Trending:


Pomoc Ukrajině ano, přímá účast ne. Prezident Pavel nastínil plány na blížící se summit NATO

Jedním z cílů summitu Severoatlantické aliance (NATO), který se koná příští týden ve Washingtonu, bude vytvoření komplexní strategie a přístupu ve vztahu k Rusku. To si podle českého prezidenta Petra Pavla vyžádá systémovou změnu ve fungování aliance. Hlava státu se v pondělí setkala s dalšími nejvyššími českými ústavními činiteli, aby společně probrali zahraniční strategii.


Nejodvážnější výstřihy z Varů. Provokují Makarenko, Krainová nebo Verešová

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu, a kromě promítání filmů zde probíhá doslova jeden večírek za druhým. Ty zpravidla slavné ženy hojně využívají k tomu, aby se pochlubily nejen luxusními oděvy, ale i svými přednostmi. Jako vždy mezi sebou tak trochu soutěží zejména hloubkou dekoltů nebo tím, jak rafinovaně dokáží svá ňadra zakrýt.


Policie nacvičovala ve Sněmovně zásah proti ozbrojenému útočníkovi

Praha - Zásah proti ozbrojenému útočníkovi v budově Poslanecké sněmovny byl tématem dnešního cvičení policie a dalších složek integrovaného záchranného systému. Policie nacvičovala zásah proti pachateli, který napadal lidi v budově. Nejprve měl nůž, v další fázi se zmocnil zbraně policisty, kterého zranil. U cvičení asistovala i pražská záchranná služba, která nacvičovala ošetřování zraněných. Jeden z útoků pachatele mohli zástupci médií...


Plán reakce vlády USA na scénáře útoků

Ne každý stát na světě má prostředky na plánování proti nepředvídatelným katastrofám, takže občané Spojených států mohou být vděční, že se o to jejich politici pokusili. Americká vláda zvažovala různé scénáře (známé jako národní plánovací scénáře), které mohou zničit obyvatelstvo země, od zemětřesení až po zvěrstva způsobená člověkem. Zajímá vás to? Projděte si tuto galerii a podívejte se, jaká by mohla být reakce vlády na různé katastrofy.


Kalousek ostře o vládním koordinátorovi Foltýnovi: Stupidita jeho prohlášení bolí fyzicky

Stupidita prohlášení Otakara Foltýna bolí přímo fyzicky a je učebnicovou ukázkou, jak se nemá dělat strategická komunikace. Na sociálních sítích to uvedl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), čímž reagoval na Foltýnův kontroverzní výrok o cenzuře a proruských narativech. Nový vládní koordinátor a bývalý náčelník Vojenské policie se proti Kalouskově kritice ohradil.


V Chorvatsku zmizely seniorky z Česka. Jednu našli mrtvou, po druhé policie stále pátrá

Makarská riviéra v Chorvatsku je oblíbené dovolenkové místo mnoha Čechů. V poslední době se však tato oblast stala známou hlavně tím, že se tam ztratily hned dvě starší ženy z Česka. Zatímco šestasedmdesátiletou Marii B. bohužel našli mrtvou, po sedmdesátileté Svatavě stále záchranáři pátrají, jak píší chorvatská média.


Nový stavební zákon je tu: Co se mění, jak je to s úřady, proč Bartoš uklidňuje

Nový stavební zákon od 1. července nabývá účinnosti pro všechny stavby. Ministerstvo pro místní rozvoj zároveň zpřístupnilo veřejnosti Portál stavebníka, nástroj digitalizace stavebního řízení. Šéf resortu a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) se netají tím, že přechod bude náročný. Deník v otázkách a odpovědích shrnul to nejdůležitější.


Ukrajinské údery na ruské okupanty u města Pokrovsk


Severní Korea tvrdí, že otestovala balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou hlavici

Severní Korea oznámila, že v pondělí úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou super velkou hlavici, jak uvedla tamní tisková agentura KCNA v úterý.


Pod norským ledem ležel poklad. Obří vikingská loď naznačuje pohřeb krále

Archeologové potvrdili, že v Jarlsbergu na jihovýchodním pobřeží Norska našli zbytky vikingské lodi uložené původně v pohřební mohyle. Domnívají se, že mohlo jít o místo posledního odpočinku jednoho z norských králů.


Chytl ženu za zadek, ta ho ubodala. Policie zveřejnila detaily incidentu na německém nádraží

Starší muž, kterého v sobotu na nádraží v německém Kaiserslauternu ubodala dvacetiletá žena, se měl těsně před útokem dopustit sexuálního obtěžování, odhalily kamerové záznamy. Informovaly o tom německé weby Focus a Welt.


