Trending:


Po bouřích ve Švýcarsku a ve Francii je nejméně sedm mrtvých

Ženeva/Paříž - Silné bouřky a přívalové deště, které se v sobotu přehnaly přes Švýcarsko a Francii, si podle úřadů vyžádaly nejméně sedm mrtvých, uvedla dnes agentura AFP. V Německu bylo podle agentury DPA přes noc více než 100.000 blesků.


Uložen k odpočinku v tom nejlepším: Extravagantní místa posledního odpočinku historických osobností

Úcta k mrtvým a důležitost pietního místa věčného odpočinku je společným tématem téměř všech kultur na světě v téměř všech historických epochách. Hrobky, nekropole a pohřebiště zemřelých byly vždy dobrým ukazatelem jejich životního postavení a mnoho vlivných osobností v historii bylo uloženo k poslednímu odpočinku v mnohem lepších a extravagantnějších podmínkách, než v jaké mohla většina lidí v kterékoli době doufat. Tato místa posledního odpočinku, která slouží jako symboly postavení a architektonická díla, jsou pastvou pro oči. Přečtěte si, jaká sláva a lesk se skrývají na nejvelkolepějších místech pohřbívání v dějinách.


V Brně otevřel centrální stavební úřad, město v první fází očekává komplikace

Brno - Centrální stavební úřad dnes otevřel v brněnské Orlí ulici. Do budovy bývalé pošty se přesunuly všechny stavební úřady z městských částí. Výjimkou je úřad pro Brno-střed, jenž bude ještě nejdéle rok sídlit v nedaleké Měnínské ulici, řekl novinářům tajemník magistrátu Oliver Pospíšil. Dnes také začíná platit nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy. Brněnským...


Biden se označil za nejlepšího kandidáta proti Trumpovi. V duelu prý byl nemocný

Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru pro stanici ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb, kde bude soupeřit s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. V očekávaném interview, které následovalo po neúspěšné televizní debatě s Trumpem, se Biden snažil přesvědčit voliče o své schopnosti zvládnout další volební období. Odmítl nezávislé lékařské vyšetření, ale uvedl, že během debaty byl nemocný.


Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.


V červnu zemřelo při dopravních nehodách 43 lidí, méně než loni

Praha - V červnu zemřelo na českých silnicích podle předběžné bilance zatím 43 lidí, o deset méně než loni. Od začátku letošního roku si dopravní nehody vyžádaly 209 obětí na životech. I to je meziroční pokles, za první pololetí minulého roku bylo mrtvých 222. Vyplývá to z dostupných policejních statistik a informací ČTK. Bilanci ještě mohou zhoršit večerní nehody druhého dne letních prázdnin.


Na dva lidi v Praze spadl při bouřce strom, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


Krajně pravicová frakce ID se nejspíš v pondělí spojí s Patrioty, píší média

Brusel - Krajně pravicová frakce Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu se v pondělí rozpadne a většina jejích členů se připojí k nové frakci Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), napsal s odvoláním na své zdroje bruselský server Euractiv. Podobně o vývoji informují i maďarská vládní média. K nové frakci založené nacionálně konzervativním maďarským Fideszem, pravicově populistickými rakouskými Svobodnými a českým ANO přechází...


Ukrajina zasáhla raketami Storm Shadow logistické centrum ruské Černomořské flotily

Ukrajinské ozbrojené síly v pondělí večer zasáhly logistické centrum Černomořské flotily Ruské federace na Moskvou anektovaném ukrajinském poloostrově Krym. Podle nich byl útok proveden raketou Storm Shadow. Informuje server Unian s odkazem na ruský telegramový kanál ASTRA a jeho zdroje v záchranných službách. Nebyly hlášeny oběti na životech. Ukrajinci zatím útok nekomentovali.


Noctua chce vzduchem porazit vodu. Nástupce legendárního chladiče stojí podobně jako nový procesor

Rakouská Noctua uvedla deset let po procesorovém chladiči NH-D15 jeho nástupce. Jmenuje se jednoduše NH-D15 G2 a přináší vylepšené po všech stránkách....


Ostuda českých turistů. Na nafukovací matraci je odnesl vítr, záchranář nešetří kritikou

Záchranáři v Chorvatsku mají plné ruce práce s nezodpovědnými turisty – do problémů se dostala i skupina Čechů, kterou unesl vítr, když byli na moři na nafukovací matraci. Informoval o tom web dnevnik.hr.


