PAVEL NAVšTíVIL OPOMíJENé LEžáKY. APELOVAL NA PřIPOMíNáNí SI HISTORIE

Prezident republiky Petr Pavel dnes zdůraznil, že lidé v Česku by si měli připomínat svoji historii a znát například činy odbojářů během druhé světové války. Prezident se v Miřeticích na Chrudimsku zúčastnil pietního aktu k 82. výročí vypálení a vyvraždění osady Ležáky. Podle prezidenta bylo v posledních letech věnováno více pozornosti Památníku Lidice než Památníku Ležáky.

Prezident uvedl, že v posledních letech byly Lidice více v popředí zájmu, zatímco Ležáky byly opomíjeny. Rád by, aby se pravidelně konaly pietní akty obětí druhé světové války, jak tomu bylo loni v Lidicích a letos v Ležácích.

Prezident také zdůraznil význam odbojových skupin Silver A, Silver B a Anthropoid, které jsou nejznámějšími částmi odboje druhé světové války.

Kvůli nedostatku peněz musel Památník Lidice, který zahrnuje i Památník Ležáky, rušit některé akce. Prezident se domnívá, že aby byla důstojně vyjádřena úcta těmto místům, je potřeba zajistit dostatečné financování, které by mělo být rovnoměrně rozloženo.

Pieta dnes připomněla 82. výročí vyhlazení Ležáků, malé kamenické osady s 53 obyvateli, kterou 24. června 1942 vypálili Němci jako odplatu za atentát na Reinharda Heydricha. V osadě působila odbojová skupina Čenda.

Hrdinští obyvatelé pomáhali ukrývat paravýsadek Silver A, složený z velitele Alfréda Bartoše, radisty Jiřího Potůčka a Josefa Valčíka. V nedalekém lomu Hluboká radista Potůček ukrýval vysílačku Libuše, díky níž se podařilo předat důležité informace pro plánování atentátu na Heydricha do Velké Británie. První vysílání proběhlo 15. ledna 1942.

Informace byly pro exilovou vládu cenné a pomohly uskutečnit atentát na Heydricha 27. května 1942. Po Heydrichově smrti 4. června začal velký hon na atentátníky. Karel Čurda 16. června zradil a udal paravýsadek Silver A. Nacisté přišli do Ležáků 24. června, doplnila Chourová Plachá. 

Související články

2024-06-23T10:39:19Z dg43tfdfdgfd