MASIVNí PROTESTY V TURISTICKéM RáJI ČECHů! Z MěST SE STáVAJí ATRAKCE, MíSTNí NEMAJí KDE BYDLET

Další z řad masivních protestů proti negativnímu vlivu turistiky se v sobotu konal ve španělské Malaze. Město si tím vzalo příklad z nedávných pochodů v dalších španělských destinacích, jako jsou Kanárské ostrovy či Baleáry. Místním vadí především to, že reálně nemají kde bydlet a byty jsou využívané jako turistické apartmány či pro krátkodobé pronájmy. Pro místní je navíc bydlení cenově naprosto nedostupné.

„Malaga není na prodej,“ nebo „toto není turistika, to je invaze“. Taková hesla měli lidé na transparentech při obrovské demonstraci v tomto španělském turistickém ráji. Právě kvůli návštěvníkům ze všech zemí světa vyšli místní do ulic. Vadí jim, že jsou místní byty kvůli turistice nedostupné a předražené. 

Ulicemi pochodovalo podle Národní policie maximálně 15 tisíc lidí, podle organizátorů to bylo 25 tisíc osob. Účastníci podle serveru El Pais zpívali a pochodovali především v historickém centru. Na celý pochod užasle pohlíželi turisté z balkónů - protestující poukazovali na to, že zde už nezbývají žádní sousedé.

„Nemůžu se osamostatnit, padají na mě deprese“

Demonstranti si vzali příklad z nedávných protestů na Kanárských ostrovech, Baleárských ostrovech a v Barceloně. Všechny zmíněné destinace jsou ponořené do spirály rostoucích cen za nákup či pronájem nemovitostí. „Město trpí, panují velké nepokoje a bylo už nutné začít řešit problém s bydlením,“ vysvětlil mluvčí svolavatele Curro Machuca.

>

Podle svolavatelů se z velkých měst staly „zábavní parky“ a místní obyvatelé jsou v nich už navíc. „Nechci být ve svém městě cizinkou,“ řekla serveru jedna z účastnic pochodu. V průvodu se pak nacházely všechny věkové skupiny obyvatel. 

„Deset let žiji ve spolubydlení, ale když jsme se chtěli s přítelem osamostatnit a podívali se na trh, padla na mě deprese,“ popsala další z účastnic. „Bylo to ostudné, za garáž předělanou na byt a bez oken po nás chtěli 600 eur,“ popsala. Podle statistických údajů na trhu bydlení je pronájem v Malaze značně finančně náročný. Rodina za něj dá třetinu celkových příjmů. 

Obyvatelé jsou z centra vyháněni a problém začíná být i v přilehlých oblastech a v nově budovaných čtvrtích, například v Lagunillas. Téměř veškeré byty jsou zde turistické a 25 % domů v této oblasti je využíváno na platformě Airbnb. To potvrzují i údaje veřejného orgánu Turismo Costa del Sol, které ukazují, že před osmi lety bylo 864 turistických apartmánů, zatímco nyní číslo narostlo na 12 tisíc. 

Podobně je tomu například i na Ibize, kde místní musí žít v karavanech na předměstí. „Pracuji v luxusní vile jedněch Angličanů, mám 1500 až 1800 eur měsíčně, podle přesčasů. Ale v únoru mi majitel bytu zvedl nájem a nic jiného jsem nenašel. Chtějí 900 či 1000 eur za garsonku a k tomu několikaměsíční kauci,“ popsal sedmatřicetiletý muž, který odmítl říci jméno, protože se stydí za svou situaci. Bydlí totiž v karavanu na bezplatném parkovišti na okraji města Ibiza. „Sprchovat se chodím ke kamarádovi,“ dodal. Kolem něj jsou desítky karavanů a dodávek.

2024-06-29T18:30:34Z dg43tfdfdgfd