Nezmar Macháček vládne noční kolonádě: Divoký mejdan v Bokovce, ladný taneček a vínečko

Letos tomu bude přesně čtrnáct let, co Jiří Macháček oslavil své tehdejší narozeniny tak bujaře, že nad ránem spolu s Aňou Geislerovou a Taťánou Vilhelmovou skončili v Teplé. Od té doby se to již nikdy neopakovalo. Což se může změnit. Macháček je totiž ve Varech a s nadsázkou slibuje: budu slavit, dokud mě z festivalu nevykážou.


NATO poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc za desítky miliard eur

Členské státy NATO se dohodly na poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard eur na příští rok. Tuto informaci ve středu potvrdil agentuře Reuters anonymní evropský diplomat.


Vážná nehoda zkomplikovala provoz na D1. Šest lidí se zranilo

Vážná nehoda zkomplikovala v neděli dopoledne provoz na páteřní české dálnici D1 ve středních Čechách. Několik lidí utrpělo zranění, jsou mezi nimi i děti. Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému, na dálnici se utvořila kolona.


Andrej Babiš se v Evropě spolčil s podivnými spolky: Jde jen o fleky, s hajlujícími se nebude cítit dobře, diví se Šándor

Hnutí ANO Andreje Babiše (69) oznámilo vstup do nově založené, údajně vlastenecké frakce Evropského parlamentu nazvané „Patrioti pro Evropu“. Zasedne tak vedle populistů Viktora Orbána z Maďarska a dalších hraničních uskupení v čele s rakouskými Svobodnými, kteří vždy šli proti zájmům ČR a chtěli zrušit i Benešovy dekrety. Není to bezpečnostní riziko pro ČR? To pro eXtra.cz rozebral generál Andor Šándor.


Osm školáků znásilnilo postiženou dívku, chrání je však španělský zákon. Rodina mluví o pekle

Osm chlapců bylo obviněno z hromadného znásilnění postižené dvanáctileté spolužačky na dívčích záchodech ve španělské škole. Jelikož však žádnému z nich nebylo 14 let, podle tamních zákonů za čin nenesou trestní odpovědnost, informoval deník El Mundo


Nakoupíte 5. a 6. července? Přehled ukáže, na jaké státní svátky jsou obchody zavřené

O kterých svátcích jsou obchody otevřené? Lidé stále nemají jasno, poradí náš přehled.


Tragická smrt matky dvou dětí: Eva zemřela po pádu z okna. Sousedé líčí, jak k neštěstí došlo

K obrovské tragédii došlo ve středu večer v Novém Mestě nad Váhom na Slovensku. Matka dvou dcer zřejmě vyklepávala koberec na balkóně ve třetím patře, když přepadla přes zábradlí. Záchranáři se ji pod okny jejího bytu snažili oživit, po převozu do nemocnice však 34letá Eva vážným zraněním podlehla, informoval web Nový Čas.


„Jsme v těžkých časech.“ Německo podle Scholze prochází složitou dobou

Německo prochází těžkým obdobím, kdy čelí následkům pandemie nemoci covid-19 a také následkům ruské invaze na Ukrajinu. Ve středu to v debatě s poslanci Spolkového sněmu prohlásil kancléř Olaf Scholz, podle kterého už jsou patrné známky hospodářského oživení. Řekl také, že pro jeho vládu jsou prioritami bezpečnost Německa, ekonomický růst a soudržnost společnosti.


Vražda ženy v Mohelnici: Pachatelem má být otec jejího syna, útočil nožem

Policie od nedělního večera vyšetřuje vraždu v Mohelnici na Šumpersku. V případu stíhají dvaačtyřicetiletého muže, který se doznal ke spáchání činu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 20 let za mřížemi.


Počasí: Meteorologové rozšířili výstrahu, Česko dnes zasáhnou velmi silné bouřky

Meteorologové na svém webu rozšířili výstrahu před bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm, silným větrem a kroupami. Bouřky hrozí od dnešního večera v celých Čechách a na Vysočině, přičemž v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být obzvláště intenzivní.


Britská zahraniční politika se nezmění, podpora Kyjeva bude pokračovat, míní Fiala i Rakušan

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že britská zahraniční politika se navzdory střídání stráží v Downing Street zásadně nezmění, informovala ČT. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) dopadly volby na Ostrovech podle očekávání. Ve Velké Británii po čtrnácti letech končí vláda konzervativců, pohodlnou většinu získali labouristé. Novým premiérem bude Keir Starmer.


Drulák: Extremismus vidíme i u Macrona. Ve Francii se již nedá najít shoda, míní Fischer

Extremismus vidíme už i na straně prezidenta Emmanuela Macrona, který chce posílat vojáky na Ukrajinu a podporuje Green Deal. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák. Senátor Pavel Fischer (nestr.) ho v diskuzi doplnil, že ve Francii je najít shodu takřka nadlidský úkol. Druhé kolo parlamentních voleb se tam koná už 7. července.


