V BRNě OTEVřEL CENTRáLNí STAVEBNí úřAD, MěSTO V PRVNí FáZí OčEKáVá KOMPLIKACE

Brno - Centrální stavební úřad dnes otevřel v brněnské Orlí ulici. Do budovy bývalé pošty se přesunuly všechny stavební úřady z městských částí. Výjimkou je úřad pro Brno-střed, jenž bude ještě nejdéle rok sídlit v nedaleké Měnínské ulici, řekl novinářům tajemník magistrátu Oliver Pospíšil. Dnes také začíná platit nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy. Brněnským úředníkům se ráno do systému přihlásit nepodařilo. Problém vnímají v možném přetížení systému. Spuštění očekávají dnes či v úterý.

"Předpokládali jsme, že systém nebude hned fungovat. Nelze očekávat, že by byl ostrý provoz bez potíží, stavební úřad rozbíháme strašně rychle," uvedl radní pro územní plánování a rozvoj Petr Bořecký (ANO). "Pro zaměstnance úřadu připravilo ministerstvo k nové agendě webináře a instruktážní videa. Dostupná byla i základní testovací aplikace, která ale zaměstnancům ve finále moc neukázala. Kolegové tedy proškolení zaměstnanců stavebních úřadů hodnotí jako nedostatečné," dodal radní. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) vyzvala s ohledem na nový stavební zákon a zároveň novou strukturu úřadu v příštích týdnech ke shovívavosti.

O přesunu úřadů rozhodli brněnští zastupitelé loni v prosinci. Jedním z důvodů byl jednotný výklad územního plánu a brněnských stavebních předpisů. "Nový stavební zákon výklad územního plánu totiž přenáší výhradně na stavební úřady. Zároveň od tohoto kroku očekáváme větší profesionalizaci a také zastupitelnost zaměstnanců. Jeden velký odbor se zázemím magistrátu se i lépe vyrovná s otázkou digitalizace než 20 menších úřadů při městských částech," míní Bořecký.

Budovu pro úřad město koupilo za 215 milionů od České pošty. Vzhledem k tomu, že i v předchozích letech sloužila pro administrativu, nebyly do ní potřeba větší zásahy. Dělníci tam pokládali nové elektrorozvody nebo malovali stěny, práce budou ještě pokračovat. "Jsme v historické budově, která má velké kanceláře. Chtěli bychom je rozdělit tak, aby to úředníkům vyhovovalo, takže spíše menší kanceláře třeba po dvou lidech," řekl Pospíšil. Město dosud na zprovoznění a vybavení budovy vynaložilo přibližně 23 milionů korun a s podobnou částkou počítá ještě do konce roku, dodal tajemník.

Stavební úřad má 150 funkčních míst. Z nich jsou plně obsazeny všechny manažerské a administrativní pozice. Ostatní, například stavební referenti nebo technici, jsou zajištěni z 80 procent. "Dobíhá další výběrové řízení, kde jsme se zaměřili na okolí Brna a absolventy. Do září bychom se mohli dostat na 90 procent. Stávající zaměstnanci ze stavebních úřadů městských částí tvoří 72 procent z celkového počtu nového úřadu. Nezastírám, že jejich pocity nebyly ideální, protože rozhodnutí o přesunu padlo bez ohledu na jejich názor, což je vždy nepříjemné, nicméně to dobře dopadlo a většina přešla. Někteří pracovníci v městských částech se rozhodli nepřejít také s ohledem na to, že jsou již ve starobním důchodu a nemělo pro ně smysl učit se nový stavební zákon," sdělil Pospíšil.

Výpočetní technika, notebook a dva monitory na zaměstnance, kterou mělo dodat ministerstvo pro místní rozvoj, zatím dorazila jen z části. Magistrát proto dočasně vybavil kanceláře svou technikou, kterou pak nahradí za novou z ministerstva. Odbor územního plánování a stavebního řádu do své struktury včlení i nynější odbor územního plánování a rozvoje. Jeho zaměstnanci budou zatím na nynější adrese v Kounicově ulici, v budoucnu by se ale také měli přesunout na Orlí.

2024-07-01T10:12:59Z dg43tfdfdgfd