Zprávy

Trending:


Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini.


Vzpoura lemplů. Stručné dějiny kraválů na amerických univerzitách

I u nás občas lidé nepřející Izraeli vkládají naději do vlny protestů na amerických univerzitách. Mohla by přesvědčit prezidenta Bidena, že ho podpora izraelského válčení může stát prezidentské volby, a tak by mohl Izraelcům konečně trochu utáhnout uzdu, zní ta logika. Je chybná. Neznalost poměrů, neznalost historie a nenávist k Izraeli vedou k nesmyslným závěrům. Pokud ty nepokoje někdo odnese, budou to univerzity.


Mnoho lidí využilo možnost prohlédnout si opravené Muzeum hl. m. Prahy

Praha - Velký zájem návštěvníků vzbudila dnes možnost prohlédnout si v rámci Muzejní noci nově opravenou budovu Muzea hlavního města Prahy (MHMP) na Florenci. Po sedmé hodině večer již fronta čítala přes 300 lidí. Při čekání si mohli poslechnout hudbu či pořídit jídlo a pití v připravených stáncích. V hlavním městě se dnes při sedmnáctém ročníku Muzejní noci otevřelo 30 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Zájemci mohou navštívit...


Slovensko má novou hlavu státu! Pellegrini se ujal úřadu prezidenta

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách.


Kišiněvské letiště odmítlo letadlo s proruskými politiky na palubě

Kišiněvské letiště v pátek odmítlo povolit mezinárodní let s proruskými politiky na palubě. Let byl odkloněn do rumunského hlavního města Bukurešti.


Politické zkušenosti prezidenta jsou výhodou, řekl v Bratislavě Zeman

Bratislava - Český exprezident Miloš Zeman má za to, že předchozí politické zkušenosti nové hlavy státu jsou výhodou. Řekl to novinářům po inauguraci slovenského prezidenta Petera Pellegriniho, který podobně jako Zeman před nástupem do vrcholné politické funkce působil i na jiných vysokých státních pozicích. Zeman také kritizoval březnové rozhodnutí vlády českého premiéra Petra Fialy přerušit mezivládní konzultace se Slovenskem kvůli rozdílným...


Počasí: Meteorologové varovali před bouřkami a vydatným deštěm

Meteorologové v sobotu varovali před bouřkami a vydatným deštěm v části Česka. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Obsahuje i varování před vzestupem hladin vodních toků.


Malí hasiči z Česka, Německa a Polska vytvořili rekord v dálkovém vedení vody

Sloup v Čechách (Českolipsko) - Malí hasiči z Česka, Německa a Polska dnes na Českolipsku vytvořili rekord v dálkovém vedení vody. Pomocí hadic a čerpadel ji dokázali dopravit na vzdálenost více než deseti kilometrů. Bojovali přitom s převýšením i technikou, když se vodu snažili dostat z koupaliště ve Sloupu v Čechách přes Radvanec na náměstí v Novém Boru a zase zpátky do Sloupu. Do přípravy rekordu se dnes zapojilo na 400 dětí z celé České...


Počasí (15.6.2024 7:19)


Ruská kauza Petra Bystroně. Jeho vyšetřování za pár týdnů přibrzdí imunita

Skandály kolem vazeb na Rusko a Čínu sice Alternativu pro Německo v posledních týdnech citelně oslabily, hlavní aktéři těchto afér se ale přesto stali novými europoslanci. A to včetně Petra Bystroně, politika s českými kořeny, který je v Německu vyšetřován kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz. Vyšetřování však za několik týdnů pozastaví imunita, kterou Bystroň s čerstvým mandátem


Barokní zámek Poláky na Chomutovsku se po opravě otevřel veřejnosti

Poláky (Chomutovsko) - Barokní zámek Poláky u Kadaně na Chomutovsku se otvírá veřejnosti. Lidé si poprvé mohli projít prohlídkový okruh, jehož součástí jsou rekonstruované prostory i neopravené místnosti. Podoba pokojů se vrací do období před sto lety. V pracích na objektu, který byl zapsán na seznam ohrožených památek, bude majitel Miloš Dempír pokračovat, v příštím roce je v plánu oprava přízemí, řekl ČTK.


