MPSV NAVRHUJE ZVýšIT STáTNí PříSPěVEK PRO KLOKáNKY A PODOBNé DOMY O 10 %

Praha - Státní příspěvek pro klokánky a podobná zařízení pro okamžitou pomoc dětem v tísnivé situaci (ZDVOP) by se mohl od července zvýšit o deset procent. Místo 39.600 korun by tak na dítě na měsíc činil 43.560 korun. Vyplývá to z návrhu nařízení, který připravilo ministerstvo práce. Vycházelo z růstu cen od posledního přidání. Letos by po případném červencovém navýšení potřebovalo na příspěvky navíc 11,5 milionu korun. Pokud by se částka od státu neupravila, hrozilo by podle autorů předpisu omezení péče. Rozhodne vláda.

Podle podkladů k nařízení na začátku roku fungovalo v Česku 38 domovů ZDVOP se 472 místy. Loni se do dětských azylových domů dostalo 1693 chlapců a děvčat, na konci minulého roku jich tam pobývalo 505. Děti by měly v zařízení zůstat nejdéle šest měsíců. Do té doby by se buď měla vyřešit situace u nich doma, nebo by se pro ně měla najít náhradní rodina.

Příspěvek od státu se upravoval naposledy loni od ledna. Tehdy se zvedl o deset procent z 36.000 na 39.600. Podle zákona o ochraně dětí může vláda částku od státu navýšit tehdy, pokud ceny od posledního přidání vzrostou o víc než pět procent. Podle ministerstva práce se od loňského ledna do konce letošního dubna index spotřebitelských cen zvýšil o 9,6 procenta. Úřad navrhuje státní podporu upravit tedy o deset procent.

"Bez přiměřeného navýšení částky státního příspěvku, které bude zohledňovat inflační vývoj za uplynulé období, hrozí buďto přímo omezení nabídky služeb a kapacit ZDVOP, anebo minimálně snížení kvality poskytovaných služeb," uvedli autoři návrhu.

Měsíční částka na dítě by se měla podle návrhu zvednout z 39.600 na 43.560 korun. Příspěvek se krátí za dny, kdy dítě v domově nepobývá. Za den by to od července mělo být o 1452 korun. Na navýšení je pro letošek potřeba 11,5 milionu korun. Příští rok by to mělo být zhruba 23 milionů korun. Peníze by ministerstvo poslalo krajům, ty by je pak provozovatelům rozdělily.

Resort práce původně navrhoval, aby částka vzrostla o 13,3 procenta na 44.760 korun. Ministerstvo financí mělo výhrady a požadovalo vysvětlení, jak autoři k zamýšlenému 13procentnímu růstu dospěli. Ministerstvo práce po výtkách uvedlo, že při přípravě podkladů "došlo k numerické chybě" a že se valorizace teď přepočítala na deset procent.

Provozovatelé zařízení si každoročně stěžovali na nedostatek peněz i na nastavení financování. Poukazovali na to, že dětské azylové domy musí fungovat a být připravené, i když v nich zrovna děti nepobývají. Varovali před omezením provozu. Ministerstvo práce pak posílalo dodatečně desítky milionů korun na dotace na dorovnání. I v minulých volebních obdobích slibovalo systémovou změnu. Návrh zatím hotový není.

2024-06-15T05:55:54Z dg43tfdfdgfd