Trending:


Nakládat zavazadla na Ruzyni se dělníkům nechce, od letiště dostanou bídné peníze

O náročné manuální práce na směny není mezi brigádníky velký zájem, ale při vyšší mzdové nabídce by je bylo možné najít, shodli se personalisté. Reagovali tak na situaci kolem nedostatku pracovníků při výdeji kufrů na pražském letišti Václava Havla. Na letišti jsou problémy s výdejem zavazadel na příletech, cestující musí čekat na kufry mnoho hodin. Podle představitelů letiště je důvodem i nedostatek pracovníků, kteří se o odbavení zavazadel...


Havlíček: ANO v EU nehledá spojence v názoru na Ukrajinu, ale na unii

Praha - Hnutí ANO na úrovni Evropské unie nehledá spojence v názorech na Ukrajinu či Rusko, ale v názorech na unii, řekl dnes ve Sněmovně novinářům první místopředseda opozičního uskupení Karel Havlíček. Komentoval tak víkendové oznámení šéfa ANO Andreje Babiše o vzniku nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), ve které bude ANO spolupracovat s nacionálně konzervativním Fideszem maďarského premiéra Viktora Orbána či pravicově...


Otec 15letého Romana, který spáchal sebevraždu: Z vyšetřování nemám dobrý pocit, je to smutné

Cítím úlevu, že případ postupuje, uvedl v rozhovoru pro Nový Čas otec patnáctiletého Romana z Parchovan, který spáchal sebevraždu. Po půl roce vyšetřování padlo v kauze obvinění. Spolužačce, která křičela a pobízela Romana, ať skočí z budovy, nyní hrozí vězení. Otec zesnulého chlapce ale vzápětí dodal, že z vyšetřování neměl od začátku dobrý pocit.


Dopravu na jih od Prahy kosí uzavírkový masakr, oblíbená pláž u Slap navíc omezuje parking

Cesta ke Slapské nádrži bude o prázdninách jen pro otrlé. Alespoň z pohledu rekreantů, kteří do populární letní destinace zamíří z Prahy. Tento týden začala na hlavní výpadovce směrem na Slapy uzavírka v centru Davle. A kdo už se přes řadu nekomfortních objížděk k vodě dostane, musí počítat s tím, že u jedné z nejoblíbenějších slapských pláží už nezaparkuje.


Putin: Trumpův plán na ukončení války bereme vážně. Mluvil i o spojenectví s Tálibánem

Ruský prezident Vladimir Putin bere vážně návrhy amerického exprezidenta Donalda Trumpa ohledně ukončení války na Ukrajině. Podotkl však, že jejich konkrétní obsah nezná. V boji proti terorismu by spolupracoval i s afghánským hnutím Tálibán. Ve čtvrtek to řekl na tiskové konferenci v kazašské Astaně.


Fascinující příběhy z japonského folklóru a mytologie

Japonský folklór zahrnuje duchy, bytosti a postavy, které jsou zakotveny v lidových tradicích Japonska a japonského lidu. Tyto legendy, báje a mýty jsou silně ovlivněny dvěma hlavními japonskými náboženstvími, šintoismem a buddhismem, a po staletí se předávají ústně a prostřednictvím literárních zdrojů. Podobně japonská mytologie čerpá z kombinace šintoistické a buddhistické víry, kde mocná božstva a nadpřirozené bytosti slouží jako klíčové vlivy v japonské náboženské tradici. Často humorná, ale občas i značně znepokojivá vyprávění jsou protkána bizarními a obskurními postavami spojenými s přírodními silami, zeměpisnými zvláštnostmi a duchy mrtvých. V některých případech jsou příběhem o stvoření samotného Japonska. Zaujalo vás to? Klikněte na vybrané příběhy ze Země vycházejícího slunce.