Jožo Ráž: PRVNÍ SLOVA o nehodě, kterou řeší celé Slovensko!

Celé Slovensko v posledních dnech čekalo na vyjádření Jožo Ráže v souvislosti s dopravní nehodou, které byl účastníkem. A co je horší, ujel od ní, aniž by se ujistil, že se cyklistovi nic nestalo. Nyní se k celému incidentu poprvé vyjádřil.


Scholz: Všichni ví, že Putin své návrhy na mír na Ukrajině nemyslí vážně

Borgo Egnazia (Itálie) - Všichni vědí, že ruský prezident Vladimir Putin nemyslí vážně své návrhy na to, jak dosáhnout míru na Ukrajině, řekl dnes německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD. Italská premiéra Georgia Meloniová zase uvedla, že se jí Putinovo oznámení zdá spíše jako propaganda, než jako skutečné vyjednávací stanovisko.


Dědečka (†90) na elektrokoloběžce srazila tramvaj: Asi ji přehlédl

K tragické nehodě muže na elektrokoloběžce vyjížděli záchranáři v pátek v Ostravě-Porubě. Na místě překvapivě zjistili, že koloběžku řídil senior (†90), který bohužel srážku s tramvají nepřežil.


VIDEO: Italskou političku musela zachraňovat pobřežní stráž. Její jachta vzplála během plavby mezi italskými ostrovy

Italská politička a dcera bývalého italského premiéra Stefania Craxiová zažila tento týden hrůzné chvíle, když během plavby na její luxusní jachtě uprostřed Tyrhénského moře náhle vypukl požár. Posádku, kterou kromě italské političky tvořil i její manžel a také kapitán lodi ale nakonec zachránila pobřežní hlídka, když před tím museli naskočit do záchranného člunu a jachtu nechat na pospas vlnám, píše italský server Il Giornale.


Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie.


USA zostřují sankce proti Rusku: Cílem je finanční embargo a omezení technologií

Spojené státy v reakci na probíhající válku na Ukrajině dále zostřují sankce uvalené na Rusko. Nový balík sankcí zahrnuje cílení na banky obchodující se sankcionovanými subjekty, moskevskou burzu cenných papírů a omezení přístupu Ruska k technologiím. Analytici předvídají, že opatření zásadně ochromenou fungování válečné mašinerie Kremlu.


„Není to generační spor. Rektorka má studenty jako štít.“ Petici proti ideologizaci AVU podepsalo přes tisíc lidí

Výbušnou petici proti vedení a ideologickému směřování Akademie výtvarných umění a Národní galerie podepsaly desítky významných uměleckých jmen a během pár ní přibylo už přes tisíc dalších podpisů. Rektorka AVU Márie Topolčanská kritiku odmítá, jde podle ní o přirozenou změnu v souladu s tím, kam směřuje umění ve světě a studenti mají dobré výsledky a škola dobré řízení. Petici vidí jako útok na studenty. „Používá studenty jako štít, přitom...


Zuzana Čaputová končí jako prezidentka! Jak na ni Slováci budou vzpomínat?

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini.


Počasí dnes: Hrozí BOUŘKY, napršet může až 70 milimetrů srážek!

Meteorologové v sobotu varovali před bouřkami a vydatným deštěm v části Česka. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Obsahuje i varování před vzestupem hladin vodních toků.


Letní tábory 2024: Kde je volno, proč přidat pojistku a kde sehnat příspěvek

Bezmála už jen dva týdny zbývají do konce školního roku a do chvíle, kdy se tisíce dětí rozjedou na letní dětské tábory. Pokud teprve teď rodiče nebo jejich potomci začali mít zájem o účast na letním táboře, není ještě všechno ztraceno. Kapacity nejsou všude ještě vyčerpané, volno hlásí hlavně pobyty v zahraničí u moře nebo s výukou angličtiny. Odborníci se shodují, že v letošním roce si rodiče za dětskou rekreaci opět připlatí. Deník v přehledu...


