USA ZOSTřUJí SANKCE PROTI RUSKU: CíLEM JE FINANčNí EMBARGO A OMEZENí TECHNOLOGIí

Spojené státy v reakci na probíhající válku na Ukrajině dále zostřují sankce uvalené na Rusko. Nový balík sankcí zahrnuje cílení na banky obchodující se sankcionovanými subjekty, moskevskou burzu cenných papírů a omezení přístupu Ruska k technologiím. Analytici předvídají, že opatření zásadně ochromenou fungování válečné mašinerie Kremlu.

Bílý dům rozšířil prosincový balíček sankcí

Administrativa prezidenta Joea Bidena dále utáhla šrouby kolem ruské ekonomiky. K prosincovému balíčku zaměřenému na zahraniční banky spojené s Kremlem přibyla nová vlna restrikcí. Cílem je odříznout přibližně 4 500 subjektů od přístupu k americkému finančnímu systému. „Ruská válečná ekonomika je hluboce izolována, armáda zoufale shání přísun zvenčí,“ prohlásila ministryně financí Janet Yellenová.

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že ruská ekonomika letos i přes sankce poroste o 3,2 %. Analytici však očekávají, že nová vlna sankcí povede k oslabení ruské ekonomiky v dlouhodobém horizontu.

Likvidace technologických zdrojů

Kromě masivního úderu proti bankovnímu sektoru se Washington zaměřil na omezení přísunu klíčových technologií. Dříve byly čipy a software americké provenience nalezeny ve zbytcích sestřelených ruských zbraní. Nová nařízení by měla efektivně zablokovat cesty, kterými dosud proudily komponenty pro výrobu válečné techniky. Sankce dopadnou i na krycí firmy v Hongkongu obchodující s těmito produkty.

Přímý zásah obdržela také moskevská burza. Tato nejdůležitější ruská instituce oznámila nucené zastavení obchodování s americkými dolary a eury. Podle expertů jde o pečlivě mířený úder do srdce ruského finančního systému odvislého od mezinárodních obchodů. Účinky se začnou brzy projevovat rostoucími problémy s financováním aktivit ruských ozbrojených sil.

Důraz na nelegální zlaté toky

Američané se zaměřili i na omezení přílivu špinavého zlata, které Rusko využívá k obcházení sankcí. „Dnešní kroky jim zavírají zbývající cesty k mezinárodnímu materiálu,“ zdůraznila Yellenová rozhodnutí přiškrtit zdroje potřebné pro válečnou mašinerii.

Spojené státy oznámily sankce v době, kdy se Joe Biden chystal na summit skupiny G7 v jižní Itálii. Jednou z hlavních priorit summitu je posílení podpory Ukrajiny a koordinace dalších sankcí proti Rusku.

Zdroje info: Reddit, https://www.politico.com/news/2024/06/12/treasury-department-russia-sanctions-00162922, https://www.bbc.com/news/articles/ckvv1wydkwqo

Náhledové foto: Pixabay

The post USA zostřují sankce proti Rusku: Cílem je finanční embargo a omezení technologií first appeared on Epeníze.

2024-06-15T23:14:13Z dg43tfdfdgfd