PEKAROVá ADAMOVá: TOP 09 SE STALA PEVNOU SOUčáSTí POLITICKé SCéNY

Praha - TOP 09 se za 15 let své existence stala pevnou součástí české veřejné sféry a politické scény. Dala lidem možnost volit odpovědnou stranu, jejíž program je postaven na moderních řešeních pro současné problémy, ale zároveň s velkým přesahem do budoucnosti, míní předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Za naprosto ideální považuje vzhledem k současné situaci koaliční formát vládního uskupení Spolu, v němž její strana spolupracuje s ODS a KDU-ČSL. V koalici se TOP 09 neztrácí, právě naopak, sdělila ČTK a připomenula výsledek nedávných voleb do Evropského parlamentu, kde si strana udržela dva mandáty.

Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se z politiky stáhl před utvořením koalice Spolu, ČTK rozhovor k výročí strany odmítl poskytnout. Uvedl, že nemá rád, když otcové zakladatelé svou stranu kritizují. Nemluvil by upřímně, což nechce.

Podle ministra pro vědu a výzkum Marka Ženíška se TOP 09 stala etablovanou politickou stranou, která má svůj stabilní elektorát. "Hodnoty, na kterých je topka postavena, jsou pro nás naprosto neměnné, ve své politice jsme čitelní. Máme stabilní zastoupení v Poslanecké sněmovně i v Senátu, třetího nejvyššího ústavního činitele, dva ministry ve vládě, máme silné zastoupení v zastupitelstvech, jsme v Evropském parlamentu. Ušli jsme kus cesty a já jsem rád, že je to vidět," uvedl politolog, který se stal jedním z prvních členů TOP 09.

Podle Pekarové Adamové politici TOP 09 jako jedni z mála v Česku nehledí jen na momentální prospěch. "Topka se stala synonymem pro západní ukotvení a rozpočtovou zodpovědnost. Do veřejného prostoru přinesla řadu témat, která se postupně daří prosazovat - jedním nejaktuálnějším příkladem za všechny je korespondenční volba - byla to právě TOP 09, která ji začala prosazovat jako první už před několika lety," uvedla.

"S řadou témat jdeme proti proudu většinového mínění - například prosazujeme přijetí eura, řešení dopadů klimatické změny a modernizaci ekonomiky. Zároveň ukazujeme, že se umíme domluvit, protože koalice Spolu vznikla i díky naší schopnosti držet slovo, hledat konsenzus a nadřadit společný zájem nad zájmy jednotlivých stran či osobností," řekla předsedkyně k viditelnosti TOP 09 v koalici.

Další sbližování s ODS, jak o něm spekulují média, nepřipouští Pekarová Adamová ani Ženíšek. "TOP 09 a ODS se shodují v základních principech fungování demokratického právního státu. Máme společného soupeře - a tím jsou populisté a extrémisté, kteří takové fungování ohrožují. Zároveň ale existují dílčí otázky, u kterých se neshodneme, a u kterých musíme nacházet výrazné kompromisy. Pro takovou spolupráci je koaliční formát naprosto ideální a dokazují to jak naše výsledky na celostátní, tak na komunální a nyní i evropské úrovni," uvedla šéfka strany. Podle Ženíška je TOP 09 samostatnou a suverénní stranou, která se nepotřebuje s nikým slučovat, je rovnocenným koaličním partnerem, kterým chce zůstat také do budoucna.

Počet členů TOP 09 se pohybuje nad 2000, aktuálně jich má 2128. Voliče sbírá podle Ženíška mezi mladšími a ve velkých městech. "Jsou to lidé, kteří s našimi hodnotami souzní a ví, že z nich neuhýbáme. Vnímají Českou republiku jako důležitou součást Evropské unie a Severoatlantické aliance. Na domácí scéně od státu očekávají, že jim nebude házet klacky pod nohy, ať už se to týká jakékoli oblasti života," uvedla Pekarová Adamová.

2024-06-22T05:36:37Z dg43tfdfdgfd