Ukrajinci zaútočili 70 drony na letiště v ruském vnitrozemí

Ukrajinci zaútočili 70 drony na letiště Morozovsk v ruském vnitrozemí, severně od Volgodonsku. Základna je necelých 300 kilometrů od současné frontové linie v Rostovské oblasti. Útok potvrdil Kyrylo Budanov, velitel ukrajinské vojenské rozvědky. Nicméně škody možná nejsou velké, vyplývá ze zprávy agentury Unian.


Žena v Klatovech dala manželovi roubík, bodala ho a zapálila: Pak se oběsila v lese

Obyvatelé Klatov jsou otřeseni z hrůzného případu, který se odehrál v pátek v bytě panelového domu v Suvorovově ulici. Útočnice podle důvěryhodného zdroje měla v bytě řezat, bodat, rdousit a nakonec zapálit tělo svého manžela. Poté odjela autem za Klatovy k nedalekému lesu, kde se oběsila. S informací přišel server Novinky i Klatovský deník.


Smažák za dvě stovky? V Chorvatsku se dá najíst za stejné peníze jako v Česku

Jak Chorvatsko zdražilo? Deník přináší orientační přehled cen na Jadranu. Od jídel v restauraci přes srovnávací nákup v supermarketu až po nabídku služeb. Zajímal se také o to, na kolik peněz vyjdou vybrané výlety a vstupy za zážitky na nejznámějších místech Jadranu.


Pavel nepočítá s tím, že summit o Ukrajině najde shodu, jak nastolit mír

Švýcarský summit o Ukrajině je podle českého prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na co nejširší platformě bavit o podmínkách míru. Nepočítá ale s tím, že by vrcholná schůzka, která začíná v sobotu odpoledne, dosáhla shody, jak mír nastolit. Pavel to v sobotu řekl novinářům před svým odletem do alpské země. Summit v horském středisku Bürgenstock u Lucernu, o jehož svolání požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, má především...


Agáta Hanychová řeší nečekaný útok! Pustil se do ní expartner

Agáta Hanychová si na nedostatek zájmu o svou osobu nemůže stěžovat, někdy to ale může být nepříjemná. Třeba když se stane terčem nevybíravých slov, navíc od člověka, od kterého by to nečekala.


Pellegrini se těší na první zahraniční cestu do ČR. Bude pozitivní, věří

Slovensko má nového prezidenta, jehož první kroky do zahraničí povedou do Česka, jak už to bývá zvykem. Peter Pellegrini v týdnu poskytl rozhovor agentuře TASR, v němž potvrdil, že jeho první zahraniční cesta povede do Česka.


Dopravní nostalgie: Brnem projela legendární Hadimrška i koňská tramvaj

Tisíce Brňanů si v sobotu na náměstí Svobody užily historické tramvaje, trolejbusy a autobusy včetně koňské tramvaje a parní tramvaje s otevřeným vozem. Náměstím také projížděly k radnici na Dominikánské náměstí auta předválečné výroby. Jejich majitelé se vydali na závod 1000 mil československých mezi Prahou, Brnem a Bratislavou.


Riskantní jízda na nárazníku vlaku


Lze na chatě zřídit trvalé bydliště?

Mnoho lidí kupuje chaty a chalupy v blízkosti města, do kterých se postupně stěhují a přestavují je na celoroční bydlení. Převedou sem poštu a další nezbytnosti a časem zjistí, že se tu hodí i trvalé bydliště. Je vůbec možné v objektu zkolaudovaném jako rekreační objekt zřídit trvalé bydliště? Zákon o trvalém bydlišti Místem trvalého pobytu se rozumí […] The post Lze na chatě zřídit trvalé bydliště? appeared first on HomeInCube.


