Trending:


Noc dlouhých nožů. Před 90 lety Adolf Hitler zlikvidoval opozici ve vlastních řadách

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve vlastních řadách a definitivně si tak upevnil moc. Akce, od jejíhož počátku uplyne 30. června 90 let, vstoupila do dějin pod označením Noc dlouhých nožů. Pod záminkou likvidace údajného státního převratu bylo během tří dnů zavražděno několik desítek až stovek osob, jež byly Hitlerovi nepohodlné. Vedena byla hlavně proti kdysi mocné polovojenské...


Odhazovat cigaretový nedopalek z auta se prodraží. Policie hrozí vysokými pokutami

Znečišťují prostředí, poškozují karosérie vozidel a způsobují požáry. Odhozené nedopalky cigaret jsou mnohem nebezpečnější, než si kuřáci za volantem uvědomují. Kromě špatného svědomí je mohou trápit i přísné sankce.


Útok u izraelské ambasády v Bělehradě. Policista zneškodnil pachatele

Nepříjemný incident řeší srbská policie. Strážce zákona se v sobotu dopoledne stal terčem útoku před budovou izraelského velvyslanectví v Bělehradě. Policista útočníka, který mu kuší způsobil zranění, zabil.


Panamský soud zprostil viny obviněné ve skandálu Panama Papers

Panamský soud překvapivě zprostil viny všech 28 lidí obžalovaných z praní špinavých peněz v případech souvisejících s kauzami takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na soud ve městě Panama.


Lety v Evropě nabírají zpoždění, problémy hlásí i Praha. Které spoje jsou na tom nejhůře?

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště, aerolinky Smartwings jen během soboty zaznamenaly zpoždění všech 30 svých letů z a do Turecka. Zpožděné přílety i odlety na linkách do těchto destinací eviduje i pražské letiště. To má navíc nyní výpadky systému pasové kontroly na prvním terminálu, což zpomaluje odbavení...


Smrtelný útok nožem na německém nádraží: 20letá žena ubodala seniora, zřejmě se pohádali

Německem otřásl další útok nožem. Dvacetiletá žena v sobotu na nádraží v Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc ubodala čtyřiašedesátiletého muže. Ten svým zraněním podlehl v nemocnici. Němečtí policisté o tom informovali v tiskové zprávě.


Komentář | Extrémně nízké počty narozených dětí se dál snižují

„Generace narozených dětí v roce 2023 byla nejslabší za 22 let. Za první čtvrtletí 2024 se však narodilo ještě méně dětí než ve stejném období předchozího roku. Snižování počtu narozených dětí bude do budoucna způsobovat demografické problémy, které budou zhoršovat schopnost veřejného sektoru financovat důchodový systém a zdravotní péči, říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.


Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií.


Haarlem: Pokojná oáza severního Nizozemska

Haarlem, malebné město na severu Nizozemska, je místem, kde se historie setkává s moderním životem, a kde každá ulice vypráví příběh. Tento článek se zaměří na to, čím vyniká Haarlem a proč by měl být na seznamu každého cestovatele.


Zemřel předseda Syndikátu novinářů Adam Černý. Bylo mu 73 let

Bývalý komentátor různých deníků, který spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou televizí, zemřel v sobotu po vážné nemoci, uvedl syndikát na svém webu. Členem Syndikátu novinářů byl Černý od jeho vzniku v roce 1990, jeho předsedou se stal v roce 2009. Jako redaktor zahraniční redakce Hospodářských novin v roce 2006 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky.


Zřícený strop ve škole. Maminka popsala chvíle hrůzy: Tomášek upadl, nemohl utéct. Učitelka ho zachránila

Čtvrteční šok vystřídaly páteční úsměvy. Třeťáčci v pražských Horních Počernicích si stejně jako školáci v celé republice převzali vysvědčení a radostně vyrazili na prázdniny. Nemuselo to tak být, nebýt pohotové reakce jejich učitelky Kateřiny, která je o den dříve stačila dostat ze třídy těsně předtím, než ji zavalil padající strop...