Komentář | Situace na Krymu demonstruje neschopnost Rusů i Američanů chovat se jako zodpovědné velmoci

Situace na Krymském poloostrově jasně demonstruje, jak dvě světové mocnosti zatratily jakoukoli možnost situaci řešit, dokud byl čas. Stojí za tím neschopnost k jakémukoli jednání. Teď se musí Moskva a Washington popasovat s problémem, který si jejich lídři způsobili sami a postupem času ho ještě umocnili. Nenávist ale roste do nepřijatelných mezí a brzy nemusíme mluvit o diplomatických rozmíškách, ale otevřené válce.


Zemřel výjimečný slovenský tenorista Harant. Účinkoval i v Česku, s oblibou imitoval Gotta

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel slovenský operní zpěvák Alojz Harant, který účinkoval i v českých divadlech. O jeho smrti informovala slovenská Státní opera.


Střelba na dálnici D35. Drsná hádka dvou mužů skončila krvavým zraněním

Policisté v pondělí řešili konflikt mezi dvěma muži poblíž dálnice D35 u obce Dolní Roveň. Podle policistů jeden muž při potyčce utrpěl střelné poranění, po druhém z nich následně pátrali, pak na sociální síti X oznámili jeho zadržení. "Kriminalisté nyní zjišťují bližší okolnosti potyčky. Další informace poskytneme, jakmile to situace dovolí," uvedli.


Literatura nám pomáhala přežít, říkal. Zemřel nejznámější albánský spisovatel Kadare

Ismail Kadare získal Mezinárodní Man Bookerovu cenu či Jeruzalémskou cenu. Jeho knihy vycházely také česky.


Nejhorší incidenty válečné střelby mezi spojenci v historii

Válka je chaotická a nebezpečná záležitost. Všichni, kdo se zapojí do konfliktu, mohou očekávat, že ve jménu přežití budou svědky neuvěřitelných tragédií a hrůz, ale člověk by si myslel, že většina účastníků bojů se může spolehnout alespoň na své soukmenovce ve zbrani, ne? To bohužel není vždy pravda a případy střelby mezi přáteli jsou mnohem častější, než byste si mysleli. Zaujalo vás to? Pročtěte si nejznámější případy střelby mezi spojenci v historii.


Rozzuřený dav na Slovensku obklíčil policistu


Nový ukrajinský velvyslanec v Praze Zvaryč v úterý oficiálně zahájí misi

Praha - Svoji diplomatickou misi v Česku v úterý oficiálně zahájí nový ukrajinský velvyslanec Vasyl Zvaryč. Prezident Petr Pavel přijme jeho pověřovací listiny, stejně jako nových velvyslanců a velvyslankyň Španělska, Indie a Zambie. Informoval o tom dnes odbor komunikace prezidentské kanceláře.


Nový poplatek zdražil elektřinu. Platíme za datové centrum, které ještě nefunguje

První červencový den přinesl nový poplatek na faktuře za elektřinu, který je úzce spjat se sdílením energie schváleném v Lex OZE II. Každé odběrné místo...


Ranní check: České firmy čile obchodují s Putinem, ČEZ řeší konec těžby uhlí

Dobré ráno! Je 184. den roku, svátek má Patricie. V tento den v roce 1947 Československo po nátlaku Sovětského svazu odmítlo Marshallův plán. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.


Vražda ženy v Mohelnici: Pachatelem má být otec jejího syna, útočil nožem

Policie od nedělního večera vyšetřuje vraždu v Mohelnici na Šumpersku. V případu stíhají dvaačtyřicetiletého muže, který se doznal ke spáchání činu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 20 let za mřížemi.


Digitalizace stavebního řízení? Katastrofa, občané neznají pravdu, kritizoval Mašek

Takřka za katastrofu označil spuštění digitálního systému na stavebních úřadech místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO). Vláda podle něj neříká lidem pravdu a navíc se ve změnách neorientují ani sami koaliční politici. Podle místopředsedy poslaneckého klubu STAN Ondřeje Lochmana jde však jen o prvotní porodní bolesti a systém naběhne.


