TRUMP: „TEď SLYšíM, žE FRANCIE CHCE BOJOVAT NA UKRAJINě. TAK HODNě šTěSTí“

Bývalý americký prezident a také znovu kandidát na křeslo v Bílém domě Donald Trump si myslí, že důvodem ruské intervence na Ukrajinu je NATO, resp. jeho rozšiřování. "Slýchal jsem to už dlouho a myslím, že to je opravdu důvod, proč tato válka začala," řekl Trump tento týden v podcastu Davida Sackse "All In". Trump již dříve několikrát prohlásil, že kdyby byl prezidentem. válku na Ukrajině by rychle ukončil a žádné peníze by do Kyjeva neposílal.

"Už dvacet let slýchám, že pokud Ukrajina vstoupí do NATO, bude to pro Rusko skutečný problém. Slýchal jsem to už dlouho. A myslím, že to je skutečný důvod, proč tato válka začala," prohlásil nyní Trump.

Republikánský kandidát na prezidenta tvrdí, že když byl ještě v Bílém domě, nemluvilo se o ozbrojeném konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, ale jakmile ho vystřídal Joe Biden, začala se situace zhoršovat.

"Myslel jsem, že ruský prezident (Vladimir) Putin by mohl - no, podívejte, je to dobrý vyjednavač, myslel jsem, že to udělá prostřednictvím vyjednávání," řekl Trump v narážce na politiku Moskvy vůči Kyjevu. "Pak najednou zaútočili a já se zeptal 'co se tady děje?'" Jednou z klíčových rolí ve vzniku konfliktu byla podle bývalého prezidenta rétorika přicházející z Bílého domu. "A jedna ze špatných věcí, které (Biden) řekl, [bylo], že Ukrajina se chystá vstoupit do NATO‘,“ prohlásil Trump.

Sacks v rozhovoru s Trumpem řekl, že kolem ledna 2022 americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že Ukrajina vstoupí do NATO, a podle Washingtonu by bylo v pořádku umístit tam jaderné zbraně. Není proto divu, že sklenice pro Rusy přetekla, poznamenal moderátor.

"No, předpokládejme, že bys vládl v Rusku. Nebyl bys příliš šťastný," odpověděl Trump. "Vždy jsme věděli, že to nepřipadá v úvahu," dodal s odkazem na možné členství Kyjeva v NATO.

Návrh na členství Ukrajiny v NATO byl podle Trumpa velmi provokativní. "A teď je to ještě provokativnější. Slyšel jsem, že se teď (zase) mluví o vstupu Ukrajiny do NATO. A teď slyším, že Francie chce vstoupit do války, chce bojovat. No, tak hodně štěstí!“

David Sacks je podnikatel a investor, především do internetových technologií. Býval produktovým šéfem PayPalu. Mimo jiné v roce 2020 spoluzaložil a provozuje podcast All In, který je zaměřen na byznys a technologie a jejich vztah s politikou.

2024-06-22T08:34:36Z dg43tfdfdgfd