RUSKO V NOCI OPěT úTOčILO NA UKRAJINě, CHARKOV HLáSí TřI MRTVé

Kyjev - Ruské raketové útoky ve třech ukrajinských regionech v noci na dnešek poškodily energetickou infrastrukturu a zranily nejméně dva zaměstnance jedné z elektráren. Podle ruské verze serveru BBC o tom informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky. Moskva později úder potvrdila. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho armáda útočila na ukrajinská energetická zařízení nebo muniční sklady. Tři lidé zahynuli a přes 50 dalších utrpělo zranění při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov, uvedl starosta Terechov.

Agentura Reuters dnes napsala, že ukrajinská protiletecká obrana sestřelila 12 ze 16 raket a všech 13 dronů, jimiž ruská armáda v noci útočila na ukrajinské území. "Cílem útoků byla energetická infrastruktura v jižním a západním regionu...na východě země ostřelování přerušilo elektrické vedení," uvedlo ukrajinské ministerstvo energetiky.

V Záporožské oblasti byli při útoku zraněni dva lidé, kteří skončili v nemocnici. Útok na energetickou infrastrukturu se odehrál také ve Lvovské oblasti, kde při tom podle šéfa tohoto regionu Maksyma Kozyckého nebyl nikdo zraněn.

Škody jsou po nočním ruském úderu hlášené také z Ivano-Frankivsku na západě Ukrajiny. Podle serveru Ukrajinska pravda ruský útok poškodil mimo jiné místní technickou univerzitu.

Ruské ministerstvo obrany podle ruské státní agentury TASS prohlásilo, že jeho vojsko podniklo vzdušný úder na energetická zařízení, která na Ukrajině "zajišťují provoz podniků vojensko-průmyslového komplexu" a také na sklady munice a leteckých zbraní dodávaných Kyjevu Západem. "Všechny určené cíle byly zasaženy," tvrdí ruský úřad.

Podle ukrajinského ministerstva energetiky zaútočili Rusové na ukrajinskou energetickou infrastrukturu poosmé za poslední tři měsíce.

Rusko na jaře a začátkem léta obnovilo své vzdušné údery na ukrajinskou energetiku, což způsobilo časté výpadky v dodávkách elektřiny po celé zemi, podotkla stanice BBC. Ukrajina nakupuje energii z Evropské unie, to však na dorovnání deficitu nestačí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno podle BBC řekl, že Moskva od března zničila polovinu kapacit na výrobu elektřiny v jeho vlasti. Ukrajinští činitelé opakovaně žádají západní spojence o více systémů protivzdušné obrany.

Agentura AP poznamenala, že podél frontové linie nebyly hlášeny žádné zásadní změny a obě strany konfliktu, který vyvolalo před více než dvěma roky Rusko svým vpádem na Ukrajinu, se zaměřily na cíle v infrastruktuře a snaží se omezit schopnost protivníka bojovat. Ukrajina v pátek potvrdila, že před tím zaútočila na ruské ropné rafinerie, radarové stanice nebo centra elektronické rozvědky.

Obě strany dnes také hlásí nevojenské oběti bojů. Ukrajinská policie oznámila, že v Chersonské oblasti na jihu země zahynul při útoku ruského dronu policista sloužící na kontrolním stanovišti.

Gubernátor ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že při dělostřeleckém ostřelování jím spravovaného regionu zahynul muž a úřady v Rusy okupovaném Doněcku na východě Ukrajiny hlásí tři mrtvé po ukrajinském vzdušném úderu.

Charkov hlásí po ruském vzdušném úderu tři mrtvé

Tři lidé zahynuli a přes 50 dalších utrpělo zranění při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov. Na sociálních sítích to uvedli ukrajinští činitelé, podle kterých Rusové poničili bytový dům, obchody a zastávky veřejné dopravy. Starosta města Ihora Terechov informoval o čtyřech úderech. Podle šéfa Charkovské oblasti Oleha Syněhubova invazní armáda útočila s využitím naváděných leteckých bomb.

"Okupanti zaútočili na Charkov," uvedl Syněhubov v jednom ze svých příspěvků na Telegramu. Následně napsal, že Rusové zasáhli obytnou zástavbu pomocí řízených leteckých pum. Ty invazní vojsko používá při útocích poblíž frontové linie nebo u hranic, přičemž pumy shazují bojová letadla z území kontrolovaného nebo okupovaného Ruskem. Jsou relativně levné a představují pro ruské síly méně rizika, uvedla agentura Reuters, podle níž invazní armáda na tento typ zbraní spoléhá čím dál více.

Syněhubov v pozdějším sdělení uvedl, že Rusové použili čtyři řízené letecké bomby typu UMPB D-30, které vyslali z ruské Belgorodské oblasti. "Lékaři bojují o životy čtyř pacientů - dvou žen a dvou mužů, kteří jsou ve vážném stavu," napsal Syněhubov, který také zveřejnil záběry z místa dopadu. Zpravodajský portál Mediazona publikoval video, které podle něj zachycuje jeden z úderů.

Ukrajinští činitelé večer zvýšili počet raněných na více než pět desítek. Jejich údaje se nepatrně liší, zatímco Syněhubov uvádí 54 zraněných, Terechov naposledy informoval o 52 poraněných. Podle náčelníka vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhije Bolvinova úřady evidují 56 poraněných lidí a všichni byli civilisté. Jedna žena zemřela na zastávce trolejbusu, jeden muž při chůzi po ulici a třetí oběť je ostraha nedalekého podniku, uvedl policista podle serveru Ukrajinska pravda. Dřívější informace hovořily o 38 zraněných.

"Tento ruský teror s naváděnými leteckými bombami musí a může být zastaven. K tomu, abychom mohli zničit ruské teroristy a ruská bojová letadla tam, kde jsou, je zapotřebí odvážných rozhodnutí našich partnerů," uvedl na síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Později ve svém pravidelném večerním poselství řekl, že ruské invazní síly jen tento měsíc použily proti Ukrajině už více než 2400 naváděných leteckých bomb, z nichž kolem 700 vyslali na Charkovskou oblast.

Charkov leží několik desítek kilometrů od hranic s Ruskem a terčem jeho vzdušných útoků je od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Rusové útočí na Charkovskou oblast a její metropoli pomocí dronů, různých typů střel včetně raket ze systémů protivzdušné obrany S-300 či S-400, které ruské síly používají také k ostřelování pozemních cílů, a v poslední době i s pomocí klouzavých leteckých bomb.

Moskva se k útoku nevyjádřila. Agentura Reuters poznamenala, že Rusko dlouhodobě popírá záměrné útočení na civilisty, ale v jeho válce proti Ukrajině jich už zahynuly tisíce.

Civilní oběti dnes hlásili také ruští činitelé nebo Moskvou dosazení představitelé okupovaných ukrajinských regionů. Gubernátor ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že při ukrajinském dělostřeleckém ostřelování jím spravovaného regionu zahynul muž. A představitel okupační správy v Doněcké oblasti Denis Pušilin informoval o třech mrtvých a čtyřech zraněných po ukrajinském úderu na město Doněck.

2024-06-22T06:35:26Z dg43tfdfdgfd