Části těl, která nebyla pohřbena se svými slavnými majiteli

V běhu dějin byly zvyky spojené se smrtí a pohřbíváním často zvláštní. Viktoriánské pohřební portréty například zahrnovaly pózování zesnulého pro fotografii. Další tradice zahrnovaly uchovávání části těla milované osoby jako památky nebo relikvie k uctění. Existovaly naopak případy, kdy se části těla uchovávaly k symbolickému umučení zemřelého. Za nejrůznějších podivných a děsivých okolností byly mnohé známé historické osobnosti uloženy k poslednímu odpočinku bez důležitých částí těla. Jste zvědaví, kdo to byl? A hlavně co? Klikněte na následující galerii a dozvíte se o těchto podivných a strašidelných putováních více.


Vládci bažící po moci se dopustili vraždy v rodině

Loajalita k rodině se může rozplynout, pokud je k získání moci nutná smrt blízkého příbuzného. V historii známe řadu příkladů, kdy se vládci toužící po moci dostali na vrchol vyhlazením členů své vlastní rodiny. Někteří panovníci navíc pro jistotu připravili o život i své nejbližší rivaly. A vraždění sourozenců za účelem zajištění si koruny bylo v některých částech světa běžné. Ve skutečnosti se překvapivý počet slavných panovníků provinil tím, že pro vlastní prospěch popravili členy své vlastní rodiny. A kdo byli ti, kteří se provinili rodinnou vraždou? Klikněte na tuto galerie a seznamte se s těmito krutými a tragickými okolnostmi.


Macron byl ponížen a Francie má na kahánku, hodnotí analytici. Zbývá poslední plán na zvrat

Francouzi mají za sebou první kolo předčasných parlamentních voleb, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron po neúspěchu v eurovolbách. A zdá se, že nynější hlava státu si se svou centristickou koalicí jde pro další porážku. První část volebního klání totiž ovládla krajně pravicové Národní sdružení s novým šéfem Jordanem Bardellou, kterého nedávno pustila k vedení Marine Le Penová, a hned za tímto subjektem skončila radikální levice. Macronovi...


Poznejte šaolinské mnichy, impozantní čínské bojující buddhisty

Jen málo skupin na světě je opředeno takovým tajemstvím a úctou jako čínští šaolinští mniši. Jejich jméno zná každý a o filmech slyšel každý, ale kdo vlastně jsou tito buddhističtí mniši žijící v horách, kteří jsou schopni téměř zázraků? Tyto samotářské mnichy obklopuje mnoho otázek. Kde se bere jejich síla? Jsou skutečnou bojovou silou? V co vlastně věří? Následující galerie vám na všechny tyto a další otázky odpoví a umožní vám nahlédnout do některých jejich skutečně neuvěřitelných tréninkových praktik. Pokračujte v čtení a ponořte se do fantastického světa kláštera Šaolin.


Nizozemsko pošle Ukrajině první stíhačky F-16

Nizozemsko brzy dodá Ukrajině první z 24 slíbených stíhaček F-16, uvedla v pondělí odcházející nizozemská vláda.


Patnáct let stačilo. Smysl má učit děti, ne poslouchat Babiše, říká exministr Gazdík

Exministr školství vysvětluje, co je za jeho "zmizením" z politiky, jaká byla jeho role v kauze Dozimetr i proč už nechce kandidovat do sněmovny.


Už neplatí, že Babiš se nikdy neobrátí proti EU, uvedly Aktuality.sk k frakci

Bratislava - Bývalý český premiér Andrej Babiš se svým hnutím ANO byl ještě donedávna nejmírnějším politikem, co se týče rozbíjení Evropské unie. Jeho hnutí patřilo k těm liberálnějším. Předseda ANO se nyní od liberalismu odklonil nikoliv proto, že by mu přestal věřit. Zjistil ale, že být proti liberalismu mu může přinést hlasy voličů a jeho snahou je kanibalizovat hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Napsal to slovenský...


Zástup ministran dál zaváří Okamurovi, Piráti ztrácí, Babiš loví z druhé ruky

Těsně po evropských volbách je už v zásadě jasné, že se i v české politice pomalu ustanovuje nový trend – voliči se nebojí ve větší míře sahat po alternativách ať už k vládním stranám, nebo opozici. V čele s přehledem zůstává hnutí ANO, dál ale výsledky rozdrobují drobnější subjekty, což oslabuje pětikoalici, a především hnutí SPD. Dostavuje se tak neklid na antisystémové a vlastenecké frontě, kde voličská podpora kolísá a fragmentace hlasů se...


