky Terezy Voborníkové, která na sociálních sítích požádala o pomoc při hledání. Díky pomoci veřejnosti ji policisté nakonec našli a dívka je v pořádku.


Klidný, vyrovnaný, připravený šel před 75 lety generál Heliodor Píka na popravu

Syn Milan Píka strávil s otcem poslední noc před jeho popravou, byl oběšen ráno 21. června 1949. „Není ve mně zloby, studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost, pravda – snad jen dočasně – a šíří se nenávist, mstivost,“ napsal na rozloučenou. Dne 20. června 1949 po obědě zavolali z borské věznice do pražského bytu Píkových,


Soutěž netradičních plavidel v Holešově ovládla loď Mezi nebem a zemí

Holešov (Kroměřížsko) - Loď pojmenovaná Mezi nebem a zemí zvítězila v dnešní soutěži netradičních plavidel na rodinném hudebním festivalu Holešovská Regata na Kroměřížsku. O její zhotovení se postarali žáci Základní školy a Mateřské školy Choryně na Vsetínsku. Pomáhali jim pracovníci školy a také rodiče, řekla ČTK vychovatelka Veronika Jakešová. Lodě z Choryně se soutěže úspěšně účastnily i v minulých ročnících.


Proč potřebujeme více žen ve vědě?

Ženy na vědeckém poli čelí systémovým překážkám i zpátečnickým stereotypům, které se těžko bourají. Program L’Oréal-UNESCO Pro ženy ve vědě upozorňuje na důležitost ženské perspektivy ve vědě a finančně podporuje vybrané etablované vědkyně.


Rusko podniklo masivní útok na zařízení kritické energetické infrastruktury Ukrajiny

Rusko v noci na sobotu uskutečnilo "masivní" útok na zařízení kritické energetické infrastruktury v oblastech na západě a jihu Ukrajiny, uvedlo ministerstvo pro energetiku v Kyjevě podle serveru Ukrajinska pravda.


Reportér ČT Richard Samko na sebe se ženou veřejně nakydali špínu: Padala slova o rozvodu, alkoholismu a chorobné žárlivosti

Když už prát veřejně prádlo, tak pořádně, ať špína létá pořádně okolo. To si patrně řekli reportér ČT a Romea.cz Richard Samko (46) a jeho paní Angelika, když se do sebe podle zjištění eXtra.cz ostře pustili na Facebooku. Temperamentní žena elitního romského novináře již dříve obviňovala z fyzického napadání, pak nám ale sdělila, že si vše vymyslela ze žárlivosti. Nyní Samko tvrdí, že jeho paní pije a nestará se o syna, Angelika to ovšem odmítá...


Skála podal ústavní stížnost v kauze výroků o Katyni, dostal podmínku

Brno - Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála podal ústavní stížnost proti rozsudku, podle kterého se dopustil popírání válečného zločinu, masakru polských zajatců v Katyni. Vyslechl si trest osm měsíců vězení s podmínečným odkladem na 1,5 roku. Na soud se obrátil také další odsouzený Vladimír Kapal a Spolek Svobodné rádio, kde výroky zazněly. ČTK to zjistila z justičních databází a od mluvčí Ústavního soudu Kamily Abbasi.


Počasí: Česko zasáhly extrémní bouřky! Padaly masivní kroupy, objevily se supercely! Tisíce lidí bez proudu

Po silných bouřkách, které zasáhly Česko v pátek a během noci, bylo ráno přibližně 30 000 domácností bez elektřiny. Nejhůře postiženými oblastmi byly Moravskoslezský, Jihomoravský a Liberecký kraj, uvedly distribuční firmy ČEZ a EG.D. Energetici předpokládají, že dodávky elektřiny budou obnoveny během dne.


Praha podala trestní oznámení v kauze Dozimetr, audity ukazují na korupci

Praha - Praha podala kvůli kauze Dozimetr trestní oznámení, audity provedené v pražském dopravním podniku (DPP) ukazují na to, že byly některé zakázky předražené, že firma nevýhodně vynakládala finanční prostředky a že v ní byla korupce. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Auditoři podle něj prověřovali smlouvu dopravního podniku se společností Xanthus Servisní, společný podnik DPP a firmy Nové Holešovice a smlouvy s Akvo...


Druhý mírový summit o Ukrajině by mohla hostit země z globálního jihu

Druhý summit, kde se budou projednávat ukrajinské návrhy na mír s Ruskem, by mohla hostit země z tzv. globálního jihu. Podle serveru Ukrajinska pravda to oznámil poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.


