ČNB VYDALA PAMěTNí MINCI S LEGENDáRNí TRAMVAJí

Chtěli byste spatřit stříbrnou minci v hodnotě pětisetkoruny s motivem naší nejslavnější tramvaje? Česká národní banka se tímto kouskem může od nynějška pochlubit. A vy můžete také, pokud si jednu pořídíte.

Tramvaj a sběratelská mince

Na minci nechybí slavná tramvaj, symbol velkoměsta Prahy. Konkrétně se jedná o tramvaj ČKD Tatra T3. Tu pamatují generace před námi, ale stále samozřejmě i mnozí z nás, neboť její provoz skončil až v roce 2011. Mince v nominální hodnotě 500 Kč se však jen tak snadno získat nedá. Mince byla vydána 18. června ve 30 000 kusech a ve dvou variantách.

Mince váží 25 gramů, vysoká je 2,6 mm, v průměru měří celé 4 cm. Na lícní straně mince je vyobrazena tramvaj spolu s podvozkem. Mince v sobě nese nejen cenu stříbra, ale také zlata, žlutého i červeného. Design motivu tramvaje je na minci zcela nezaměnitelný, typická, tehdy ještě Československá výroba je ikonou, na kterou se jen tak nezapomíná.

Dvě verze mince

Z celkem 30 tisíc vyrobených kusů je 10 700 v tzv. běžné kvalitě. Znamená to vroubkovanou hranu a standardní leštění. Sada další 19 300 kusů je v tzv. špičkové kvalitě. Tato verze se vyznačuje hladkou hranou s nápisem ve znění ČNB TRAMVAJ T3 a vysokým stupněm leštění.

Mince je součástí série pamětních mincí s hodnotou 500 Kč, které jsou vydávány od roku 2021 v počtu jedné ročně. Motivem mincí této série jsou dopravní prostředky a tramvaj přichází po parní lokomotivě Albatros, motocyklu Jawa 250 a Tatře 603. Příští rok potom sérii doplní cvičný proudový letoun L-39 Albatros z továrny Aero.

Zdroje informací: https://www.e15.cz/finexpert/investujeme/nova-stribrna-pametni-mince-cnb-nese-motiv-legendarni-prazske-tramvaje-tatra-t3-1416642

https://www.cnb.cz/cs/bankovky-a-mince/numizmatika/stribrne-mince/2024/pametni-stribrna-petisetkoruna-s-dilcim-pokovenim-tramvaj-ckd-tatra-t3/

Náhledové foto: Pixabay

The post ČNB vydala pamětní minci s legendární tramvají first appeared on Epeníze.

2024-06-22T11:02:45Z dg43tfdfdgfd