Trending:


Policie nepřiznala chybu při postupu proti střelci na FF UK. Zklamali i poslanci

Tragédie na filozofické fakultě ukázala, že tyhle situace policie neumí, nemá dost kvalitní, bystrou analytiku.


Rusko obvinilo USA z útoku na Sevastopol

Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že Spojené státy nesou hlavní odpovědnost za raketový útok na civilisty ve městě Sevastopol na Krymském poloostrově, který je pod kontrolou Moskvy. Tento útok byl proveden střelami ATACMS dodanými Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.


Lipavský: ČR musí kvůli ruské agresi přehodnotit pohled na ekonomické zájmy

Praha - Česko musí kvůli ruské agresi a zhoršenému mezinárodnímu prostředí přehodnotit způsob, jak přemýšlí o svých ekonomických zájmech. Musí zajistit fungování dodavatelských řetězců pro důležité produkty a suroviny, aby nebylo vydíratelné. Na úvod porady českých ekonomických diplomatů to dnes v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).


Ikona Paříže v opravě: Na kabaret Moulin Rouge se vrací lopatky, spěchá se kvůli olympiádě

Dělníci v Paříži dnes brzy ráno za pomoci jeřábu nasadili první lopatku větrného mlýna, v němž sídlí kabaret Moulin Rouge. Ty původní se zřítily na konci dubna, nikoho nezranily. Připevnění nových lopatek za pomoci techniky potrvá zhruba týden, informovala agentura AFP.


Tragická nehoda na jihu Čech. Motorkáře srazilo auto, dva nepřežili

Jihočeská policie od nedělního odpoledne vyšetřuje mimořádně tragickou nehodu na Strakonicku. Srážku osobního auta, karavanu a trojice motocyklů nepřežili dva lidé. Další dva lidé utrpěli zranění.


Dovolená pro letní brigádníky? Firmám komplikuje situaci, čas na nalezení práce se krátí

Na hledání brigády podle odborníků již nezbývá moc času. Práce je letos v porovnáním s loňskem výrazně méně. Může za to prý nejen ekonomická situace či změna legislativy, která zahrnuje například nárok brigádníka na dovolenou, vliv má ale i počasí, které poničilo úrodu.


S podporou STAN bude do Senátu kandidovat 16 lidí, tři z nich mandát obhajují

Praha - S podporou Starostů a nezávislých (STAN) bude letos v senátních volbách kandidovat 16 lidí. Obhajovat mandát bude Miroslav Balatka v Sokolově, Jiří Drahoš v Praze 4 a Hana Žáková v Třebíči. Nově kandiduje například poslanec a bývalý starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman v obvodu Mladá Boleslav či egyptolog Miroslav Bárta v Praze 2. Kandidáty dnes na setkání s novináři představil předseda strany Vít Rakušan. Volby do třetiny Senátu a...


Ruský soud hrozí, že bude po innogy Energie vymáhat desítky milionů eur

Moskva/Praha - Ruský arbitrážní soud bude po české společnosti innogy Energie vymáhat částku 78,2 milionu eur (1,95 miliardy Kč), jestliže firma poruší nedávný zákaz pokračovat v řízení se společností Gazprom Export v zahraničí. Vyplývá to ze soudních dokumentů, na které se odvolává agentura TASS. Společnost innogy na dotaz ČTK uvedla, že věc nebude komentovat.


Lidovci jako komunisti? Vyšší zdanění bezdětných bylo nejen za socialismu běžné, říká historik

Vyšší zdanění bezdětných bylo za socialismu běžné, potvrzuje pro CNN Prima NEWS historik Jakub Rákosník. Podle zákonů z let 1952 a 1961 si bezdětní připlatili na daních o stovky až tisíce korun víc, naopak ti, co měli tři a více dětí, si mohli požádat o úlevy. Zdá se vám to povědomé? Ano, velmi podobný princip totiž dnes navrhují lidovci. Podle bývalého předsedy strany Pavla Bělobrádka nejde ale primárně o motivaci k větší porodnosti, ale o...


