Zprávy

Trending:


Česko a více než 90 zemí světa potvrdilo podporu ICC v Haagu. Čelil kritice i od premiéra Fialy

Více než 90 zemí světa, včetně České republiky, ve společném prohlášení potvrdilo svou „neochvějnou podporu“ Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) v Haagu. O prohlášení na X informovala například australská ministryně zahraničí Penny Wongová. ICC se v poslední době stal terčem kritiky ze strany Izraele, USA, ale třeba také českého premiéra Petra Fialy poté, co hlavní prokurátor soudu Karim Khan požádal o vydání zatykače na izraelské činitele kvůli...


Ministerstvo schválilo modernizaci železničního uzlu Česká Třebová za 20 miliard Kč

Česká Třebová (Orlickoústecko) - Centrální komise ministerstva dopravy tento týden schválila modernizaci železničního uzlu Česká Třebová na Orlickoústecku za odhadovaných 20 miliard korun. Stavba by měla začít do konce letošního roku a trvat za provozu uzlu do roku 2031. Jde o největší zakázku Správy železnic (SŽ) za posledních deset let. Uvedl to server Zdopravy.cz.


Vstup z inaugurace Petera Pellegriniho


Scholz nepovažuje Putinovy mírové návrhy za věrohodné

Země skupiny G7 se na červnové schůzce nezabývaly řešením války na Ukrajině. Podle německého kancléře Olafa Scholze je totiž zřejmé, že ruský prezident Vladimir Putin nemyslí své mírové návrhy vážně. Na Scholzovo vyjádření upozornila agentura Reuters.


Ukrajinci zaútočili 70 drony na letiště v ruském vnitrozemí

Ukrajinci zaútočili 70 drony na letiště Morozovsk v ruském vnitrozemí, severně od Volgodonsku. Základna je necelých 300 kilometrů od současné frontové linie v Rostovské oblasti. Útok potvrdil Kyrylo Budanov, velitel ukrajinské vojenské rozvědky. Nicméně škody možná nejsou velké, vyplývá ze zprávy agentury Unian.


MPSV navrhuje zvýšit státní příspěvek pro klokánky a podobné domy o 10 %

Praha - Státní příspěvek pro klokánky a podobná zařízení pro okamžitou pomoc dětem v tísnivé situaci (ZDVOP) by se mohl od července zvýšit o deset procent. Místo 39.600 korun by tak na dítě na měsíc činil 43.560 korun. Vyplývá to z návrhu nařízení, který připravilo ministerstvo práce. Vycházelo z růstu cen od posledního přidání. Letos by po případném červencovém navýšení potřebovalo na příspěvky navíc 11,5 milionu korun. Pokud by se částka od...


Pentagon vedl tajnou dezinformační antivaxerskou kampaň proti Číně. Šířilo ji 300 falešných účtů, píše Reuters

Americké ministerstvo obrany vedlo od jara 2020 do léta 2021 kampaň proti očkování zaměřenou na čínské očkovací snahy na Filipínách. Na 300 falešných účtů na sociálních sítích se vydávalo za Filipínce, kteří měli negativní zkušenost s čínskou vakcínou proti covidu-19 Sinovac. Podle agentury Reuters, která s tímto odhalením přišla, byla kampaň odplatou za úsilí Pekingu obvinit Washington z pandemie. Dezinformační operace Pentagonu běžela s...


Požár haly v Brandýse nad Labem způsobil škodu 50 milionů korun

Brandýs nad Labem - Páteční požár skladové haly v Brandýse nad Labem způsobil škodu 50 milionů korun. Je dohašen, na místě hasiči dohlížejí, nejméně do dnešního večera. Příčinu bude zjišťovat vyšetřovatel požárů, vyšetřování potrvá zřejmě delší dobu, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.


Podle úřadů ruské Belgorodské oblasti šest mrtvých při ukrajinských útocích

Moskva/Kyjev - Ukrajinské útoky na ruskou Belgorodskou oblast si v pátek vyžádaly šest životů. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na gubernátora oblasti Vjačeslav Gladkova, který původně informoval o pěti zraněných.


Historie slovenských prezidentů má jednu anomálii. Mandát za 31 let obhájil jediný

Do kroniky slovenských prezidentů se dnes začne zaznamenávat šestá kapitola. Peter Pellegrini se v sobotu ujímá úřadu po Zuzaně Čaputové, jediné ženě, která prozatím byla hlavou státu. Historie prezidentů u našich východních sousedů má ještě jednu anomálii. Jen jeden z nich za 31 let obhájil mandát.


