KULIDAKIS: KONCESIONářSKé POPLATKY JSOU PřEžITEK. MáME TELEVIZNí TRH, TAK Ať SE žIVí, JAK UMí

Lidé by koncesionářské poplatky platit neměli, je to přežitý systém. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Thomas Kulidakis. S jeho názorem souhlasil i šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš, podle kterého je nutné nejprve určit úkoly, které má Česká televize plnit, a podle toho až určit její rozpočet. Navýšení poplatků schválila ve středu vláda. Předloha počítá s růstem o 15 korun na 150 korun měsíčně u televize a o 10 korun na 55 korun u rozhlasu.

Koncesionářské poplatky mají podle Kulidakise smysl pouze ve chvíli, kdy lidé budou služby veřejnoprávních médií skutečně využívat a budou v nich zastoupeny všechny společenské proudy. „Část společnosti má pocit, že není Českou televizí obsluhována. Proč by tedy ty poplatky měli platit?“ ptal se Kulidakis.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti proti vládě. Bartoš a spol. odmítají stejně jako Babiš úpravu televizních poplatků

S tím souhlasí i Stoniš, podle kterého je nutné, aby se jasně definovaly úkoly veřejnoprávních médií, a až poté uvažovat o tom, kolik peněz mají dostat. „Česká televize má z koncesionářských poplatků přes sedm miliard korun ročně. To je něco nepředstavitelného. Generální ředitel ČT mluvil o tom, že pokud se poplatky nezvýší, tak bude muset propustit 300 zaměstnanců. To je úplně zvrácená logika, které nemůže normální mediální manažer rozumět,“ řekl Stoniš.

Kulidakis dále připomněl, že v Česku existuje televizní trh, na kterém se dokáží uživit i další televize. „Ať se každý živí tak, jak umí. Mohou mít příjmy z reklam nebo ať se ty koncesionářské poplatky rovnoměrně rozprostřou. V takovém případě by však bylo velice těžké to udělat spravedlivě,“ dodal Kulidakis.

Baxa: Veřejnoprávní média se dostala na hranu

Veřejnoprávní média se však podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) dostala na hranu toho, kdy jsou schopna zajišťovat služby ve stávající podobě. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS připomněl, že vládou schválený růst poplatků je značně nižší, než bylo původně požadováno.

Vedle toho prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že zvýšení poplatků veřejnoprávní média diskredituje. Kritiku novela sklízí také od opozice nebo zástupců komerčních televizí a dalších podnikatelských sektorů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mám problém s platbou veřejnoprávních poplatků za mobil, řekl Skopeček Otazníky jsou i u firem

2024-07-01T14:24:14Z dg43tfdfdgfd