Tragédie v Chorvatsku má dohru: Otec syna zabitého granátem bude souzen v Česku, hrozí mu až 8 let

Šestačtyřicetiletý muž bude v Česku souzen za smrt svého devítiletého syna v Chorvatsku. S informací přišel jako první Blesk. Tamní policie přišla na to, že celá rodina vjela do nebezpečného vojenského objektu, nedbali cedulí, které se po cestě nacházely, a fotili se s vojenskými předměty. Následně si s sebou vzali granát, který na místě našel malý hoch, ale do auta ho uložil jeho otec. Granát následně bouchl, zabil chlapce a další osoby zranil.


Číňané vezou vzorky z odvrácené strany Měsíce. Na Zemi by měly dorazit v úterý

Oživeno 23. června | Čínská sonda Čchang'e 6 je na cestě k Zemi, aby doručila vzorky odebrané z odvrácené strany Měsíce. Ukazují to...


Valné hromady ČEZ se účastní podobně jako loni 450 akcionářů

Praha - Účast na dnešní valné hromadě energetické společnosti ČEZ je srovnatelná s minulým rokem. Při zahájení po 09:00 hodině bylo v Kongresovém centru v Praze přítomno podle generálního ředitele a předsedy představenstva skupiny Daniela Beneše zhruba 450 akcionářů. Vzhledem k tomu, že zastupovali více než 30 procent základního kapitálu společnosti, byla valná hromada prohlášena za usnášeníschopnou. Minoritní akcionář a zároveň jeden z...


Notoricky známá jména: Co se stalo s dětmi historických zločinců?

Občas se snadno zapomíná, že většina vrcholných nacistů, kteří jsou označováni za známé zrůdy zodpovědné za jedny z nejohavnějších zločinů v dějinách, byli také rodinní příslušníci - manželé, otcové a dědečkové. Několik dětí těchto nenapravitelných válečných zločinců své otce zbožňovalo, i když se dozvěděly o jejich hrůzných činech, a celý život se pokoušely napravit reputaci svých otců. Další potomci, kteří se trápili více, se trápili nad zlem, které tatínek spáchal ve jménu Třetí říše, a vyhýbali se jakékoli vzpomínce na svého rodiče. Ale jen několik málo z nich - a bylo jich velmi málo - dokázalo v poválečných letech čelit společnosti s vědomím, že jejich otcové rozpoznali špatné činy Adolfa Hitlera a jeho kohorty s hákovými kříži a riskovali své životy tím, že odmítli nacistickou ideologii a spikli se proti Vůdci. Takže kdo jsou synové a dcery Hitlerových přisluhovačů a co se s nimi stalo po válce? Klikněte na tuto galerii a zjistěte, jak se potomci nacistů vypořádali s jejich hrůzným odkazem.


Komentář | Německo chce imigranty deportovat do Uzbekistánu, ale připouští, že se to asi nepovede

Plány evropských zemí na deportaci imigrantů krachují. Británii se nedaří imigranty vypudit do Rwandy, Itálii zase do Albánie. Německo chce Afghánce vyhošťovat do Uzbekistánu, ale už teď připouští, že se to asi nepovede.


Teploty v ČR dosáhnou až 32 stupňů, objeví se silné bouřky

Praha - Až na 32 stupňů Celsia se tento týden dostanou teploty v Česku. Jasno bude ale zřejmě jen dnes a v úterý, poté se objeví bouřky. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky budou hrozit až do konce týdne, o víkendu mohou být i silné.


Ostrov Hvar v plamenech. V Chorvatsku nastala sezona lesních požárů

Na chorvatském ostrově Hvar vypukl v neděli odpoledne rozsáhlý požár. V kopcovité oblasti vzplál lesnatý porost a na místě je velké množství hasičů, informoval web Dalmacija danas.


Při útocích na kostely a synagogy v Dagestánu zemřelo 15 policistů a pět ozbrojenců

V ruském Dagestánu, regionu na březích Kaspického moře, pokračuje pátrání po možných komplicích pachatelů nedělních útoků, které si vyžádaly životy nejméně 15 policistů a několika civilistů. Podle státní agentury TASS to uvedl ruský Národní protiteroristický výbor (NAK). Příslušníci bezpečnostních složek zabili celkem pět ozbrojených útočníků, z toho dva v Derbentu a tři v místní metropoli Machačkale. Cíli útoků byly dva kostely, dvě synagogy a...