PROFIL: Kdo je Emmanuel Macron a jak se stal prezidentem Francie

Hlava Francouzské republiky Emmanuel Macron je prezidentam už podruhé. Zvolen byl v roce 2022 na dalších pět let. Stejně jako v roce 2017 porazil svou krajněpravicovou rivalku Marine Le Penovou, a to o 16 procentních bodů. Nyní Macron rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby poté, co jeho strana zcela propadla u voleb do Evropského parlamentu.


Vražda v Teplicích: Policie zatkla podezřelého, detaily případu halí tajemství

Kriminalisté v Teplicích vyšetřují vraždu. Čin se odehrál ve středu večer v teplické části Trnovany. Podezřelého muže se policistům podařilo během chvíle zadržet.


Postižená žena z Ostravy se nevrátila do ústavu, reaguje jako 15letá. Neviděli jste ji?

Policisté pátrají po pohřešované mentálně postižené šedesátileté Vladimíře Stolaříkové z Ostravy-Hrušova. Žena je klientkou hrušovského zdravotnického zařízení Čtyřlístek, odkud v neděli ráno odešla, dosud se nevrátila a nepodala o sobě žádnou zprávu. Ve čtvrtek to uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.


Arménie: Proč by tato málo prozkoumaná destinace měla patřit na váš "bucket list"?

Arménie je vnitrozemský stát v euroasijské oblasti Jižní Kavkaz, který je fascinující jak svou úchvatnou krajinou, tak svou tisíciletou historií. Arménie, která jako první stát na světě přijala koncem třetího nebo začátkem čtvrtého století křesťanství za své oficiální náboženství, má nejstarší vinařství na světě a je zázračnou zemí, která si zaslouží být prozkoumána. Pronajmout si auto je snadné a silnice jsou bezpečné, takže zvažte možnost podniknout výlet po této úchvatné zemi. Prohlédněte si galerii a zjistěte, o co jste přišli.


Podezření na vzpouru ve Valdidích: rozsáhlý zásah trval pět hodin

Ve věznici ve Valdicích na Jičínsku udělala Vězeňská služba ČR ve středu rozsáhlý zásah kvůli podezření na vzpouru vězňů. Podezření se týkalo i nelegálního držení drog a jiných nepovolených předmětů vězni. Na místě zasahovaly jednotky vězeňské služby z několika věznic. Příprava vzpoury se nakonec nepotvrdila, uvedla vězeňská služba v tiskové zprávě.


Neústupný prokurátor z chudé rodiny. Do Downing Street míří levicový Keir Starmer

Britové si ve čtvrtek volí nový parlament, už dopředu je ale téměř jisté, že se novým premiérem stane lídr labouristů Keir Starmer.


Miliony lidí ve Spojeném království vyrazí dnes k parlamentním volbám

Miliony lidí v celém Spojeném království ve čtvrtek hlasují v parlamentních volbách. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že středolevice Labouristická strana má šanci získat velkou většinu v Dolní sněmovně a sestavit novou vládu. Uvedl to server BBC.


Vývoz vojenského materiálu loni meziročně stoupl o víc než 60 pct. na 48,9 mld.

Praha - Vývoz vojenského materiálu loni vzrostl o více než 60 procent ve srovnání s rokem 2022 a dosáhl na 48,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy o zahraničním obchodu s vojenským materiálem za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ní udělilo loni 1580 licencí k vývozu vojenského materiálu do 99 zemí v hodnotě téměř 68,2 miliardy korun.


Beránek na kolonádě ukázal svou žhavou Kačenku. O 43 let mladší manželce málem vypadla prsa z titěrných šatiček

Karlovarský filmový festival každoročně navštíví tisíce návštěvníků i desítky slavných celebrit. Do lázeňského města po roce zavítal také známý pražský podnikatel Leo Beránek st. společně s půvabnou manželkou Kateřinou. Jak zachytila redakce eXtra.cz, svůdná brunetka byla v obepnutých červených šatech na kolonádě absolutně nepřehlédnutelná.


