Trending:


Operní pěvkyně Dagmar Pecková zářila v Paříži: Na její koncert dorazila i hvězda filmu Taxi Samy Naceri

Známá operní pěvkyně Dagmar Pecková (63), která se proslavila mimo jiné v Německu či Americe, má za sebou velkolepý koncert při příležitosti 100. výročí českého velvyslanectví ve Francii. Ten se uskutečnil v úterý v podvečerních hodinách v Paříži. "Je mi velkou ctí, že jsem u toho mohla být," sdělila redakci eXtra.cz samotná pěvkyně, na jejímž koncertě nechyběla ani hlavní hvězda filmové série Taxi Samy Naceri (62).


Půda v povodí Moravy je nasycená, povodně se podle vodohospodářů mohou opakovat

Brno - Půda v povodí Moravy je nasycená, povodně se podle vodohospodářů mohou opakovat. V nejbližších hodinách očekávají poklesy hladin na zasažených tocích a odeznívání povodňových stupňů. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. V neděli se po bouřkách na Moravě rozvodnilo několik toků, dosáhly stupně povodňové aktivity.


Dagmar Havlová: PRAVDA o hodnotě šperků z červeného koberce! Zatočí se vám hlava

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je od pátku v plném proudu, přičemž už do lázeňského města zavítala řada hvězd. Byla mezi nimi i Dagmar Havlová a zaujala tím, co měla na sobě.


Architektura je služba společnosti a nekonečný vesmír inspirace, říká Vladimír 518 na Karlovarském filmovém festivalu

Režisér Jan Zajíček a autor námětu, hudebník a multimediální umělec Vladimir 518 se ve svém novém celovečerním filmu zabývají do hloubky českou a slovenskou architekturou z let 1958–1989. Jejich film měl v minulých dnech premiéru na Karlovarském festivalu a sklidil nemalý úspěch.


Co ukázaly volby ve Francii? Snahy o démonizaci krajně pravicových voličů ztrácejí účinek, obává se Itálie

Snahy o démonizaci krajně pravicových voličů ztrácejí účinek. Prohlásila to v pondělí italská premiérka Giorgia Meloniová po vítězství krajně pravicového Národního sdružení (RN) v prvním kole předčasných parlamentních voleb ve Francii.


Kulidakis: Koncesionářské poplatky jsou přežitek. Máme televizní trh, tak ať se živí, jak umí

Lidé by koncesionářské poplatky platit neměli, je to přežitý systém. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Thomas Kulidakis. S jeho názorem souhlasil i šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš, podle kterého je nutné nejprve určit úkoly, které má Česká televize plnit, a podle toho až určit její rozpočet. Navýšení poplatků schválila ve středu vláda. Předloha počítá s růstem o 15 korun na 150 korun měsíčně u televize a o 10 korun na 55 korun...


Petr Pavel a další nejvyšší státníci nastínili plány na summit NATO


Pod norským ledem ležel poklad. Obří vikingská loď naznačuje pohřeb krále

Archeologové potvrdili, že v Jarlsbergu na jihovýchodním pobřeží Norska našli zbytky vikingské lodi uložené původně v pohřební mohyle. Domnívají se, že mohlo jít o místo posledního odpočinku jednoho z norských králů.


Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července: Kam si zajít nakoupit a kde může překvapit víkendový provoz

Další dva státní svátky opět znejistí mnoho zákazníků, kteří nebudou vědět, zda si mají nakoupit dopředu, nebo se na 5. a 6. července zákaz prodeje nevztahuje. Přinášíme stručný přehled, který pomůže v orientaci mezi státními svátky.


Film ukrajinského poručíka nahání husí kůži, řekl Pavel. „Lidi, které uvidíte, už nežijí“

Třetí festivalový den v Karlových Varech byl výrazně politický. Organizátoři uspořádali promítání dokumentárního snímku Real od ukrajinského režiséra a občanského aktivisty Oleha Sencova, jehož film ocenil i český prezident Petr Pavel. Uznávaný filmař a někdejší vězeň Kremlu je aktivním vojákem, brání svoji rodnou zemi a v zákopech také natočil svůj nejnovější snímek, který osobně v tradičním obleku představil v Malém sále. „To, co uvidíte, není...


Literatura nám pomáhala přežít, říkal. Zemřel nejznámější albánský spisovatel Kadare

Ismail Kadare získal Mezinárodní Man Bookerovu cenu či Jeruzalémskou cenu. Jeho knihy vycházely také česky.