Nový slovenský prezident Peter Pellegrini složil slib. Žijeme v těžké době, řekl v projevu

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v sobotu před polednem složil slib a ujal se úřadu. Jako první hlava slovenského státu byl v minulosti premiérem a také šéfem parlamentu. Pellegrini složil slib v pořadí jako šestý prezident od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993, a to do rukou předsedy ústavního soudu během slavnostní schůze parlamentu.


Prasklá Slezina: Varovné Znaky, Na Které Je Třeba Si Dát Pozor

Souhrn Rozbití kapsle podobné krytu sleziny (umístěné pod hrudním košem na levé straně), což pomáhá filtrovat staré krevní buňky z krevního oběhu a bojovat proti infekci. To způsobuje bolest v levém horním břiše, levém rameni a zmatenost. Příznaky Pokud máte nové, závažné nebo trvalé příznaky, obraťte se na poskytovatele zdravotní péče. Prasklá sle...


NYT přinesl plné znění neúspěšné mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem v roce 2022: Co je v ní

Deník The New York Times publikoval návrh Kyjevem nakonec odmítnuté ukrajinsko-ruské dohody, která mohla být podepsána v dubnu 2022, když už dva měsíce zuřila válka a Rusové okupovali část východní Ukrajiny. Dokumenty byly podle listu vypracovány na základě jednání, která proběhla během několika týdnů po začátku války od února do dubna 2022.


Slovensko čeká velký den. Čaputová končí, nastupuje Pellegrini

Po více než dvou měsících od vyhlášení výsledků voleb přichází velký den pro Slovensko. Po pěti letech dnes skončí ve funkci hlavy státu Zuzana Čaputová, novým prezidentem se stane Peter Pellegrini.


Lidé si pietou v Lidicích připomněli 82. výročí vyhlazení obce

Lidice (Kladensko) - Lidé si v Lidicích pietní vzpomínkou připomněli 82. výročí vyhlazení obce nacisty. Program začal tradičně mší na základech kostela svatého Martina. Sloužil ji kardinál Dominik Duka. Připomněl utrpení i bolest dětí, a to nejen v souvislosti s lidickou tragédii, ale též v současném kontextu. Květinové dary ke společnému hrobu lidických mužů položily desítky představitelů nejen státních institucí a organizací. Příběh Lidic je...


Dítě v ohrožení


Německo zablokovalo nejnovější balíček sankcí proti Rusku. Není v jeho zájmu

Evropská unie se v pátek připravovala na schválení dalšího, již čtrnáctého, balíčku sankcí proti Rusku. Tentokrát se mělo jednat o balíčku zahrnujícím překládku ruského zkapalněného zemního plynu (LNG). K jeho schválení ale nakonec nedošlo, ujednání totiž zablokovalo Německo. Píše například agentura Reuters nebo web Politico.


Pavel bude ve Švýcarsku řešit celistvost Ukrajiny. Summit bez účasti Ruska nic nevyřeší

Státníci se o víkendu sjedou ve Švýcarsku, kde budou řešit válku na Ukrajině. Summitu přitom nebude přítomná druhá země, která se konfliktu účastní – tedy Rusko. Nedorazí ale ani další mocnost, tedy Čína. Základním závěrem víkendové mírové konference ve Švýcarsku by měla být podpora Charty OSN a územní celistvosti Ukrajiny, uvedl náměstek ministra zahraničí Jan Marian (STAN). Podle expertů je bez účasti Ruské federace význam summitu spíše...


Expert o mírovém summitu: Válku lze vyřešit k prospěchu Ukrajiny. Pro EZ naznačil, jaký bude výsledek

Nezávislý norský bezpečnostní analytik Hans Petter Midttun pro EuroZprávy.cz vysvětlil, čeho patrně lídři během summitu dosáhnou. „Tento mírový summit mír nepřinese. Je to však důležitý první krok,“ nastínil.


