Lifestyle

Trending:


Barokní zámek Poláky na Chomutovsku se po opravě otevřel veřejnosti

Poláky (Chomutovsko) - Barokní zámek Poláky u Kadaně na Chomutovsku se otvírá veřejnosti. Lidé si poprvé mohli projít prohlídkový okruh, jehož součástí jsou rekonstruované prostory i neopravené místnosti. Podoba pokojů se vrací do období před sto lety. V pracích na objektu, který byl zapsán na seznam ohrožených památek, bude majitel Miloš Dempír pokračovat, v příštím roce je v plánu oprava přízemí, řekl ČTK.


Pellegrini se těší na první zahraniční cestu do ČR. Bude pozitivní, věří

Slovensko má nového prezidenta, jehož první kroky do zahraničí povedou do Česka, jak už to bývá zvykem. Peter Pellegrini v týdnu poskytl rozhovor agentuře TASR, v němž potvrdil, že jeho první zahraniční cesta povede do Česka.


Žena v Klatovech dala manželovi roubík, bodala ho a zapálila: Pak se oběsila v lese

Obyvatelé Klatov jsou otřeseni z hrůzného případu, který se odehrál v pátek v bytě panelového domu v Suvorovově ulici. Útočnice podle důvěryhodného zdroje měla v bytě řezat, bodat, rdousit a nakonec zapálit tělo svého manžela. Poté odjela autem za Klatovy k nedalekému lesu, kde se oběsila. S informací přišel server Novinky i Klatovský deník.


Osud Ukrajiny je i v rukou lidí, kteří se dnes scházejí ve Švýcarsku. Začíná mírový summit

Zejména zraky Ukrajinců se budou během víkendu upírat do Švýcarska, kde se koná mírový summit o Ukrajině. Zástupci desítek států mají na akci, která potrvá po celý víkend, hledat budoucí mírové řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.


Je obtížné být prezidentem všech, reagoval na Pellegriniho projev Zeman. Inaugurace se účastnil osobně

Český exprezident Miloš Zeman má za to, že předchozí politické zkušenosti nové hlavy státu jsou výhodou. Řekl to novinářům po dnešní inauguraci slovenského prezidenta Petera Pellegriniho, který podobně jako Zeman před nástupem do vrcholné politické funkce působil i na jiných vysokých státních pozicích. Zeman také kritizoval březnové rozhodnutí vlády českého premiéra Petra Fialy přerušit mezivládní konzultace se Slovenskem kvůli rozdílným názorům...


Kišiněvské letiště odmítlo letadlo s proruskými politiky na palubě

Kišiněvské letiště v pátek odmítlo povolit mezinárodní let s proruskými politiky na palubě. Let byl odkloněn do rumunského hlavního města Bukurešti.


Vstup z inaugurace Petera Pellegriniho


Pavel nepočítá s tím, že summit o Ukrajině najde shodu, jak nastolit mír

Švýcarský summit o Ukrajině je podle českého prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na co nejširší platformě bavit o podmínkách míru. Nepočítá ale s tím, že by vrcholná schůzka, která začíná v sobotu odpoledne, dosáhla shody, jak mír nastolit. Pavel to v sobotu řekl novinářům před svým odletem do alpské země. Summit v horském středisku Bürgenstock u Lucernu, o jehož svolání požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, má především...


Francouzi demonstrovali proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

Paříž - Statisíce Francouzů vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po předčasných parlamentních volbách mohla ve Francii dostat do vlády poprvé od druhé světové války. Informují o tom francouzská média, podle nichž policie po celé zemi zaznamenala na 250.000 účastníků, zatímco organizátoři hlásili téměř trojnásobnou účast.


USA zostřují sankce proti Rusku: Cílem je finanční embargo a omezení technologií

Spojené státy v reakci na probíhající válku na Ukrajině dále zostřují sankce uvalené na Rusko. Nový balík sankcí zahrnuje cílení na banky obchodující se sankcionovanými subjekty, moskevskou burzu cenných papírů a omezení přístupu Ruska k technologiím. Analytici předvídají, že opatření zásadně ochromenou fungování válečné mašinerie Kremlu.


