Trending:


Ozbrojenci vtrhli ve Francii na svatbu a začali střílet: jeden mrtvý a čtyři zranění

Jeden člověk přišel o život a čtyři další utrpěli zranění při střelbě na svatbě ve městě Thionville v Lotrinsku na východě Francie. S odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj o tom dnes informovala agentura AFP. Dva zranění jsou v kritickém stavu. Předpokládaní pachatelé – několik zamaskovaných ozbrojenců – jsou na útěku, dodala agentura.


„Reportování o Sýrii bylo strašně ohnuté.“ Diplomatka Eva Filipi o Asadovi a světové politice

Posledních deset let byla tzv. nejkontroverznějším členem české diplomatické služby. Eva Filipi, několikanásobná velvyslankyně, vedla ambasádu v Sýrii od října 2010, brzy nato však propuklo arabské jaro a i v Sýrii nepokoje a posléze občanská válka. Všichni velvyslanci států Evropské unie byli na protest proti režimu Bašára Asada z Damašku staženi, zůstali jsme jen my, k nelibosti některých lidí v zahraničí i u nás doma.


Argentinská ekonomika v propadu: HDP klesá o 5,1 %, nezaměstnanost roste na 7,7 %

Nové údaje odhalují znepokojivý stav argentinské ekonomiky. Hrubý domácí produkt země se propadl a nezaměstnanost stoupla na alarmující úroveň. Situace vyvolává obavy o budoucnost jihoamerického státu.


Jiří Krampol půl roku trpěl v nemocnici: Bylo to na skok z okna, říká, teď omládl o 15 let

Je to paradox, ale herec Jiří Krampol (85) v posledních měsících postupně chřadl a mnozí přátelé se o něj už obávali. Psychicky ho trápilo, že byl dlouho mezi čtyřmi zdmi pokoje špitálu a nemohl ven. Po převozu do pečovatelského domu ale zázračně ožil a je jako jura. „Už jsem si to tam chtěl pomalu hodit,“ řekl eXtra.cz s nadsázkou. Přečtěte si, co nám řekl, a podívejte se také na video pořadu Showtime TV Prima.


Schillerová: Vláda tajně chystá brutální zvýšení daní. Lidi jste okradli vy, reagoval Skopeček

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vyčetla vládě Petra Fialy (ODS) další zvyšování daní. Podle ní se připravuje nový daňový balíček, který by zrušil časový test u prodeje nemovitostí po deseti letech. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) odmítl, že by byl pro další zvyšování daní. Vládní politik by spíše rád viděl úspory ve výdajích státu.


Rozhovor | Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu.


KVÍZ: Ukrajinský vzdor, známé bitvy či ikonické zbraně. Jak se orientujete v ruské invazi?

Ruská invaze na Ukrajinu je nejbrutálnějším ozbrojeným konfliktem v Evropě od dob druhé světové války. Vše odstartoval Vladimir Putin v únoru 2022 nevyprovokovaným útokem na svého západního souseda. Co se za tu dobu odehrálo na ukrajinském bojišti? Redakce CNN Prima NEWS přináší tematický kvíz. Vyzkoušejte si, jak se orientujete v jednotlivých bitvách i v dalších klíčových událostech ruské invaze.


Válka na Ukrajině ONLINE: Evropská unie rozšířila sankce proti Minsku

Ukrajinské ozbrojené síly při útoku z tohoto týdne zničily ruské kosmické komunikační centrum. S odvoláním na ukrajinskou armádu to uvedla agentura Reuters. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Grandhotel Pupp: Tady bydlí největší hvězdy filmového festivalu v Karlových Varech

Bydleli tu významní státníci, císaři, králové, dnes se zde ubytovávají filmové hvězdy, které přijíždějí na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Historie Grandhotelu Pupp sahá až do začátku osmnáctého století. Od té doby se proměnil v jednu z nejluxusnějších a zároveň nejelegantnějších staveb v Česku a je chráněn jako kulturní památka.


Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

Tallahassee (USA) - Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na její dům totiž letos v březnu spadl kus kovu, který byl původně součástí zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Odpad o váze 700 gramů ale spadl na střechu domu Oterových, píše BBC News.


Kallasová skončí v čele estonské vlády. Strana určila nového premiéra

Pokud se současná estonská premiérka Kaja Kallasová stane šéfkou unijní diplomacie, nahradí ji v současné funkci nynější ministr pro klima Kristen Michal. Rozhodnutí přijal jednomyslně výkonný výbor Estonské reformní strany, informovala agentura DPA.