Kulka do hlavy. V Kyjevě zemřel opoziční novinář z Kazachstánu. Vdova viní Tokajeva

V kyjevské nemocnici v noci zemřel známý opoziční novinář z Kazachstánu Ajdos Sadykov, na kterého byl minulý měsíc v ukrajinské metropoli spáchán atentát. Od té doby byl v kómatu. Informovala o tom dnes ukrajinská média a také agentura AFP s odvoláním na Sadykovovu vdovu.


„To nejhorší, co jsme zažili.“ Nový systém stavebního řízení je podle úředníků z Prahy fiasko

Stavební úřady Prahy 1, 2, 8 a 10 mají problémy s v pondělí spuštěným systémem digitálního stavebního řízení, někteří úředníci v něm zatím nemohou pracovat. Uvedli to mluvčí městských částí. Informační systém pro stavební úřady (ISSŘ) je propojen s Portálem stavebníka, přes který mohou lidé od pondělí nově podávat své žádosti. Digitalizované stavební řízení je součástí nového stavebního zákona. Mluvčí MMR Petr Waleczko řekl, že v současnosti...


"Vítězství Trumpa." Biden ostře kritizoval rozhodnutí soudu ohledně prezidentské imunity

Americký prezident Joe Biden v pondělí ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně prezidentské imunity, které je vnímáno jako vítězství Donalda Trumpa, pravděpodobného soupeře Bidena v nadcházejících prezidentských volbách v listopadu, uvedl server CNN.


Příspěvek na péči v roce 2024 doznal změn. Od července se částka zvyšuje

Dnes začala druhá polovina letošního roku a s tímto zlomem vstoupily v platnost některé změny. Od pondělí 1. července si tak například polepší lidé, kteří od státu pobírají příspěvek na péči. V tiskové zprávě to připomnělo ministerstvo práce a sociálních věcí.


Na východě Ukrajiny pokračují boje o vesnice; Moskva tvrdí, že dobyla další dvě

Kyjev/Moskva - Ukrajinská armáda tvrdí, že odrazila útoky u vesnic Novooleksandrivka a Spirne v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Moskva přitom v neděli tvrdila, že tyto dvě vesnice dobyla. Fronta u východoukrajinského města Pokrovsk, včetně Novooleksandrivky, je nadále místem nejzuřivějších bojů. Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad dalšími dvěma vesnicemi v Charkovské a Doněcké oblasti - Stepova...


Spolupráce ODS s „Dieselem a Fízlem“? S asociálem Šlachtou těžko, říká ostře senátor Jirsa

Šéf Přísahy Robert Šlachta stál za státním převratem a přivedl předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k moci. Spolupráci ODS s „Dieselem a Fízlem“ si nedokážu představit, řekl senátor za ODS Tomáš Jirsa redakci CNN Prima NEWS. Bývalého elitního policistu Šlachtu popisuje zástupce horní komory jako asociála. „Pokud se nemýlím, ani jeden z nich není v Poslanecké sněmovně ani v Senátu, tak jak s nimi spolupracovat? V Evropském parlamentu? Když bude...


Politické strany ve Francii po 1. kole voleb spojují síly proti krajní pravici

Paříž - Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice a z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se dnes již předběžně vzdalo účasti ve druhém kole francouzských parlamentních voleb, do nějž po prvním kole postoupili většinou až ze třetího místa. Učinili tak ve snaze spojit síly a netříštit hlasy voličů v boji proti krajně pravicovému Národnímu sdružení (RN), které první kolo voleb jasně ovládlo. Ve zbývajících 132 volebních obvodech se dosud...


Vražda ženy v Mohelnici: Pachatelem má být otec jejího syna, útočil nožem

Policie od nedělního večera vyšetřuje vraždu v Mohelnici na Šumpersku. V případu stíhají dvaačtyřicetiletého muže, který se doznal ke spáchání činu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 20 let za mřížemi.


Vědci věří, že našli lék na rakovinu. Klíčem k úspěchu mají být nanoroboti se smrtící zbraní

Při hledání léčby rakoviny svitla nová naděje. Vědci totiž tvrdí, že vyvinuli „smrtící zbraň“, která zabíjí rakovinné buňky. Klíčem k úspěchu mají být nanoroboti. Informuje o tom studie vědců z Karolinska Institutet ve Švédsku, která byla publikovaná v časopise Nature Nanotechnology.


