Zprávy

Trending:


Čmeláci a včely mají vlastnosti podobné lidem. Řeší hlavolamy i udržují tradice

Čmeláci i včely překvapili vědce vlastnostmi, o kterých si mysleli, že jsou jedinečné pro člověka. Experimenty však ukázaly, že čmeláci se umí kolektivně učit řešení hlavolamů, zatímco včely udržují architektonické tradice. Odborníky rovněž udivilo, že velcí opylovači dokážou přežít i pod vodou.


V pražské Bubenči hořel byt. Záchranáři ošetřili 9 lidí, zasahoval speciální vůz Fénix

Hasiči, záchranáři i policisté vyjížděli v sobotu večer do pražské Bubenče k požáru bytu. Podle informací pražských hasičů byly ohněm zasažené dvě místnosti. Záchranáři měli v péči devět osob, z nichž dvě utrpěly zranění. Na místě zasahoval i speciální vůz Fénix.


Média mohou přijít o návštěvy ze Seznamu. Mocný distribuční uzel obsahu se změní

Důležitý „dopravní uzel“ českého internetu čekají zásadní změny. Portál Seznam.cz už dávno není pouze populární český vyhledávač, ale gigantická platforma, jejímž prostřednictvím média distribuují svůj obsah. Stačí jen kliknout na odkaz na Seznamu – a také menší weby mohou zaznamenat až stovky tisíc návštěv u článku, kterého by si jinak tak obrovské publikum nevšimlo. Seznam ale chystá nový systém a nová pravidla, která mohou malá média citelně...


Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.


Plán zabít vymahače dluhů na Trutnovsku se zvrtl. Na schůzku přijel i s přítelkyní

Více než čtyři měsíce pátrala východočeská policie po páru, který bez jakékoliv stopy zmizel. Rodina doufala, že dvojice odjela do ciziny nebo se stala obětí únosu a brzy zazvoní telefon s podmínkami jejich návratu. Jenže nic takového se nestalo. Manželé se stali obětmi vrahů, kteří jejich těla zakopali v podhůří Orlických hor. Děsivý příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších...


Tragédie v Bratislavě: Dva chlapce našli zraněné poblíž odstaveného vagónu, zasáhl je proud

V pátek krátce po sedmé hodině zasahovaly složky IZS na železniční stanici ve slovenských Malackách. V blízkosti odstaveného nákladního vagonu se nacházeli dva zranění. Čtrnáctiletého chlapce a dalšího mladistvého zasáhlo vysoké napětí z trolejového vedení. Jednoho z mladíků ve vážném stavu dopravil do nemocnice vrtulník.


Izraelský pavouk ochrání české nebe. Co umí systém Spyder a proč už „tři prsty smrti“ nestačí?

Česko by nyní při obraně vlastního vzdušného prostoru před masivním dronovým a raketovým útokem, kterému čelili Izraelci, nejspíš pohořelo. Systémy, kterými tuzemská armáda disponuje, se ani náhodou nedají srovnat s tím, co má po ruce židovský stát. Právě jeho zbraně ale pomůžou skokově vylepšit tuzemskou obranu před hrozbami z nebes. Armáda by měla v následujících letech obdržet izraelský komplet Spyder. Pokud se v několikamiliardové zakázce...


Hájek měl být Belohorcové nevěrný. Jsou to pomluvy, brání se blondýnka a hejtrům poslala jasný vzkaz

Na Kanárských ostrovech má opět panovat bouře. Prominentní manželé Zuzana Belohorcová (48) a Vlasta Hájek (50) už nějakou dobu válčí s herečkou Alicí Bendovou kvůli nemovitostem. Tentokrát však mají řešit krizi v manželství. Hájek měl být podle magazínu Sedmička Zuzaně nevěrný a má si dopřávat milostné hrátky i s jejich zaměstnankyněmi. Jak na tuto šokující informaci zareagovala samotná Belohorcová?


Pokuty za chybějící projektovou dokumentaci. Jaké sankce vám hrozí a jak se jim vyhnout?


