V PRAZE ZAčAL SVěT KNIHY, ORGANIZáTOřI OčEKáVAJí ZA čTYřI DNY 60.000 NáVšTěVNíKů

Praha - Pražské výstaviště v Holešovicích, kde začal veletrh a festival Svět knihy, od dnešního rána plní fanoušci literatury. Ředitel festivalu Radovan Auer řekl ČTK, že lístky v předprodeji se prodávaly lépe než loni, kdy festival navštívilo téměř 60.000 lidí. Festival potrvá do nedělního odpoledne. Čestným hostem 29. ročníku přehlídky literatury je projekt Das Buch – německojazyčná literatura, program také nabídne připomínky 100. výročí úmrtí Franze Kafky. Celý program je na webu festivalu. První akce v jednotlivých sálech, které jsou letos nově pojmenované po velikánech české literatury, zahájily program v 10:00.

"Máme za sebou půl hodinu, ale můžeme vidět, že areál je již zaplněný, školy dorazily v hojném počtu. Když se díváme na předprodeje, tak jsou opět lepší než v loňském rekordním roce, takže doufáme, že návštěvnost bude opět někde kolem 60.000 návštěvníků," řekl Auer.

Tento víkend v Praze také vyvrcholí mistrovství světa v hokeji, Auer se však potenciálního úbytku návštěvníků v případě postupu českého týmu nebojí. "Pokud dnes Češi postoupí, tak by hráli v sobotu semifinále. Upřímně bychom z toho měli radost nejen kvůli tomu, že fandíme Česku, ale i kvůli tomu, že v posledních letech je v sobotu odpoledne kapacita na hranicích únosnosti. Takže pokud se část odfiltruje na hokej, nebudeme až tak nešťastní," dodal Auer.

Svět knihy letos přivítá několik světoznámých autorů, mezi nimi bude například autor knihy Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne nebo komiksový autor Alexis Nolent. Do Prahy zavítá autor komiksů, románů a scénářů k videohrám Alexis Nolent, známý i pod pseudonymem Matz. Podle jeho série Zabiják vznikl stejnojmenný film Davida Finchera. Severskou krimi zastoupí manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, kteří jsou známí sérií s hlavní postavou komisaře Joony Linny, kterou napsali společně pod jménem Lars Kepler.

Díky programu Das Buch mají na festivalu silné zastoupení autoři z německojazyčných zemí. Do Prahy přijede například Tonio Schachinger. Přijede také současný švýcarský spisovatel Peter Stamm, grafický designér Nando von Arb nebo rakouský kreslíř Nicolas Mahler. Besedu bude mít německý právník a prozaik Bernhard Schlink. Komiksová autorka Josephine Marková staví svou tvorbu pro mládež na kombinaci různých emocí a pro děti tvoří také Němka Tanya Stewnerová, která je k četbě poutá fantasy románovou sérií Alea – dívka moře.

Besedu budou mít Pak Čihjon, severokorejská uprchlice, a Čche Serin, která její příběh sepsala do knihy Můj život v Severní Koreji. Téma genderu a identity rozvine při debatě francouzská spisovatelka Pauline Delabroy-Allardová. Polskou školu literární reportáže bude na festivalu reprezentovat Mariusz Szczygieł.

V programu nechybí ani zásadní jména a díla současné české literatury. Vystoupí čtyřnásobná držitelka cen Magnesia Litera Radka Denemarková, Bianca Bellová, Alexej Sevruk nebo Alena Machoninová, která letos vyhrála s knihou Hella cenu Magnesia Litera. Kateřina Bursíková Jacques a Kateřina Procházková představí knihu Dalajlama a Havel.

Svět knihy Praha provází citát Franze Kafky "Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás", program nabídne besedy o Kafkově tvorbě i inspiracích, které z ní čerpají. O hudební zážitek se postará Kafka Band 23. května v 20:30 na zahajovacím koncertu pro veřejnost.

2024-02-22T12:31:19Z dg43tfdfdgfd