Vykopávky mimozemšťanů v Peru: Odborník na UFO slibuje, že záhadu vyřeší!

Mumie, které byly nalezeny v Peru a jsou považovány za mimozemské, budou testovány k ověření jejich pravosti. Jaime Maussan, samozvaný odborník na UFO, tvrdí, že tyto malé bytosti z Peru jsou důkazem mimozemského života a slibuje, že odhalí jejich tajemství.


Válka na Ukrajině ONLINE: Ve Švýcarsku začal summit o míru na Ukrajině. Česko zastupuje Pavel

Státníci z celého světa se musí rozhodnout, co znamená spravedlivý mír na Ukrajině, dnes se k němu mezinárodní společenství začíná přibližovat. Na úvod dvoudenního summitu ve Švýcarsku to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Delegace desítek zemí jednají o jaderné a potravinové bezpečnosti a o uvězněných či unesených Ukrajincích. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Nový slovenský prezident Pellegrini složil slib a ujal se úřadu

Bratislava - Nový slovenský prezident Peter Pellegrini dnes složil ústavou předepsaný slib a ujal se úřadu. V inauguračním projevu uvedl, že Slovensko se nachází v těžké době, kdy se bortí dlouhodobé jistoty, včetně jistoty míru. V souvislosti s válkou na Ukrajině, která se více než dva roky brání ruské vojenské invazi, prohlásil, že volání po míru není oslavou agresora. Za úder pro Slovensko pak označil květnový atentát na premiéra Roberta Fica.


Jeden měsíc smazal půl roku levných potravin. Ještě není vyhráno, upozorňuje ekonomka

V České republice je v oblasti cen potravin poměrně živo. Dlouhodobé sledování ukazuje, že po éře zdražování následovalo období uvolnění, které ale jedním měsícem v zásadě pominulo. Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské jeden jediný měsíc – duben – smazal celé předchozí čtyři měsíce trvající pokles cen potravin, což znamená, že boj s inflací ještě není vyhraný.


Mnoho lidí využilo možnost prohlédnout si opravené Muzeum hl. m. Prahy

Praha - Velký zájem návštěvníků vzbudila dnes možnost prohlédnout si v rámci Muzejní noci nově opravenou budovu Muzea hlavního města Prahy (MHMP) na Florenci. Po sedmé hodině večer již fronta čítala přes 300 lidí. Při čekání si mohli poslechnout hudbu či pořídit jídlo a pití v připravených stáncích. V hlavním městě se dnes při sedmnáctém ročníku Muzejní noci otevřelo 30 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Zájemci mohou navštívit...


Agáta Hanychová řeší nečekaný útok! Pustil se do ní expartner

Agáta Hanychová si na nedostatek zájmu o svou osobu nemůže stěžovat, někdy to ale může být nepříjemná. Třeba když se stane terčem nevybíravých slov, navíc od člověka, od kterého by to nečekala.


ČHMÚ varuje před vydatným deštěm a bouřemi na východě ČR

Praha - Meteorologové varují před vydatným deštěm a bouřemi ve východní části České republiky. Od dnešního odpoledne do neděle může místy napršet až 70 milimetrů srážek. Stoupnou hladiny některých řek. Informoval dnes ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).


Zuzana Čaputová končí jako prezidentka! Jak na ni Slováci budou vzpomínat?

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini.


Pavel bude ve Švýcarsku řešit celistvost Ukrajiny. Summit bez účasti Ruska nic nevyřeší

Státníci se o víkendu sjedou ve Švýcarsku, kde budou řešit válku na Ukrajině. Summitu přitom nebude přítomná druhá země, která se konfliktu účastní – tedy Rusko. Nedorazí ale ani další mocnost, tedy Čína. Základním závěrem víkendové mírové konference ve Švýcarsku by měla být podpora Charty OSN a územní celistvosti Ukrajiny, uvedl náměstek ministra zahraničí Jan Marian (STAN). Podle expertů je bez účasti Ruské federace význam summitu spíše...


Dopravní nostalgie: Brnem projela legendární Hadimrška i koňská tramvaj

Tisíce Brňanů si v sobotu na náměstí Svobody užily historické tramvaje, trolejbusy a autobusy včetně koňské tramvaje a parní tramvaje s otevřeným vozem. Náměstím také projížděly k radnici na Dominikánské náměstí auta předválečné výroby. Jejich majitelé se vydali na závod 1000 mil československých mezi Prahou, Brnem a Bratislavou.


