HáDKA VE SNěMOVNě KVůLI VYZNAMENáNíM: POSLANCI SE PřELI O ZEMANA, KUNDERU I BRATRY MAšíNY

Exprezident Miloš Zeman, spisovatel Milan Kundera nebo bratři Mašínové. Poslanci dávali dohromady seznam lidí, kteří si podle nich zaslouží vyznamenání od prezidenta. Jmen se objevilo hodně, poslanci se kvůli nim i pohádali.

Osobnosti ze všech oblastí života, které se zasloužily o rozvoj společnosti. Celkem 161 známých i méně známých jmen projednávali poslanci.

Mezi nominovanými je básník a textař Karel Kryl, jehož písně se staly symbolem v boji proti totalitě. Dále bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová a v neposlední řadě Eva Filipi – do roku 2023 česká velvyslankyně v Sýrii.

ČTĚTE TAKÉ: Politici vzpomínají na vraždu Milady Horákové. Její smrt odhalila pravou tvář rudého teroru

Emotivní debatu rozpoutal návrh Andreje Babiše. Ten totiž nominoval spisovatele Milana Kunderu. „Strávil velkou část života v exilu ve Francii, nikdy nezapomněl na své kořeny,“ odůvodňoval Babiš svou nominaci.

„14. března 1950 se měl Kundera dostavit na SNB a vypovědět, že si nějaký muž nechal kufr v úschovně. Majitel byl zatčen a odsouzen ke 22 letům vězení,“ poznamenal k jeho návrhu poslanec Stanislav Berkovec (ANO), který je proti Kunderově nominaci.

Stejně tak i poslanec Pavel Žáček (ODS): „Kundera dostal do vězení agenta Chodce, spolupracovníka zahraniční zpravodajské služby, který měl zde v Praze své úkoly,“ zdůraznil.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) naopak poznamenala, že Kunderu považuje za jednoho z největších spisovatelů a má jeho díla opravdu velmi ráda.

I přes neshody ohledně Kunderovy minulosti, návrh přes poslance prošel – pro jich hlasovalo 126, proti pouze dva.

Zeman ani bratři Mašínové neprošli

Opozice navrhla na vyznamenání i bývalou hlavu státu Miloše Zemana. Jeho nominace ale přes pětikoalici neprošla.

„Co si to vůbec dovolujete? Srovnávat takové lidi jako je Kundera a Zeman, když jste si na Hrad dosadili, co jste si dosadili?“ zastával se Zemana Jaroslav Foldyna (SPD).

A na seznam se ani letos nedostali dlouhodobě kontroverzní bratři Mašínové – členové protikomunistického odboje.

Pro jejich nominaci byla například Pekarová Adamová: „Já jsem pro to, aby bylo uděleno vyznamenání bratrům Mašínům.“ Proti zas předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO). „Spáchali vraždu na nevinných lidech, pro mě to nejsou hrdinové,“ zdůvodňovala svůj postoj.

Sněmovna v nejbližších dnech zašle seznam nominantů prezidentu Petru Pavlovi. Je jen na něm, komu vyznamenání nakonec udělí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mašín je chodící historie, říká autor knihy Dokud není konec. Odhalil zákulisí své práce

2024-06-27T18:23:50Z dg43tfdfdgfd