VIETNAMCI BOJUJí NA UKRAJINě PROTI RUSKU. PUTIN MEZITíM UPEVňUJE VZTAHY S VIETNAMEM

Lidé po celé Ukrajině se spojili tváří v tvář ruské invazi a vietnamská komunita není výjimkou. Někteří její členové brání napadenou zemi se zbraní v ruce, jak píše deník The Guardian. Když před více než dvěma lety začala rozsáhlá ruská invaze, Tung Nguyen odvezl své rodiče z Černihivu k polským hranicím. Poté se vrátil do Kyjeva, kde jako dobrovolník dodával potraviny a léky do obléhaného města. Netrvalo dlouho a rozhodl se vstoupit do ukrajinské armády.

Nguyen je součástí početné, ale nepříliš viditelné vietnamské komunity na Ukrajině. Někteří Vietnamci Ukrajinu po začátku války opustili, ale mnozí, zejména mladší generace narozená na Ukrajině s ukrajinským občanstvím, zůstali.

Nguyen vyrůstal v Hanoji u prarodičů, a když mu bylo 18 let, připojil se k rodičům v Černihivu. Vystudoval v Kyjevě, naučil se rusky a začal pracovat jako fitness trenér a kulturista. V roce 2019 vyhrál celoukrajinské mistrovství a získal občanství, aby mohl reprezentovat Ukrajinu na mezinárodní scéně.

"Ukrajina mi dala hodně – studoval jsem tu, pracoval, oženil jsem se s Ukrajinkou. Teď už ani nemůžu říct, že je to moje druhá vlast, je to prostě má vlast," řekl v rozhovoru přes Skype z armádní základny, kde momentálně pobývá.

Loni v květnu byl zraněn při ukrajinském ústupu z Bachmutu, když v noci vyzvedával zraněné druhy z blízkosti fronty. Dělostřelecký granát mu způsobil řezné rány a silné vnitřní krvácení, což si vyžádalo měsíc v nemocnici. Po návratu na frontu byl v prosinci znovu zraněn a musel se další dva měsíce zotavovat. Nyní je opět v boji.

Po dvou letech rozsáhlé ruské invaze se Ukrajinci z celé země semkli tváří v tvář ruské hrozbě a vietnamská komunita není výjimkou. Ve válce už padl nejméně jeden ukrajinský voják vietnamského původu. Nguyen uvedl, že když byl zraněn, jeho komunita ho solidárně podporovala.

"Před válkou jsem moc Vietnamců neznal, ale teď mě hodně podporují. Spousta Vietnamců mi psala vzkazy podpory, lidé mi nosili jídlo do nemocnice," řekl Nguyen.

 

Vietnam a Rusko přitom chtějí posílit vzájemné vztahy, oznámili ve čtvrtek vietnamský prezident To Lam a jeho ruský protějšek Vladimir Putin během setkání v Hanoji. Podepsali také dohody o spolupráci v oblastech vzdělávání, vědy a techniky, těžby ropy a zemního plynu a zdravotnictví.

Vietnamský prezident pogratuloval Putinovi ke znovuzvolení a ocenil úspěchy Ruska včetně jeho "stabilní domácí politiky", uvedl server BBC.

Oba prezidenti se také shodli na spolupráci při plánování jaderného vědeckého a technologického centra ve Vietnamu.

Putin zdůraznil, že posílení strategické spolupráce s Vietnamem je jednou z priorit Ruska. Vyjádřil zájem o spolupráci v oblasti energetiky a bezpečnosti a ocenil dialog s regionálním blokem ASEAN, ve kterém Vietnam hraje aktivní roli.

Moskva a Hanoj mají podle Putina zájem o vytvoření spolehlivé bezpečnostní architektury v asijsko-tichomořském regionu.

Putin do Vietnamu přicestoval ze Severní Koreje, kde podepsal s Kim Čong-unem smlouvu o komplexním strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.

Putinova návštěva Vietnamu vyvolala kritiku Spojených států, které loni zlepšily diplomatické vztahy s Hanojem a jsou hlavním vietnamským exportním trhem.

Související články

2024-06-22T16:29:35Z dg43tfdfdgfd