Je Babiš proruský? Jeho nové spojenectví mnohé prozrazuje

Politické debaty o proruské orientaci různých opozičních i koaličních činitelů jsou nyní fakticky na denním pořádku. Bohužel tomu tak je místo toho, aby se řešily skutečné problémy, jichž je více než dost. V poslední době se hodně hovoří o tom, že je proruský Andrej Babiš. Konkrétně se to dozvídáme v komentáři Ondřeje Housky v Hospodářských novinách. Z čeho takto usuzuje? Především z faktu, s kým se Andrej Babiš spojil v Evropském parlamentu.


Netanjahu chce projednat příměří s Hamásem navržené Bidenem

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal na čtvrtek večer zasedání bezpečnostního kabinetu, aby projednal reakci hnutí Hamás na návrh příměří v Pásmu Gazy, který v květnu předložil americký prezident Joe Biden. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroj z premiérova úřadu.


Jochová spouští petici proti veřejnoprávním poplatkům. Zmínila i transgender aktivisty

Proti zvyšování koncesionářských poplatků se stále hlasitěji staví také část veřejnosti. Dokládá to i petice Stop poplatkům, kterou založila Aliance pro rodinu. Její předsedkyně Jana Jochová ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že by se nejprve měl definovat pojem veřejná služba. Až poté by měla následovat diskuze o výši poplatku pro veřejnoprávní televizi a rozhlas. Ohledně vyváženosti informování upozornila například na téma transgenderu, o...


Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa

Dasha Daley, osmadvacetiletá modelka z Perthu v Austrálii, se ocitla v centru bouřlivé debaty poté, co tvrdila, že byla vyhozena z obchodu s nářadím za natáčení obsahu pro své sociální sítě. Dasha, známá svými odvážnými videi, vydělává stovky dolarů za každé video zveřejněné online. The post Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa appeared first on Instafamosos.


Úroda bude letos slabá. Orné půdy je nejméně za více než 100 let

ANALÝZA: Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky, může za i úbytek orné půdy kvůli výstavbě – orné půdy je nejméně za více než 100 let. Katastrofa jako v případě ovoce se ale konat nebude.


Vraždu v Teplicích vyšetřují policisté


Problém s kufry na letišti v Praze? Těžká a špatně placená práce, popisuje bývalý zaměstnanec

Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni už několikátým dnem řeší průšvih se zavazadly, která neodletěla se svými majiteli do vysněných prázdninových destinací. Problém je, že o práci nakládání bagáže není zájem a je špatně placená. CNN Prima NEWS to řekl bývalý zaměstnanec letiště, který si nepřál být jmenován. Podle něj svoji roli sehrála také covidová pandemie, kvůli které museli mnozí pracovníci skončit. Mezitím se kupí stížnosti cestujících....


Tragický požár v Praze: V plamenech zahynula žena. V akci byl i záchranářský vůz Fénix

Pražští hasiči a záchranáři zasahovali ve čtvrtek odpoledne u požáru bytu v městské části Lhotka. Do zásahu byl zapojen i speciální zdravotnický vůz Fénix. Záchranáři během zásahu našli uvnitř domu 65letou ženu bez známek života. Dalších 15 lidí přivolaní zdravotníci zkontrolovali, informovali záchranáři na síti X.


Stovka lidí na vozíku a s postižením se účastní velehradských slavností

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Zhruba stovka lidí na vozíčku a se zdravotním postižením se účastní letošních Dnů lidí dobré vůle ve Velehradu na Uherskohradišťsku. Cyrilometodějské slavnosti se konají 25. rokem, setkání vozíčkářů, které pořádá Maltézská pomoc, 24. rokem. Dorazili vozíčkáři nejen z Česka, ale také ze Slovenska i německého Mnichova a Pasova, kde také působí Maltézská pomoc. Sesterská organizace z Německa vyslala své zástupce, řekl...


Komentář | Británie by potřebovala lídra jako Thatcherovou. Vyrovná se jí Starmer?