Kreml znervózněl. Ukrajina údajně přesouvá armádu k běloruským hranicím

Kreml tvrdí, že zprávy běloruského ministerstva obrany o přesunu ukrajinských vojáků, zbraní a vojenského vybavení do Žytomyrské oblasti, která sousedí s Běloruskem, jsou znepokojivé. Upozornila na to agentura Reuters.


Levicoví aktivisté se rozbíhali proti kordonům. Při demonstracích proti AfD zranili 28 policistů

Během víkendových protestů proti stranickému sjezdu pravicové Alternativy pro Německo (AfD) v Essenu bylo zraněno 28 policistů, z toho jeden vážně. Těžce zraněný policista už byl propuštěn z nemocnice, ale několik týdnů nebude schopen služby, uvedla essenská policie v dnešním prohlášení.


Ukrajinci zničili nebezpečnou ruskou zbraň za 2 miliardy. Podívejte se na explozivní zásah

Ukrajinským operátorům sebevražedných dronů se podařilo vystopovat a zasáhnout ruský protiletadlový komplet 9K37 Buk M-2 v momentě, kdy ho obsluha nakládala na těžký tahač. Raketa odpálená z podobného systému v červenci 2014 nad východní Ukrajinou sestřelila malajsijský Boeing 777 a zabila všech 298 lidí na palubě.


Nejvyšší soud USA řešil Trumpovu imunitu


Drama ve Frýdku-Místku: Muže uvěznilo rozpálené auto, hasiči ho našli v bezvládném stavu

V nebezpečnou past se proměnilo pro muže z Frýdku-Místku jeho vlastní auto. Kvůli technické závadě se z něj nemohl dostat ven. Ve voze, který stál na přímém slunci, tak zůstal uvězněný. Celé situace si ale naštěstí všiml soused a přivolal pomoc.


Nejpodivnější potravinové katastrofy v historii

O některých našich nejoblíbenějších potravinách je známo, že v minulosti způsobovaly nemalé potíže. Zažili jsme výbuchy cukru, hořící sýr i řeky whisky. V teorii to zní zábavně, ale ve skutečnosti tyto smrtící incidenty způsobily astronomické škody! Velká výrobní zařízení, která zajišťují moderní stravu, jsou vysoce rizikovými zónami pro vznik nehod. Může se zde pokazit všelicos, a poměrně často se to také stalo. Klikněte na tuto galerii a seznamte se s některými z nejneuvěřitelnějších katastrof souvisejících s potravinami v historii.


Babiš s Orbánem mají nové spojence. Do evropské frakce se přidá Salvini či pravice z Portugalska

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik v neděli ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán či český expremiér Andrej Babiš, se připojí i italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Napsal to dnes s odvoláním na své zdroje italský tisk. Spekuluje se rovněž o zapojení polské strany Právo a spravedlnost (PiS), francouzského Národního sdružení (RN) či portugalské formace Dost (Chega). Německá AfD se k nové frakci prozatím...


Rutte v rozlučkovém projevu před nizozemským parlamentem vyzval k pokračování podpory Ukrajiny

Odcházející nizozemský premiér a budoucí generální tajemník NATO Mark Rutte v neděli při svém rozlučkovém projevu před nizozemským parlamentem vyzval k pokračování podpory Ukrajiny v boji proti ruské agresi. Uvedl to server Euronews.


USA hýbe další případ střelby: Policie zabila 13letého chlapce s replikou zbraně

V americkém státě New York policista smrtelně postřelil 13letého chlapce, který předtím utíkal před policisty a mířil na ně replikou pistole, informuje server CNN.


Maďarsko na půl roku předsedá Evropskí unii. Orbán chce řešit migraci

Dnes se Maďarsko ujalo půlročního rotujícího předsednictví v Radě Evropské unie. Mezi hlavní priority Maďarska patří zlepšení konkurenceschopnosti EU, zastavení nelegální migrace a přiblížení zemí západního Balkánu k členství v EU, uvedl server index.hu.


Nový ukrajinský velvyslanec v Praze Zvaryč v úterý oficiálně zahájí misi

Praha - Svoji diplomatickou misi v Česku v úterý oficiálně zahájí nový ukrajinský velvyslanec Vasyl Zvaryč. Prezident Petr Pavel přijme jeho pověřovací listiny, stejně jako nových velvyslanců a velvyslankyň Španělska, Indie a Zambie. Informoval o tom dnes odbor komunikace prezidentské kanceláře.


