KRATší ODDLUžENí? ZDRAží SLUžBY A ZAPLATíME TO VšICHNI, říKá ADVOKáT O NOVELE

Osmiměsíční parlamentní bitva o to, jak se lidem ve finančních problémech budou odpouštět dluhy, je u konce. Poslanci schválili výrazně jednodušší způsob oddlužení. Podle opozice bude mít zásadní dopad na věřitele, kteří přijdou o velké peníze. Spokojená není ani ODS. Advokát Michal Žižlavský podotkl, že to může vést ke zdražení služeb, což bude mít dopad na všechny. Piráti tvrdí, že novela naopak věřitelům výrazně pomůže a navíc zbaví dluhů velké procento lidí, kteří se pak vrátí na trh práce.

Poslanci ve středu schválili kratší oddlužení. Namísto pěti let se budou moci podnikatelé a fyzické osoby úplně zbavit dluhů už za tři roky. Nespokojená je opozice a i nejsilnější vládní strana, tedy ODS. Dlužník totiž může nakonec splatit úplné minimum a zbytek mu je odpuštěn. Stačí, aby měsíčně splácel alespoň 2 178 korun, které se dělí mezi insolvenčního správce a všechny věřitele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Politickou kulturou se blížíme Slovensku, varoval Stoniš. Za viníky označil vládní koalici

„Věřitelům se po této novele dostane jen zlomek toho, co půjčili. Podle odhadů to má být jen 6,5 procenta. Stoupne velké procento sporů, protože se věřitelé budou bránit,“ uvedla pro CNN Prima NEWS poslankyně Taťána Malá (ANO). „Výsledný návrh je mnohem blíž kolegům z pirátské strany a kolegům ze STAN než názorům ODS,“ řekl poslanec Karel Haas (ODS).

Sněmovna řeší novelu od loňského září. Původně byly ve hře návrhy například na minimální hranice částky, kterou musí dlužník v tříletém oddlužení splatit, anebo i takzvaný adekvátní příjem, bez kterého by dlužník do oddlužení nemohl. Teď totiž lidé do oddlužení často vstupují jen s minimálními příjmy a splácí méně, než by mohli.

Kratší oddlužení kritizuje i advokát a předseda rady expertů Asociace insolvenčních správců Michal Žižlavský. „Je potřeba vnímat, že většina oddlužení probíhá tak, že dlužník ze svého příjmu splácí věřitelům tolik, kolik je schopen splatit. Jednoduchá matematická úvaha zní, že jestliže bude splácet místo pěti jen tři roky, musel by mít o 40 procent vyšší příjem, aby jim splatil totéž,“ řekl Žižlavský.

Většina dluhů vzniká z nezaplacených služeb, například účtů za energie nebo telefon. Podle Žižlavského by tak služby mohly zdražit. „Dluh má jednu úžasnou vlastnost, že nemizí. Vždy ho někdo zaplatí. Když ho nezaplatí dlužník, zaplatí ho věřitel a promítá se to druhotně do ceny služeb a produktů. Hrozí, že na to doplatí všichni,“ podotkl Žižlavský.

Podle Pirátů ale naopak dojde ke zlepšení postavení věřitelů. „Znamená to lepší hrazení výživného, protože to je superpřednostní pohledávka,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). Novela teď míří do Senátu. Vládní poslanci ale výrazné změny neočekávají.

2024-05-22T19:53:12Z dg43tfdfdgfd