Velká Británie podle hodnocení předních světových médií v čele s Politico a BBC potřebuje silné vedení jako sůl. Konzervativec Rishi Sunak má za sebou nepříliš úspěšné funkční období, kdy měl po dvou premiérech, kteří odstoupili během roku 2022, přinést Británii stabilitu.


Obvinění za týrání psa v Uherském Hradišti


Hurikán Beryl pustoší Karibik. Sílu živlu na vlastní kůži pocítil reportér CNN, ukazuje video

Hurikán Beryl sužuje i nadále Karibik. Jeho řádění už poznaly například Jamajka, Barbados, Dominikánská republika či Haiti. Ničivý živel už má minimálně deset obětí. Na vlastní kůži pocítil jeho sílu v živém vstupu i reportér CNN. Podívejte se na jeho výkon.


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.


Putinův odjištěný granát. Jaderná katastrofa hrozí v Záporoží každou vteřinu, říká aktivistka

Je to jako tanec kolem ohně, ovšem nikdo nesmí přiložit. Ruská armáda každý den provede až 430 úderů na Záporožskou oblast, v níž stojí největší atomová elektrárna v Evropě. A Ukrajinci na útoky intenzivně odpovídají. „Přímým úderům na atomovou elektrárnu se Ukrajinci i Rusové snaží vyhýbat, ale válka je válka a svět si dostatečně nepřipouští, jakou hrozbou jsou případné zásahy jaderného energetického zdroje. Už dávno mělo být širší území kolem...


Známé železářství Rousek v pražských Nuslích po 139 letech zavírá

Praha - Známé železářství V.J. Rousek na Náměstí bratří Synků v pražských Nuslích po 139 letech zavírá. Důvodem jsou vysoké náklady a propad poptávky v posledních letech. ČTK to dnes řekl spolumajitel Jan Rousek. Obchod nyní zahájil výprodej zásob, zhruba do třech měsíců by měl zavřít úplně.


Druhý kongresman vyzývá Bidena k odstoupení z voleb: Je čas hledat někoho jiného

Člen americké Sněmovny reprezentantů Raúl Grijalva se stal druhým kongresmanem z Demokratické strany, který vyzval prezidenta Joea Bidena, aby stáhl svou kandidaturu v nadcházejících prezidentských volbách. Důvodem je Bidenův slabý výkon v první předvolební debatě s Donaldem Trumpem. Uvedl to server CNN.


Erupce sopky na italském ostrově


RFE: Orbán se v pátek v Moskvě setká s Putinem

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dnes o tom s odvoláním na svůj zdroj z maďarské vlády informoval maďarský servis Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). V úterý se Orbán, jehož země od pondělí předsedá Radě Evropské unie, setkal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.


Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar

Ukrajinské jednotky se stáhly z části strategického města Časiv Jar v Doněcké oblasti, uvedl ve čtvrtek mluvčí ukrajinské armády Nazar Vološyn. Uvedl to server Kyiv Independent.


Politico: Kde je Macron? Prezident zmizel v době předvolební krize

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron se naposledy ukázal na veřejnosti v neděli, když s vzezřením rockové hvězdy odevzdal svůj hlas v prvním kole parlamentních voleb. Od té doby po něm není v době vrcholící předvolební krize jeho strany vidu ani slechu. Čelí skutečnosti, že jej jeho spolustraníci v kampani nechtějí kvůli prezidentově nepopularitě, píše dnes web Politico.


Nikdy. Starmer odmítl připojení Británie k Evropské unii

Již více než čtyři roky Velká Británie není členskou zemí Evropské unie. A ještě kratší doba stačila na to, aby vznikly debaty o jejím znovu připojení. Nyní pravděpodobně příští premiér země odmítl připojení se slovy „nikdy v mém životě“.


Ministr Stanjura čelí kritice kvůli přípravě státního rozpočtu


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika...


Pokorná Jermanová bude dál městskou zastupitelkou a jde i do krajských voleb

Praha - Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která uspěla ve volbách do Evropského parlamentu, bude dál zastupitelkou Benešova a chce usilovat o opětovné zvolení do středočeského zastupitelstva. Podle ní se tyto funkce s prací europoslankyně dají skloubit. Řekla to dnes ČTK.