Architektura je služba společnosti a nekonečný vesmír inspirace, říká Vladimír 518 na Karlovarském filmovém festivalu

Režisér Jan Zajíček a autor námětu, hudebník a multimediální umělec Vladimir 518 se ve svém novém celovečerním filmu zabývají do hloubky českou a slovenskou architekturou z let 1958–1989. Jejich film měl v minulých dnech premiéru na Karlovarském festivalu a sklidil nemalý úspěch.


Surový útok v pražské restauraci: Cizinec napadl jednoho z hostů, nožem ho bodal do zad

Policisté zadrželi v neděli v noci cizince, který předtím po rozepři v restauraci v Praze 8 pobodal nožem jednoho z hostů. V tiskové zprávě to v pondělí uvedl mluvčí pražských policistů Richard Hrdina. Za ublížení na zdraví a za výtržnictví hrozí muži až tříleté vězení.


Našli jme tělo pohřešované Češky, uvedla horská služba Makarska

Chorvatští záchranáři v neděli po tři dny trvajícím pátrání našli tělo Češky, která byla pohřešována v okolí města Drvenik. Uvedla to horská služba ve městě Makarska.


Orbán se chystá za Zelenským. Ukrajinu navštíví poprvé od začátku války

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý navštíví Kyjev a sejde se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na tři zdroje obeznámené se situací.


Sebevražda Romana z Parchovan má dohru. Obvinění čelí jeho náctiletá spolužačka

Případ sebevraždy deváťáka Romana v Parchovanech má dohru. Policie obvinila jeho spolužačku z trestného činu spoluúčasti, informuje TV JOJ. V extrémním případě jí hrozí až osm let vězení.


Američtí vojáci v Evropě jsou na pozoru. Hrozí prý teroristický útok

O víkendu byly některé americké vojenské základny v Evropě uvedeny do zvýšené pohotovosti kvůli obavám z teroristických útoků, informovala televize CNN.


Krvavá svatba ve Francii: Na oslavu vtrhli maskovaní střelci, do hostů pálili brokovnicemi

Svatba ve francouzském městě Thionville se v neděli proměnila v krvavou noční můru. Oslavu, na kterou přišla asi stovka hostů, přepadli maskovaní ozbrojenci, kteří začali po lidech pálit brokovnicemi a jinými zbraněmi. Při střelbě přišel o život jeden muž, další tři bojují o život, informují francouzská média. Motivem mělo být vyřizování účtů kvůli prodeji drog.


Rasová segregace černochů skončila v USA před 60 lety

Hnutí za zrovnoprávnění černošského obyvatelstva ve Spojených státech se začalo ozývat hned po druhé světové válce, cesta k plnému zrovnoprávnění ale byla ještě dlouhá. Převratné události přinesla až polovina 60. let. Po období sílících demonstrací a nepokojů podepsal před 60 lety, 2. července 1964, prezident Lyndon Johnson zákon o občanských právech, který odstraňoval rasovou diskriminaci ve veřejných zařízeních, ve školách, restauracích či v...


Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července: Kam si zajít nakoupit a kde může překvapit víkendový provoz

Další dva státní svátky opět znejistí mnoho zákazníků, kteří nebudou vědět, zda si mají nakoupit dopředu, nebo se na 5. a 6. července zákaz prodeje nevztahuje. Přinášíme stručný přehled, který pomůže v orientaci mezi státními svátky.


Platy českých učitelů jsou ve srovnání nízké. Dohnat zbytek EU by stálo miliardy

Učitelé mají před sebou dlouhé týdny letních prázdnin, problémy českého školství si ale žádnou dovolenou neberou. Od září, od začátku nového školního roku, budou školy čelit řadě změn ve financování a někde sníženým rozpočtům. Třaskavým tématem nadále zůstávají platy nepedagogických pracovníků i samotných učitelů. Požadavkům na jejich zvýšení dávají za pravdu i data. V mezinárodním srovnáním s jinými státy v Evropě je jejich výše nízká a podle...


Rusko za rok shodilo nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území, uvádí WP

Moskva - Rusko od loňského do letošního dubna shodilo omylem nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území v Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Napsal to americký list The Washington Post s odkazem na ruský interní dokument, který zachytila ukrajinská rozvědka. Většina z leteckých pum nevybuchla. Na ruské území podle odborníků dopadly zřejmě kvůli chybným naváděcím systémům.


„Šikana“ policisty na Slovensku. Lidé ho obklíčili, sráželi k zemi a vyhrožovali smrtí

Rozzuřený dav v obci na Slovensku doslova obklíčil policistu. Lidé do něj strkali, sráželi ho na zem a dokonce mu vyhrožovali smrtí. Policistovi tak nezbylo nic jiného, než tasit zbraň. Státní zástupce následně z útoku na veřejného činitele obžaloval jednoho z místních mužů, který byl při potyčce nejaktivnější.