Dopravní nostalgie: Brnem projela legendární Hadimrška i koňská tramvaj

Tisíce Brňanů si v sobotu na náměstí Svobody užily historické tramvaje, trolejbusy a autobusy včetně koňské tramvaje a parní tramvaje s otevřeným vozem. Náměstím také projížděly k radnici na Dominikánské náměstí auta předválečné výroby. Jejich majitelé se vydali na závod 1000 mil československých mezi Prahou, Brnem a Bratislavou.


Mnoho lidí využilo možnost prohlédnout si opravené Muzeum hl. m. Prahy

Praha - Velký zájem návštěvníků vzbudila dnes možnost prohlédnout si v rámci Muzejní noci nově opravenou budovu Muzea hlavního města Prahy (MHMP) na Florenci. Po sedmé hodině večer již fronta čítala přes 300 lidí. Při čekání si mohli poslechnout hudbu či pořídit jídlo a pití v připravených stáncích. V hlavním městě se dnes při sedmnáctém ročníku Muzejní noci otevřelo 30 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Zájemci mohou navštívit...


Lze na chatě zřídit trvalé bydliště?

Mnoho lidí kupuje chaty a chalupy v blízkosti města, do kterých se postupně stěhují a přestavují je na celoroční bydlení. Převedou sem poštu a další nezbytnosti a časem zjistí, že se tu hodí i trvalé bydliště. Je vůbec možné v objektu zkolaudovaném jako rekreační objekt zřídit trvalé bydliště? Zákon o trvalém bydlišti Místem trvalého pobytu se rozumí […] The post Lze na chatě zřídit trvalé bydliště? appeared first on HomeInCube.


Únos herce Rudolfa Jelínka exkluzivně: Už se to nedalo snášet, brání se rodina svorně

Herce Rudolfa Jelínka (89) dlouhodobě trápí zdravotní problémy, kvůli nimž je odkázán na péči druhých. Postarat se o něj chtěla jeho manželka Martina Růžičková (60), ale podle jejích slov jí to není umožněno. Zoufalá Martina se podle deníku Blesk obrátila na policii, kde uvedla, že herce unesla jeho dcera z prvního manželství Bára. Jelínkova rodina se však vůči tomuto tvrzení ohradila a redakci eXtra.cz sdělila, jak se věci mají ve skutečnosti.


Slovensko čeká velký den. Čaputová končí, nastupuje Pellegrini

Po více než dvou měsících od vyhlášení výsledků voleb přichází velký den pro Slovensko. Po pěti letech dnes skončí ve funkci hlavy státu Zuzana Čaputová, novým prezidentem se stane Peter Pellegrini.


Scholz: Všichni ví, že Putin své návrhy na mír na Ukrajině nemyslí vážně

Borgo Egnazia (Itálie) - Všichni vědí, že ruský prezident Vladimir Putin nemyslí vážně své návrhy na to, jak dosáhnout míru na Ukrajině, řekl dnes německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD. Italská premiéra Georgia Meloniová zase uvedla, že se jí Putinovo oznámení zdá spíše jako propaganda, než jako skutečné vyjednávací stanovisko.


Agáta Hanychová řeší nečekaný útok! Pustil se do ní expartner

Agáta Hanychová si na nedostatek zájmu o svou osobu nemůže stěžovat, někdy to ale může být nepříjemná. Třeba když se stane terčem nevybíravých slov, navíc od člověka, od kterého by to nečekala.


VIDEO: Italskou političku musela zachraňovat pobřežní stráž. Její jachta vzplála během plavby mezi italskými ostrovy

Italská politička a dcera bývalého italského premiéra Stefania Craxiová zažila tento týden hrůzné chvíle, když během plavby na její luxusní jachtě uprostřed Tyrhénského moře náhle vypukl požár. Posádku, kterou kromě italské političky tvořil i její manžel a také kapitán lodi ale nakonec zachránila pobřežní hlídka, když před tím museli naskočit do záchranného člunu a jachtu nechat na pospas vlnám, píše italský server Il Giornale.


NYT přinesl plné znění neúspěšné mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem v roce 2022: Co je v ní

Deník The New York Times publikoval návrh Kyjevem nakonec odmítnuté ukrajinsko-ruské dohody, která mohla být podepsána v dubnu 2022, když už dva měsíce zuřila válka a Rusové okupovali část východní Ukrajiny. Dokumenty byly podle listu vypracovány na základě jednání, která proběhla během několika týdnů po začátku války od února do dubna 2022.


