IKONA PAřížE V OPRAVě: NA KABARET MOULIN ROUGE SE VRACí LOPATKY, SPěCHá SE KVůLI OLYMPIáDě

Dělníci v Paříži dnes brzy ráno za pomoci jeřábu nasadili první lopatku větrného mlýna, v němž sídlí kabaret Moulin Rouge. Ty původní se zřítily na konci dubna, nikoho nezranily. Připevnění nových lopatek za pomoci techniky potrvá zhruba týden, informovala agentura AFP.

Světle červené lopatky jsou vyrobené z hliníku a oceli, do čtvrti Pigalle na úpatí kopce Montmartre je přivezl kamion. Vztyčení první z nich přihlíželo v brzkých ranních hodinách jen několik místních. K připevnění všech lopatek budou podle techniků potřeba čtyři dny, další čtyři dny zabere zapojení elektroinstalace.

Slavnostní otevření opravené francouzské památky je naplánované na 5. července, do té doby musí z budovy kabaretu zmizet ještě lešení. Obnova musela být rychlá, neboť 15. července má před Moulin Rouge proběhnout běžec s olympijskou pochodní. Letní olympijské hry začínají v Paříži 26. července.

>

Kabaret Moulin Rouge se v průběhu let stal jedním ze symbolů Paříže, na podzim oslaví 135 let od otevření. Podnik rychle získal pověst místa plného bohémských umělců, kankánu, mysl obluzujícího absintu a lechtivých radovánek. Ve čtvrti Montmartre byly ještě na začátku 19. století větrné mlýny relativně běžné.

Lopatky se zřítily v noci na 25. dubna. Podle hasičů si incident nevyžádal žádné zranění. Příčina události je nyní předmětem vyšetřování.

2024-06-24T09:26:48Z dg43tfdfdgfd