Americké vojenské základny vyhlásily v Evropě nejvyšší stupeň pohotovosti za 10 let

O víkendu byly některé americké vojenské základny v Evropě uvedeny do zvýšené pohotovosti kvůli obavám z teroristických útoků, informovala televize CNN.


Policie už 30 let pátrá po vrahovi "sladké Kathy". Našli ji u vody nahou a pobodanou

Američanka Kathryn Menendezová zemřela v pouhých sedmnácti letech. Policie věří, že díky nové analýze DNA dopadne vraha i po třiceti letech.


Maďarský premiér Orbán poprvé od ruské invaze přicestoval do Kyjeva

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes – poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022 – přicestoval do Kyjeva. V ukrajinské metropoli má jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským o šancích na uzavření míru a o aktuálních problémech v maďarsko-ukrajinských vztazích, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího šéfa maďarské vlády Bertalana Havasiho.


Vlašský salát: Jednoduchý pokrm, který se stal symbolem socialistického Československa

Kdo by neznal ikonický „vlašák“, který nesměl chybět v žádném československém lahůdkářství v době socialismu. Tento, dnes už ikonický salát, se stal symbolem této doby a neodmyslitelnou součástí stravování v Československu. Má však tento salát opravdu české kořeny?


Stigmata: záhada svatých ran

V křesťanství se stigmata označují jako tělesné rány, jizvy a bolesti na místech, která odpovídají ranám po ukřižování Ježíše Krista. Tyto zarážející rány se obvykle objevují na rukou, zápěstích a nohou a na levé straně těla. Vysoký podíl (možná více než 80 %) všech stigmatiků tvoří ženy. Navíc prvními a jedinými stigmatiky byli katolíci, kteří žili po velkém schizmatu v roce 1054 (přerušení společenství mezi katolickou církví a východní pravoslavnou církví). Stigmata, jež jsou často vyvracena jako podvod, mají přesto své věřící - od roku 1224, kdy byl zaznamenán první případ, bylo identifikováno přibližně 400 stigmatiků. Lékařská záhada, nebo zázrak? Klikněte na tuto galerii a zjistěte více o stigmatech a těch, kterých se zřejmě dotkl Kristus.


Vládci bažící po moci se dopustili vraždy v rodině

Loajalita k rodině se může rozplynout, pokud je k získání moci nutná smrt blízkého příbuzného. V historii známe řadu příkladů, kdy se vládci toužící po moci dostali na vrchol vyhlazením členů své vlastní rodiny. Někteří panovníci navíc pro jistotu připravili o život i své nejbližší rivaly. A vraždění sourozenců za účelem zajištění si koruny bylo v některých částech světa běžné. Ve skutečnosti se překvapivý počet slavných panovníků provinil tím, že pro vlastní prospěch popravili členy své vlastní rodiny. A kdo byli ti, kteří se provinili rodinnou vraždou? Klikněte na tuto galerie a seznamte se s těmito krutými a tragickými okolnostmi.


„Most Inteligence“ se vrací k životu: Po půl roce po něm zase pojedou vlaky

Na Branický most v Praze se 1. července po téměř půl roce vrátí vlaky. Provoz se v podvečer obnoví po jedné koleji, nově po dvou kolejích by se mělo jezdit na podzim, řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Most se kvůli rekonstrukci a přidání druhé koleje pro vlaky uzavřel 10. ledna. Ovlivnilo to zejména nákladní železniční dopravce, kteří museli místo objíždět výrazně delší trasou přes České Budějovice nebo Chomutov.


Tři ženy přežily riskantní útěk z KLDR. Krčily se v loďce, byly ochotné se zabít

Lidé v Severní Koreji přišli o téměř všechny možnosti útěku. Snaží se prchat po moři, mnozí ale utonou. Úřady mezitím zostřují dohled a útisk. Lidem kontrolují telefony, vadí třeba i bílé svatební šaty.


Úroda ovoce v ČR kvůli mrazům letos klesne o 77%, ztráty budou 1,3 mld. Kč

Holovousy (Jičínsko) - Úroda ovoce v ČR letos kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31.430 tun ze 138.963 tun. V meziročním porovnání se čeká pokles o 74 procent z loňských 121.946 tun. Vyplývá to z odhadu sklizně, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). ČTK to dnes řekla mluvčí ústavu Ivana Kršková. Podle ovocnářů jde o jedno z největších poškození tuzemské...


