Finance

Trending:


Letní hry na zahradě, které děti baví

Když skončí škola a začne se oteplovat, musí děti trávit dostatek času venku, aby se mohly pohybovat, stýkat se s ostatními a bavit se. Někdy, když děti tráví hodiny u herní konzole, stačí, aby jim někdo navrhl konkrétní hru, kterou si mohou zahrát, a mohou se dostat ven a být aktivní. Nuže, na tomto seznamu jsou hry pro děti (i dospělé) všech věkových kategorií a zájmů. Chcete-li objevit hry, které jsou většinou zdarma, snadno se hrají a určitě děti v letních měsících zabaví, proklikejte se touto galerií.


Skandály z červeného koberce: Rozjetá Gottová, frivolní Menzel a zákaz vstupu pro Hanychovou

V Karlových Varech odstartoval 58. ročník mezinárodního filmového festivalu. Proslulý je nejen návštěvami světových i českých hereckých hvězd, ale také skandály, trapasy a nečekanými momenty. Kdo se v minulosti postaral o ty největší?


Mezinárodní tajné organizace, o jejichž existenci jste neměli tušení

Historie byla po celá staletí svědkem zakládání mnoha tajných undergroundových skupin, řádů a organizací. Mnoho z těchto tajných spolků je zahaleno tajemstvím a jejich členové se rozhodli držet sebe i své aktivity v utajení. Některá z nich jsou skutečně zlověstná a zahalená rouškou konspirace, jejich motivy jsou předmětem mnoha fám, spekulací i naprostých fantazií. Ale kolik toho o těchto tajných klubech víme, jaké jsou jejich vnitřní funkce a proč skrývají své členství? Klikněte na galerii a odhalte mezinárodní tajné spolky, o jejichž existenci jste neměli tušení.


Biden a Trump se ostře střetli ohledně migrace


Tragická srážka vlaku s autobusem na Slovensku


Ševčík se vrací do vedení VŠE. Bude proděkanem pro ekonomiku

Proděkanem pro ekonomiku Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude bývalý děkan Miroslav Ševčík. Akademický senát v pondělí na zasedání souhlasil se záměrem děkanky Adély Zubíkové jmenovat proděkany. Na pozici proděkana pro vědu a svého statutárního zástupce navrhla děkanka Miroslava Vacuru. Zubíková při představení kandidátů řekla, že chce zachovat na fakultě kontinuitu. Návrh považuje za kompromisní řešení,...


Pomalejší, ale taky dražší. Koalice zvažuje zbrzdit růst důchodového věku

Demografům se podařilo silně vstoupit do debaty o navyšování věku odchodu do důchodu. Někteří zástupci koaličních stran se tak začínají přiklánět k variantě, která by růst důchodového věku zbrzdila. Po předložení návrhu ze strany České demografické společnosti začal debatu připouštět i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zda k tomu dojde, však záleží na konečném „účtu“. Je totiž pravděpodobné, že pomalejší růst důchodového věku bude znamenat...


Nejvíce ohrožené druhy zvířat v Africe

Není žádným tajemstvím, že v průběhu let začalo u mnoha živočichů docházet k jejich vyhynutí. Pták "Dodo" je jasným příkladem toho, že druhy zvířat mohou přestat existovat, pokud je ohroženo jejich životní prostředí. Na světě však žijí miliony druhů volně žijících živočichů a snaha o co nejmenší narušení jejich prostředí může být někdy velice obtížná. Nemluvě o tom, že jen v Africe žije nejvíce živočišných druhů ze všech kontinentů na Zemi. Která africká zvířata jsou tedy na seznamu ohrožených? Projděte si tuto galerii a zjistěte to.


Hodný bankéř s neposedným měchýřem, agresivní Agáta i Menzel: Skandály Karlových Varů přehledně

Filmový festival v Karlových Varech, to není jen přehlídka toho nejsilnějšího, co světoví režiséři v uplynulých měsících natočili. Je také plný večírků a divokých party. A právě alkohol, který na nich teče proudem, může za to, že nejen české známé osobnosti to s požíváním přeženou a způsobují pak maléry. Jaké největší za uplynulá léta nasbíraly, zmapovala redakce eXtra.cz.


Summit EU skončil už po jednom dni. Unijní lídři se shodli na nominaci von der Leyenové

Summit EU, který začal ve čtvrtek odpoledne v Bruselu, skončil překvapivě po jednom dni, původně měl přitom trvat i během pátku. Informovala o tom mluvčí předsedy Evropské rady Ecaterina Casingeová. Unijní prezidenti a premiéři se shodli na obsazení nejvyšších postů v Evropské unii, předtím řešili situaci na Ukrajině i na Blízkém východě. Shodli se rovněž i na takzvané Strategické agendě, tedy dokumentu o směřování EU v příštích pěti letech.


Nejvíce šokující milostné trojúhelníky ve světové historii

Jednou z hnacích sil lidské povahy je láska. Podněcuje nás k nerozumným rozhodnutím a někdy zcela změní náš život. Je-li vášnivá, dramatická a bolestná, je o to návykovější, ale působí ještě větší chaos. To se stává poměrně nebezpečnou záležitostí, když se týká nejmocnějších lidí v dějinách. Některé z nejznámějších milostných trojúhelníků srazily národy na kolena, způsobily smrt tisíců lidí a inspirovaly velká umělecká díla. Klikněte na tuto galerii a poznejte některé z nejšpinavějších milostných trojúhelníků s vysokými kartami v historii.


Nové detaily: V autobusu, který smetl vlak z Prahy, zemřelo sedm z osmi cestujících

Tragická srážka vlaku, jedoucího z Prahy do Budapešti, se slovenským autobusem u Nových Zámků stále vybízí k novým spekulacím. Slovenská média například píší o tom, že po předchozích deštích nefungovala světelná a zvuková signalizace. Svědci také tvrdí, že autobus přijel ke staženým závorám, projel první vlak, přičemž se závory zvedly a autobus vyjel. Bohužel se v tu chvíli přiřítil druhý vlak.


Policie potvrdila, že lhala. Kamerové záznamy z fakulty vidět nechtěla

Policisté zasahující v budově filozofické fakulty na pražském Palachově náměstí krátce před tragickou prosincovou střelbou nepožádali její zaměstnance o přehrání kamerového záznamu. Vyplývá to z uniklých policejních dokumentů, přičemž pravdivost informace potvrdil i mluvčí pražského policejního ředitelství Jan Daněk. Policie přitom ještě v pondělí tvrdila opak.


Viceprezidentka Harrisová přiznala, že Bidenovi se v debatě zpočátku nedařilo

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová uvedla, že americký prezident Joe Biden měl "pomalý start", ale "silný závěr" ve čtvrteční předvolební debatě, v níž se setkal s exprezidentem USA Donaldem Trumpem. Informuje o tom CNN.


GLOSA: Je libo zmatený stařec, nebo patologický lhář? Američané mají před sebou těžkou volbu

Ostře sledovaná debata CNN amerického prezidenta Joea Bidena a jeho vyzývatele i předchůdce v jednom Donalda Trumpa je za námi. Bohužel ukázala přesně to, co mnozí předpokládali. Dominovaly jí dvě věci: Snůška lží a polopravd excentrického republikána versus zmatení a únava v podání současné hlavy státu. Pro Američany je nejhorší, že z těchto dvou mužů si budou muset vybrat svého příštího prezidenta. Nebo že by do hry nakonec vstoupil ještě...


Gang prodával v posilovnách po celém Česku anabolika i kokain za miliony

Praha - Anabolika i kokain a další drogy za miliony korun prodával údajně gang 14 lidí v posilovnách po celém Česku. Mezi obviněnými je podle policie i lékař. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí policejní Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Členové skupiny byli zadrženi při zátahu prováděném v několika regionech v polovině června. Dva lidé, včetně šéfa skupiny, podle mluvčí skončili ve vazbě.


Panika u demokratů, zhodnotili experti na CNN výkon Bidena v debatě


Chvíle krátce před začátkem debaty mezi Bidenem a Trumpem


Trump: Biden zatahuje USA do třetí světové války


Obrovské drama ve škole den před vysvědčením: Ve třetí třídě s pětadvaceti žáčky se zřítil strop

V pražských Horních Počernicích málem došlo k obrovské tragédii, jak informovali pražští hasiči na sociální síti X. V základní škole, pouhý den před koncem školního roku, se ve čtvrtek krátce po poledni v jedné z místností zřítil sádrokartonový strop. Na tom, že se nikomu nic nestalo, má obrovskou zásluhu pohotová reakce učitelky, která tou dobou byla s dětmi ve třídě.


Trump zaútočil na Bidena kvůli ruské invazi na Ukrajinu


Muž inicioval tři výbuchy, došla si pro něj zásahovka. Policie ho teď obvinila

Policie obvinila muže, který sestrojil nástražné výbušné systémy a nejméně ve třech případech inicioval jejich explozi. Za nedovolené ozbrojování mu v případě odsouzení hrozí, že stráví až pět let za mřížemi.


Summit EU navrhl do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou, vyhráno ještě nemá

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou, potvrdily diplomatické zdroje. Novým předsedou Evropské rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie estonská premiérka Kaja Kallasová. Česká republika podle zdrojů ČTK s nominacemi neměla žádný problém.


Spoušť po bouřkách: Voda opět pustošila obce na Moravě, v Praze vyplavila supermarket

Česko ve čtvrtek zasáhly silné bouřky a přívalové deště. V Praze komplikovaly dopravu – voda zaplavila tramvajovou trať u Čechova mostu a linku metra A u stanice Můstek. Na Přerovsku byly ulice a domy pod vodou už potřetí v průběhu několika týdnů. Se záplavami bojovali také na Frýdecko-Místecku.


První televizní duel v boji o Bílý dům. Biden působil spíše nejistě, Trump hýřil sebevědomím

Americký prezident Joe Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. Před kamerami byl 81letý demokrat nejistý a zasekával se, uvádí ve svých hodnoceních americký tisk. Jeho 78letý republikánský soupeř a exprezident Donald Trump byl sebevědomý, ovšem jeho vystoupení bylo plné nepravdivých a zavádějících výroků.


Ruské příjmy z ropy a plynu v červnu vzrostly o 50 %: Sankce nezabraly, Putin slaví „vítězství“

Navzdory západním sankcím Rusko zaznamenává překvapivý nárůst příjmů z prodeje ropy a plynu. Nová analýza odhaluje, jak se Moskvě daří obcházet omezení a posilovat svou ekonomiku. Podle výpočtů agentury Reuters se jedná o nárůst o 50 % na 9,4 miliardy dolarů, a to i přes sankce uvalené Západem kvůli válce na Ukrajině. To ukazuje, že ruská ekonomika je odolnější vůči sankcím, než se myslelo.


Vědci ukázali podobu nejstaršího Homo sapiens. Nález ostatků přepsal historii

Brazilský expert Cícero Moraes, který je známý rekonstrukcemi obličejů, vytvořil možnou podobu tváře nejstaršího známého moderního člověka. Pravděpodobnou lebku člověka moudrého (Homo sapiens), který žil před 315 tisíci lety, poskládal z ostatků několika lidí nalezených na marockém archeologickém nalezišti Jebel Irhoud.


Kolej, po které vlak jel, byla uzavřená, řekl ministr Ráž. Proč došlo k tragédii na Slovensku?

Rychlík, který ve čtvrtek narazil do autobusu na železničním přejezdu na jihu Slovenska, jel po koleji, jež byla pro vlakovou dopravu uzavřena. Novinářům to v pátek řekl slovenský ministr dopravy Jozef Ráž. Podle něj je předmětem vyšetřování, jak se vlak na uzavřené koleji ocitl. Ministr zmínil možné selhání lidského faktoru. Na místě zemřelo sedm lidí a dalších pět bylo zraněno.


Zákoník práce by mohl zdravotníkům umožnit směny o délce až 24 hodin

Praha - Zákoník práce by mohl umožnit zavedení směn o délce až 24 hodin pro zaměstnance ve zdravotnických zařízeních s nepřetržitým provozem, například u záchranné služby. Za takto dlouhé směny by ze zákona dostávali stanovený příplatek. Návrh skupiny poslanců dnes schválila Sněmovna a vložila ho do vládní novely zákoníku práce. Jde o novelu, která především zavádí pravidla pro pravidelné zvyšování minimální mzdy.


Historické události, které nikdo nedokáže vysvětlit

V digitálním věku očekáváte, že každá záhada bude vyřešena a každá otázka zodpovězena. Pravdou je, že historie je plná mimořádných událostí a jevů, které zůstávají po léta nevysvětleny. Byly tu zmizelé ostrovy, nekonečné bouřky a něco, co by mohlo být poselstvím od mimozemšťanů. Zde je výběr těch nejzáhadnějších příběhů v historii. Klikněte a prozkoumejte historické události, které nikdo nedokáže vysvětlit.