Nevlastní otec v Německu ubodal 14letou dceru. Bránila matku, policie ho nedokázala zasáhnout

Vražda teprve čtrnáctileté dívky otřásla Braniborskem. Svojí nevlastní dceru tam ubodal 44letý muž. Píše o tom deník Bild. Agresora nakonec zpacifikovala přivolaná policie, ještě předtím se však strážcům zákona na několik pokusů nepodařilo násilníka zneškodnit taserem.


Eduard Cupák měl spoustu fanynek, ale líbili se mu muži. Kolegové ho šikanovali

Herec s podmanivým hlasem Eduard Cupák zemřel ve věku 64 let. Konec života protrpěl a smrt pro něj byla vysvobozením. Jeho soukromí byl vydalo na román. Měl spoustu fanynek, toužil po synovi, ale láska k mužům byla silnější.


Nejkrásnější róby z loňského zahájení ve Varech: Geislerová v pivní pěně, Bartošková zrecyklovala šaty z roku 2021

Než dorazí první hosté na letošní ročník, připomeňme si ty nejkrásnější šaty z loňského zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Nemůžou mezi nimi chybět známá jména i skvělý rukopis návrhářů, jejichž modely si hvězdy na červený koberec rády oblékají.


Tragédie v továrně na lithiové baterie: 22 lidí zemřelo při požáru nedaleko Soulu

Dvaadvacet mrtvých a osm zraněných si vyžádal dnešní požár v továrně na výrobu lithiových baterií nedaleko jihokorejské metropole Soulu. Informovaly o tom agentura Reuters a AP s odvoláním na představitele hasičů, podle nichž většinu obětí tvoří čínští státní příslušníci.


Zemřel filmový producent Jan Jíra, bylo mu 87 let

Praha - Zemřel filmový producent Jan Jíra, bylo mu 87 let. Jírovo nedělní úmrtí dnes ČTK potvrdila za Asociaci producentů v audiovizi (APA) Martina Reková. Jíra od roku 1990 působil jako filmový distributor, roku 1995 inicioval vznik společnosti Cinemart, v jejímž čele stál do roku 2004. Byl u zrodu Československých filmových klubů. Od roku 1965 pracoval v kinech, například v Žatci a Lounech. Koprodukoval oscarový film Kolja. Na Jírovo úmrtí...


Smutná zpráva pro český film. Zemřel producent Jíra, podílel se na Koljovi nebo Samotářích

Svět českého filmu zasáhla smutná zpráva. Ve věku sedmaosmdesáti let zemřel filmový producent Jan Jíra. Podílel se na filmech, jako jsou například Kolja nebo Samotáři, a v roce 2023 obdržel Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. V pondělí o tom informoval web Blesk.


Češi se odvrací od Chorvatska k Itálii. Cestovní kanceláře hlásí zvýšený zájem o zájezdy

Tradiční dovolenková destinace Čechů se začíná proměňovat. Chorvatsko už netáhne tolik, jako v minulosti. Stále zůstává prvořadým cílem dovolených, podle některých cestovních společností se ale Češi od něj pomalu odvrací a míří raději do Itálie. Hlavním důvodem je postupné zdražování na chorvatském pobřeží Jadranu, kde se už ceny pohybují na stejných úrovních jako v Itálii či Rakousku. I tak se ale letošní dovolené českým turistům prodraží kvůli...


Objevte ty nejúžasnější evropské lesy

Věděli jste, že 35 % území Evropy pokrývají lesy? To je spousta stromů! Téměř čtvrtina z nich je chráněná a několik z nich je zapsáno na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Přibližně 70 % těchto lesů je přístupných veřejnosti, což je skvělá zpráva, pokud hledáte dovolenou plnou dobrodružství na čerstvém vzduchu! Kde se však nacházejí ty nejkrásnější z nich? Klikněte na tuto galerii a projděte se s námi pod korunami těch nejúžasnějších evropských lesů!


