TURISTé Z JACHTY ZAPáLILI CELý řECKý OSTROV

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.

Pachatelé se nejprve pokusili požár uhasit sami, ale nakonec museli zavolat hasiče. Vzhledem k nedostupnosti oblasti mohou hasiči požár hasit pouze ze vzduchu nebo z moře a dosud se jim ho nepodařilo dostat pod kontrolu.

Starosta ostrova Hydra se v rozhovoru pro řeckou televizi vyjádřil velmi pobouřeně a oznámil, že místní obyvatelé podají na pachatele trestní oznámení nezávisle na ústředních úřadech, píše DPA.

Řečtí hasiči informovali, že za posledních 24 hodin vypuklo v zemi až 64 lesních požárů. Zvláště problematická byla v sobotu oblast na severozápadě Peloponéského poloostrova. I když se hasičům podařilo situaci zvládnout, obavy vyvolávaly předpovědi silného větru, což vedlo k evakuaci celkem sedmi obcí.

Řeckým úřadům se jen zřídka podaří zadržet podezřelé žháře, ale nedávno byl chycen muž, kterého kamery zachytily při zakládání požáru východně od Atén. Požár se podařilo uhasit až po dvou dnech, jak píše DPA.

Tresty za úmyslné žhářství nebo způsobení požáru z nedbalosti byly v Řecku loni výrazně zvýšeny. Vedle vysokých pokut hrozí i vězení až do deseti let za neúmyslné způsobení požáru.

Řecká civilní obrana v sobotu informovala, že nebezpečí lesních požárů zůstává vysoké v mnoha regionech po celý víkend, dodává DPA. 

Související články

2024-06-22T17:25:16Z dg43tfdfdgfd