Slovensko čeká velký den. Čaputová končí, nastupuje Pellegrini

Po více než dvou měsících od vyhlášení výsledků voleb přichází velký den pro Slovensko. Po pěti letech dnes skončí ve funkci hlavy státu Zuzana Čaputová, novým prezidentem se stane Peter Pellegrini.


U Magdeburku pobodal muž nožem několik úředníků a útočil na policii. Ta ho zastřelila

Německá policie v pátek večer u Magdeburku zastřelila zatím neznámého muže, který před tím pobodal tři úředníky a později útočil nožem i na přivolanou policii. Informuje o tom v sobotu deník Bild. Podle některých zpráv se útok měl odehrát na soukromé večerní akci. Bližší informace nejsou zatím známé. Jen před několika dny zaútočil v Mannheimu na náměstí Afghánec a zabil policistu.


USA zostřují sankce proti Rusku: Cílem je finanční embargo a omezení technologií

Spojené státy v reakci na probíhající válku na Ukrajině dále zostřují sankce uvalené na Rusko. Nový balík sankcí zahrnuje cílení na banky obchodující se sankcionovanými subjekty, moskevskou burzu cenných papírů a omezení přístupu Ruska k technologiím. Analytici předvídají, že opatření zásadně ochromenou fungování válečné mašinerie Kremlu.


Pellegriniho politickou kariéru definuje zejména podivný vztah s Ficem

Slovensko má od soboty nového, v pořadí šestého prezidenta. Zuzanu Čaputovou nahradil zkušený politik Peter Pellegrini, který ve vysoké politice působí téměř dvě dekády. Prakticky celou jeho kariéru definuje zejména podivný vztah se současným premiérem Robertem Ficem.


VIDEO: Italskou političku musela zachraňovat pobřežní stráž. Její jachta vzplála během plavby mezi italskými ostrovy

Italská politička a dcera bývalého italského premiéra Stefania Craxiová zažila tento týden hrůzné chvíle, když během plavby na její luxusní jachtě uprostřed Tyrhénského moře náhle vypukl požár. Posádku, kterou kromě italské političky tvořil i její manžel a také kapitán lodi ale nakonec zachránila pobřežní hlídka, když před tím museli naskočit do záchranného člunu a jachtu nechat na pospas vlnám, píše italský server Il Giornale.


„Není to generační spor. Rektorka má studenty jako štít.“ Petici proti ideologizaci AVU podepsalo přes tisíc lidí

Výbušnou petici proti vedení a ideologickému směřování Akademie výtvarných umění a Národní galerie podepsaly desítky významných uměleckých jmen a během pár ní přibylo už přes tisíc dalších podpisů. Rektorka AVU Márie Topolčanská kritiku odmítá, jde podle ní o přirozenou změnu v souladu s tím, kam směřuje umění ve světě a studenti mají dobré výsledky a škola dobré řízení. Petici vidí jako útok na studenty. „Používá studenty jako štít, přitom...


Jaký je Peter Pellegrini? Tohle víme o novém slovenském prezidentovi!

Slovensko má od soboty nového, v pořadí šestého prezidenta. Zuzanu Čaputovou nahradil zkušený politik Peter Pellegrini, který ve vysoké politice působí téměř dvě dekády. Prakticky celou jeho kariéru definuje zejména podivný vztah se současným premiérem Robertem Ficem.


Smažák za dvě stovky? V Chorvatsku se dá najíst za stejné peníze jako v Česku

Jak Chorvatsko zdražilo? Deník přináší orientační přehled cen na Jadranu. Od jídel v restauraci přes srovnávací nákup v supermarketu až po nabídku služeb. Zajímal se také o to, na kolik peněz vyjdou vybrané výlety a vstupy za zážitky na nejznámějších místech Jadranu.


Šokovaný Berlín se připravuje na „nejhorší scénář:“ Bardella francouzským premiérem

Sotva se Berlín po několika dnech probral po překvapivém rozpuštění francouzského parlamentu prezidentem Emmanuelem Macronem, začala se německá vláda připravovat na „nejhorší možný scénář“: vstup Jordana Bardelly nebo jiného člena Národního sdružení (RN) do Matignonu, sídla francouzské vlády, píše deník Le Figaro.