Soudkyně, která musela kvůli testu na covid skončit, uspěla s dovoláním

Brno - Obvodní soud pro Prahu 9 musí znovu otevřít kauzu bývalé plzeňské soudkyně Evy Sofie Vodičkové. Obžaloba tvrdí, že Vodičková v době koronavirové pandemie poslala jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Dostala jen peněžitý trest, ale znamenal pro ni konec v justici. Nejvyšší soud podle databáze InfoSoud 19. června rozhodoval o dovolání Vodičkové a podle webu Česká justice jí vyhověl. Plné odůvodnění zatím není veřejně dostupné.


Všechno o vládě Karla Velikého, velkého sjednotitele Evropy

Jen málo jedinců v evropských dějinách mělo takový vliv jako Karel Veliký. Desítky let dobývání jako vůdce franckého krále vedly k vytvoření největší říše, jakou Evropa zažila od dob Velké říše římské. Karel Veliký pod svou železnou vládou sjednotil nejen území, ale jako horlivý spojenec pontifikátu také obrátil statisíce evropských pohanů na katolictví. Kdyby nebylo Karla Velikého a jeho neuhasitelné touhy po moci a hegemonii, Evropa by nevypadala tak, jak ji známe dnes. Není proto divu, že je dnes znám jako Otec Evropy. Zaujala vás tato galerie? Čtěte dále a dozvíte se vše, co potřebujete vědět o Karlu Velikém a jeho projektu sjednocení Evropy.


Bouřlivý život Světlany Allilujevové, Stalinovy zběhlé dcery

Asi nikoho nepřekvapuje, že narození v tak velkém a hrozivém stínu, jakým byl Josif Stalin, s sebou nutně přináší komplikace. Světlana Allilujevová, nejmladší z dětí a jediná dcera druhého vůdce Sovětského svazu, se ocitla v jedinečném postavení, jaké měli i ostatní Stalinovy děti. Světlana se tváří v tvář tragickému a zanedbávanému dětství zapsala v roce 1967 do dějin, když se vzepřela všem přáním svého otce a všem tradicím Sovětského svazu a zběhla do Spojených států. Tento příběh se skutečně nepodobá příběhu žádného jiného člověka, který přišel před ní nebo po ní. Přečtěte si, co všechno byste měli vědět o Stalinově jediné dceři a její cestě k zběhnutí.


Schillerová byla při výpovědi v kauze FAU konfrontována s listinou z r. 2016

Olomouc - Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová u soudu v Olomouci odmítla, že by si před osmi lety z pozice náměstkyně ministra financí zjišťovala informace o společnosti FAU. Stalo se tak poté, co ji obhájce firmy konfrontoval s osm let starou listinou obsahující informace z daňového řízení týkající se společnosti FAU. Schillerové ji tehdy zaslalo Generální ředitelství cel. Firma se nyní před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými...


„Ještě o nás v Evropě uslyšíte.“ Babiš avizuje vznik nové frakce v europarlamentu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš reagoval na víkendovou diskusi ohledně odchodu „svých“ europoslanců z frakce Renew Europe. V kuloárech se spekulovalo o vzniku nové frakce, což nyní Babiš bez dalších detailů potvrdil. Součástí této frakce však zřejmě nebude slovenský Směr-SD, který podle informací deníku Echo24 vyjednává „pouze se socialisty a demokraty“.


Teror v ulicích Ruska: 6 mrtvých policistů a kněz! Zabíjeli ozbrojenci v Dagestánu

Při dnešních útocích neznámých pachatelů v ruském Dagestánu zahynulo několik lidí včetně šesti policistů a údajně i kněze a strážce kostela. Vyplývá to ze zpráv ruských tiskových agentur, podle kterých neznámí lidé stříleli na synagogu a pravoslavný kostel ve městě Derbent a také na policejní stanoviště v regionální metropoli Machačkale. Agentura Interfax později napsala, že v jedné z ulic Machačkaly střet pokračoval a v Derbentu se střelba...


