SLOVENSKO čEKá VELKý DEN. ČAPUTOVá KONčí, NASTUPUJE PELLEGRINI

Po více než dvou měsících od vyhlášení výsledků voleb přichází velký den pro Slovensko. Po pěti letech dnes skončí ve funkci hlavy státu Zuzana Čaputová, novým prezidentem se stane Peter Pellegrini. 

Čaputová ještě v tomto týdnu absolvovala poslední zahraniční cestu do Česka, při které na Pražském hradě převzala od českého protějška Petra Pavla nejvyšší české státní vyznamenání, tedy Řád Bílého lva. Pavel se ji rozhodl ocenit za přínos při budování vztahů mezi oběma zeměmi.

Dnes večer už bude prezidentem Peter Pellegrini, někdejší premiér a naposledy předseda parlamentu. Funkce se ujme v prostorech Slovenské filharmonie v Bratislavě během slavnostní schůze parlamentu. Slovenská ústava říká, že zvolený kandidát musí složit slib před parlamentem do rukou předsedy ústavního soudu. 

Po konci schůze bude následovat přehlídka slovenských ozbrojených sil a slavnostní bohoslužba slova Te Deum v katedrále svatého Martina. Pellegrini poté převezme prezidentský palác a rozloučí se s předchůdkyní v úřadu. Proběhne také přehlídka čestné stráže, slavnostní oběd a ve večerních hodinách slavnostní recepce na Bratislavském hradě. 

Hosty inaugurace budou podle informací agentury TASR nejvyšší ústavní činitelé, poslanci, zástupci diplomatického sboru, vlády, registrovaných církví i osobní hosté a rodina zvoleného prezidenta. Pozváni byli také všichni neúspěšní kandidáti. 

Pellegini na jaře získal v druhém kole prezidentské volby přes 53 procent hlasů a oproti prvnímu kolu porazil svého vyzyvatele Ivana Korčoka, bývalého ministra zahraničí. Stane se šestým prezidentem v novodobé historii slovenského státu, z toho pátým mužem. Dalšími předchůdci byli Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. 

Související články

2024-06-15T07:34:02Z dg43tfdfdgfd