Krvavá svatba ve Francii: Na oslavu vtrhli maskovaní střelci, do hostů pálili brokovnicemi

Svatba ve francouzském městě Thionville se v neděli proměnila v krvavou noční můru. Oslavu, na kterou přišla asi stovka hostů, přepadli maskovaní ozbrojenci, kteří začali po lidech pálit brokovnicemi a jinými zbraněmi. Při střelbě přišel o život jeden muž, další tři bojují o život, informují francouzská média. Motivem mělo být vyřizování účtů kvůli prodeji drog.


Jágrova Dominika v nesnázích. Promočená na kost čekala na odvoz, pomoci se dočkala od cizího muže

Jaromír Jágr (52) a Dominika Branišová (29) patří v Karlových Varech mezi nejsledovanější páry českého šoubyznysu. Redakci eXtra.cz neunikly momenty, které nastaly na nedělním večírku UniCredit Bank. Půvabná brunetka se totiž rozhodla, že za deštivého počasí opustí velkolepý mejdan a zamíří do hotelu se převléci.


Platy českých učitelů jsou ve srovnání nízké. Dohnat zbytek EU by stálo miliardy

Učitelé mají před sebou dlouhé týdny letních prázdnin, problémy českého školství si ale žádnou dovolenou neberou. Od září, od začátku nového školního roku, budou školy čelit řadě změn ve financování a někde sníženým rozpočtům. Třaskavým tématem nadále zůstávají platy nepedagogických pracovníků i samotných učitelů. Požadavkům na jejich zvýšení dávají za pravdu i data. V mezinárodním srovnáním s jinými státy v Evropě je jejich výše nízká a podle...


Američtí vojáci v Evropě jsou na pozoru. Hrozí prý teroristický útok

O víkendu byly některé americké vojenské základny v Evropě uvedeny do zvýšené pohotovosti kvůli obavám z teroristických útoků, informovala televize CNN.


Oslava historie afroamerické hudby

Hudba je nezměrně důležitým aspektem každé kultury. Skrze hudbu si komunity předávají příběhy o historii, těžkostech a vítězstvích, stejně jako zvuky, rytmy a styly těch, kteří přišli před nimi. Vzhledem k tomu lze říci, že žádná hudební tradice neměla na moderní svět takový vliv jako hudba afroamerické komunity. Po stovky let vzešly nejpopulárnější a nejvlivnější styly a žánry na světě z vynalézavosti černošských umělců a hudebníků. Svět jako takový by nezněl stejně bez příslušníků africké diaspory, kteří stále posouvají hranice hudební tvořivosti. Skutečně, historii a tradice afroamerické hudby je třeba si připomínat a oslavovat. Přečtete si o tom, jak afroamerická hudba změnila národ i svět.


V Ostravě se otevřela pobočka řetězce italských restaurací: Servíruje se zde nadrozměrná pizza

Otevření nové ostravské pobočky proběhlo v druhé polovině června v Dolních Vítkovicích v budově bývalé VI. energetické ústředny U6. Po dvou pražských restauracích na Národní třídě (červen 2018) a na Masaryčce (září 2023) tak jde o třetí pobočku řetězce L´Osteria v České republice.


O zvláštním souboji. Před 100 lety se portugalský premiér utkal na meče s letcem

Ve středu 2. července 1924 se v lisabonském Parku Necessidades (lze přeložit asi jako Park Potřebných) odehrála zvláštní scéna. Za přihlížení desítek diváků tam proti sobě stanuli dva muži s meči v rukách. Jedním z nich byl kapitán portugalského letectva, druhým odstupující předseda portugalské vlády. Spor ve věci cti se rozhodli rozetnout soubojem.


Střelba na dálnici D35. Drsná hádka dvou mužů skončila krvavým zraněním

Policisté v pondělí řešili konflikt mezi dvěma muži poblíž dálnice D35 u obce Dolní Roveň. Podle policistů jeden muž při potyčce utrpěl střelné poranění, po druhém z nich následně pátrali, pak na sociální síti X oznámili jeho zadržení. "Kriminalisté nyní zjišťují bližší okolnosti potyčky. Další informace poskytneme, jakmile to situace dovolí," uvedli.


Orbán se chystá za Zelenským. Ukrajinu navštíví poprvé od začátku války

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý navštíví Kyjev a sejde se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na tři zdroje obeznámené se situací.


Útok kyselinou v restauraci v Německu