Letní doprava v Praze: Připravte se na výluky v provozu tramvají! Co víme?

Pražskou povrchovou hromadnou dopravu zásadně ovlivní během letních prázdnin plánované opravy tramvajových tratí. V sobotu nastoupili dělníci na čtyři místa, cestující se musí připravit na změny ve vedení linek.


Panamský soud zprostil viny obviněné ve skandálu Panama Papers

Panamský soud překvapivě zprostil viny všech 28 lidí obžalovaných z praní špinavých peněz v případech souvisejících s kauzami takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na soud ve městě Panama.


Lety v Evropě nabírají zpoždění, problémy hlásí i Praha. Které spoje jsou na tom nejhůře?

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště, aerolinky Smartwings jen během soboty zaznamenaly zpoždění všech 30 svých letů z a do Turecka. Zpožděné přílety i odlety na linkách do těchto destinací eviduje i pražské letiště. To má navíc nyní výpadky systému pasové kontroly na prvním terminálu, což zpomaluje odbavení...


Smrtelný útok nožem na německém nádraží: 20letá žena ubodala seniora, zřejmě se pohádali

Německem otřásl další útok nožem. Dvacetiletá žena v sobotu na nádraží v Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc ubodala čtyřiašedesátiletého muže. Ten svým zraněním podlehl v nemocnici. Němečtí policisté o tom informovali v tiskové zprávě.


Írán čeká druhé kolo prezidentských voleb. Nepřišla ani polovina voličů

Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se rozhodne v druhém kole voleb, v němž se utkají reformista Massúd Pezeškiján a bývalý íránský jaderný vyjednavač Saíd Džalílí. Podle agentur o tom informovalo íránské ministerstvo vnitra.


Sebevražda třinácti bodnými ranami: Záhadu smrti Anety v Letňanech odhalí dokument

Aneta Rodová spáchala před deseti lety sebevraždu třinácti bodnými ranami. To dodnes tvrdí policie s přáním vše zamést pod koberec. Jiného názoru je však její matka a velká část široké veřejnosti. Tento zvláštní případ zaujal i filmaře Jiřího Sádka, který pět let pracoval na dokumentu Aneta, jenž má do vyšetřování vnést světlo.


Zemřel předseda Syndikátu novinářů Adam Černý. Bylo mu 73 let

Bývalý komentátor různých deníků, který spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou televizí, zemřel v sobotu po vážné nemoci, uvedl syndikát na svém webu. Členem Syndikátu novinářů byl Černý od jeho vzniku v roce 1990, jeho předsedou se stal v roce 2009. Jako redaktor zahraniční redakce Hospodářských novin v roce 2006 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky.


První církev v Česku umožní svazky stejnopohlavních párů

Starokatolická církev v České republice umožní od 1. ledna 2025 církevní uzavírání stejnopohlavních partnerství. Od začátku příštího roku začne platit novela občanského zákoníku, která umožňuje párům stejného pohlaví uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Zástupci starokatolické církve dnes o svém rozhodnutí informovali ČTK. Jsou podle nich první církví v ČR, která veřejně deklaruje záměr uzavírat partnerství...


Ruský protest Japonsku. Vadí manévry za účasti členských zemí NATO

Rusko vyjádřilo protest proti plánům Japonska, které chce v červenci na ostrově Hokkaido uspořádat vojenské cvičení s Německem a Španělskem. Moskva obvinila japonského premiéra Fumia Kišidu z toho, že staví svou zem na "cestu nebezpečné eskalace".


Noc dlouhých nožů. Před 90 lety Adolf Hitler zlikvidoval opozici ve vlastních řadách

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve vlastních řadách a definitivně si tak upevnil moc. Akce, od jejíhož počátku uplyne 30. června 90 let, vstoupila do dějin pod označením Noc dlouhých nožů. Pod záminkou likvidace údajného státního převratu bylo během tří dnů zavražděno několik desítek až stovek osob, jež byly Hitlerovi nepohodlné. Vedena byla hlavně proti kdysi mocné polovojenské...