WSJ: Ukrajinu a Rusko čeká krvavé léto s tisíci mrtvými a malou nadějí na zisky

Kyjev - Ukrajinu a Rusko nejspíše čeká krvavé léto s tisíci mrtvými, ve kterém žádná ze stran nedosáhne velkých zisků. Ani jedna strana se nezdá být schopná rozhodujícího průlomu, píše americký list The Wall Street Journal (WSJ) v dnešní analýze situace na bojišti.


V Milonicích na Vyškovsku se potok vylil do obce. Zasahují hasiči


Kazmova karlovarská ostuda. Policisté mu napařili pokutu, přihlížející lidé se mu vysmáli do tváře

Nebyl by to Kazma, kdyby ve Varech nezpůsobil nějaký poprask. To se mu povedlo během středečního dne, kdy ho s jeho luxusním Lamborghini vyhmátla policie a napálila mu pokutu. Influencer se však náramně bavil a nepřestával se smát. Redakce eXtra.cz získala video, kde je celý incident zaznamenán.


Krvavá svatba ve Francii: Na oslavu vtrhli maskovaní střelci, do hostů pálili brokovnicemi

Svatba ve francouzském městě Thionville se v neděli proměnila v krvavou noční můru. Oslavu, na kterou přišla asi stovka hostů, přepadli maskovaní ozbrojenci, kteří začali po lidech pálit brokovnicemi a jinými zbraněmi. Při střelbě přišel o život jeden muž, další tři bojují o život, informují francouzská média. Motivem mělo být vyřizování účtů kvůli prodeji drog.


Vývoz vojenského materiálu loni meziročně stoupl o víc než 60 pct. na 48,9 mld.

Praha - Vývoz vojenského materiálu loni vzrostl o více než 60 procent ve srovnání s rokem 2022 a dosáhl na 48,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy o zahraničním obchodu s vojenským materiálem za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ní udělilo loni 1580 licencí k vývozu vojenského materiálu do 99 zemí v hodnotě téměř 68,2 miliardy korun.


Babiš věří, že Patrioti pro Evropu vzniknou příští týden

Expremiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že nová evropská frakce Patrioti pro Evropu, jejíž vznik oznámil s dalšími politiky v neděli, se podaří ustanovit během příštího týdne. Babiš to v úterý napsal na sociální síti X.


Erupce sopky na italském ostrově


Si v Astaně vybízel ke spolupráci a podpoře při obraně před vměšováním

Astana - Čínský prezident Si Ťin-pching na summitu regionálního uskupení v Astaně, kterého se účastní také vůdcové Ruska a Běloruska, prohlásil, že státy spolu musí spolupracovat a pevně se vzájemně podporovat, aby odolaly "vnějšímu vměšování". Uvedla to agentura Reuters. V hlavním městě Kazachstánu dnes končí dvoudenní summit Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO).


Ruský soud poslal na 12,5 roku do vězení Američana za obchodování s drogami

Moskva/Washington - Ruský soud poslal na 12,5 roku do vězení amerického občana Roberta Woodlanda, kterého uznal vinným z pokusu o nelegální výrobu a prodej omamných látek. Napsala to dnes ruská agentura TASS s odvoláním na prokuraturu. Woodlandův obhájce Stanislav Kševickij agentuře Reuters řekl, že jeho mandant částečně přiznal vinu. Agentura AP ale píše, že se jeho obhájci chtějí odvolat, protože mu úřady vinu neprokázaly.


Druhý kongresman vyzývá Bidena k odstoupení z voleb: Je čas hledat někoho jiného

Člen americké Sněmovny reprezentantů Raúl Grijalva se stal druhým kongresmanem z Demokratické strany, který vyzval prezidenta Joea Bidena, aby stáhl svou kandidaturu v nadcházejících prezidentských volbách. Důvodem je Bidenův slabý výkon v první předvolební debatě s Donaldem Trumpem. Uvedl to server CNN.


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Lidé z Třebotova u Prahy hlásili střelbu, na místě zasahovala policie


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Střelba u D35? Podle policie to byl pokus o vraždu!

Pondělní střelba u dálnice D35 byla vyhodnocena jako pokus o vraždu. Kriminalisté v případu obvinili padesátiletého muže, kterého včera zadrželi. Incident si vyžádal zranění jednoho člověka.


Orbán je v Kyjevě. Ruské síly nakonec přece jen pronikly do města, vtipkují Ukrajinci

S maďarským premiérem je třeba mluvit a říkat mu věci od plic.


