Trending:


V bouřkách se vyskytly kroupy velké až 8 cm a nárazy větru až 100 km/h

Praha - V bouřkách, které přes Česko postupovaly v pátek navečer a v noci na dnešek, se vyskytovaly kroupy velké až osm centimetrů, výrazné nárazy větru a také intenzivní srážky. Hasiči měli kvůli bouřkám přes 1000 výjezdů, bez dodávek elektrické energie zůstávalo kolem 18:00 asi 4000 domácností, a to zejména na Karvinsku. Nejhorší byla situace v Moravskoslezském, Jihomoravském a Libereckém kraji.


Požár haly na Zlínku


Kemp u jezera Barbora na Teplicku má téměř obsazené léto, láká na nové chatky

Oldřichov u Duchcova (Teplicko) - Kemp u jezera Barbora na Teplicku vstupuje do nadcházející sezony s novými dřevěnými chatkami v severském stylu. Provozovatel loni nechal zrekonstruovat i sociální zařízení, zhruba třetina lidí využívá dlouhodobý pronájem karavanových stání. ČTK to řekl vedoucí provozovatel Pavel Tetřev.


Kandidátské země by měly být do EU přijímány postupně, řekl Lipavský APA

Furth bei Göttweig (Rakousko) - Kandidátské země by měly být do Evropské unie přijímány postupně. Řekl to český ministr zahraničí Jan Lipavský agentuře APA na okraj Evropského fóra Wachau, které se v dolnorakouském klášterním komplexu Göttweig koná od čtvrtka do dneška. Šéf české diplomacie se podle APA vyslovil pro "model regaty", tedy soutěžení mezi kandidáty vstupu do EU v pokročilosti reforem. Společné přistoupení by podle něj "brzdilo...


Druhý mírový summit o Ukrajině by mohla hostit země z globálního jihu

Druhý summit, kde se budou projednávat ukrajinské návrhy na mír s Ruskem, by mohla hostit země z tzv. globálního jihu. Podle serveru Ukrajinska pravda to oznámil poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.


Komentář | Povede se Německu deportovat imigranty do Uzbekistánu? Snahy deportovat migranty z Británie do Rwandy a z Itálie do Albánie krachují

Plány evropských zemí na deportaci imigrantů krachují. Británii se nedaří imigranty vypudit do Rwandy, Itálii zase do Albánie. Německo chce Afghánce vyhošťovat do Uzbekistánu, ale už teď připouští, že se to asi nepovede.


Nizozemsko věnuje Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová v pátek oznámila, že Nizozemsko spolu s další zemí poskytne Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot. Uvedl to server CNN.


Českem se prohnaly silné bouřky


Dovolená manželů Babišových: Každý si jí užívá po svém

Léto je tu a s ním přichází i čas odpočinku a dovolených. Monika Babišová (50) a Andrej Babiš (69) netráví začátek léta spolu, každý si totiž našel svůj program.


Klidný, vyrovnaný, připravený šel před 75 lety generál Heliodor Píka na popravu

Syn Milan Píka strávil s otcem poslední noc před jeho popravou, byl oběšen ráno 21. června 1949. „Není ve mně zloby, studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost, pravda – snad jen dočasně – a šíří se nenávist, mstivost,“ napsal na rozloučenou. Dne 20. června 1949 po obědě zavolali z borské věznice do pražského bytu Píkových,


Záhadný výbuch a otřes ve Středozemním moři. Zřejmě u Itálie dopadl meteorit

U Itálie ve Středozemním moři byl tento týden cítit masivní otřes, který se nejdříve zdál jako zemětřesení. Podle nové teorie se ale zřejmě jednalo o náraz meteoritu, který narazil do Země. Záhadná seismická exploze se pravděpodobně odehrála v blízkosti ostrova Montecristo v Tyrhénském moři a byla slyšet přes Středozemní moře až k ostrovům Elba a Korsika.