Zřícený strop ve škole. Maminka popsala chvíle hrůzy: Tomášek upadl, nemohl utéct. Učitelka ho zachránila

Čtvrteční šok vystřídaly páteční úsměvy. Třeťáčci v pražských Horních Počernicích si stejně jako školáci v celé republice převzali vysvědčení a radostně vyrazili na prázdniny. Nemuselo to tak být, nebýt pohotové reakce jejich učitelky Kateřiny, která je o den dříve stačila dostat ze třídy těsně předtím, než ji zavalil padající strop...


Bělorusko pošle k hranici s Ukrajinou další protivzdušnou obranu

Bělorusko umístí u hranic s Ukrajinou další systémy protivzdušné obrany, které mají chránit zařízení kritické infrastruktury. Důvodem je zvýšení aktivity ukrajinských dronů.


Děsivá česká sekta Imanuelité: Vůdce Parsifal poblouznil dceru herečky Mileny Dvorské, udělal z ní Labutí Pannu

O tom, že sektě může propadnout v podstatě kdokoliv, se ví již dávno, dnes je však díky internetu větší informovanost, a tím pádem i pravděpodobnost, že se podobnému neštěstí vyhnete. V devadesátých letech byl však internet v plenkách a v České republice, která se vzpamatovávala z náhlé svobody, se dařilo kdejakým podvodníkům. A sektám. V čele jedné z nich byla dokonce dcera herečky Mileny Dvorské.


Masivní protesty v turistickém ráji Čechů! Z měst se stávají atrakce, místní nemají kde bydlet

Další z řad masivních protestů proti negativnímu vlivu turistiky se v sobotu konal ve španělské Malaze. Město si tím vzalo příklad z nedávných pochodů v dalších španělských destinacích, jako jsou Kanárské ostrovy či Baleáry. Místním vadí především to, že reálně nemají kde bydlet a byty jsou využívané jako turistické apartmány či pro krátkodobé pronájmy. Pro místní je navíc bydlení cenově naprosto nedostupné.


Nejmenší sloni na světě jsou na pokraji vyhynutí. Dramatická situace přináší i lidská úmrtí

Zachránit to, co z kdysi vzkvétající populace zbylo, bude pro ochránce přírody těžká práce. Tento trpasličí druh totiž žije pouze na Borneu, kde jim rychle ubývá přirozeného prostředí.


Do Prahy se začaly sjíždět tisíce sokolů na slet, začne v neděli

Praha - Do Prahy dnes kolem poledne začaly přijíždět vlaky s účastníky 17. všesokolského sletu, kterého se zúčastní až 20.000 lidí. Akce vyvrcholí hromadnými vystoupeními cvičenců 4. a 5. července ve Fortuna Areně v Edenu. Na vršovickém nádraží vítaly sokoly z celé republiky hostesky a maskot v kostýmu sokola. V neděli cvičence čeká zahajovací průvod Prahou, organizátoři očekávají účast asi 15.000 lidí. Slety se pořádají jednou za šest let.


V Nymburce projel vlak návěstidlo stůj. Strojvedoucí si chybu rychle uvědomil

Vlak v sobotu odpoledne projel v Nymburce návěstidlo stůj. Strojvedoucí ihned zastavil, incident se tak obešel bez jakýchkoliv následků. Všech 19 cestujících bylo ze soupravy bez zranění evakuováno do nádražní budovy.


Starosta Židlochovic vyděsil obyvatele: Parkování zdarma jen půl hodiny a platit i za auto u domu

V Židlochovicích na Brněnsku to vře. Při setkání s občany starosta Jan Vitula (55, Vaše Židlochovice) upozornil, že je nutné řešit problematiku s parkováním. Jeho vyjádření pochopili přítomní tak, že chce v celém městě zavést placené parkování. To starosta ale popírá.


Kim Čong-una znepokojuje "asijské NATO". Prsty v něm mají Američané

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO".


Severně od Atén vypukl požár, s plameny bojují stovky hasičů

Atény - Rozsáhlý požár vypukl v hustě zalesněné oblasti asi 20 kilometrů severně od řeckého hlavního města Atén. S plameny bojují stovky hasičů, kteří využívají mimo jiné letadla, informovala agentura DPA s odvoláním na hasiče.


Komentář | Extrémně nízké počty narozených dětí se dál snižují

„Generace narozených dětí v roce 2023 byla nejslabší za 22 let. Za první čtvrtletí 2024 se však narodilo ještě méně dětí než ve stejném období předchozího roku. Snižování počtu narozených dětí bude do budoucna způsobovat demografické problémy, které budou zhoršovat schopnost veřejného sektoru financovat důchodový systém a zdravotní péči, říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.