Bělorusko pošle k hranici s Ukrajinou další protivzdušnou obranu

Bělorusko umístí u hranic s Ukrajinou další systémy protivzdušné obrany, které mají chránit zařízení kritické infrastruktury. Důvodem je zvýšení aktivity ukrajinských dronů.


Írán čeká druhé kolo prezidentských voleb. Nepřišla ani polovina voličů

Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se rozhodne v druhém kole voleb, v němž se utkají reformista Massúd Pezeškiján a bývalý íránský jaderný vyjednavač Saíd Džalílí. Podle agentur o tom informovalo íránské ministerstvo vnitra.


Ozbrojenci vtrhli ve Francii na svatbu a začali střílet: jeden mrtvý a čtyři zranění

Jeden člověk přišel o život a čtyři další utrpěli zranění při střelbě na svatbě ve městě Thionville v Lotrinsku na východě Francie. S odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj o tom dnes informovala agentura AFP. Dva zranění jsou v kritickém stavu. Předpokládaní pachatelé – několik zamaskovaných ozbrojenců – jsou na útěku, dodala agentura.


Úřady se nového stavebního zákona obávají, kritice čelí postup digitalizace

Praha - V pondělí začne platit nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení. Jeho cílem má být zrychlení a zjednodušení povolovacích procesů. Na úřadech a mezi stavebníky a odborníky budí spíše obavy. Zavedení digitalizace se potýkalo s komplikacemi. Zakázka na zavedení části systému byla několikrát zrušena, školení pro úředníky bylo zřízeno narychlo a nebylo úplné a úřady dostávaly nevyhovující techniku. Vicepremiér pro...


Do Prahy se začaly sjíždět tisíce sokolů na slet, začne v neděli

Praha - Do Prahy dnes kolem poledne začaly přijíždět vlaky s účastníky 17. všesokolského sletu, kterého se zúčastní až 20.000 lidí. Akce vyvrcholí hromadnými vystoupeními cvičenců 4. a 5. července ve Fortuna Areně v Edenu. Na vršovickém nádraží vítaly sokoly z celé republiky hostesky a maskot v kostýmu sokola. V neděli cvičence čeká zahajovací průvod Prahou, organizátoři očekávají účast asi 15.000 lidí. Slety se pořádají jednou za šest let.


VIDEO: Ministryně ukázala na akci publiku své poprsí. Stala se queer patronkou

Poněkud netradičním směrem se ubraly norské oslavy rovnoprávnosti LGBTQ+ kultury. Jedné z akcí se účastnila i samotná norská ministryně kultury a rovnoprávnosti Lubna Jafferyová, která všechny přítomné překvapila, když na oslavu tohoto dne ukázala na akci své poprsí. Její akci posvětil i sám norský premiér Jonas Gahr Støre.


Grandhotel Pupp: Tady bydlí největší hvězdy filmového festivalu v Karlových Varech

Bydleli tu významní státníci, císaři, králové, dnes se zde ubytovávají filmové hvězdy, které přijíždějí na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Historie Grandhotelu Pupp sahá až do začátku osmnáctého století. Od té doby se proměnil v jednu z nejluxusnějších a zároveň nejelegantnějších staveb v Česku a je chráněn jako kulturní památka.


Skandalisti ve Varech ostrouhali: Jubilejní 30. ročník pod taktovkou Bartošky je krotký jako beránek

Oficiálně jde o 58. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, pro Jiřího Bartošku a jeho tým hraje ale prim číslice třicet. Právě tolik let totiž festivalový prezident v největším západočeském lázeňském městě kraluje. A na zahajovacím ceremoniálu to nešlo přehlédnout. Chyběly totiž všechny rušivé elementy, které by na sebe, jako v minulých ročnících, strhly pozornost.


Starokatolická církev v ČR umožní církevní uzavírání stejnopohlavních svazků

Praha - Starokatolická církev v České republice umožní od 1. ledna 2025 církevní uzavírání stejnopohlavních partnerství. Od začátku příštího roku začne platit novela občanského zákoníku, která umožňuje párům stejného pohlaví uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Zástupci starokatolické církve o svém rozhodnutí informovali ČTK. Jsou podle nich první církví v ČR, která veřejně deklaruje záměr uzavírat partnerství...