Trutnovský drak dorazil do Brna, nadšenci tak připomněli starou pověst

Brno - Šestimetrový kovový drak, který jinak zdobí radnici v Trutnově, dnes dovršil dvoutýdenní pouť do Brna. Nadšenci a organizátoři trutnovských Dračích slavností tak připomněli pověst, podle které vycpaný ještěr, jeden ze symbolů Brna, trvale umístěný v průchodu Staré radnice, pochází právě z Trutnova. Kovovou plastiku neslo brněnskými ulicemi deset mužů v rudých kápích a se škraboškami, doprovázeli je hudebníci a kejklíři.


Rodina miliardářů držela indické služebníky jako otroky. Soud jejím členům uložil několikaleté tresty

Švýcarský soud odsoudil jednu z nejvlivnějších rodin v Británii, která své indické služebnictvo využívala jako otroky a vykořisťovala je. Služebnictvo, kterému rodina zabavila pasy, pracovalo i 18 hodin denně za v přepočtu pouhých sedm liber (206 korun). Podle obžaloby tak rodina dávala více za péči o svého psa než na platy personálu. Informuje o tom agentura AFP.


Nebezpečné chování na vlaku


Na Olympiádě nebudou mít sportovci klimatizace. Kvůli tzv. udržitelnosti a uhlíkové stopě

Zelená ideologie poznamenává i Olympijské hry v Paříži. Apartmány, kde budou ubytováni sportovci, nejsou vybaveny klimatizací, aby byla prý zajištěna tzv. udržitelnost světové akce a snížila se tzv. uhlíková stopa. Některé delegace však tyto nápady odmítají a přivážejí sportovcům mobilní klimatizace, píše deník Le Figaro.


K čemu náboženství, kde bůh jsem já?

Výborné texty hledám v poslední době ponejvíce na Substacku, on-line platformě pro nezávislé publikování autorů, které z různých důvodů v mainstreamových médiích nenajdete. Dá se tu najít to, co by jinde pohledal: kritické, ideologickým balastem nezatížené uvažování a názorová otevřenost. Jedním z témat, která je zajímavé zde sledovat, je krize duševního zdraví u mladých lidí.


VIDEO: V Kazachstánu hoří mrakodrap, na likvidaci požáru pracuje 80 hasičů

V mrakodrapu v hlavním městě Kazachstánu, Astaně, vypukl rozsáhlý požár. Na sociálních sítích se šíří záběry výškové budovy pohlcené v obrovském tmavém dýmu, který se šíří do okolí. Z šestadvaceti patrové budovy záchranné složky evakuovaly 8 lidí, uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace. Oheň se rozšířil na 180 metrů čtverečních, píše web Anadolu.


The Guardian: Vietnamská komunita zůstává na Ukrajině, někteří za ni i bojují

Kyjev - Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není výjimkou. Někteří její členové brání napadenou zemi se zbraní v ruce, napsal deník The Guardian.


Masakr zvěře, diktát úředníka. Myslivci a ochránci zvířat kritizují stejný zákon

Novela zákona o myslivosti je hotová, projednaná vládou a míří do parlamentu. A zatímco představitelé ministerstva zemědělství si od ní slibují, že pomůže vyřešit vysoké stavy spárkaté zvěře a škody na zemědělských pozemcích a také naplní programové prohlášení vlády o posílení práv vlastníků pozemků, myslivci jsou rozčilení. A nejen oni. Lovci si myslí, že novela je krokem, který tradiční myslivost v Česku zničí. Ochránci zvířat politikům...


Pavel zahájí návštěvu Karlovarského kraje debatou s občany

Karlovy Vary - Prezident České republiky Petr Pavel zahájí dnes odpoledne dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje debatou s občany. Setká se s nimi v 18:00 v karlovarském Grandhotelu Ambassador - Národní dům. V pondělí se pak setká na několika místech s představiteli Karlovarského kraje a obcí.


Hasiči zachraňovali z rozbouřené řeky Moravy deset vodáků, z toho pět dětí

Olomouc - Hasiči dnes zachraňovali z rozbouřené Moravy deset vodáků, z toho pět dětí. U Mladče na Olomoucku se při splouvání řeky převrátili s kánoemi. Všichni byli podchlazení, ale neutrpěli zranění, uvedla dnes večer na sociální síti mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Hasiči apelují na vodáky, aby přizpůsobili své plány aktuálnímu stavu řeky po silných bouřkách s intenzivními srážkami a nepřeceňovali své schopnosti a zkušenosti.