Rusko má na Ukrajině téměř 700 tisíc vojáků, prozradil Putin

Ve válce na Ukrajině bojuje téměř 700 tisíc Rusů, prozradil ruský prezident Vladimir Putin na pátečním setkání s vyznamenanými účastníky invaze, která trvá už déle než dva roky.


Je obtížné být prezidentem všech, reagoval na Pellegriniho projev Zeman. Inaugurace se účastnil osobně

Český exprezident Miloš Zeman má za to, že předchozí politické zkušenosti nové hlavy státu jsou výhodou. Řekl to novinářům po dnešní inauguraci slovenského prezidenta Petera Pellegriniho, který podobně jako Zeman před nástupem do vrcholné politické funkce působil i na jiných vysokých státních pozicích. Zeman také kritizoval březnové rozhodnutí vlády českého premiéra Petra Fialy přerušit mezivládní konzultace se Slovenskem kvůli rozdílným názorům...


Rusko umístilo na Krymu experimentální protivzdušný systém S-500. Možná sestřeluje satelity i hypersonické střely

Ruské ozbrojené síly umístily na Krymu nejméně jednu baterii nového systému protivzdušné obrany S-500. Řekl šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. „Ruský systém protivzdušné obrany je posilován,“ uvedl Budanov. "To je zcela zřejmé a pochopitelné. Objevily se nejnovější prvky S-500. V zásadě půjde o jejich experimentální aplikaci, ale už se tam objevily (na Krymu),“ oznámil podle serveru deníku Kyiv Independent v tomto týdnu.


NYT přinesl plné znění neúspěšné mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem v roce 2022: Co je v ní

Deník The New York Times publikoval návrh Kyjevem nakonec odmítnuté ukrajinsko-ruské dohody, která mohla být podepsána v dubnu 2022, když už dva měsíce zuřila válka a Rusové okupovali část východní Ukrajiny. Dokumenty byly podle listu vypracovány na základě jednání, která proběhla během několika týdnů po začátku války od února do dubna 2022.


Věřím, že se na summitu bude psát historie, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu dorazil na mírový summit k probíhajícímu konfliktu na Ukrajině, který hostí Švýcarsko. Zelenskyj zdůraznil, že se akce účastní zástupci zemí z celého světa.


Pellegrini je v politice přes dvacet let. Byl ministrem i premiérem

Slovensko má od soboty nového, v pořadí šestého prezidenta. Zuzanu Čaputovou nahradil zkušený politik Peter Pellegrini, který ve vysoké politice působí téměř dvě dekády. Prakticky celou jeho kariéru definuje zejména podivný vztah se současným premiérem Robertem Ficem.


Scholz: Všichni vědí, že Putin lže. Chová se jako Hitler, řekl Zelenskyj

Každý ví, že ruský prezident Vladimir Putin to se svými návrhy, jak dosáhnout míru na Ukrajině, nemyslí vážně, řekl německý kancléř Olaf Scholz. Země G7 o nich proto na svém aktuálním zasedání nejednaly.


Letní tábory 2024: Kde je volno, proč přidat pojistku a kde sehnat příspěvek

Bezmála už jen dva týdny zbývají do konce školního roku a do chvíle, kdy se tisíce dětí rozjedou na letní dětské tábory. Pokud teprve teď rodiče nebo jejich potomci začali mít zájem o účast na letním táboře, není ještě všechno ztraceno. Kapacity nejsou všude ještě vyčerpané, volno hlásí hlavně pobyty v zahraničí u moře nebo s výukou angličtiny. Odborníci se shodují, že v letošním roce si rodiče za dětskou rekreaci opět připlatí. Deník v přehledu...


Barokní zámek Poláky na Chomutovsku se po opravě otevřel veřejnosti

Poláky (Chomutovsko) - Barokní zámek Poláky u Kadaně na Chomutovsku se otvírá veřejnosti. Lidé si poprvé mohli projít prohlídkový okruh, jehož součástí jsou rekonstruované prostory i neopravené místnosti. Podoba pokojů se vrací do období před sto lety. V pracích na objektu, který byl zapsán na seznam ohrožených památek, bude majitel Miloš Dempír pokračovat, v příštím roce je v plánu oprava přízemí, řekl ČTK.


Nový tank, nebo přestavba? Němci představí leoparda s automatickým nabíjením

Za několik dní startuje dlouho očekávaný obří veletrh vojenských technologií Eurosatory 2024. Výrobce tanků Leopard 2, německá odnož konsorcia KNDS, si na něj připravil nečekané překvapení v podobě nového tanku.