Připravujeme „diplomatický plán“ na ukončení války s Ruskem, oznámil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že Ukrajina pracuje na "jasném a podrobném plánu" na ukončení války s Ruskem. Dokončen má být ještě letos, uvedl Zelenskyj po dnešním setkání se slovinskou prezidentkou Natašou Pircovou Musarovou v Kyjevě.


Starosta Židlochovic vyděsil obyvatele: Parkování zdarma jen půl hodiny a platit i za auto u domu

V Židlochovicích na Brněnsku to vře. Při setkání s občany starosta Jan Vitula (55, Vaše Židlochovice) upozornil, že je nutné řešit problematiku s parkováním. Jeho vyjádření pochopili přítomní tak, že chce v celém městě zavést placené parkování. To starosta ale popírá.


Rusko protestuje proti japonskému cvičení s členskými státy NATO

Rusko vyjádřilo protest proti plánům Japonska, které chce v červenci na ostrově Hokkaido uspořádat vojenské cvičení s Německem a Španělskem. Moskva obvinila japonského premiéra Fumia Kišidu z toho, že staví svou zem na "cestu nebezpečné eskalace".


V Praze už jsou všechny zastávky na znamení


Stará parta ve Varech: Macháček s Geislerovou to rozjeli v Bokovce, třetí mušketýr chyběl

Karlovarský festival je oficiálně zahájený. A to nejen Jiřím Bartoškou, který tak činí již třicátým rokem, ale i tradičními návštěvníky Jiřím Macháčkem a Aňou Geislerovou. Právě oni totiž v sobotu večer pokřtili slavný bar Bokovka, a ačkoliv šlo o komorní akci, alkohol tekl proudem, jak zaznamenala redakce eXtra.cz.


Panika, šok a pláč u Demokratů. NYT: „Bidenova kandidatura je bezohledný hazard.“ Žádá výměnu

Výkon amerického prezidenta Joe Bidena z první předvolební debaty s druhým kandidátem o prezidentský post Donaldem Trumpem vyvolal šok a paniku mezi americkou levicí, která si teprve s pomocí svých médií uvědomila blížící se katastrofu. Pobouřeny jsou i hollywoodské celebrity, které z drtivé většiny Demokraty podporují, liberální televizní komentátoři skoro pláčí. Demokraté nyní brojí za odstoupení současného prezidenta Bidena a okamžité...


Noc byla horká, na Frýdlantsku teploty neklesly pod 25 stupňů

Praha - Noc na dnešek byla podle meteorologů jedna z nejteplejších v historii měření na českém území. Noční minima se většinou pohybovala mezi 23 až 18 stupni Celsia, ale například v Hejnicích a ve Frýdlantu v Libereckém kraji teploty neklesly pod 25 stupňů, uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku. Tropickou noc, kdy teploměr ukázal 20 stupňů a víc, zaznamenalo 150 z 260 stanic v zemi.


Nová moskevská stínová flotila je připravena

Po invazi na Ukrajinu a sankcích, které na ni uvalil Západ, vytvořilo Rusko stínovou flotilu, která přepravuje jeho ropu po celém světě. Nyní přibývá důkazů, že Moskva začala dělat totéž v případě zkapalněného zemního plynu (LNG). Informuje agentura Bloomberg.


„Reportování o Sýrii bylo strašně ohnuté.“ Diplomatka Eva Filipi o Asadovi a světové politice

Posledních deset let byla tzv. nejkontroverznějším členem české diplomatické služby. Eva Filipi, několikanásobná velvyslankyně, vedla ambasádu v Sýrii od října 2010, brzy nato však propuklo arabské jaro a i v Sýrii nepokoje a posléze občanská válka. Všichni velvyslanci států Evropské unie byli na protest proti režimu Bašára Asada z Damašku staženi, zůstali jsme jen my, k nelibosti některých lidí v zahraničí i u nás doma.