Hrozivé záplavy v Alpách. Bahnem a vodou zavalené vesnice, středisko Zermatt je zcela odříznuté od světa

Silné bouřky a srážky se v pátek večer přehnaly ve Švýcarských Alpách jižním údolím Misox v kantonu Graubünden a vyvolaly sesuv půdy a sesuv půdy. Postižen je i kanton Valais, vážně byla zasažena řada obcí a lyžařských středisek, známý Zermatt je zcela odříznutý od světa, informují v sobotu švýcarská média.


Ficova vláda útočí na neziskovky. „Vytvářejí umělého nepřítele,“ říká Katka Batková

Plošné dotační škrty, verbální útoky i chystaný zákon vzdáleně připomínající ruská a maďarská nařízení o takzvaných zahraničních agentech. Slovenská vláda dělá směrem k neziskovým organizacím to, co slibovala – tedy že s nimi „zatočí“. V tomhle testu odolnosti může občanskému sektoru pomoct i prožité autoritářské období vlády Vladimíra Mečiara. „Jsme v tom zkušenější než v Česku,“ říká o slovenských neziskovkách


Vietnamci bojují na Ukrajině proti Rusku. Putin mezitím upevňuje vztahy s Vietnamem

Lidé po celé Ukrajině se spojili tváří v tvář ruské invazi a vietnamská komunita není výjimkou. Někteří její členové brání napadenou zemi se zbraní v ruce, jak píše deník The Guardian. Když před více než dvěma lety začala rozsáhlá ruská invaze, Tung Nguyen odvezl své rodiče z Černihivu k polským hranicím. Poté se vrátil do Kyjeva, kde jako dobrovolník dodával potraviny a léky do obléhaného města. Netrvalo dlouho a rozhodl se vstoupit do...


Jak bezpečně autem do Chorvatska?


Smrt dítěte po výbuchu granátu: Chorvatsko předá trestní oznámení do Česka

Trestní oznámení na 46letého Čecha v souvislosti s výbuchem granátu, při kterém ve středu v Chorvatsku zemřelo devítileté dítě, bude předáno České republice. Informovala o tom prokuratura v Zadaru, uvedl chorvatský deník Jutarnji list.


Prahou projela spanilá jízda 419 italských skútrů Vespa a Piaggio

Praha - Prahou dnes dopoledne projelo 419 převážně italských značek Vespa a Piaggio. Spanilá jízda je součástí 12. setkání majitelů a příznivců skútrů pod názvem PragoVespa. Třídenní sraz pořádá Vespa Club Praha ve spolupráci se zastoupením Vespy v ČR. ČTK to řekla mluvčí akce Andrea Kloučková. Letos je účast mírně nižší, loni Prahou projelo o desítku strojů více.


Ohnivé peklo v Řecku: Požár kvůli turistům na jachtě a ohňostroji vyvolal rozhořčení

Hasiči na řadě míst Řecka stále bojují s lesními požáry, zatímco někteří lidé se navzdory neustálým varováním chovají nezodpovědně a ke vzniku požárů tak v tomto suchém a horkém počasí přispívají. Agentura DPA dnes informovala mimo jiné o lesním požáru na ostrově Hydra způsobeném ohňostrojem, který dělali turisté na jachtě poblíž pobřeží. V pátek zemřel pětapadesátiletý dobrovolný hasič, který pomáhal bojovat s požáry na severozápadě...


Hodinu a půl si na toaletách chystal vražedný arzenál. Přečtěte si policejní dokument k vyšetřování vražd na fakultě

Na tento dokument a podrobné policejní vysvětlení vražd v Klánovickém lese, v Hostouni a na Filozofické fakultě Karlovy univerzity se čekalo půl roku. Deník Echo24 přináší exkluzivně kompletní šestadvacetistránkové Usnesení Policie ČR, které podrobně popisuje vraždy otce a dcery v Klánovickém lese z 15. prosince 2023, dále vraždy otce pachatele ve středočeské Hostouni 21.12.2023 a masové vraždy v budově FF UK v Praze na Palachově náměstí stejný...


