HASIčI ZACHRAňOVALI Z ROZBOUřENé řEKY MORAVY DESET VODáKů, Z TOHO PěT DěTí

Olomouc - Hasiči dnes zachraňovali z rozbouřené Moravy deset vodáků, z toho pět dětí. U Mladče na Olomoucku se při splouvání řeky převrátili s kánoemi. Všichni byli podchlazení, ale neutrpěli zranění, uvedla dnes večer na sociální síti mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Hasiči apelují na vodáky, aby přizpůsobili své plány aktuálnímu stavu řeky po silných bouřkách s intenzivními srážkami a nepřeceňovali své schopnosti a zkušenosti.

Po nočních bouřkách rozvodněný tok plný naplaveného dřeva působil podle mluvčí problémy na několika místech. "S pomocí člunu jsme nejprve vytáhli rodinu, která z lodi přepadla do vody a v proudu se se dvěma dětmi držela stromů zasahujících do koryta. Pomohli jsme jim do člunu a poté je přepravili na břeh," uvedla Balážová.

Druhá hasičská posádka se člunem pomohla další skupině, která se rovněž převrhla do rozvodněné Moravy a nemohla se dostat bezpečně na břeh. "Postupně jsme je v řece vyhledali a pomohli jim do člunu a na břeh. Celkově jsme zachránili z rozbouřeného toku deset lidí, z toho pět dětí. Všichni byli podchlazení, ale nezraněni. Poskytli jsme jim tepelný komfort a dopravním automobilem jsme je přepravili do Litovle," uvedla mluvčí.

V sobotu dopoledne zasahovali hasiči i u Leštiny na Šumpersku, kde žena při splouvání Moravy přepadla z lodi po nárazu do kmenu stromu do vody. "Na břeh ji vytáhli vodáci, kteří také přivolali záchranáře a hasiče," uvedla Balážová. Po resuscitaci byla podle ní přepravena leteckou záchrannou službou do nemocnice.

"S ohledem na stav toku a množství naplavených kmenů jsme kontaktovali Povodí Moravy, pomocí těžké techniky byly stromy odstraněny. Po dobu zásahu naše jednotka varovala vodáky, aby řeku nesplouvali kvůli možnému nebezpečí," doplnila mluvčí.

2024-06-22T20:39:09Z dg43tfdfdgfd