Severně od Atén vypukl požár, s plameny bojují stovky hasičů

Atény - Rozsáhlý požár vypukl v hustě zalesněné oblasti asi 20 kilometrů severně od řeckého hlavního města Atén. S plameny bojují stovky hasičů, kteří využívají mimo jiné letadla, informovala agentura DPA s odvoláním na hasiče.


Rozhovor | Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu.


Mišík v obklopení Kubelkových i vyletněná Bezděková: Přehlídka Beaty Rajské ve Varech

Přehlídku návrhářky Beaty Rajské na kolonádě v Karlových Varech si nenechalo ujít plno celebrit. V letních šatičkách dorazila modelka Andrea Bezděková, partnerka moderátora Petra Vágnera nebo herečka Jana Švandová, která sáhla po delší variantě. Hudebník Adam Mišík přišel na akci s celou rodinou své přítelkyně Natálky Jiráskové. Na místě je redakce eXtra.cz, která sleduje dění.


KLDR se ozvala kvůli manévrům u Jižní Koreji. Diktatuře vadí "asijské NATO"

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO".


Stanice metra Hlavní nádraží je po opravě stropu plně otevřená

Praha - Stanice pražského metra Hlavní nádraží na lince C je od ranního zahájení provozu otevřená už bez omezení. V sobotu před 08:00 bylo nutné jedno nástupiště ve směru na Háje uzavřít poté, co na něj spadla betonová omítka ze stropu. Nikomu se nic nestalo, omezení ale zkomplikovalo cestu lidem, kteří první prázdninový den v hojné počtu směřovali na nejvytíženější nádraží v zemi. Dopravní podnik poškozený strop opravil, místo posoudil statik,...


Jiří Krampol půl roku trpěl v nemocnici: Bylo to na skok z okna, říká, teď omládl o 15 let

Je to paradox, ale herec Jiří Krampol (85) v posledních měsících postupně chřadl a mnozí přátelé se o něj už obávali. Psychicky ho trápilo, že byl dlouho mezi čtyřmi zdmi pokoje špitálu a nemohl ven. Po převozu do pečovatelského domu ale zázračně ožil a je jako jura. „Už jsem si to tam chtěl pomalu hodit,“ řekl eXtra.cz s nadsázkou. Přečtěte si, co nám řekl, a podívejte se také na video pořadu Showtime TV Prima.


Letní radovánky Markéty Pekarové Adamové: Odpočinek na horách, sport s manželem i letní kina

Do začátku letních prázdnin už zbývá jen několik málo dní. Poslanci už si plánují dovolené a to, jak naloží s volným časem. Výjimkou není ani předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Těším se zejména na aktivní odpočinek na horách," uvedla pro eXtra.cz.


Ve Francii začalo první kolo předčasných parlamentních voleb

Paříž - Ve Francii se dnes ráno otevřely volební místnosti a začalo první kolo předčasných parlamentních voleb. Příležitost rozhodnout o novém složení Národního shromáždění, tedy dolní komory parlamentu, má přibližně 49 milionů oprávněných voličů. Očekává se vítězství opoziční nacionalistické strany Národní sdružení (RN). Nové složení parlamentu, a tedy i vlády, bude jasné až po kole druhém, naplánovaném na 7. července.


Děsivá česká sekta Imanuelité: Vůdce Parsifal poblouznil dceru herečky Mileny Dvorské, udělal z ní Labutí Pannu

O tom, že sektě může propadnout v podstatě kdokoliv, se ví již dávno, dnes je však díky internetu větší informovanost, a tím pádem i pravděpodobnost, že se podobnému neštěstí vyhnete. V devadesátých letech byl však internet v plenkách a v České republice, která se vzpamatovávala z náhlé svobody, se dařilo kdejakým podvodníkům. A sektám. V čele jedné z nich byla dokonce dcera herečky Mileny Dvorské.


Irma (76): Kvůli bratrancově fóbii jsem málem nestihla vlastní svatbu. Načančaná jsem po Praze musela honit taxík

Říká se, že svatba je nejkrásnějším dnem v životě ženy. A stejně tak by většina dam o svém velkém dni nejraději všude hovořila. Vždyť svatby mohou být malé, velké, povedené i nepovedené. A některé dokonce mohou nést přívlastek kuriózní. Například ta Irmina.