Odhazovat cigaretový nedopalek z auta se prodraží. Policie hrozí vysokými pokutami

Znečišťují prostředí, poškozují karosérie vozidel a způsobují požáry. Odhozené nedopalky cigaret jsou mnohem nebezpečnější, než si kuřáci za volantem uvědomují. Kromě špatného svědomí je mohou trápit i přísné sankce.


Den pozemního vojska Bahna nečekaně navštívil prezident Pavel

Strašice (Rokycansko) - Prezident Petr Pavel dnes nečekaně navštívil Den pozemního vojska Bahna na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku. Na 34. ročníku akce se zajímal především o techniku. Důkladně si zevnitř prohlédl nový moderní rušič Starkom z výzbroje české armády, prohlédl si také bojové vozidlo pěchoty Puma z výzbroje německého Bundeswehru.


„Přítel přátel Ruska.“ Europoslanci ODS ostře kritizují Babišovu konkurenční iniciativu

Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zakládají novou politickou alianci s názvem Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe). Jejich ambicí je založit novou frakci, k čemuž potřebují ještě zástupce čtyř dalších zemí. Europoslanci za ODS, kteří jsou v konkurenční frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), Babišův krok ostře kritizují.


Lety nad Evropou, hlavně do Turecka, se zpožďují, problém mají i Češi

Praha - Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště, aerolinky Smartwings jen během soboty zaznamenaly zpoždění všech 30 svých letů z a do Turecka. Zpožděné přílety i odlety na linkách do těchto destinací eviduje i pražské letiště. To má navíc nyní výpadky systému pasové kontroly na prvním terminálu, což zpomaluje odbavení...


Útok u izraelské ambasády v Bělehradě. Policista zneškodnil pachatele

Nepříjemný incident řeší srbská policie. Strážce zákona se v sobotu dopoledne stal terčem útoku před budovou izraelského velvyslanectví v Bělehradě. Policista útočníka, který mu kuší způsobil zranění, zabil.


Drogy, rvačky i pokusy o útěk: Dokumentární série odhaluje realitu českých věznic

Věznice zůstávají ve skrytu pozornosti veřejnosti i médií. To se snažila prolomit režisérka Martina Eretová, která pro televizi Prima natočila novou dokumentární sérii s názvem Ve službě: Za mřížemi. Ta se snaží divákům odhalit každodenní realitu českých věznic. Diváci uvidí nejen práci bachařů, ale i nástrahy, které musí řešit, jako je pašování zakázaných věcí za zdi věznice, výcvik nováčků anebo pokusy o útěk. Na představení dokumentární série...


Maďarsko se ujímá předsednictví EU, některé obavy v Bruselu přetrvávají

Brusel - Půlročního předsednictví v Radě EU se v pondělí 1. července ujímá Maďarsko. Ani diplomaté, ani bruselská média se přitom nedokážou shodnout, zda půjde o předsednictví poklidné, profesionální a konstruktivní, či zda se má EU následujících šesti měsíců obávat. Budapešť se stala poslední dobou terčem kritiky zejména kvůli blokování téměř veškeré pomoci určené Ukrajině, na které se ostatní členské státy shodly, maďarští zástupci nyní ale...


Nestárnoucí Tereza Maxová jezdí do Varů přes 30 let: Zavzpomínala na devadesátkové začátky

Okouzlující modelka Tereza Maxová navštěvuje MFF Karlovy Vary už přes 3 dekády. Samozřejmě si nemohla nechat ujít ani letošní ročník a přímo na červeném koberci v rozhovoru pro eXtra.cz zavzpomínala na rok 1990, kdy filmový festival strávila společně s Milošem Formanem nebo Václavem Havlem. Na slavnostní ceremoniál Tereza dorazila se spánkovým deficitem, přes to ohromila.


Předčasné volby ve Francii jsou v plném proudu. Odhady výsledků budou večer

V evropské části Francie začaly v neděli ráno předčasné parlamentní volby, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. Macron po nich rozpustil parlament. Favoritem je podle průzkumů Národní sdružení Marine Le Penové.


