SNěMOVNA SCHVáLILA VZNIK VYšETřOVACí KOMISE KE STřELBě NA FILOSOFICKé FAKULTě

Praha - Sněmovna vytvořila vyšetřovací komisi, která by měla objasnit tragickou střelbu na Filozofické fakultě UK. Návrh opozičního hnutí ANO podpořila i koalice, která dříve považovala ustavení komise za nadbytečné s ohledem na závěry policejní kontroly. Pro vznik komise, která by na svou činnost měla mít půl roku, hlasovalo 132 ze 141 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

Komise bude mít z rozhodnutí Sněmovny za úkol zmapovat tragické události od rána 21. prosince 2023 do konce zásahu složek integrovaného záchranného systému, zejména policie. Má zásah vyhodnotit. Zabývat se bude možnostmi zlepšení komunikace a policejních takticko-operačních postupů a zformulovat náměty na legislativní změny pro rychlejší a účelnější nasazování policejní a zpravodajské techniky s cílem rychlejšího odhalení možného pachatele.

V desetičlenné komisi budou mít po dvou zástupcích kluby ANO, ODS a STAN, po jednom frakce KDU-ČSL, SPD, TOP 09 a Pirátů. O naplnění komise rozhodne Sněmovna patrně na červencovém zasedání. Podle neoficiálních informací ČTK by komisi mohl vést občanský demokrat Pavel Kašník.

2024-06-21T13:49:17Z dg43tfdfdgfd