ZE DVOU RUSKýCH MěST SE OZýVALA STřELBA. NEZNáMí OZBROJENCI ZABILI MINIMáLNě DEVěT LIDí

Ve městě Derbent v ruském Dagestánu skončila aktivní fáze protiteroristické operace, píše server Kommersant s odvoláním na ruský Národní protiteroristický výbor (NAK). Dva útočníci byli podle něj zabiti. Jaká je situace v regionální metropoli Machačkale, není z dostupných informací zřejmé. V obou městech v neděli v podvečer podle úřadů zaútočili neznámí pachatelé na dva kostely, dvě synagogy a policejní stanoviště, zemřelo při tom nejméně devět lidí a dalších 25 utrpělo zranění. Úřady už dříve informovaly o likvidaci čtyř útočníků; dnešní události vyšetřují jako terorismus.

K zodpovědnosti za útoky se zatím nikdo nepřihlásil. Kommersant píše, že se do nich zapojili dva synové a synovec šéfa dagestánského Sergokalinského okresu Magomeda Omarova, které bezpečnostní složky "zlikvidovaly". Podle ruské státní agentury TASS policisté Omarova zadrželi a na policejní stanici podává svědectví.

ČTĚTE TAKÉ: USA daly Ukrajině volnou ruku: Může útočit jejich zbraněmi na všechny příhraniční regiony Ruska

Situace je stále poměrně nepřehledná. Ruská média nejprve v podvečer informovala o střelbě neznámých lidí na synagogu a pravoslavný kostel v Derbentu a následně o obnovení střelby ve městě. Agentura Interfax později napsala, že se útočníci skryli v jedné z budov a bezpečnostní složky se proti nim chystaly zasáhnout.

Krátce po prvních zprávách o střelbě v Derbentu média informovala také o útoku v Machačkale, která se nachází asi 120 kilometrů severně od Derbentu. Útok tam podle nich začal střelbou na stanoviště dopravní policie a pokračoval střetem s bezpečnostními složkami v jedné z místních ulic. Kommersant píše také o útoku na místní kostel a synagogu. Poslední informace o situaci v Machačkale zmiňují, že bezpečnostní složky zablokovaly všechny výjezdy z města, aby zabránily útěku pachatelů.

Úřady kromě toho informovaly o střelbě neznámých lidí na policejní auto v obci Sergokala, která se nachází asi 70 kilometrů jižně od Machačkaly.

Při útocích v Machačkale a Derbentu bylo zabito nejméně devět lidí včetně sedmi členů bezpečnostních složek a nejméně 25 dalších utrpělo zranění, uvedla agentura TASS. Média dříve informovala také o zabitém knězi při útoku na derbentský kostel a mrtvém strážci kostela v Machačkale.

Čtyři podezřelí z útoků byli zabiti v Machačkale a dva v Derbentu, píše Kommersant, který už dříve podotkl, že není přesně znám celkový počet pachatelů.

Jihoruský Dagestán se nachází na severním Kavkaze a je to převážně muslimský region, jenž býval dříve místem častých útoků islámských separatistů, jejich intenzita však před lety výrazně klesla. Agentura Reuters dnes podotkla, že ruské bezpečnostní složky tvrdě potlačily extremisty v regionu a ruské úřady v roce 2017 oznámily, že je porazily.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Diktátorská Láska nebeská. Putinovo zamilované mávání Kimovi i jejich „Top Gear“ baví internet

2024-06-24T07:22:51Z dg43tfdfdgfd