SCHOLZ: VšICHNI Ví, žE PUTIN SVé NáVRHY NA MíR NA UKRAJINě NEMYSLí VážNě

Borgo Egnazia (Itálie) - Všichni vědí, že ruský prezident Vladimir Putin nemyslí vážně své návrhy na to, jak dosáhnout míru na Ukrajině, řekl dnes německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD. Italská premiéra Georgia Meloniová zase uvedla, že se jí Putinovo oznámení zdá spíše jako propaganda, než jako skutečné vyjednávací stanovisko.

Reakce přišly na závěr summitu skupiny bohatých ekonomik G7, který se podle Scholze o návrhům ruského prezidenta nevěnoval. Putin v pátek podmínil mírová jednání s Kyjevem maximalistickými požadavky včetně navýšení svých územních zisků na Ukrajině. Kreml dnes podle agentury Reuters reakce Západu na jeho návrh označil za nekonstruktivní.

"Všichni vědí, že tento návrh nebyl myšlen vážně, ale měl něco společného s mírovou konferencí ve Švýcarsku," uvedl Scholz v narážce na summit, který dnes v alpské zemi začíná. Rusko se ho nezúčastní a podle Scholze od něj chce odvést pozornost. Navíc se Putin snaží "zamlžit a zastřít skutečnost, že on je tím, kdo brutální válku rozpoutal a nadále v ní pokračuje".

"Nepotřebujeme nadiktovaný mír, ale čestný a spravedlivý mír, který bude brát v potaz celistvost a suverenitu Ukrajiny," poznamenal také šéf německé vlády.

"Zdá se mi to spíše jako propagandistický krok, než reálný," citovala zase agentura ANSA italskou premiérku. "Nepřijde mi jako vyjednávací stanovisko příliš efektivní říct Ukrajině, že by se měla stáhnout z Ukrajiny," pokračovala.

Putin v pátek prohlásil, že Moskva je připravena jednat o míru, když Kyjev splní několik podmínek. Ukrajinské jednotky podle něj musí opustit Doněckou, Luhanskou, Chersonskou i Záporožskou oblast, tedy ukrajinské regiony, které Rusko částečně okupuje poté, co v roce 2022 zahájilo invazi na Ukrajinu. Ukrajina by se navíc podle představ šéfa Kremlu měla zavázat, že nevstoupí do NATO.

Kyjev to jednoznačně odmítl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil Putinova slova za ultimátum a prohlásil, že ruský prezident postupuje jako někdejší nacistický vůdce Adolf Hitler a bude stupňovat své požadavky, protože jeho cílem je zisk i dalších ukrajinských regionů.

Ukrajina požaduje stažení ruských vojáků ze všech okupovaných území a také z anektovaného Krymu, jehož se Rusko zmocnilo v roce 2014.

Kriticky na Putinův návrh reagovaly i další země. "Je toho hodně, obrovské množství - oficiální reakce, oficiální prohlášení. Nekonstruktivního charakteru," komentoval to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

2024-06-15T07:40:52Z dg43tfdfdgfd