BIDEN KRITIZOVAL VERDIKT NEJVYššíHO SOUDU OHLEDNě TRUMPOVY IMUNITY

Washington - Rozhodnutí amerického nejvyššího soudu ohledně imunity exprezidenta Donalda Trumpa vytváří nebezpečný precedens, prohlásil podle agentury Reuters v noci na dnešek SELČ šéf Bílého domu Joe Biden. Moc prezidentů již nebude omezena zákonem, dodal.

Nejvyšší soud Spojených států v pondělí vrátil nižší instanci k posouzení otázku, zda má Trump imunitu vůči trestnímu stíhání za snahu zvrátit poslední prezidentské volby. Konzervativní soudní většina rozhodla, že bývalí prezidenti mají nárok na širokou imunitu spojenou s činy vykonanými v úřadu, Trumpův případ ale definitivně nerozsoudila.

"Tento stát byl založen na principu, že v Americe není nikdo král... nikdo není nad zákonem, dokonce ani prezident USA," řekl v televizním projevu Biden. "Vím, že já budu respektovat omezení prezidentské moci, jak jsem také tři a půl roku činil. Ale jakýkoli prezident, včetně Donalda Trumpa, bude nyní moci zákony ignorovat," dodal.

Trump po prohře v roce 2020 neuznal výsledek voleb a místo toho jej prohlašoval za podvodný, jakkoli byly volby podle úřadů zcela regulérní. Vedle burcování stoupenců vyvíjel nátlak na činitele, kteří byli na různých úrovních zapojení do potvrzování výsledků, a jeho spojenci se mu snažili neprávem přisoudit vítězství v několika státech.

Podle Bidena si Američané zaslouží znát odpověď soudů v případu před listopadovými prezidentskými volbami. Je ale velmi nepravděpodobné. že by verdikt do voleb padl, dodal prezident.

2024-07-02T04:29:27Z dg43tfdfdgfd