Dnes bleskosvod na domě každý. Prokop Diviš ho vynalezl před 270 lety

Přesně před 270 lety, dne 15. června 1754, přišel český vynálezce Prokop Diviš s přelomovým zařízením, které je dnes součástí každého domu. Tehdy sestrojil první bleskosvod.


Francouzi demonstrovali proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

Paříž - Statisíce Francouzů vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po předčasných parlamentních volbách mohla ve Francii dostat do vlády poprvé od druhé světové války. Informují o tom francouzská média, podle nichž policie po celé zemi zaznamenala na 250.000 účastníků, zatímco organizátoři hlásili téměř trojnásobnou účast.


Duda doufá, že mírový summit odhalí skutečný rozsah ruské hrozby. Scholz mírní očekávání

Švýcarské město Lucern bude ode dneška dějištěm dvoudenní mírové konference zaměřené na situaci na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz snižuje očekávání a vnímá konferenci jako počátek možného mírového řešení, zatímco polský prezident Andrzej Duda věří, že konference odhalí skutečnou míru ruské hrozby.


Úder ukrajinských dronů na ruskou těžkou techniku


50 miliard pro Ukrajinu poskytnou jen USA, řekla Meloniová. Půjčku bude krýt ruský majetek

Úvěr ve výši 50 miliard dolarů (1,1 bilionu) poskytnou Ukrajině jen Spojené státy. Řekla to na závěrečné tiskové konferenci po summitu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 italská premiérka Giorgia Meloniová, která předsedala dvoudennímu jednání Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a Spojených států s účastí Evropské unie.


Vedení Pirátů má důvěru. Reformy v kampani je třeba provést do konce července, řekl Bartoš

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce. Předsednictvo k tomu dostalo důvěru od širšího vedení strany, řekl dnes novinářům po jednání stranického republikového výboru předseda Pirátů a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. Výrazné zúžení by se mělo týkat administrativních a mediálních skupin. V reakci na výsledek voleb do Evropského parlamentu podle něj ještě před jednáním rezignoval...


Putin prozradil, kolik ruských vojáků bojuje na Ukrajině

Ve válce na Ukrajině bojuje téměř 700 tisíc Rusů, prozradil ruský prezident Vladimir Putin na pátečním setkání s vyznamenanými účastníky invaze, která trvá už déle než dva roky.


Pellegrini vystřídal Čaputovou. Je novým slovenským prezidentem

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách.


Vykopávky mimozemšťanů v Peru: Odborník na UFO slibuje, že záhadu vyřeší!

Mumie, které byly nalezeny v Peru a jsou považovány za mimozemské, budou testovány k ověření jejich pravosti. Jaime Maussan, samozvaný odborník na UFO, tvrdí, že tyto malé bytosti z Peru jsou důkazem mimozemského života a slibuje, že odhalí jejich tajemství.


Válka na Ukrajině ONLINE: Ve Švýcarsku začal summit o míru na Ukrajině. Česko zastupuje Pavel

Státníci z celého světa se musí rozhodnout, co znamená spravedlivý mír na Ukrajině, dnes se k němu mezinárodní společenství začíná přibližovat. Na úvod dvoudenního summitu ve Švýcarsku to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Delegace desítek zemí jednají o jaderné a potravinové bezpečnosti a o uvězněných či unesených Ukrajincích. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Tisíce lidí se vydaly v Brně na cestu se starými tramvajemi i parním vlakem

Brno - Tisíce lidí se dnes vydaly na brněnské náměstí Svobody, na kterém mohly vidět historické tramvaje, trolejbusy a autobusy včetně koňské tramvaje a parní tramvaje s otevřeným vozem. Náměstím také projížděly k radnici na Dominikánské náměstí auta předválečné výroby, jejichž majitelé se vydali na závod 1000 mil československých. Mezi Kuřimí a Tišnovem se zase zájemci vozili parními vlaky.