Balkánské státy hlásí masivní výpadek elektřiny. Přestaly fungovat semafory, platební terminály i tramvaje

Masivní výpadek elektřiny zaznamenaly v pátek krátce po poledni několik balkánských států. Výpadek zasáhl Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Albánie a velkou část Chorvatska. Příčiny výpadku elektřiny zatím nejsou známy, informuje deník Dnevnik.


Trapná Havlíčkova návštěva neratovické hospody: Takový vládní kartáč dlouho nezažil

Boj o voliče je v plném proudu a Karel Havlíček se do toho skutečně obul. Vyrazil do hospody v Neratovicích a ihned se na sociální síti X pochlubil, jaký vládní kartáč v tomto sedacím zařízení zažil. Respektive šlo podle jeho slov o vládní kartáč, který dlouho nezažil. Rozepsal se také o tom, že to bylo drsné. No, drsná hospoda, drsní lidé, drsné kartáče. Tak jako tak se jedná o poměrně zajímavý volební boj a samotní uživatelé sociálních sítí to...


Trump: „Teď slyším, že Francie chce bojovat na Ukrajině. Tak hodně štěstí“

Bývalý americký prezident a také znovu kandidát na křeslo v Bílém domě Donald Trump si myslí, že důvodem ruské intervence na Ukrajinu je NATO, resp. jeho rozšiřování. "Slýchal jsem to už dlouho a myslím, že to je opravdu důvod, proč tato válka začala," řekl Trump tento týden v podcastu Davida Sackse "All In". Trump již dříve několikrát prohlásil, že kdyby byl prezidentem. válku na Ukrajině by rychle ukončil a žádné peníze by do Kyjeva neposílal.


Pekarová Adamová: TOP 09 se stala pevnou součástí politické scény

Praha - TOP 09 se za 15 let své existence stala pevnou součástí české veřejné sféry a politické scény. Dala lidem možnost volit odpovědnou stranu, jejíž program je postaven na moderních řešeních pro současné problémy, ale zároveň s velkým přesahem do budoucnosti, míní předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Za naprosto ideální považuje vzhledem k současné situaci koaliční formát vládního uskupení Spolu, v němž její strana...


Americké úřady jdou po Adobe. Zrušení předplatného Photoshopu je složité a drahé

Americká FTC s ministerstvem spravedlnosti žalují Adobe |Podmínky zrušení předplatného jim připadají příliš komplikované |Firma nekomunikuje transparentně ohledně storno poplatku


Marvanová: Vyšinutý střelec z fakulty napsal dopis policistům. Zbraně si koupil, aby vraždil

Půl roku po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nedostala veřejnost odpovědi na klíčové otázky. Policii se do dnešního dne nepodařilo úspěšně rozptýlit všechny pochybnosti kolem prosincového zásahu. Otázek naopak přibývá. Se závěry vyšetřování nejsou spokojeny ani rodiny zastřelených studentů. Některé z nich zastupuje advokátka a senátorka (nestr. za Spolu) Hana Kordová Marvanová, která byla zmocněna k podání stížnosti proti...


Na Česko udeří extrémní bouřky: Nebezpečí hrozí kvůli supercelám i obřím kroupám

Na Česko se ženou extrémní bouřky. Meteorologové na oficiálních stránkách varují, že zasáhnou většinu našeho území a mohou se k nim přidat i supercely, veliké kroupy a silný nárazový vítr. Výstraha platí od pátečních dvou hodin odpoledne do deváté hodiny večerní.


Slávka (38): Utajila jsem před manželem, že jsem poškrábala auto. Stačil mi k tomu lak na nehty

Slávka před deseti lety při vyjíždění autem z podzemní garáže odřela lak na zadním nárazníku. Vyřešila to lakem na nehty. Nikdy se na to nepřišlo.


Zombie droga fentanyl už zabíjí v Polsku. Je padesátkrát silnější než heroin

Jeden gram této látky dokáže zabít až 500 lidí a její deriváty mají ještě silnější účinky. Fentanyl se objevil i v Polsku a oficiálně má už čtyři oběti. Na sociálních sítích se hojně sdílí video dvojice narkomanů typicky se kymácejících na ulici v Poznani.


Válka na Ukrajině ONLINE: Ukrajina by podle Zelenského poradce chtěla příští mírový summit do konce roku

Ukrajina by si přála, aby se další mírový summit konal ještě letos, hostit by ho mohla jedna se zemí takzvaného globálního jihu, některé z nich to Kyjevu již nabídly. Agentuře Reuters to sdělil poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Ihor Žovkva. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže: