Trending:


V pražské zoo se narodilo druhé mládě ohroženého luskouna krátkoocasého

V noci na dnešek se v pražské zoologické zahradě narodilo další mládě luskouna krátkoocasého, který patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Malý luskoun je sourozencem samice Šišky, která přišla na svět loni v únoru jako první mládě tohoto druhu odchované v Evropě. Pohlaví mláděte chovatelé zatím neznají.


Nejstresovější města na světě, kde se jezdí do práce autem

Dojíždění je pro mnohé normou, protože většina lidí se po pandemii vrátila do kanceláří na plný nebo hybridní úvazek. Některé výzkumy ukazují, že pouhých 15 minut cesty do práce a z práce může zvýšit hladinu úzkosti a stresu. S ohledem na tyto informace provedla společnost MoneySuperMarket studii zkoumající, ve kterém městě na světě je cesta do práce nejvíce stresující. Studie sledovala srdeční tep a odchylky srdečního tepu 300 řidičů ve 30 oblíbených městech ve Velké Británii, Severní Americe a Evropě během jejich týdenního dojíždění do práce. Zajímá vás to? Klikněte nyní a zjistěte, která metropole se umístila na prvním místě a zda se vaše město dostalo do seznamu.


Překvapivá historie prodejné lásky: V Itálii byly společnice vysoce vzdělané, v Indii měly honosná sídla se sluhy

V očích většiny jsou současné sexuální pracovnice často považovány za oběti okolností nebo výsledek špatného životního stylu. Tyto předpojaté představy ovšem ignorují pestrou a mnohdy složitou historii prostituce.


Otevírací doba o svátcích 2024: Bude v pátek a v sobotu otevřeno?

V Česku začal v pondělí o den kratší pracovní týden, protože v úvodu července jsou tradičně dva státní svátky. To v posledních letech znamená jediné. Každý si potřebuje osvěžit, zdali během nich bude v obchodech otevřeno.


„Hořím, hořím,“ křičeli zasažení. Muž poleptal v Německu 14 lidí kyselinou sírovou

Třiačtyřicetiletý muž zaútočil v neděli v německé Bochumi kyselinou sírovou. V tamní kavárně popálil nejméně 14 lidí. Podle všeho cílil na mladý pár, který seděl na zahrádce. Muž z místa utekl, policisté ho ale dopadli poblíž kavárny.


KVÍZ: Nejslavnější bitvy na našem území. První velké konflikty u nás probíhaly již v 7. století

V našich dějinách jsme měli to štěstí, že se ty největší a nejkrvavější bitvy zpravidla odehrávaly za našimi hranicemi. Přesto však má naše území v rámci evropských i světových konfliktů co nabídnout.


Nejodvážnější výstřihy z Varů. Provokují Makarenko, Krainová nebo Verešová

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu, a kromě promítání filmů zde probíhá doslova jeden večírek za druhým. Ty zpravidla slavné ženy hojně využívají k tomu, aby se pochlubily nejen luxusními oděvy, ale i svými přednostmi. Jako vždy mezi sebou tak trochu soutěží zejména hloubkou dekoltů nebo tím, jak rafinovaně dokáží svá ňadra zakrýt.


Stát v pololetí vybral na daních 694,1 mld. Kč, meziročně o 7,7 pct. víc

Praha - Stát za první pololetí vybral na daních 694,1 miliardy korun. Proti stejnému období loňského roku se daňové inkaso zvýšilo o 7,7 procenta. Nejrychleji rostl výběr daně z příjmu fyzických osob, hlavním daňovým příjmem státu zůstala daň z přidané hodnoty (DPH). Vyplývá to z dat, která zveřejnilo ministerstvo financí k údajům o státním rozpočtu za první čtvrtletí.


O zvláštním souboji. Před 100 lety se portugalský premiér utkal na meče s letcem

Ve středu 2. července 1924 se v lisabonském Parku Necessidades (lze přeložit asi jako Park Potřebných) odehrála zvláštní scéna. Za přihlížení desítek diváků tam proti sobě stanuli dva muži s meči v rukách. Jedním z nich byl kapitán portugalského letectva, druhým odstupující předseda portugalské vlády. Spor ve věci cti se rozhodli rozetnout soubojem.


"Vítězství Trumpa." Biden ostře kritizoval rozhodnutí soudu ohledně prezidentské imunity

Americký prezident Joe Biden v pondělí ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně prezidentské imunity, které je vnímáno jako vítězství Donalda Trumpa, pravděpodobného soupeře Bidena v nadcházejících prezidentských volbách v listopadu, uvedl server CNN.


Poznejte šaolinské mnichy, impozantní čínské bojující buddhisty

Jen málo skupin na světě je opředeno takovým tajemstvím a úctou jako čínští šaolinští mniši. Jejich jméno zná každý a o filmech slyšel každý, ale kdo vlastně jsou tito buddhističtí mniši žijící v horách, kteří jsou schopni téměř zázraků? Tyto samotářské mnichy obklopuje mnoho otázek. Kde se bere jejich síla? Jsou skutečnou bojovou silou? V co vlastně věří? Následující galerie vám na všechny tyto a další otázky odpoví a umožní vám nahlédnout do některých jejich skutečně neuvěřitelných tréninkových praktik. Pokračujte v čtení a ponořte se do fantastického světa kláštera Šaolin.


Architektura je služba společnosti a nekonečný vesmír inspirace, říká Vladimír 518 na Karlovarském filmovém festivalu

Režisér Jan Zajíček a autor námětu, hudebník a multimediální umělec Vladimir 518 se ve svém novém celovečerním filmu zabývají do hloubky českou a slovenskou architekturou z let 1958–1989. Jejich film měl v minulých dnech premiéru na Karlovarském festivalu a sklidil nemalý úspěch.


Maďarský premiér Orbán poprvé od ruské invaze přicestoval do Kyjeva

Kyjev - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes - poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022 - přicestoval do Kyjeva. V ukrajinské metropoli má jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským o šancích na uzavření míru a o aktuálních problémech v maďarsko-ukrajinských vztazích, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího šéfa maďarské vlády Bertalana Havasiho.


„Petře, neztrapňuj nás před opozicí.“ V hospodaření státu není progres, míní Kalousek

Státní rozpočet skončil v prvním pololetí ve schodku 178,6 miliardy korun, deficit se tak zmírnil proti květnovým 210,4 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) výsledky ukazují, že stát dokáže dodržet plánovaný celoroční schodek 252 miliard korun. Podle oslovených ekonomů nicméně nelze hovořit o velkém úspěchu. Hospodaření státu ostře okomentoval i někdejší ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek. „Všechny vaše sliby, jak...


Nový poplatek zdražil elektřinu. Platíme za datové centrum, které ještě nefunguje

První červencový den přinesl nový poplatek na faktuře za elektřinu, který je úzce spjat se sdílením energie schváleném v Lex OZE II. Každé odběrné místo...


V Ostravě se otevřela pobočka řetězce italských restaurací: Servíruje se zde nadrozměrná pizza

Otevření nové ostravské pobočky proběhlo v druhé polovině června v Dolních Vítkovicích v budově bývalé VI. energetické ústředny U6. Po dvou pražských restauracích na Národní třídě (červen 2018) a na Masaryčce (září 2023) tak jde o třetí pobočku řetězce L´Osteria v České republice.


Petr Pavel a další nejvyšší státníci nastínili plány na summit NATO


Nový stavební zákon je tu: Co se mění, jak je to s úřady, proč Bartoš uklidňuje

Nový stavební zákon od 1. července nabývá účinnosti pro všechny stavby. Ministerstvo pro místní rozvoj zároveň zpřístupnilo veřejnosti Portál stavebníka, nástroj digitalizace stavebního řízení. Šéf resortu a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) se netají tím, že přechod bude náročný. Deník v otázkách a odpovědích shrnul to nejdůležitější.


NATO nasadilo do vzdušného prostoru Polska letadla AWACS

NATO nasadilo do vzdušného prostoru Polska letadla výstražného a řídícího systému (AWACS), aby monitorovala oblohu nad Ukrajinou. Uvedl to server UK Defence Journal.


Nejvyšší soud USA řešil Trumpovu imunitu


Ztratí Kyjev podporu Francie? Lepenovci mu slibují zbraně, dřív vzhlíželi k Putinovi

Krajně pravicové Národní sdružení jasně vyhrálo první kolo voleb ve Francii. Má se Ukrajina obávat jeho nástupu k moci?


Už neplatí, že Babiš se nikdy neobrátí proti EU, uvedly Aktuality.sk k frakci

Bratislava - Bývalý český premiér Andrej Babiš se svým hnutím ANO byl ještě donedávna nejmírnějším politikem, co se týče rozbíjení Evropské unie. Jeho hnutí patřilo k těm liberálnějším. Předseda ANO se nyní od liberalismu odklonil nikoliv proto, že by mu přestal věřit. Zjistil ale, že být proti liberalismu mu může přinést hlasy voličů a jeho snahou je kanibalizovat hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Napsal to slovenský...


Film ukrajinského poručíka nahání husí kůži, řekl Pavel. „Lidi, které uvidíte, už nežijí“

Třetí festivalový den v Karlových Varech byl výrazně politický. Organizátoři uspořádali promítání dokumentárního snímku Real od ukrajinského režiséra a občanského aktivisty Oleha Sencova, jehož film ocenil i český prezident Petr Pavel. Uznávaný filmař a někdejší vězeň Kremlu je aktivním vojákem, brání svoji rodnou zemi a v zákopech také natočil svůj nejnovější snímek, který osobně v tradičním obleku představil v Malém sále. „To, co uvidíte, není...


Severní Korea tvrdí, že otestovala balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou hlavici

Severní Korea oznámila, že v pondělí úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou super velkou hlavici, jak uvedla tamní tisková agentura KCNA v úterý.


Jágrova Dominika v nesnázích. Promočená na kost čekala na odvoz, pomoci se dočkala od cizího muže

Jaromír Jágr (52) a Dominika Branišová (29) patří v Karlových Varech mezi nejsledovanější páry českého šoubyznysu. Redakci eXtra.cz neunikly momenty, které nastaly na nedělním večírku UniCredit Bank. Půvabná brunetka se totiž rozhodla, že za deštivého počasí opustí velkolepý mejdan a zamíří do hotelu se převléci.


Kreml znepokojuje, že Ukrajina údajně přesouvá armádu k běloruským hranicím

Kreml tvrdí, že zprávy běloruského ministerstva obrany o přesunu ukrajinských vojáků, zbraní a vojenského vybavení do Žytomyrské oblasti, která sousedí s Běloruskem, jsou znepokojivé. Upozornila na to agentura Reuters.


Prezident a pyšný dědeček. Jiří Bartoška se pochlubil dcerou i malou vnučkou

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška si letošní 58. ročník užívá plnými doušky společně se svými nejbližšími. Kromě manželky Andrey ho v lázeňském městě na akce doprovází také dcera Kateřina i vnučka Andulka, která brzy oslaví třetí narozeniny.


Chemička Duslo ze skupiny Agrofert se loni propadla do ztráty. Roste jí mimoevropská konkurence

Hospodaření slovenské chemičky Duslo z české skupiny Agrofert se loni propadlo do ztráty 26,57 milionu eur po rekordním čistém zisku 107,79 milionu eur v roce 2022. Výsledky poznamenalo neplánované odstavení části výrobních zařízení na tři měsíce kvůli poruše a vývoj na trhu, informovala společnost.


Vražda v Mohelnici: Muž neunesl rozchod a vraždil, hrozí mu až 20 let

Policie od nedělního večera vyšetřuje vraždu v Mohelnici na Šumpersku. V případu stíhají dvaačtyřicetiletého muže, který se doznal ke spáchání činu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 20 let za mřížemi.


Konflikt na benzínce vyvrcholil střelbou: jeden muž je zraněný

Policie vyšetřuje konflikt mezi dvěma muži poblíž dálnice D35 u obce Dolní Roveň na Pardubicku. Jeden utrpěl střelné poranění, druhého po krátkém pátrání zadržela. Informaci o potyčce a zadržení podezřelého muže policie zveřejnila na síti X.


Kulka do hlavy. V Kyjevě zemřel opoziční novinář z Kazachstánu. Vdova viní Tokajeva

V kyjevské nemocnici v noci zemřel známý opoziční novinář z Kazachstánu Ajdos Sadykov, na kterého byl minulý měsíc v ukrajinské metropoli spáchán atentát. Od té doby byl v kómatu. Informovala o tom dnes ukrajinská média a také agentura AFP s odvoláním na Sadykovovu vdovu.


Slunce a vítr loni v EU vyrobily nejvíc elektřiny. Obnovitelné zdroje poprvé porazily fosilní paliva

Na jedné straně nárůst větrných a solárních elektráren a na straně druhé prudký pokles elektráren spalujících fosilní paliva zásadně proměnil energetický...


Ve kterých zemích je nejvyšší podíl dárců orgánů?

Na prvním místě v počtu dárců orgánů se opět umístilo Španělsko. Na druhém místě se umístily Spojené státy. Úspěšné transplantace orgánů se datují od počátku 50. let 20. století, ačkoli pokusy s tímto převratným lékařským postupem probíhaly již koncem 19. století. Odebrání orgánu jednomu člověku a jeho transplantace jinému člověku je jedním z nejjemnějších a nejsložitějších úkolů, které může chirurg provést. Denně však umírá mnoho nemocných lidí, kteří čekají na nové srdce, játra, ledvinu nebo jiný životně důležitý orgán nezbytný pro jejich přežití. A i když se některé země mohou pochlubit mírou dárcovství orgánů, celková poptávka po dárcovských orgánech je mnohem vyšší než jejich nabídka. Klikněte na galerii a zjistěte, které země jsou mezi dárci orgánů na prvním místě, a dozvíte se více o průkopnických osobnostech, které pomáhají darovat nový život ostatním.


Drama ve Frýdku-Místku: Muže uvěznilo rozpálené auto, hasiči ho našli v bezvládném stavu

V nebezpečnou past se proměnilo pro muže z Frýdku-Místku jeho vlastní auto. Kvůli technické závadě se z něj nemohl dostat ven. Ve voze, který stál na přímém slunci, tak zůstal uvězněný. Celé situace si ale naštěstí všiml soused a přivolal pomoc.


Nový ukrajinský velvyslanec v Praze Zvaryč v úterý oficiálně zahájí misi

Praha - Svoji diplomatickou misi v Česku v úterý oficiálně zahájí nový ukrajinský velvyslanec Vasyl Zvaryč. Prezident Petr Pavel přijme jeho pověřovací listiny, stejně jako nových velvyslanců a velvyslankyň Španělska, Indie a Zambie. Informoval o tom dnes odbor komunikace prezidentské kanceláře.


Berberské lvici Tamice je dnes deset let, v zoo porodila 13 lvíčat

Plzeň - Berberské lvici Tamice z plzeňské zoologické zahrady je dnes deset let. Tamika, kterou zoo přivezla v roce 2015 z Hannoveru, je asi nejúspěšnější lví matkou v téměř stoleté historii plzeňské zoo. V pěti vrzích přivedla na svět 13 mláďat. Dnešní oslavu si zpestřila porcí skopového masa a hrou s míčem se svými potomky. Zoo má aktuálně devět lvů berberských. V přírodním čtrnáctiarovém výběhu s vodním příkopem je jich sedm a dvě mladé lvice...


Otevírací doba obchodů: Svátky v červenci jdou na ruku milovníkům nákupů

V Česku začal v pondělí o den kratší pracovní týden, protože v úvodu července jsou tradičně dva státní svátky. To v posledních letech znamená jediné. Každý si potřebuje osvěžit, zdali během nich bude v obchodech otevřeno.


Babiš s Orbánem mají nové spojence. Do evropské frakce se přidá Salvini či pravice z Portugalska

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik v neděli ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán či český expremiér Andrej Babiš, se připojí i italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini. Napsal to dnes s odvoláním na své zdroje italský tisk. Spekuluje se rovněž o zapojení polské strany Právo a spravedlnost (PiS), francouzského Národního sdružení (RN) či portugalské formace Dost (Chega). Německá AfD se k nové frakci prozatím...


Chytl ženu za zadek, ta ho ubodala. Policie zveřejnila detaily incidentu na německém nádraží

Starší muž, kterého v sobotu na nádraží v německém Kaiserslauternu ubodala dvacetiletá žena, se měl těsně před útokem dopustit sexuálního obtěžování, odhalily kamerové záznamy. Informovaly o tom německé weby Focus a Welt.


Platy českých učitelů jsou ve srovnání nízké. Dohnat zbytek EU by stálo miliardy

Učitelé mají před sebou dlouhé týdny letních prázdnin, problémy českého školství si ale žádnou dovolenou neberou. Od září, od začátku nového školního roku, budou školy čelit řadě změn ve financování a někde sníženým rozpočtům. Třaskavým tématem nadále zůstávají platy nepedagogických pracovníků i samotných učitelů. Požadavkům na jejich zvýšení dávají za pravdu i data. V mezinárodním srovnáním s jinými státy v Evropě je jejich výše nízká a podle...


