V USA OBVINILI RUSKéHO OBčANA ZE SPIKNUTí. POMáHAL GRU PřED INVAZí NA UKRAJINU

Federální porota v americké státě Maryland obvinila ruského občana ze spiknutí s cílem nabourat se do ukrajinských vládních počítačových systémů a zničit je a jejich data. Informoval o tom server RFE/RL.  Útočník spolupracoval s GRU a kybernetické útoky byly velice rozsáhlé. 

Obžalovaným je dvaadvacetiletý Rus Amin Timovič Stigal. Protizákonného chování se měl dopustit ještě před začátkem ruské invaze proti Ukrajině. „Jak se tvrdí, obžalovaný se v předvečer nespravedlivé a nevyprovokované invaze Ruska na Ukrajinu spolčil s ruskou vojenskou rozvědkou, aby provedl kybernetické útoky zaměřené na ukrajinskou vládu a později na její spojence, včetně Spojených států,“ shrnul generální prokurátor Merrick B. Garland podle tiskové zprávy amerického ministerstva spravedlnosti (DoJ). 

Stigal a GRU se měly spolčit v lednu 2022, aby „využili služeb americké společnosti k distribuci malwaru známého v kyberbezpečnostní komunitě jako WhisperGate do počítačových systémů desítek ukrajinských vládních subjektů a zničili tyto systémy a související data před ruskou invazí na Ukrajinu“. 

Mezi napadené patřila ukrajinská ministerstva zahraničí, financí, spravedlnosti, energetiky, školství a zemědělství. Vedle toho byla napadena státní služba pro bezpečnost potravin a ochranu spotřebitele, účetní komora, státní pohotovostní služba či kanceláře pro pojištění motorových vozidel.

Za tyto skutky Stigalovi hrozí trest odnětí svobody v maximální výši pěti let.

Garland potvrdil, že DoJ stojí za Ukrajinou. „Ministerstvo spravedlnosti bude i nadále stát na straně Ukrajiny na všech frontách jejího boje proti ruské agresivní válce, včetně pohnání k odpovědnosti těch, kteří podporují škodlivé kybernetické aktivity Ruska,“ dodal. 

Útoky měl Stigal provádět za podpory ruské rozvědky GRU. „GRU opakovaně uplatňuje v kyberprostoru ruskou státnickou metodu nevybíravého ničení a zastrašování. Ministerstvo se bude snažit zabránit a narušit takové škodlivé chování, které se opírá o online služby nebo infrastrukturu v USA nebo které se zaměřuje na americké oběti,“ upozornil generální prokurátor. 

Na řešení případu se podílel Federální úřad pro vyšetřování (FBI). „Amin Timovič Stigal se pokusil využít škodlivý software na pomoc ruské armádě při invazi na Ukrajinu. Dnešní obvinění dokazuje neochvějné odhodlání FBI bojovat proti záškodnickým kybernetickým aktivitám našich protivníků a budeme i nadále spolupracovat s našimi mezinárodními partnery, abychom zmařili pokusy podkopat a poškodit naše spojence,“ vylíčil zástupce ředitele FBI Paul Abbate. 

Vzájemné souzení občanů USA a Ruska

Rozsudek týkající se Stigalova spiknutí přišel právě ve chvíli, kdy v ruském Jekatěrinburgu ve středu započal soud s americkým novinářem Evanem Gershkovichem. Úřady ho viní ze sběru informací pro CIA o činnosti podniku Uralvagonzavod, který vyrábí a opravuje armádní techniku.

Moskevský soud v dubnu odmítl novinářovo odvolání proti prodloužení pobytu ve vazbě, kde už se nachází déle než rok. Moskva říká, že není možná žádná výměna vězňů či zadržených, dokud nepadne verdikt v Gershkovichově případu. 

Gershkovich byl zadržen loni 29. března ve městě Jekatěrinburg na Urale. Ve vazbě čeká na soud, u kterého mu za údajnou špionáž hrozí až 20 let. Novinář je prvním zástupcem profese, jehož Rusko z těchto důvodů zatklo od konce studené války. 

„Vyšetřování prokázalo a zdokumentovalo, že americký novinář z The Wall Street Journal, Gershkovich, na příkaz CIA... sbíral tajné informace o aktivitách obranné společnosti,“ řekl ruský prokurátor Mikael Ozdojev novinářům.

Podle amerického velvyslanectví v Rusku však ruské úřady nepředložily žádné důkazy podporující obvinění ze špionáže. „Ruské úřady nepředložily žádný důkaz podporující obvinění vznesená proti němu, nedokázaly odůvodnit jeho pokračující zadržování a ani vysvětlit, proč je Evanova novinářská práce zločinem,“ uvedlo velvyslanectví USA v prohlášení.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu po jednání uvedl, že zatím v souvislosti s Gershkovichovým případem nelze mluvit o výměně vězňů se Spojenými státy. Takové záležitosti totiž podle jeho slov vyžadují „ticho“ a je třeba počkat na verdikt soudu.

Související články

2024-06-27T20:15:00Z dg43tfdfdgfd