Turecký student si udělal vlastní zařízení s umělou inteligencí pro podvádění při zkoušce

Propracované zařízení skládající se ze skryté kamery, umělé inteligence a sluchátka pro poslech odpovědí, si připravil student v Turecku, aby mu pomohlo složit univerzitní zkoušky. Byl ale odhalen a zatčen. Jak jeho zařízení fungovalo? Souvisejicí články 32 kilometrů dlouhá solární elektrárna: na kole jedete ve stínu Chytré brýle Apple Vision Pro míří do Německa: v Česku je prodávají jen překupníci Uživatelé na ni čekali dlouho: chystá se nová...


Jožo Ráž: PRVNÍ SLOVA o nehodě, kterou řeší celé Slovensko!

Celé Slovensko v posledních dnech čekalo na vyjádření Jožo Ráže v souvislosti s dopravní nehodou, které byl účastníkem. A co je horší, ujel od ní, aniž by se ujistil, že se cyklistovi nic nestalo. Nyní se k celému incidentu poprvé vyjádřil.


Letní provoz MHD v Praze a okolí: Všechny zastávky na znamení!

Budete chtít vystoupit z autobusu nebo trolejbusu, nezapomeňte zmáčknout upozornění řidiči. Od začátku letních prázdnin budou totiž všechny zastávky autobusů a trolejbusů v metropoli a Středočeském kraji pouze na znamení.


Na Česko se ženou lijáky a bouře, mohou být extrémní. Kde platí výstraha? Sledujte radar Blesku

Meteorologové varují před vydatným deštěm a bouřemi ve východní části České republiky. Od dnešního odpoledne do neděle může místy napršet až 70 milimetrů srážek. Stoupnou hladiny některých řek. Informoval dnes ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).


Úder ukrajinských dronů na ruskou těžkou techniku


Tisíce lidí se vydaly v Brně na cestu se starými tramvajemi i parním vlakem

Brno - Tisíce lidí se dnes vydaly na brněnské náměstí Svobody, na kterém mohly vidět historické tramvaje, trolejbusy a autobusy včetně koňské tramvaje a parní tramvaje s otevřeným vozem. Náměstím také projížděly k radnici na Dominikánské náměstí auta předválečné výroby, jejichž majitelé se vydali na závod 1000 mil československých. Mezi Kuřimí a Tišnovem se zase zájemci vozili parními vlaky.


50 miliard pro Ukrajinu poskytnou jen USA, řekla Meloniová. Půjčku bude krýt ruský majetek

Úvěr ve výši 50 miliard dolarů (1,1 bilionu) poskytnou Ukrajině jen Spojené státy. Řekla to na závěrečné tiskové konferenci po summitu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 italská premiérka Giorgia Meloniová, která předsedala dvoudennímu jednání Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a Spojených států s účastí Evropské unie.


Expert o mírovém summitu: Válku lze vyřešit k prospěchu Ukrajiny. Pro EZ naznačil, jaký bude výsledek

Nezávislý norský bezpečnostní analytik Hans Petter Midttun pro EuroZprávy.cz vysvětlil, čeho patrně lídři během summitu dosáhnou. „Tento mírový summit mír nepřinese. Je to však důležitý první krok,“ nastínil.


Pařmeni dobyli Brno: Jágr a Limberský vysmátí od ucha k uchu, nejvíc dováděl Sagvan Tofi

V prostorách parku před Janáčkovým divadlem v Brně bylo pořádně rušno. Do moravské metropole se totiž sjely známé osobnosti, které si nenechaly ujít slavnostní večer plný luxusu s výjimečnou módní show Fashion Night Brno 2024. Na čtvrtém ročníku jedné z největších brněnských společenských akcí se rozšouplo hned několik slavných tváří, což neuniklo redakci eXtra.cz, která také byla na místě.


Francouzi demonstrovali proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

Paříž - Statisíce Francouzů vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po předčasných parlamentních volbách mohla ve Francii dostat do vlády poprvé od druhé světové války. Informují o tom francouzská média, podle nichž policie po celé zemi zaznamenala na 250.000 účastníků, zatímco organizátoři hlásili téměř trojnásobnou účast.


Ruský bombardér narušil vzdušný prostor Švédska

Ruské vojenské letadlo v pátek krátce narušilo švédský vzdušný prostor a byly k němu vyslány švédské stíhačky. Incident se odehrál východně od švédského ostrova Gotland, který leží v Baltském moři, uvedly v sobotu švédské ozbrojené síly.