Drsný konec hádky partnerů u Vyšehradu. Muž na svou přítelkyni vytáhl samopal a vystřelil

Dramatická událost se odehrála v noci na sobotu pod Vyšehradem. V jednom z bytů v této oblasti vypukla velká hádka mezi partnery a muž pak dokonce vytasil na svou přítelkyni samopal, ze kterého i vystřelil. Na místě následně zasahovala policie, jak informoval deník Blesk.


Snaha o ukončení války. Hamás od Izraele obdržel odpověď na své požadavky

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu obdrželo oficiální odpověď Izraele na svůj postoj týkající se ukončení války v Pásmu Gazy. Nyní ji prostuduje a poté předá svou reakci, uvedl podle agentury Reuters v prohlášení představitel hnutí Chalíl Hajja.


Bez Číny by invaze na Ukrajinu byla pro Rusko náročná, zní z USA

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny.


Tchaj-wan hlásí obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti

Tchaj-pej - Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 12 čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.


Na návštěvě u Agáty Hanychové: Stůl vyrobený ze staré pily, paroháči od macechy i luxusní zahradní domek

Agáta Hanychová pozvala magazín Lifee.cz na návštěvu a ukázala nám vzácné kousky, který její dům na Praze 6 skrývá. Obrazy malované sprejem, stůl ze staré pily i sošky paroháčů. Nakoukli jsme také do obrovského zahradního domku, na kterém by prý mohla přistát helikoptéra, a otevřeli jsme i lednici. Jaké potraviny v ní nesmí chybět?


Další případ policejní brutality v USA? Nemůžu dýchat, opakoval muž při zatýkání. Pak zemřel

Americká média v sobotu upozornila na zřejmě další případ policejní brutality ve Spojených státech. Policisté v Ohiu měli spoutat a tlačit k zemi 53letého Afroameričana, ačkoli opakovaně tvrdil, že nemůže dýchat. Později muž zemřel. Videozáznam celého zásahu ve čtvrtek zveřejnilo tamní policejní oddělení. Zahraniční média v souvislosti s tím připomněla čtyři roky starý případ George Floyda.


Hororový útok žraloka. Predátor potrhal plavce pouhých pár metrů od pláže, oběť nejspíš přijde o končetiny

Svět šokoval další z hororových útoků žraloka. Čtyřiašedesátiletý Brit byl převezen na jednotku intenzivní péče poté, co ho napadl žralok bělavý na ostrově Tobago v Karibiku. Muž se přitom nacházel jen deset metrů od pobřeží. O útoku promluvili britští turisté na sociálních sítích.


GLOSA: Divoký rok Agáty Hanychové: Rozchod plný nenávisti, soudy s tatínky dcer i svatba a miliony na kontě

Každá země potřebuje kontroverzní známou osobnost typu Agáty Hanychové, vždyť kdyby nebyla, museli bychom si ji vytvořit. Diváky fascinuje, milují ji nebo nenávidí, ale prakticky všechny nějakým způsobem baví, i když na ni naoko hudrují. Průšvihářka od loňských narozenin stihla vzít spoustu věcí fofrem. A další šokézní věci si už na nás chystá. Přečtěte si, co jsme napsali na webu eXtra.cz o jejím životě za posledních dvanáct měsíců.


VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.


Protesty v Argentině: Studenti bojují za bezplatné vysoké školy

Stovky tisíc studentů, pedagogů a aktivistů se minulý týden v Argentině sjednotily v masivních protestech proti rozhodnutí vlády snížit rozpočet veřejných vysokých škol. Pochody se konaly v Buenos Aires, Rosariu, Córdobě a dalších velkých městech a zdůraznily hluboké znepokojení nad budoucností vzdělávacího systému země.


Česká republika slaví nález největšího pokladu za poslední desetiletí. Numismatici žasnou nad dosud neznámými unikátními kousky

Česká republika slaví nález největšího pokladu za poslední desetiletí. Numismatici žasnou nad dosud neznámými unikátními kousky. V poklidném okolí Vysoké, malé vesnice ležící nedaleko Jevíčka v okrese Svitavy, byl v roce 2020 učiněn opravdu unikátní nález, který je od té doby označován za největší nález pokladu v České republice za poslední desetiletí.