Andrej Babiš světil kapličku: Přítomna byla i Schillerová

Andrej Babiš se kromě oddávání párů nedávno pustil do další aktivity, tentokrát nechal vysvětit kapličku v areálu Čapí hnízdo a nechyběla u toho ani Alena Schillerová.


Dvořák hovořil s Pavlem o eurovolbách, rozšíření EU i Češích v institucích

Praha - Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) odpoledne hovořil s prezidentem Petrem Pavlem o důsledcích nedávných voleb do Evropského parlamentu, rozšiřování Evropské unie či případných institucionálních změnách. Dotkli se i tématu Čechů v evropských strukturách a ruské války na Ukrajině. Dvořák to řekl novinářům po hodinovém jednání na Hradě.


Dugin, Putin a plány na likvidaci Západu. Kam až jsou Rusové schopni zajít?

Od počátku století čelíme narůstajícímu ruskému imperialismu. Mezi nejhlasitější propagátory obnovy ruského impéria pod praporem eurasijství patří již třicet let Alexander Dugin. Před patnácti lety Dugin přišel s tzv. Čtvrtou politickou teorií, jejímž záměrem je zničit západní liberální řád a nastolit éru pluriversalismu. Samotné Rusko má při zničení Západu sehrát klíčovou roli. Jan Horník v knize Západ


V Británii začaly ostře sledované parlamentní volby

Miliony lidí v celém Spojeném království ve čtvrtek hlasují v parlamentních volbách. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že středolevice Labouristická strana má šanci získat velkou většinu v Dolní sněmovně a sestavit novou vládu.


Prokuratura: Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok

Bratislava - Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku dnes oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.


Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace

Praha - Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané s takovým pasem budou na českém území pobývat nelegálně. ČTK to sdělilo ministerstvo zahraničí. Podobné opatření už zavedlo Dánsko. Česká republika o něm informovala na jednání příslušného orgánu Evropské unie a vyzvala další státy k přijetí stejného opatření. Biometrický pas je takový cestovní pas, který má strojově čitelné údaje a nosič dat s biometrickými údaji,...


Strana Le Penové pravděpodobně nezíská většinu křesel ve volbách

Pravicová strana Národní sdružení (RN) vedená Marine Le Penovou pravděpodobně nezíská většinu křesel v nedělním druhém kole předčasných voleb ve Francii. Vyplývá to z předvolebního průzkumu, o kterém informoval server The Economist.


Záběry dnešního výbuchu sopky v Itálii. Do moře se valí láva

Vulkán vybuchl pět let po poslední velké erupci. Sopka vysoká 926 metrů chrlí kouř, popel i lávu.


Francii čeká druhé kolo parlamentních voleb, čekají se těžká koaliční jednání

Paříž - Francii v neděli 7. července čeká rozhodující druhé kolo předčasných parlamentních voleb. Ty po neúspěchu vládního tábora ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června nečekaně vyhlásil prezident Emmanuel Macron. V prvním kole zvítězila nacionalistická strana Národní sdružení (RN). Tradiční pravice, levice i centristé vyzvali ke společnému odporu vůči vzestupu krajně pravicového RN. Odhad celkových výsledků je kvůli složitému...


Vědci z Brna a Finska zkoumali, jak se virus klíšťové encefalitidy stane infekční

Brno - Proces, kdy se z neinfekční částice viru klíšťové encefalitidy stane infekční, zkoumal mezinárodní tým vědců pod vedením Pavla Plevky z brněnského institutu CEITEC Masarykovy univerzity a Sarah Butcherové z univerzity v Helsinkách. Závěry jejich studie rozšiřují znalostí o viru klíšťové encefalitidy a v budoucnu mohou vést k vývoji nových léků bránících dozrávání viru. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí institutu Halina Jílková.