„Není to generační spor. Rektorka má studenty jako štít.“ Petici proti ideologizaci AVU podepsalo přes tisíc lidí

Výbušnou petici proti vedení a ideologickému směřování Akademie výtvarných umění a Národní galerie podepsaly desítky významných uměleckých jmen a během pár ní přibylo už přes tisíc dalších podpisů. Rektorka AVU Márie Topolčanská kritiku odmítá, jde podle ní o přirozenou změnu v souladu s tím, kam směřuje umění ve světě a studenti mají dobré výsledky a škola dobré řízení. Petici vidí jako útok na studenty. „Používá studenty jako štít, přitom...


Inaugurační projev prezidenta Slovenské republiky Petera Pellegriniho

Přinášíme vám text inauguračního projevu prezidenta Slovenské republiky Petera Pellegriniho.


Moderátor AZ-kvízu vytrolil bratry Bendigy: Ti se prázdnými hlavami ukrutně ztrapnili

V historii vědomostní soutěže AZ-kvíz se snad nikdy nestalo, aby účastníkům došla pole. Průkopníky nemožného se stali bratři Marsell a Jan Bendigovi. Zpočátku to vypadalo, že jasným vítězem se stane starší z bratrů Jan Bendig. V jeden moment se ale na pyramidě objevila samá černá políčka, která se díky špatným rozhodnutím Honzy přeměnila ve prospěch Marsella, a tak mladší bratr vyhrál. Celý záznam si můžete pustit na YouTube.


Mám tam kámoše, vy šmejdi! Před 80 lety vydržel Londýn nejhorší nálet střel V-1

V noci z 15. na 16. června 1944 se hlavní město Británie stalo terčem vůbec nejhoršího náletu bezpilotních střel s plochou dráhou letu V-1, které Němci začali používat jako svou zbraň poslední odplaty. Na Londýn se jich v oné noci sneslo 244, britská metropole však tento nápor ustála. Nálety pokračovaly dál, ale změnit výsledek války nedokázaly.


Exprezident Hollande se pokusí o politický návrat. Bude kandidovat v parlamentních volbách

Bývalý francouzský prezident François Hollande bude kandidovat v předčasných parlamentních volbách, jež se uskuteční na přelomu června a července. Hollande bude kandidovat v departementu Corrèze, který před zvolením do prezidentského úřadu v roce 2012 dlouho zastupoval v Národním shromáždění.


Dědečka (†90) na elektrokoloběžce srazila tramvaj: Asi ji přehlédl

K tragické nehodě muže na elektrokoloběžce vyjížděli záchranáři v pátek v Ostravě-Porubě. Na místě překvapivě zjistili, že koloběžku řídil senior (†90), který bohužel srážku s tramvají nepřežil.


Pavel bude ve Švýcarsku řešit celistvost Ukrajiny. Summit bez účasti Ruska nic nevyřeší

Státníci se o víkendu sjedou ve Švýcarsku, kde budou řešit válku na Ukrajině. Summitu přitom nebude přítomná druhá země, která se konfliktu účastní – tedy Rusko. Nedorazí ale ani další mocnost, tedy Čína. Základním závěrem víkendové mírové konference ve Švýcarsku by měla být podpora Charty OSN a územní celistvosti Ukrajiny, uvedl náměstek ministra zahraničí Jan Marian (STAN). Podle expertů je bez účasti Ruské federace význam summitu spíše...


Prasklá Slezina: Varovné Znaky, Na Které Je Třeba Si Dát Pozor

Souhrn Rozbití kapsle podobné krytu sleziny (umístěné pod hrudním košem na levé straně), což pomáhá filtrovat staré krevní buňky z krevního oběhu a bojovat proti infekci. To způsobuje bolest v levém horním břiše, levém rameni a zmatenost. Příznaky Pokud máte nové, závažné nebo trvalé příznaky, obraťte se na poskytovatele zdravotní péče. Prasklá sle...


Počasí: V Česku hrozí bouřky a vydatný déšť, mohou stoupnout hladiny řek

Meteorologové v sobotu varovali před bouřkami a vydatným deštěm v části Česka. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Obsahuje i varování před vzestupem hladin vodních toků.