"Vítězství Trumpa." Biden ostře kritizoval rozhodnutí soudu ohledně prezidentské imunity

Americký prezident Joe Biden v pondělí ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně prezidentské imunity, které je vnímáno jako vítězství Donalda Trumpa, pravděpodobného soupeře Bidena v nadcházejících prezidentských volbách v listopadu, uvedl server CNN.


Spolupráce ODS s „Dieselem a Fízlem“? S asociálem Šlachtou těžko, říká ostře senátor Jirsa

Šéf Přísahy Robert Šlachta stál za státním převratem a přivedl předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k moci. Spolupráci ODS s „Dieselem a Fízlem“ si nedokážu představit, řekl senátor za ODS Tomáš Jirsa redakci CNN Prima NEWS. Bývalého elitního policistu Šlachtu popisuje zástupce horní komory jako asociála. „Pokud se nemýlím, ani jeden z nich není v Poslanecké sněmovně ani v Senátu, tak jak s nimi spolupracovat? V Evropském parlamentu? Když bude...


Stigmata: záhada svatých ran

V křesťanství se stigmata označují jako tělesné rány, jizvy a bolesti na místech, která odpovídají ranám po ukřižování Ježíše Krista. Tyto zarážející rány se obvykle objevují na rukou, zápěstích a nohou a na levé straně těla. Vysoký podíl (možná více než 80 %) všech stigmatiků tvoří ženy. Navíc prvními a jedinými stigmatiky byli katolíci, kteří žili po velkém schizmatu v roce 1054 (přerušení společenství mezi katolickou církví a východní pravoslavnou církví). Stigmata, jež jsou často vyvracena jako podvod, mají přesto své věřící - od roku 1224, kdy byl zaznamenán první případ, bylo identifikováno přibližně 400 stigmatiků. Lékařská záhada, nebo zázrak? Klikněte na tuto galerii a zjistěte více o stigmatech a těch, kterých se zřejmě dotkl Kristus.


Ministr Ivan Bartoš k problémům s digitálním stavebním řízením


Střelba na benzince u Pardubic: Policie dopadla podezřelého, předcházely tomu velké manévry

Policie zadržela podezřelého muže, který se v pondělí u obce Dolní Roveň na Pardubicku u dálnice D35 zúčastnil potyčky, při níž byl postřelen člověk. Ke konfliktu mělo dojít asi půl kilometru od čerpací stanice u dálnice D35 nedaleko Dolní Rovně, kousek od Pardubic. Pachatel poté z místa uprchl, načež policie rozjela pátrací akci. Na místě se vyskytovaly ozbrojené hlídky a pravděpodobně i zásahová jednotka.


V Moskvě unesli italského manažera

Ruská policie zadržela čtyři osoby ve věku od 21 do 36 let jako podezřelé z únosu italského občana v centru Moskvy. Vyšetřovatelé se chystají požádat soud, aby na obviněné uvalil vazbu. S odvoláním na vyšetřovatele o tom dnes informovala agentura TASS.


Drama ve Frýdku-Místku: Muže uvěznilo rozpálené auto, hasiči ho našli v bezvládném stavu

V nebezpečnou past se proměnilo pro muže z Frýdku-Místku jeho vlastní auto. Kvůli technické závadě se z něj nemohl dostat ven. Ve voze, který stál na přímém slunci, tak zůstal uvězněný. Celé situace si ale naštěstí všiml soused a přivolal pomoc.


Známé osobnosti, které byly nahlášeny jako pohřešované

Herci, hudebníci, politici, sportovní hvězdy a nejrůznější celebrity se snaží získat chvilku klidu od zvědavých očí paparazziů a fanoušků. Žijí pod tak intenzivním dohledem, že je o to překvapivější, když zmizí. I tak ale mnoho slavných osobností zmizelo za záhadných okolností a jejich zmizení muselo být oznámeno úřadům. V některých případech šlo o pouhé nedorozumění, zatímco v jiných beze stopy zmizeli a už je nikdo nikdy neviděl. Mnohé z osobností na tomto seznamu měly problémy s drogami, duševní nemocí a dalšími faktory, které často přispívají k případu pohřešovaných osob, avšak u některých je vysvětlení mnohem obtížnější. Klikněte na galerii a seznamte se s celebritami, které náhle zmizely z povědomí.