Slavní lidé často trpí, uvědomuje si Iva Kubelková. Svůj život by neměnila

Filmový festival v Karlových Varech je nejen filmovou, ale také módní událostí. Moderátorka a modelka Iva Kubelková (47) si nemohla nechat ujít přehlídku návrhářky Beaty Rajské, na kterou vyrazila s rodinou podpořit svou dceru Natálii, která předváděla na molu. O světě filmů ale promluvila a prozradila například, proč by si s nikým slavným život nikdy nevyměnila.


Rusové tvrdí, že dobyli další osadu na východě Ukrajiny

Ruská vojska dobyla osadu Šumy u Torecka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, ohlásilo dnes podle tiskových agentur ruské ministerstvo obrany. Moskva tvrdí, že Ukrajinci při těchto bojích přišli o 360 vojáků, poznamenala BBC s tím, že ve válečných podmínkách nemůže ruské tvrzení okamžitě ověřit z nezávislých zdrojů. Ruská strana vlastní ztráty neoznamuje. Osada Šumy mívala svého času 95 obyvatel, alespoň podle údajů z dosud posledního sčítání...


Rozvrat střední třídy jako cíl. Co se děje s životní úrovní Čechů

Výborná zpráva. Češi jsou nejméně ohroženi chudobou z celé Evropské unie. Jsou na tom dokonce lépe než Němci či třeba Dánové. Takovou informaci bez dalšího komentáře sdílela nedávno na sociálních sítích vládní ODS. Zřejmě s očekáváním, že voliči pochválí kabinet, jak to dělá dobře. Tvrzení ale, mírně řečeno, pokulhává.


Janáček je operní hvězda, denně se někde na světě hraje, říká znalec

Brno - Prakticky nemine den, aby někde na světě, v operních divadlech či na koncertních pódích, nezaznělo některé dílo Leoše Janáčka. Skladatel, od jehož narození 3. července uplyne 170 let, je skutečnou operní star, řekl ČTK v rozhovoru Jiří Zahrádka, muzikolog a kurátor brněnského Janáčkova archivu. Dílem skladatele, který na uznání čekal do zralého věku a jako šedesátník prožil nejsilnější tvůrčí vzepětí, se Zahrádka zabývá tři desetiletí....


GALERIE: Na Václavském náměstí v Praze začala výstavba tramvajové trati. Začalo se Vodičkovou ulicí

V horní části pražského Václavského náměstí v sobotu začala stavba tramvajových kolejí. Práce potrvají tři roky. Náklady na vybudování zhruba 550 metrů dlouhé tratě od Národního muzea doprostřed náměstí jsou 1,24 miliardy korun. Úpravy čekají horní část náměstí, dolní část město rekonstruovalo dřív. Dopravní podnik (DPP) také opraví koleje ve Vodičkově a Jindřišské ulici, kam se tramvaje vrátí na konci září. Se začátkem prázdnin se obyvatelé a...


Skandalisti ve Varech ostrouhali: Jubilejní 30. ročník pod taktovkou Bartošky je krotký jako beránek

Oficiálně jde o 58. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, pro Jiřího Bartošku a jeho tým hraje ale prim číslice třicet. Právě tolik let totiž festivalový prezident v největším západočeském lázeňském městě kraluje. A na zahajovacím ceremoniálu to nešlo přehlédnout. Chyběly totiž všechny rušivé elementy, které by na sebe, jako v minulých ročnících, strhly pozornost.


Letní radovánky Markéty Pekarové Adamové: Odpočinek na horách, sport s manželem i letní kina

Do začátku letních prázdnin už zbývá jen několik málo dní. Poslanci už si plánují dovolené a to, jak naloží s volným časem. Výjimkou není ani předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Těším se zejména na aktivní odpočinek na horách," uvedla pro eXtra.cz.


KLDR se ozvala kvůli manévrům u Jižní Koreji. Diktatuře vadí "asijské NATO"

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO".


Panika, šok a pláč u Demokratů. NYT: „Bidenova kandidatura je bezohledný hazard.“ Žádá výměnu

Výkon amerického prezidenta Joe Bidena z první předvolební debaty s druhým kandidátem o prezidentský post Donaldem Trumpem vyvolal šok a paniku mezi americkou levicí, která si teprve s pomocí svých médií uvědomila blížící se katastrofu. Pobouřeny jsou i hollywoodské celebrity, které z drtivé většiny Demokraty podporují, liberální televizní komentátoři skoro pláčí. Demokraté nyní brojí za odstoupení současného prezidenta Bidena a okamžité...