Kdo je Peter Pellegrini? Nový slovenský prezident se věnuje politice přes 20 let

Slovensko má od soboty nového, v pořadí šestého prezidenta. Zuzanu Čaputovou nahradil zkušený politik Peter Pellegrini, který ve vysoké politice působí téměř dvě dekády. Prakticky celou jeho kariéru definuje zejména podivný vztah se současným premiérem Robertem Ficem.


Reformy v kampani Pirátů je třeba provést do konce příštího měsíce, řekl Bartoš

Praha - Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce. Předsednictvo k tomu dostalo důvěru od širšího vedení strany, řekl dnes novinářům po jednání stranického republikového výboru předseda Pirátů a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. Výrazné zúžení by se mělo týkat administrativních a mediálních skupin. V reakci na výsledek voleb do Evropského parlamentu podle něj ještě před jednáním...


ČHMÚ varuje před vydatným deštěm a bouřemi na východě ČR

Praha - Meteorologové varují před vydatným deštěm a bouřemi ve východní části České republiky. Od dnešního odpoledne do neděle může místy napršet až 70 milimetrů srážek. Stoupnou hladiny některých řek. Informoval dnes ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).


50 miliard pro Ukrajinu poskytnou jen USA, řekla Meloniová. Půjčku bude krýt ruský majetek

Úvěr ve výši 50 miliard dolarů (1,1 bilionu) poskytnou Ukrajině jen Spojené státy. Řekla to na závěrečné tiskové konferenci po summitu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 italská premiérka Giorgia Meloniová, která předsedala dvoudennímu jednání Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a Spojených států s účastí Evropské unie.


Pohřbení domácího mazlíčka podléhá zákonu: nemůžete to udělat, jak vás napadne

Až váš domácí mazlíček vydechne naposledy, stojíte před problémem, kam uložit jeho tělo. Většina majitelů se rozhodne pro pohřbení na zahradě nebo na oblíbeném místě. Nemůžete to ale udělat jen tak. Pohřbení domácích mazlíčků podléhá Vyhlášce číslo 82/2014 Sb. Důvody jsou vcelku pochopitelné. Avšak ne každý má k domu dostatečný prostor, a tak stojí před problémem, jak mazlíčka pohřbít tak, aby to bylo v souladu se zákonem.


Jeden měsíc smazal půl roku levných potravin. Ještě není vyhráno, upozorňuje ekonomka

V České republice je v oblasti cen potravin poměrně živo. Dlouhodobé sledování ukazuje, že po éře zdražování následovalo období uvolnění, které ale jedním měsícem v zásadě pominulo. Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské jeden jediný měsíc – duben – smazal celé předchozí čtyři měsíce trvající pokles cen potravin, což znamená, že boj s inflací ještě není vyhraný.


V Česku Nerudová či Síkela. Koho tlačí do Evropské komise Slovensko či Polsko?

V Česku se zatím debatu ohledně nominace kandidáta do Evropské komise nepodařilo rozseknout, byť se nejčastěji hovoří o čerstvě zvolené europoslankyni Danuši Nerudové nebo zvláště o ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (oba STAN), případně o pirátském Marcelu Kolajovi, který neobhájil poslaneckýmandát. Naopak například v Polsku už je prakticky jasné, že kandidátem bude ministr zahraničí Radek Sikorski. Podobně jasno je i na Slovensku....


VIDEO: Obrovský hazard se životem. Mladíci v Černošicích se vezli na nárazníku vlaku


Šokovaný Berlín se připravuje na „nejhorší scénář:“ Bardella francouzským premiérem

Sotva se Berlín po několika dnech probral po překvapivém rozpuštění francouzského parlamentu prezidentem Emmanuelem Macronem, začala se německá vláda připravovat na „nejhorší možný scénář“: vstup Jordana Bardelly nebo jiného člena Národního sdružení (RN) do Matignonu, sídla francouzské vlády, píše deník Le Figaro.


Duda doufá, že mírový summit odhalí skutečný rozsah ruské hrozby. Scholz mírní očekávání

Švýcarské město Lucern bude ode dneška dějištěm dvoudenní mírové konference zaměřené na situaci na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz snižuje očekávání a vnímá konferenci jako počátek možného mírového řešení, zatímco polský prezident Andrzej Duda věří, že konference odhalí skutečnou míru ruské hrozby.