Nestárnoucí Tereza Maxová jezdí do Varů přes 30 let: Zavzpomínala na devadesátkové začátky

Okouzlující modelka Tereza Maxová navštěvuje MFF Karlovy Vary už přes 3 dekády. Samozřejmě si nemohla nechat ujít ani letošní ročník a přímo na červeném koberci v rozhovoru pro eXtra.cz zavzpomínala na rok 1990, kdy filmový festival strávila společně s Milošem Formanem nebo Václavem Havlem. Na slavnostní ceremoniál Tereza dorazila se spánkovým deficitem, přes to ohromila.


Den pozemního vojska Bahna nečekaně navštívil prezident Pavel

Strašice (Rokycansko) - Prezident Petr Pavel dnes nečekaně navštívil Den pozemního vojska Bahna na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku. Na 34. ročníku akce se zajímal především o techniku. Důkladně si zevnitř prohlédl nový moderní rušič Starkom z výzbroje české armády, prohlédl si také bojové vozidlo pěchoty Puma z výzbroje německého Bundeswehru.


Řecko i letos sužují lesní požáry. Hasiči zasahují na sever od Atén

S létem začíná i sezóna nebezpečných lesních požárů. Plameny se objevily v hustě zalesněné oblasti, která se nachází přibližně 20 kilometrů na sever od řeckých Atén. Do boje se živlem se pustily stovky hasičů i za pomoci letadel. Informovala o tom agentura DPA.


Pokračuje festival ve Varech


Kim Čong-una znepokojuje "asijské NATO". Prsty v něm mají Američané

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO".


Negramotné české děti: nemalá část má problémy se čtením, financemi i počítáním

Další srovnávací testy poukazují na palčivý problém na českých školách. Ačkoliv se umisťují čeští žáci či studenti ve srovnání s jinými zeměmi na průměru či někdy i nadprůměru, výsledky nahoru často táhne jen malá část. Značná část dětí – a v případě nematuritních oborů jde často i o vysoké desítky procent – přitom postrádá i základní gramotnosti. A to v ohledech, které jsou značně důležité pro život, ať jde o schopnost pracovat s vlastními...


Sebevražda třinácti bodnými ranami: Záhadu smrti Anety v Letňanech odhalí dokument

Aneta Rodová spáchala před deseti lety sebevraždu třinácti bodnými ranami. To dodnes tvrdí policie s přáním vše zamést pod koberec. Jiného názoru je však její matka a velká část široké veřejnosti. Tento zvláštní případ zaujal i filmaře Jiřího Sádka, který pět let pracoval na dokumentu Aneta, jenž má do vyšetřování vnést světlo.


V Nymburce projel vlak návěstidlo stůj. Strojvedoucí si chybu rychle uvědomil

Vlak v sobotu odpoledne projel v Nymburce návěstidlo stůj. Strojvedoucí ihned zastavil, incident se tak obešel bez jakýchkoliv následků. Všech 19 cestujících bylo ze soupravy bez zranění evakuováno do nádražní budovy.


Ve Slavkově u Brna je k vidění téměř tisíc historických vozidel

Slavkov u Brna (Vyškovsko) - Stovky lidí zavítaly dnes ještě před zahájením oficiálního programu na Veteranfest do zámeckého parku ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. K vidění je téměř 1000 historických vozidel a motocyklů. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí radnice Veronika Slámová. Jednodenní akce se koná potřiadvacáté.


Válka na Ukrajině: Nejméně deset mrtvých při ruských útocích na Vilno a vesnice v Doněcké oblasti

Nejméně deset lidí bylo v sobotu zabito při ruských raketových útocích na jihoukrajinské město Vilniansk a vesnice v Doněcké oblasti na východě země.


Chystáte se na vodu? Pozor na alkohol. Policisté plánují namátkové kontroly

Vodáci v Česku mohou už druhým rokem sjíždět vybrané řeky s mírným množstvím alkoholu v krvi. Někteří odborníci kvůli tomu varují před možným nebezpečím. Policie a Státní plavební správa proto plánují namátkové kontroly na dodržování alkoholového limitu.