Policie chystá masivní dopravně bezpečnostní akci. Do terénu míří stovky lidí

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Biden byl v debatě nejistý, Trumpovo vystoupení bylo plné nepravd, píší v USA

Atlanta - Americký prezident Joe Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. Před kamerami byl 81letý demokrat nejistý a zasekával se, uvádí ve svých hodnoceních americký tisk. Jeho 78letý republikánský soupeř a exprezident Donald Trump byl sebevědomý, ovšem jeho vystoupení bylo plné nepravdivých a zavádějících výroků.


Kim může na Ukrajinu vyslat až 4 brigády a vydělat si miliony dolarů. Možná už tam jsou

Severokorejští ženisté už jsou možná na Ukrajině. Může se jednat o tři až čtyři ženijní brigády severokorejské armády. Totalitní Severní Korea dosud podporovala ruskou válku na Ukrajině velkými dodávkami zbraní. Poté co země uzavřely vojenskou dohodu v minulých dnech, začalo se spekulovat o vyslání severokorejských jednotek na Ukrajinu. Podle jihokorejské televize Čoson se jednotky na Ukrajinu měli přesunout v červnu, nyní už by tak měly být na...


Politici vzpomínají na vraždu Milady Horákové: Její smrt odhalila pravou tvář rudého teroru

Politici si v rámci Dne památky obětí komunistického režimu připomínají 74. výročí smrti Milady Horákové. Premiér Petr Fiala (ODS) na síti X uvedl, že se vzpomínky týkají i občanů, které totalita připravila o svobodu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uctila památku perzekuovaných slovy, že odvaha Horákové odhalila pravou tvář rudého teroru.


Špatné vysvědčení? Děti odměňte a zapomeňte na vlastní ambice, radí odborníci

Konečně je to tady! Školní rok 2023/2024 se chýlí do svého finále a školou povinné děti čekají dva měsíce prázdnin. Přechod z lavic do táborových stanů nebo pláží u moře ale v některých rodinách chmuří výhled na vysvědčení s horšími známkami. Podle odborníků ale proměnit závěr školního roku v drama a tragédii je chyba. Upozorňují, že mnoho rodičů vyvodí z vysvědčení zbytečně tvrdé závěry, do kterých projektují vlastní představy, a podléhají...


Poslední žijící dozorce z koncentráku trestu unikne. Německý soud přihlédl k vysokému věku

Bývalý dozorce v koncentračním táboře Sachsenhausen Gregor Formanek nebude souzen za účast na masovém vyvražďování vězňů. Zemský soud v německém městě Hanau ve čtvrtek přihlédl k vysokému věku nyní 99letého Formanka. Někdejší příslušník elitních nacistických jednotek SS se měl podle mezinárodního týmu vyšetřovatelů během druhé světové války podílet na zavraždění 3 300 vězňů, uvedla izraelská a německá média.


Převratný lék, po němž rostou nové zuby, má před sebou důležitý test

Ztráta zubu by už nemusela být definitivní. Vědcům se už s pomocí nového léku podařilo nahradit zuby u zvířat. Klinické testy na lidech nyní ukážou, jestli jsme jen pár let od revoluce v zubním lékařství.


Muž z Lounska střílející z okna skončil na psychiatrii. Stopy po kulkách se našly i u sousedů

Kriminalisté vyšetřují 47letého muže, který v úterý na Lounsku střílel ze své legálně držené zbraně z okna obecního bytu ven na ulici. Zadržený muž po zásahu strážců zákona putoval do psychiatrické nemocnice.


Vladimir Putin straší koncem světa: Co nabízí, je ukrajinská kapitulace, míní Andor Šándor

Vladimir Putin v poslední době Západ opět straší jaderným koncem světa. Někdo by to označil jen jako varování, jiný coby výhrůžku. Mění se jeho rétorika? Redakci eXtra.cz svůj pohled na věc přednesl bezpečnostní poradce, generál Andor Šándor. Podle něj vlastně ruský prezident chce konec války.


