SOUTěž NETRADIčNíCH PLAVIDEL V HOLEšOVě OVLáDLA LOď MEZI NEBEM A ZEMí

Holešov (Kroměřížsko) - Loď pojmenovaná Mezi nebem a zemí zvítězila v dnešní soutěži netradičních plavidel na rodinném hudebním festivalu Holešovská Regata na Kroměřížsku. O její zhotovení se postarali žáci Základní školy a Mateřské školy Choryně na Vsetínsku. Pomáhali jim pracovníci školy a také rodiče, řekla ČTK vychovatelka Veronika Jakešová. Lodě z Choryně se soutěže úspěšně účastnily i v minulých ročnících.

Výroba plavidla v podobě barevné rakety zabrala osmi dětem, kterým pomáhali dospělí, mnoho dní. "Trvalo nám to plus minus asi nějakých 70 až 90 hodin. A raketa, protože se nám líbí slogan Mezi nebem a zemí. Je to pouze polystyren, pěna a barva. A to je všechno," uvedla Jakešová.

Čtyřčlennou posádku vítězné lodě tvořili Matyáš Chovanec, Boris Matyska, Viola Burdová a Jana Trefilová, žáci páté třídy. Při plavbě byli oblečeni do kostýmů, které připomínaly skafandry. "Bylo nám v tom docela horko, to je pravda. Plulo se nám ale dobře," řekl Chovanec. "Posádka byla letos opravdu bravurní," doplnila Jakešová. Také v roce 2023 vyhrála klání loď školáků z Choryně, která nesla název Sto let Disney.

Na letošní ročník soutěže dorazilo 14 plavidel, ve srovnání s loňskem o jedno méně. "Zčásti jsou to plavidla stvořená středními a základními školami ze Zlínského kraje a druhá půlka jsou právě party nadšenců, ať už z firem, nebo třeba z nějakých vesnic nebo městeček. A těch si vážíme velmi a jsme moc rádi, že svůj osobní čas obětují k tomu, že nám udělají opět nádhernou parádu na vodě," řekl dnes ČTK před startem soutěže ředitel festivalu Michal Žáček.

Na základě pravidel soutěže lze plavidla pohánět pouze pádlováním, veslováním, šlapáním nebo odpichováním ode dna, motory nejsou povolené. Porota u jednotlivých lodí oceňuje především jejich originalitu a také funkčnost. Letos v ní zasedli například bývalý fotbalista Zdeněk Grygera, moderátor Honza Dědek nebo herci Josef Polášek a Jaromír Nosek.

Druhé místo obsadilo plavilo nazvané Avatar, o jehož vznik se postarali žáci a učitelé Základní školy Trávníky v Otrokovicích na Zlínsku. Třetí skončila loď pojmenovaná Maxipes Fík ze Základní školy, Mateřské školy a Praktické školy Valašské Meziříčí na Vsetínsku. Na vodě dále defilovala například plavidla s názvy Všechny barvy světa, Dráček Šafík, Ropná plošina, Formule 1, Betonová kanoe nebo Kmen Apačů.

Dvoudenní festival začal v Holešově v pátek. Hlavními hvězdami jeho 12. ročníku jsou kapely Monkey Business a Desmod nebo zpěváci David Koller, Janek Ledecký a Leoš Mareš. Tradiční součástí doprovodného programu je spolu s přehlídkou roztodivných plavidel také soutěž v přejezdu vodní lávky na kole.

Na festival každoročně míří tisíce lidí. Letos se však jeho organizátoři rozhodli návštěvnost nezveřejňovat. "Nechceme soutěžit o to, kdo měl víc lidí. Máme plný areál a jsme rádi," řekl Žáček. Loni navštívilo festival v areálu zámecké zahrady za oba dny přes 17.000 lidí.

2024-06-22T15:24:29Z dg43tfdfdgfd