OSTUDNý POVALEč. FARAGE čELí ZA SVé VýROKY O UKRAJINě OSTRé KRITICE

Britský populistický politik Nigel Farage čelí kritice za své výroky, že Západ vyprovokoval ruskou invazi na Ukrajinu. Uvedl to server BBC.

Farage, který byl jedním z hlavních iniciátorů Brexitu, v pátečním rozhovoru pro BBC uvedl, že válku na Ukrajině vyvolalo rozšiřování EU a NATO směrem na východ během posledních desetiletí. Připustil však, že za válku nese vinu ruský prezident Vladimir Putin, který využil akce Západu jako záminku.

Britský premiér Rishi Sunak označil Farageovy výroky za "zcela nesprávné". Podle něj jsou takové "ústupky" nebezpečné pro bezpečnost Británie i jejích spojenců a ještě více povzbuzují Putina. Sunak také připomněl, že Putin je odpovědný za útoky nervovými látkami v Británii.

Předseda opozičních labouristů Keir Starmer označil Farageovy výroky za "ostudné" a zdůraznil, že za ruskou agresi na Ukrajině je zodpovědný pouze Putin. Labouristická strana podle něj vždy podporovala Kyjev, a to je jednotný postoj celého britského parlamentu.

Bývalý britský ministr obrany Ben Wallace označil Faragea za "hospodského povaleče", který často nabízí zjednodušené odpovědi na složité problémy.

AP poznamenává, že mnoho konzervativních politiků se zdrželo ostré kritiky Faragea, protože se obávají, že by tím mohli odradit voliče Konzervativní strany, kteří podporují jeho tvrdé postoje k imigraci a Brexitu.

Farage uvedl, že na možnou válku na Ukrajině upozorňoval už v roce 2014 jako poslanec Evropského parlamentu. Řekl, že neustálé rozšiřování NATO a EU směrem na východ dává Putinovi důvod, aby Rusům řekl: "Zase si jdou po nás."

Na otázku ohledně invaze na Ukrajinu a jeho pohledu na Putina, Farage řekl, že ho osobně nemá rád, ale "obdivuje ho jako politického činitele", protože má nad Ruskou federací "kontrolu".

Farage plánuje kandidovat jako lídr Reformní strany v červencových volbách do britského parlamentu, ačkoli se mu při předchozích sedmi pokusech stát se poslancem nepodařilo uspět. 

Související články

2024-06-22T15:24:58Z dg43tfdfdgfd