EU schválila další sankce vůči Rusku. Zasáhnou přes sto lidí a firem či zkapalněný zemní plyn

Členské státy Evropské unie v pondělí formálně schválily čtrnáctý balík sankcí proti Rusku. Informovalo o tom české zastoupení při EU. Sankční seznam se rozrůstá o 116 fyzických i právnických osob, které se podle unijní diplomacie podílejí na agresi proti Ukrajině, a rovněž o některé sektorové oblasti. Nové sankce mimo jiné obsahují zákaz překládky ruského zkapalněného zemního plynu (LNG). Sankce definitivně odsouhlasili na pondělním jednání v...


Lidé ve zpožděném vlaku byli bezmocní i bez kávy. Mají nárok na kompenzace

/REPORTÁŽ/ Na trati je vážná porucha, u České Třebové spadlo trakční vedení. Předpokládaný čas opravy je 10.00. To je věta, kterou cestující ve vlaku s příjezdem 9.18 na hlavní nádraží v Praze opravdu slyšet nechce. Ale stalo se. V pondělí před osmou hodinou ranní. Deník přináší reportáž přímo z jednoho ze zpožděných vlaků.


Hlavní železniční koridor v Česku zastavila na sedm hodin porucha. Provoz se stabilizuje

Porucha trakčního vedení zastavila v noci na pondělí na více než sedm hodin vlaky na hlavním koridoru v České Třebové. Omezení se dotklo desítek spojů, včetně rychlíků a mezinárodních vlaků. Vyplývá to z informací státní Správy železnic a dopravce České dráhy. Provoz se podařilo obnovit krátce po 9:00.


Na Mělnicku se srazil vlak a auto, řidič vozu nepřežil


Taghazout, nevybroušený marocký drahokam aneb Místo, kde si budete připadat jako v jiném světě

Pokud hledáte alternativu k životnímu stylu v letoviscích v Agadiru, měli byste zamířit do nedaleké rybářské vesnice Taghazout, která je skvělým místem pro jednodenní výlet. Kromě toho, že je toto místo považováno za mekku surfování v Maroku, jde zároveň o krásné místo s příjemnou atmosférou, kde si budete připadat tak trochu jako v jiném světě.


STAN hledá nového ministra průmyslu. Kdo je v záloze za Síkelu, kdyby šel do Bruselu?

Hnutí STAN nominovalo dva kandidáty na eurokomisaře. Podle Starostů by měla vláda vybrat mezi nově zvolenou europoslankyní Danuší Nerudovou a ministrem průmyslu Jozefem Síkelou. Kdyby uspěl Síkela, Starostové by za něj museli na uvolněný vládní post najít náhradu. Podle informací CNN Prima NEWS jsou ve hře tři jména.


Ukrajinský útok na okupovaný Sevastopol


Ranní check: Argentinský prezident Milei vystoupí v Praze, obchodní dům Máj se otevře veřejnosti

Dobré ráno! Je 176. den roku, svátek má Jan. V tento den před třemi roky zasáhlo město Hodonín a několik obcí na jižní Moravě tornádo o síle F4. Šlo o historicky nejsilnější evidované tornádo na českém území, vyžádalo si šest lidských životů a miliardové škody. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.


Smrtelná nehoda mladého zdravotníka Maroše. V Komárnu narazil do sloupů, místní promluvili

Dvaatřicetiletý Maroš, který ve středu v Komárnu na Slovensku podlehl zraněním způsobeným nehodou na motorce, pracoval jako zdravotník. Jeho blízcí na něj vzpomínají jako na hodného člověka, který jim bude nesmírně chybět. Nehodu podle místních způsobila vysoká rychlost, nevyloučili ani možnost, že muž mohl před jízdou konzumovat alkohol. Výsledky pitvy ale ještě nejsou známy.


Měl tvář neviňátka a vysoké IQ, ale byl jedním z nejobávanějších vrahů v české historii kriminalistiky. Spartakiádní vrah děsil celý národ

Říkalo se mu spartakiádní vrah. Civilním jménem Jiří Straka za sebou nechal v historii Československa krvavou stopu. Tu se snažil poté zahladit tím, že si změnil jméno, oženil se a snaží se žít běžným životem. Vykoupení se ale nedočkal. Národ nezapomněl na vraha, který vraždil už jako šestnáctiletý. Ve videu na něj vzpomíná i vyšetřovatel Jiří Markovič.


