HARRISOVá OZNáMILA DALšíCH 1,5 MILIARDY DOLARů NA POMOC UKRAJINě

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová oznámila, že Ukrajina obdrží další pomoc ve výši přes 1,5 miliardy dolarů.

Oznámení bylo učiněno během ukrajinského mírového summitu ve švýcarském Lucernu, kterého se zúčastnila americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Informuje The Guardian.

Na summitu plánuje setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a vystoupí na plenárním zasedání.

Z celkových 1,5 miliardy dolarů je 500 milionů dolarů určeno na nové financování energetické pomoci a 324 milionů dolarů bude přesměrováno z dříve oznámených prostředků na opravy nouzové energetické infrastruktury a další potřeby Ukrajiny.

Toto úsilí pomůže Ukrajině reagovat na nejnovější útoky Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podporou oprav a obnovy, zlepšením odolnosti Ukrajiny vůči přerušení dodávek energie a položením základů pro opravu a rozšíření ukrajinského energetického systému, uvedla kancelář viceprezidentky.

Oznámila také více než 379 milionů dolarů na humanitární pomoc od ministerstva zahraničí a Agentury pro mezinárodní rozvoj USA, určenou pro uprchlíky a další osoby postižené válkou.

Tyto prostředky mají zajistit potravinovou pomoc, zdravotní služby, přístřeší a přístup k vodě, sanitárním a hygienickým službám pro miliony Ukrajinců.

Harrisová, která na shromáždění ve švýcarském Lucernu stráví méně než 24 hodin, bude na akci zastupovat prezidenta Joea Bidena.

Americký prezident Joe Biden se se Zelenským sešel jak na summitu G7, kde podepsali bilaterální bezpečnostní dohodu mezi USA a Ukrajinou, tak ve Francii při událostech na 80. výročí invaze v den D druhé světové války.

Související články

2024-06-15T21:21:28Z dg43tfdfdgfd