Rusko hlásí zničení pěti ukrajinských stíhaček, Kyjev raněné a zesílené boje

Moskva/Kyjev - Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že raketový útok na letiště v Myrhorodu v ukrajinské Poltavské oblasti zničil pět ukrajinských stíhaček Su-27 a dva další stroje poškodil. Podle něj rovněž ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek zničila nad dvěma oblastmi a anektovaným ukrajinským poloostrovem Krymem 11 ukrajinských dronů. Letecký poplach byl v noci vyhlášen i na Ukrajině, která hlásí i raněné. Ukrajinské velení podle...


Spolupráce ODS s „Dieselem a Fízlem“? S asociálem Šlachtou těžko, říká ostře senátor Jirsa

Šéf Přísahy Robert Šlachta stál za státním převratem a přivedl předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k moci. Spolupráci ODS s „Dieselem a Fízlem“ si nedokážu představit, řekl senátor za ODS Tomáš Jirsa redakci CNN Prima NEWS. Bývalého elitního policistu Šlachtu popisuje zástupce horní komory jako asociála. „Pokud se nemýlím, ani jeden z nich není v Poslanecké sněmovně ani v Senátu, tak jak s nimi spolupracovat? V Evropském parlamentu? Když bude...


Policie už 30 let pátrá po vrahovi "sladké Kathy". Našli ji u vody nahou a pobodanou

Američanka Kathryn Menendezová zemřela v pouhých sedmnácti letech. Policie věří, že díky nové analýze DNA dopadne vraha i po třiceti letech.


KOMENTÁŘ: Nová éra hnutí ANO v Evropě. Konec strany pro všechny a tečka za praotcem Teličkou

Kdo očekával, že alespoň začátkem léta bude na české politické scéně klid, šeredně se pletl. První prázdninovou bombu odpálilo hnutí ANO, když jeho šéf Andrej Babiš oznámil vznik nového unijního uskupení Patrioti pro Evropu. Co formální spojení se stranou maďarského premiéra Viktora Orbána a rakouskými Svobodnými vlastně znamená? Mimo jiné definitivní odklon od politiky prvního českého eurokomisaře Pavla Teličky. ANO se zároveň více ideologicky...


Kyjev odvrátil pokus o převrat, tvrdí SBU. Vůdce proruských rebelů již měla zadržet policie

Ukrajina měla v neděli zmařit pokus o státní převrat, oznámila na svém webu Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Několikačlenná skupina údajně plánovala vtrhnout do budovy parlamentu a odstavit od moci současné vojenské a politické vedení země. V jejím čele stál podle vyšetřovatelů spoluzakladatel nevládní organizace, která je známá svými protiukrajinskými akcemi.


Rusko se vyjádřilo k výsledkům voleb ve Francii

Kreml pozorně sleduje výsledky předčasných parlamentních voleb ve Francii, řekl v pondělí mluvčí Dmitrij Peskov ohledně vítězství krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) v prvním kole.


Ukrajinské údery na ruské okupanty u města Pokrovsk


Zemřel výjimečný slovenský tenorista Harant. Účinkoval i v Česku, s oblibou imitoval Gotta

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel slovenský operní zpěvák Alojz Harant, který účinkoval i v českých divadlech. O jeho smrti informovala slovenská Státní opera.


Našli jme tělo pohřešované Češky, uvedla horská služba Makarska

Chorvatští záchranáři v neděli po tři dny trvajícím pátrání našli tělo Češky, která byla pohřešována v okolí města Drvenik. Uvedla to horská služba ve městě Makarska.


Politické strany ve Francii po 1. kole voleb spojují síly proti krajní pravici

Paříž - Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice a z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se dnes již předběžně vzdalo účasti ve druhém kole francouzských parlamentních voleb, do nějž po prvním kole postoupili většinou až ze třetího místa. Učinili tak ve snaze spojit síly a netříštit hlasy voličů v boji proti krajně pravicovému Národnímu sdružení (RN), které první kolo voleb jasně ovládlo. Ve zbývajících 132 volebních obvodech se dosud...