NEJVíCE ANTIEKOLOGICKý VýROK LONI PRONESL čLEN PORADNíHO SBORU PREMIéRA KřEčEK

Brno - Nejvíce antiekologický výrok loni pronesl hlavní ekonom ve společnosti BH Securities a člen poradního sboru premiéra Štěpán Křeček. Myslí si to porotci ankety Zelená perla, kterou organizuje spolek Děti Země. Podle Křečka nemůžeme být skanzenem a udržovat pole, která v podstatě nic nenesou. Na druhém místě 29. ročníku ankety se umístil předseda ANO Andrej Babiš, na třetím místě poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS). Výsledky ankety dnes na tiskové konferenci představil Miroslav Patrik ze spolku Děti Země.

Lidé letos poslali do ankety 30 výroků, do finále se jich dostalo 18 od 14 autorů. Z 92členné komise hlasovalo 80 lidí, mezi nimiž jsou ekologové, vědci či publicisté. Křeček v rozhovoru pro Seznam Zprávy loni v srpnu uvedl: "Nemůžeme být skanzen, který tady bude pořád udržovat nějaká pole, která v podstatě nic nenesou. Ty budovy by přinesly daleko větší ziskovost."

Porotci výrok ocenili 202 body, v pořadí druhý Babiš jich dostal 162. "Křeček v tom rozhovoru říká, že je mladý, tak může být radikální a dodávat více energie premiérovi a vládě rozpohybovat ekonomiku. Napadá v něm i archeology a památkáře. Pan Křeček ale asi netuší, že člověk není homo economicus a lidská společnost nestojí jen na ekonomických kritériích, ale že jsou tu i jiná kritéria. A že půda sama o sobě je velká hodnota a člověk to zjistí v okamžiku, když potřebuje jíst nebo se jen projít," uvedl Patrik.

V reakci na zveřejněné výsledky ankety dnes Křeček na síti X zalitoval, že nebyl na předání ceny pozván a o vítězství se dozvěděl až z médií. "Jasně jsem sdělil, že blokováním výstavby se zhoršují podmínky lidí ve městech. Považuji za neúnosné, když některá města čekají na obchvaty desítky let, centra měst trpí tranzitní dopravou a lidé tráví život v kolonách. Situaci naštěstí zlepší liniový zákon, boj s fanatiky tím však nekončí," doplnil.

V anketě druhý Babiš v rozhovoru pro Rádio Impuls o Zelené dohodě pro Evropu (Green Dealu) a o volbách do Evropského parlamentu v dubnu 2023 řekl: "Zelení šílenci, kteří jsou v tom Evropském parlamentu, jsou často i zkorumpovaní. Co oni chtějí? Chtějí, že na moři budou větrníky, na poli budou soláry, budeme mít červy. Oni chtějí zničit skot a všechno. Tito blázni zničí Evropu."

Třetí Vondra se pak v rozhovoru na CNN Prima News vyjádřil loni v září: "Green Deal je tragédie ve své radikalitě, protože fakt jenom všechno zdražuje a horko je tu furt dál. Dokonce i tady ve studiu."

Loni do ankety přišlo 26 výroků. Vítězem se stal tehdejší českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO), který v časopise Respekt z 22. srpna 2022 odpověděl na otázku, co by pro vaše město znamenalo, kdyby v něm vyschla řeka, takto: "Ve vztahu k městu jsou řeky (máme dvě) spíše nákladnou dopravní překážkou – musíme stavět a opravovat mosty a řešit následky povodní či zachraňovat topící se. Také musíme pravidelně trénovat stavby protipovodňových stěn a v případě povodní je montovat. Pokud by trvale zmizely, pominou i výše zmíněné problémy, ušetříme v rozpočtu, plochu využijeme pro parkování, které nám zoufale chybí (naše město má pouhých 55 km2)."

Spolek dříve organizoval i oceňování antiekologických činů Ropák roku. Předloňský 30. ročník byl ale poslední, podle pořadatelů anketa splnila svůj porevoluční účel.

2024-06-27T22:59:04Z dg43tfdfdgfd