TřI žENY PřEžILY RISKANTNí úTěK Z KLDR. KRčILY SE V LOďCE, BYLY OCHOTNé SE ZABíT

Lidé v Severní Koreji přišli o téměř všechny možnosti útěku. Snaží se prchat po moři, mnozí ale utonou. Úřady mezitím zostřují dohled a útisk. Lidem kontrolují telefony, vadí třeba i bílé svatební šaty.

Starou a rozbitou rybářskou loďkou zmítaly loni 22. října celou noc vlny. Tři ženy a jeden muž na palubě se zatajeným dechem sledovali blikající světla plavidla pobřežní stráže. Hrst prášků na spaní, kterými se chtěli předávkovat, aby unikli zatčení a mučení, nakonec nepoužili. Nad ránem je našel jihokorejský rybář. Jejich cestu na svobodu teď popsal list Washington Post.

Kang Gyu-rin, nyní třiadvacetiletá, únik plánovala několik měsíců. Americkému listu řekla, že se život její rodiny dramaticky změnil k horšímu v letech pandemie, kdy režim zcela uzavřel hranici s Čínou. „Mluvíme o tom, jak se nám v roce 2019 zdálo, že je život těžký. Při pohledu zpět to ale byly dobré roky. Od té doby třeba šicí jehly podražily desetkrát. Divila jsem se proč. Samozřejmě, ukázalo se, že jsou z Číny. Došlo mi, jak málo toho moje země ve skutečnosti vyrábí,“ řekla Kang. Ona i její matka si na jihu změnily jména, aby chránily své příbuzné doma.

Kang během pandemie opustila vysokou školu a snažila se začít vydělávat. S pomocí své matky Kim Myung-sook si koupila rybářskou loďku. Malé rybářství, které založila, se sice neuživilo, ale stará a věčně rozbitá loďka nakonec posloužila k úniku. Kang a její matka slyšely o dalších rodinách, které utekly na lodích. Teprve když samy dorazily na jih, pochopily, že žádná z nich cestu nepřežila.

Samy vyvázly jen o vlásek. Nejprve čelily nezvykle vysokým vlnám, které jejich loďku strmě zvedaly a prudce shazovaly. Když byly asi dvě hodiny od námořní hranice, blížilo se k nim plavidlo pobřežní stráže. „Pořád dokola blikali světly. Hrozně mi tlouklo srdce a přemýšlela jsem, jestli nepřišel čas spolknout prášky,“ vylíčila Kang.

Uprchlíky zachránil rybář

Její matka mezitím čerpala vodu z lodi a uklidňovala svou sestru trpící mořskou nemocí. „Jenom jsem doufala, že nás nebesa na tuhle cestu neposlala jen proto, abychom umřely,“ popsala Kim. Ženy americkému listu řekly, že netuší, proč proti nim plavidlo nezasáhlo. Když překročily námořní hranici, hlídkové plavidlo se obrátilo zpět k severu.

Kolem sedmé ráno si jejich loďky všiml jihokorejský rybář Lim Jae-gil, připlul k nim a vzal je na palubu. Později řekl, že za víc než deset let, co loví u východního pobřeží v provincii Kangwon, nic takového neviděl. Loďka, na které čtveřice unikla ze severu, měla podle něj už dávno skončit na smetišti. Skupina uprchlíků už začala na jihu nový život. Kang znovu studuje. Úspěšné úniky po moři jsou velmi ojedinělé, loni v létě se ale zdařil jedné další rodině.

Pohled do života v Severní Koreji

Útisk na severu ovšem nepolevuje. Britská BBC informovala o zprávě, kterou nedávno vydaly jihokorejské úřady na základě výpovědi stovek lidí ze Severu. Podle svědectví roste počet domovních prohlídek pátrajících po prvcích cizích kultur. Závadné mohou být například i bílé svatební šaty nebo sluneční brýle.

Desítky let trvající konfrontace nabývá i bizarních podob. Severní Korea začala nedávno na jih posílat balony naložené odpadky a hnojem. Vážné znepokojení ovšem způsobila nedávná návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v zemi a podpis dohod o vojenské spolupráci.

2024-07-01T12:07:04Z dg43tfdfdgfd