Partnerství Ruska a KLDR znepokojuje OSN. Guterres Moskvě připomněl sankce

Rusko musí dodržovat mezinárodní sankce uvalené na Severní Koreu (KLDR), prohlásil v pátek generální tajemník OSN António Guterres. Tento výrok byl reakcí na prohloubení vztahů mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.


AP: Ukrajina po povolení použít americké zbraně za hranicemi brzdí Rusy

Kyjev - Týdny po rozhodnutí, které Ukrajině umožnilo používat zbraně dodávané Spojenými státy k omezeným úderům na ruské území, se Ukrajincům do určité míry daří zastavovat nový postup Rusů podél severovýchodní fronty. Vojenští velitelé nicméně volají po zrušení omezení pro střely dlouhého doletu, píše agentura AP.


Čeští fanoušci před Českým domem v Hamburku


Policie hledá 13letou dívku z Hostinného, sestru juniorské mistryně světa

Policie pátrá po třináctileté Zuzaně Voborníkové z Hostinného na Trutnovsku. Rodina ji postrádá od pátečního odpoledne. Policie se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc, ozvat se mohou na linku 158. Dívka se může pohybovat na Trutnovsku i jinde, řekla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková. Sestrou pohřešované dívky je biatlonistka a juniorská mistryně světa ve sprintu a stíhacím závodu Tereza Voborníková, která na sociálních sítích vyzývá k pomoci...


Rusko podniklo masivní útok na zařízení kritické energetické infrastruktury Ukrajiny

Rusko v noci na sobotu uskutečnilo "masivní" útok na zařízení kritické energetické infrastruktury v oblastech na západě a jihu Ukrajiny, uvedlo ministerstvo pro energetiku v Kyjevě podle serveru Ukrajinska pravda.


Válka na Ukrajině ONLINE: Ukrajina by podle Zelenského poradce chtěla příští mírový summit do konce roku

Ukrajina by si přála, aby se další mírový summit konal ještě letos, hostit by ho mohla jedna se zemí takzvaného globálního jihu, některé z nich to Kyjevu již nabídly. Agentuře Reuters to sdělil poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Ihor Žovkva. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Tragická smrt české řidičky ve Švýcarsku: Zabil ji kámen odražený z kamionu

Česká řidička přišla v pátek o život při dopravní nehodě na západě Švýcarska. Do její hlavy narazil kámen, který se odrazil od protijedoucího kamionu, informovala na svém webu místní policie.


Policie pátrala po třináctileté dívce, sestře úspěšné biatlonistky Voborníkové

Policisté pátrali po třináctileté dívce z Trutnovska, která se nevrátila domů od pátečního odpoledne. Pohřešovaná byla sestra biatlonistky Terezy Voborníkové, která na sociálních sítích požádala o pomoc při hledání. Díky pomoci veřejnosti ji policisté nakonec našli a dívka je v pořádku.


Zombie droga fentanyl už zabíjí v Polsku. Je padesátkrát silnější než heroin

Jeden gram této látky dokáže zabít až 500 lidí a její deriváty mají ještě silnější účinky. Fentanyl se objevil i v Polsku a oficiálně má už čtyři oběti. Na sociálních sítích se hojně sdílí video dvojice narkomanů typicky se kymácejících na ulici v Poznani.


Ostudný povaleč. Farage čelí za své výroky o Ukrajině ostré kritice

Britský populistický politik Nigel Farage čelí kritice za své výroky, že Západ vyprovokoval ruskou invazi na Ukrajinu. Uvedl to server BBC.


Navzdory rétorice a vyhlašovaným sankcím chce EU prodloužit dodávky ruského plynu

V Evropě se mění postoje vůči sankcím proti ruskému plynu. Členské státy Evropské unie otáčí ve své deklarované snaze rychle a brutálně omezit dodávky zemního plynu z Ruské federace. EU chce nyní jednat o prodloužení pronájmu plynovodů i dodávek zemního plynu do Evropy. Podle zpravodajské agentury Bloomberg, která se odvolává na několik zdrojů obeznámených se situací, se země EU snaží zajistit, aby dodávky zemního plynu z Ruska pokračovaly i...