Obří požár v Řecku způsobil ohňostroj

Zcela zbytečný oheň zachvátil řecký ostrov Hydra. Na pronajaté jachtě se plavilo po moři několik Kazachů, kteří svou neukázněností způsobili nemalý požár. Ohňostroj odpálili přímo z lodi. V zátoce, kde se ohňostroj pořádal, zbyly jako důkaz činu i zbytky zábavní pyrotechniky. Kapitán i první důstojník lodi Persefoni I. skončili spolu s jedenácti zbývajícími členy posádky rázem ve vazbě.


Vydavatelům se nelíbí odmítnutí modelu "souhlas nebo zaplať" ze strany EU

Praha - Čeští vydavatelé mají vážné výhrady ke stanovisku Evropského sboru pro ochranu osobních údajů (EDPB), které nepřipouští model "souhlas nebo zaplať" v kontextu ochrany osobních údajů. EDPB uvádí, že volba uživatele mezi souhlasem s cookies a platbou za přístup k obsahu není u velkých platforem ve většině případů přípustná, protože nesplňuje kritéria platného souhlasu podle GDPR. Vyplývá to ze společného vyjádření Sdružení pro internetový...


Surový útok v pražské restauraci: Cizinec napadl jednoho z hostů, nožem ho bodal do zad

Policisté zadrželi v neděli v noci cizince, který předtím po rozepři v restauraci v Praze 8 pobodal nožem jednoho z hostů. V tiskové zprávě to v pondělí uvedl mluvčí pražských policistů Richard Hrdina. Za ublížení na zdraví a za výtržnictví hrozí muži až tříleté vězení.


V katedrále v Linci vystavili sochu Pany Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík ji uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


Muzeum v Chrudimi chystá výstavu Československé hračky 2. poloviny 20. století

Chrudim - Vybavit si chvíle ze svého dětství budou moci návštěvníci výstavy Československé hračky druhé poloviny 20. století, která bude zahájena ve čtvrtek v 17:00 v Regionálním muzeu v Chrudimi. Ve dvou výstavních sálech návštěvníci uvidí stovky exponátů ze soukromé sbírky Ladislava Suchánka. Cílovou skupinou nejsou jen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, řekla ČTK ředitelka muzea Klára Habartová.


Britské volby přinesly drtivou porážku konzervativců. Sunak ji uznal, vystřídá ho Starmer

Ve Velké Británii po čtrnácti letech končí vláda konzervativců. Vítěz byl do rána určen v naprosté většině z celkových 650 obvodů, přičemž labouristé mají pohodlnou většinu o nejméně 100 křesel, uvedla televize Sky News. Současný premiér Rishi Sunak uznal porážku a pogratuloval lídrovi opozice Keiru Starmerovi, který se stane příštím předsedou britské vlády.


KOMENTÁŘ: Moravské radnice tvrdohlavě vyvěšují neexistující vlajku. Dočká se uznání?

Až 1600 radnic vyvěsilo v den svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje údajnou moravskou vlajku. Podle platných zákonů však žádný prapor Moravy neexistuje, a starostové tak nechali na radnicích celý den vlát kus látky, který by se dal v nejlepším případě nazvat firemní zástavou kontroverzního brněnského spolku s názvem Moravská národní obec. Vinu za tuto blamáž nese vláda i poslanci, kteří se na podobě a způsobu užívání symbolické moravské vlajky...


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Architektura ČSSR. Vladimir 518 oživil příběhy brutalismu

Mají i „komunistické“ stavby svoji duši? Dají se na baráky, které vlastně nikdo rád, navázat emoce? Dají se odvyprávět příběhy jejích architektů bez ideologických předsudků? Rapper, výtvarník, editor, aktivista a dnes i respektovaný odborník na architekturu Vladimir 518 to spolu s autorem scénáře, střihačem a režisérem Janem Zajíčkem (a kongeniálním tvůrčím týmem) zvládli. Dokument Architektura ČSSR 58-89 měl za velkých ovací světovou premiéru...


Kdo může za smrt Šimona na festivalu u Bratislavy? Vše řeší policie, organizátoři čelí kritice

Za smrt dvacetiletého Šimona, k níž došlo v noci z pátku na sobotu na hudebním festivalu Hip Hop žije konaném u jezera Zlaté Písky u Bratislavy, podle některých návštěvníků nesou vinu organizátoři. Ti podle nich nezajistili dostatek pitné vody a nealka. Příčinu úmrtí určí až provedená pitva. Policisté to vyšetřují jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Organizátoři jakoukoliv vinu odmítají.


Maďarsko zrušilo plánovanou schůzku Szijjártóa s Baerbockovou

Maďarsko zrušilo na pondělí plánovanou schůzku šéfa své diplomacie Pétera Szijjártóa s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na německou diplomacii, která vyjádřila "ohromení".