Putování po Turecké riviéře

Turecká riviéra, nazývaná také Tyrkysové pobřeží, je pobřeží s výjimečnou přírodní krásou podél Egejského a Středozemního moře. Tato oblast jihozápadního Turecka se táhne v délce více než 1 000 km a je proslulá četnými plážemi, příjemnými letovisky a některými skutečně pozoruhodnými archeologickými památkami. Turecká riviéra je také bohatým prostředím pro výskyt celé řady fauny a flóry, jejíž hornaté a zalesněné vnitrozemí je rájem pro nejrůznější druhy rostlin a živočichů. Díky horkému a slunečnému podnebí, které osvěžuje mírný oceánský vánek, je tato destinace velmi atraktivní a málokde jinde se setkáte s takovým zájmem. Na Turecké riviéře si každý najde něco pro sebe. Jste tedy připraveni využít turecké pobřeží naplno? Klikněte do galerie na nápady, kam vyrazit a co vidět.


Borrell: První výnosy ze zmrazených ruských aktiv zamíří do Kyjeva příští týden

Lucemburk - První peníze z výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě by měly zamířit na Ukrajinu již příští týden, uvedl dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zároveň řekl, že existuje legální způsob, jak zabránit tomu, aby jedna z unijních zemí platby pro Kyjev blokovala. Konkrétní návrh Borrell předloží ministrům zahraničí zemí EU, kteří dnes budou jednat v Lucemburku. Proti těmto platbám je Maďarsko, ovšem podle analýzy právníků z Rady...


Jan Punčochář poradil, jak připravit dokonalý smažák: Sýr musí být tučný a olej dobře rozpálený, říká šéfkuchař

Smažený sýr patří nejen k jednomu z nejoblíbenějších jídel. Mnohdy se nám ovšem stane, že sýr vyteče z trojobalu a vznikne nevzhledné a chuťově nepovedené jídlo. Jak se takové situaci vyhnout, prozradil pro Toprecepty.cz šéfkuchař Jan Punčochář.


Další sankční balík EU


Festival Metronom Prague: Úspěch Lake Malawi i Britky Raye!

Letošní ročník festivalu Metronome Prague navštívilo podle pořadatelů od čtvrtka do neděle skoro 20.000 lidí. Závěrečnou hudební hvězdou byla britská zpěvačka Raye (26).


Při útoku žraloka zemřel na Havaji legendární plavčík

Profesionální plavčík přišel v neděli o život po útoku žraloka při surfování na havajském ostrově Oahu. Tuto informaci zveřejnily místní úřady, jak uvádí server CNN.


Pod Gruzií se houpe židle. EU varuje před zastavením přístupových jednání

Šéf diplomacie EU Josep Borrell v pondělí upozornil Gruzii, že její snaha o vstup do EU by mohla být ohrožena kvůli nedávným změnám v gruzínských zákonech. Na svém webu to uvedl Evropský parlament.


Babiš si na nás dělal kampaň, zlobí se frontman kapely Rybičky 48. Vadilo by mi to u všech politiků, u něj ale víc, přiznává

Andrej Babiš si pořádně naběhl svou snahou zabodovat u svých fanoušků v tričku skupiny Rybičky 48. Od frontmana kapely Kuby Ryby se dočkal ostré reakce. "Upřímně by mě to naštvalo u jakéhokoliv politika z jakékoliv strany, u něj trochu víc, protože je mi hodně nesympatickej," vysvětlil Ryba v rozhovoru pro eXtra.cz.


Masakr na FF UK: Matějček lže, Rakušan zamlžuje, odpovědnost mají oba

Po půlročním vyšetřování zveřejnila policie a státní zástupci výtah ze spisu, který měl objasnit okolnosti prosincového masakru na filosofické fakultě. Následné projednávání na bezpečnostním výboru sněmovny a výroky tam pronesené naznačují, že existují vážné pochybnosti o práci šéfa pražské policie Petra Matějčka, ale i úloze ministra vnitra Víta Rakušana.