Ukrajinci zaútočili 70 drony na letiště v ruském vnitrozemí

Ukrajinci zaútočili 70 drony na letiště Morozovsk v ruském vnitrozemí, severně od Volgodonsku. Základna je necelých 300 kilometrů od současné frontové linie v Rostovské oblasti. Útok potvrdil Kyrylo Budanov, velitel ukrajinské vojenské rozvědky. Nicméně škody možná nejsou velké, vyplývá ze zprávy agentury Unian.


Úder ukrajinských dronů na ruskou těžkou techniku


Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur.


Slovensko má opět za prezidenta muže! Pellegrini složil slib a ujal se úřadu

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách.


Smažák za dvě stovky? V Chorvatsku se dá najíst za stejné peníze jako v Česku

Jak Chorvatsko zdražilo? Deník přináší orientační přehled cen na Jadranu. Od jídel v restauraci přes srovnávací nákup v supermarketu až po nabídku služeb. Zajímal se také o to, na kolik peněz vyjdou vybrané výlety a vstupy za zážitky na nejznámějších místech Jadranu.


Ruský bombardér narušil vzdušný prostor Švédska

Ruské vojenské letadlo v pátek krátce narušilo švédský vzdušný prostor a byly k němu vyslány švédské stíhačky. Incident se odehrál východně od švédského ostrova Gotland, který leží v Baltském moři, uvedly v sobotu švédské ozbrojené síly.


Letní provoz MHD v Praze a okolí: Všechny zastávky na znamení!

Budete chtít vystoupit z autobusu nebo trolejbusu, nezapomeňte zmáčknout upozornění řidiči. Od začátku letních prázdnin budou totiž všechny zastávky autobusů a trolejbusů v metropoli a Středočeském kraji pouze na znamení.


Vykopávky mimozemšťanů v Peru: Odborník na UFO slibuje, že záhadu vyřeší!

Mumie, které byly nalezeny v Peru a jsou považovány za mimozemské, budou testovány k ověření jejich pravosti. Jaime Maussan, samozvaný odborník na UFO, tvrdí, že tyto malé bytosti z Peru jsou důkazem mimozemského života a slibuje, že odhalí jejich tajemství.


Babiš se ženou si udělali výlet na inauguraci: Vypadali šťastně, Monika zářila v luxusu

V sobotu v poledních hodinách složila slib nová hlava slovenského státu Peter Pellegrini, který se stal v pořadí šestým prezidentem od vzniku samostatného Slovenska. Na jeho slavnostní inauguraci dorazila řada poslanců, členů vlády, bývalých slovenských prezidentů a dalších pozvaných hostů. Redakci eXtra.cz neuniklo, že mezi nimi byl i bývalý český prezident Miloš Zeman a český expremiér Andrej Babiš, který dorazil s Monikou.


Malí hasiči z Česka, Německa a Polska vytvořili rekord v dálkovém vedení vody

Sloup v Čechách (Českolipsko) - Malí hasiči z Česka, Německa a Polska dnes na Českolipsku vytvořili rekord v dálkovém vedení vody. Pomocí hadic a čerpadel ji dokázali dopravit na vzdálenost více než deseti kilometrů. Bojovali přitom s převýšením i technikou, když se vodu snažili dostat z koupaliště ve Sloupu v Čechách přes Radvanec na náměstí v Novém Boru a zase zpátky do Sloupu. Do přípravy rekordu se dnes zapojilo na 400 dětí z celé České...


Rusko umístilo na Krymu experimentální protivzdušný systém S-500. Možná sestřeluje satelity i hypersonické střely

Ruské ozbrojené síly umístily na Krymu nejméně jednu baterii nového systému protivzdušné obrany S-500. Řekl šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. „Ruský systém protivzdušné obrany je posilován,“ uvedl Budanov. "To je zcela zřejmé a pochopitelné. Objevily se nejnovější prvky S-500. V zásadě půjde o jejich experimentální aplikaci, ale už se tam objevily (na Krymu),“ oznámil podle serveru deníku Kyiv Independent v tomto týdnu.


Putin prozradil, kolik ruských vojáků bojuje na Ukrajině

Ve válce na Ukrajině bojuje téměř 700 tisíc Rusů, prozradil ruský prezident Vladimir Putin na pátečním setkání s vyznamenanými účastníky invaze, která trvá už déle než dva roky.