Vary se chystají na velkou slávu! Bartoška přivítal první dvě hvězdy festivalu

Až dnes začne v Karlových Varech osmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu, ale už ve čtvrtek dorazily do lázeňského města na západě Čech první hvězdy. V hotelu Pupp už jsou ubytováni herci Viggo Mortensen a Geoffrey Rush, které přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška.


Autem do Chorvatska? Vlaky a autobusy jsou plné, dálniční známky zdražily o 10 %

Oslabení koruny se může promítnout i do dražší dopravy. Kromě vyšších cen za naftu a benzin dochází k vyšším poplatkům za dálniční mýtné, které jsou rovněž v eurech. V kurzu jsou také letenky a jízdenky na vlaky a autobusy. Například z Prahy do 780 kilometrů vzdálené chorvatské Rijeky můžete jet přímým vlakovým spojením za 1084 korun, autem to vyjde na 2737 korun a letenky do této destinace začínají na ceně 3 510 korun. "Letošní vrcholná...


Hasiči zasahují kvůli bouřkám na Přerovsku


„Hrozí jaderná zkáza. Přestaňme se chovat jako děti.“ Jeffrey Sachs o Ukrajině, Rusku a USA

Stále častěji se mluví o riziku třetí světové války, v niž by mohl přerůst rusko-ukrajinský (a americký) konflikt. Asi nejznámější hlas, který dnes na Západě varuje před jaderným armagedonem, patří Jeffreymu Sachsovi. Americký profesor ekonomie se 35 let pohybuje mezi akademickou sférou, diplomacií a mezinárodní politikou, velkou měrou ve východní a střední Evropě. Ostatně jeho manželka pochází z Prahy.


Bouřky v Olomouckém kraji


Po bouřce zůstaly v Praze zaplavené tramvajové tratě i stanice metra

Praha - Silná bouřka s přívalovými srážkami, která se dnes odpoledne přehnala Prahou, zkomplikovala na několika místech dopravu. Problémy měly tramvaje i vlaky. Voda z intenzivní průtrže mračen zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu v centru hlavního města. Ve Zbraslavi najel osobní vlak do sesutého kamení a zeminy, provoz na trati ve směru na Vrané nad Vltavou byl zastaven. Voda natekla také do vestibulu stanice metra A...


Nový stavební zákon přináší revoluci: Rychlejší proces, vyšší poplatky a úředníci pod tlakem

Doposud mělo Česko jeden z nejdelších procesů schvalování staveb v celé EU. Třeba získat povolení pro stavbu bytového domu trvá i déle než pět let. To by však mělo skončit s novým stavebním zákonem, který zásadně zkracuje čekací dobu, snižuje počet potřebných razítek a proces digitalizuje. Stavební úřady nyní kvůli změnám přijímají víc žádostí než obvykle.


Ursula, Portugalec a premiérka, která "snídá Rusy". Kdo povede EU v příštích letech

Lídři unie se dohodli na nových jménech do čela společných institucí. S výjimkou Meloniové a Orbána všichni souhlasili.


Biden a Trump si po příchodu do studia nepodali ruce


Trump: Biden je nekompetentní, proto Putin napadl Ukrajinu. Nesmysly, reagoval prezident

Kdyby Spojené státy americké měly skutečného lídra, k ruské invazi na Ukrajinu by nedošlo. V předvolební debatě CNN to prohlásil republikánský kandidát a exprezident Donald Trump. Tvrdil rovněž, že kdyby byl prezidentem on, tak by si ruská hlava státu Vladimir Putin válku rozmyslela, nebo že by ji sám Trump rychle ukončil. Současný americký prezident Joe Biden reagoval, že Trump svými výroky podporuje Putinovu invazi na Ukrajinu.


Bleskové povodně způsobily na Přerovsku velké škody, potok se proměnil v řeku

Přerov - Bleskové povodně zasáhly ve čtvrtek večer obce na Přerovsku, způsobily rozsáhlé škody. Přívalová vlna zasáhla sedm obcí, uvedli hasiči. Podle starostů oslovených ČTK se ve chvíli místní potůčky proměnily v řeku, která strhla i osobní vozy a mnohde zdevastovala centrum obcí. V Šišmě se utrhla hráz rybníka nad obcí, řekl ČTK starosta Marek Krystek. Voda zasáhla obecní i soukromý majetek, v řadě domů byl téměř metr vody, uvedli starostové....