Rusové znovu masivně zaútočili na energetickou infrastrukturu. V Záporoží a ve Lvovské oblasti

Ruské raketové útoky ve třech ukrajinských regionech v noci na dnešek poškodily energetickou infrastrukturu a zranily nejméně dva zaměstnance jedné z elektráren. Podle ruské verze serveru BBC o tom informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky. Agentura Reuters dnes napsala, že ukrajinská protiletecká obrana sestřelila 12 ze 16 raket a všech 13 dronů, jimiž ruská armáda v noci útočila na ukrajinské území.


Jen oběd pro koaly? Ne, krásně voňavý a léčivý eukalyptus můžete pěstovat i doma

V Austrálii, kde má svoji domovinu, dorůstá až do výšky sta metrů a je hlavní složkou potravy koal. Eukalyptus, známý také jako blahovičník, patří mezi nejvyšší dřeviny na světě. Víc než 700 druhů eukalyptů se navzájem liší vzrůstem i velikostí a tvarem listů. Exotický eukalyptus tak můžete mít jako keř na své zahradě a také doma v květináči jako pokojovou rostlinu. Bohaté využití má eukalyptus pro své pozitivní účinky na lidské zdrav i při...


Na dně moře u Izraele objevili nejstarší vrak lodi. Skrýval i nedotčený poklad

Potopenou starověkou loď spolu s nákladem objevili izraelští archeologové ve východním Středomoří. Podle vědců se jedná o dosud nejstarší nalezený vrak. Objev také poskytl nový pohled na dávné navigační schopnosti námořníků.


Monika Babišová objevuje Prahu, zatímco její manžel řeší boty do vody

Léto je tu a s ním přichází i čas odpočinku a dovolených. Monika Babišová (50) a Andrej Babiš (69) netráví začátek léta spolu, každý si totiž našel svůj program.


Bouřka brala střechy


Rusko poslalo na bytovku plnou civilistů řízenou bombu

Ruská armáda při sobotním útoku na východoukrajinské město Charkov použila řízenou bombu, která zasáhla vícepodlažní obytný dům. Tři lidé přišli o život a dalších téměř 40 bylo zraněno, uvedl server Ukrajinska pravda.


Farage: EU a NATO vyprovokovaly ruskou invazi na Ukrajině

Britský politik Nigel Farage prohlásil, že EU a NATO "vyprovokovaly" ruskou invazi na Ukrajině tím, že se rozšířily na východ. Uvedl to deník The Guardian.


Tuskova vláda brutálně čistí Polsko od PiS. Nyní hněv dopadl na Orlen, vyhazuje stovky lidí

Polská levicová vláda Donalda Tuska pokračuje v masivních čistkách od lidí spjatých s bývalou vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS). Poté, co obsadila veřejnoprávní média svými lidmi, zbavuje se nyní velkého množství diplomatů, včetně řady velvyslanců. Úder nyní schytává i polostátní petrolejářský gigant Orlen. Už v únoru se vláda rozloučila s dlouholetým generálním ředitelem Danielem Obajtekem a teď přichází o práci v Orlenu, který...


Babišův exit. Vliv na vládnutí v europarlamentu bude mít jen pár Čechů

V ne úplně nečekaném zvratu evropské politiky oznámil předseda ANO Andrej Babiš, že jeho strana opustí liberální frakci Renew Europe v Evropském parlamentu (EP) i evropskou stranu ALDE. Podle něj by nemohlo plnit svůj program. Hnutí v nedávných volbách získalo sedm europoslaneckých mandátů, jejich odchod tak může znamenat nemalé oslabení českého vlivu v Bruselu, protože většina tuzemských europoslanců se najednou ocitne v opozici.


Rusko v noci opět útočilo na Ukrajině, Charkov hlásí tři mrtvé

Kyjev - Ruské raketové útoky ve třech ukrajinských regionech v noci na dnešek poškodily energetickou infrastrukturu a zranily nejméně dva zaměstnance jedné z elektráren. Podle ruské verze serveru BBC o tom informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky. Moskva později úder potvrdila. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho armáda útočila na ukrajinská energetická zařízení nebo muniční sklady. Tři lidé zahynuli a přes 50 dalších utrpělo zranění...