VIDEO: Nepovedený úklid min. Rus se rozletěl na kusy, jeho kolega máchal rukama


Maďarská strana dvouocasého psa si tropí žerty z politiků

Budapešť - Maďarská strana dvouocasého psa (MKKP) začínala jako satirické uskupení. Proslula zejména pouličním uměním, kterým upozorňuje na problémy v maďarských městech. Jejím asi nejznámějším kouskem je ale vystoupení před volbami v roce 2018, kdy její zástupce přišel do pořadu veřejnoprávní televize v převleku za kuře a na protest proti nerovným podmínkám v přístupu politických stran do médií odpovídal na dotazy moderátora pouze kvokáním. V...


Hon na žraloka: V turistickém ráji útočil deset metrů od břehu. Plavci museli přišívat prsty

Britský turista utrpěl vážná zranění po útoku žraloka v karibském Tobagu. Podle informací místních úřadů se incident odehrál v pátek krátce po deváté hodině ráno v zátoce Courland, která se nachází na severním pobřeží ostrova. Žralok napadl 64letého muže přibližně deset metrů od břehu, přičemž mu způsobil závažná zranění na levé ruce, levé noze a v oblasti břicha, informuje BBC. Lékaři mu museli přišít prsty zpět. Úřady na žraloka vypsaly...


Skandály oslabená AfD zahájila kampaň před volbami do EP

Donaueschingen (Německo) - Skandály oslabená pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD) dnes zahájila kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu (EP). Akce se kvůli špionážní aféře neúčastní lídr kandidátky Maximilian Krah. Informovala o tom agentura Reuters.


Andrej Babiš si měl najít náhradu za Moniku. Blondýnku vyměnil za uhrančivou zrzku

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (69) nedávno na sociálních sítích šokoval veřejnost, když potvrdil informace eXtra.cz, že se odloučil se svou manželkou Monikou, se kterou byl třicet let. Nyní se množí spekulace o příčině rozvodu a zdá se, že v tom měla pode Blesku prsty výrazná zrzka z jeho týmu Aneta Zicklerová.


Řecko jde proti proudu, bude mít šestidenní pracovní týden. Kterým směrem míří Česko a EU?

Zatímco v evropských zemích probíhají bouřlivé debaty, zda nezkrátit pracovní týden na čtyři dny, Řecko půjde opačným směrem. Od června totiž začne platit kontroverzní zákon, který dává zelenou šestidennímu pracovnímu týdnu. Odboráři se ale obávají, že původně volitelný šestidenní pracovní týden budou někteří zaměstnavatelé zneužívat – jako v Číně, kde se „systém 996“ stal synonymem pro moderní otrokářství. Ve Velké Británii či Itálii pracovní...


Dvě zraněné děti, do akce musel i vrtulník. Nehoda se stala na Plzeňsku při předjíždění

Na Plzeňsku mezi obcemi Borovno a Míšov došlo v sobotu krátce po poledni k vážné dopravní nehodě. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému, včetně vrtulníku. Zranění utrpěly dvě děti. Informoval o tom web Krimi Plzeň.


Výbuch munice v Kambodži zabil 20 vojáků a další zranil. Premiér je v šoku

Na základně v západní Kambodži v sobotu odpoledne vybuchla munice, exploze si vyžádala životy dvaceti vojáků, několik dalších zranila. Oznámil to premiér asijského státu Hun Manet.


Zdeněk Podhůrský ukázal po letech všechny tři děti: Z jednoho syna je rebel, z druhého elegán a dcera šla nakrátko

Zdeněk Podhůrský nedávno oslavil 65. narozeniny, na kterých nechyběly jeho tři dospělé děti. Herec si své soukromí pečlivě střeží a své potomky naposledy ukázal, když byli ještě malí či teenageři. Na večírku byli jak synové Adam a David, tak i jeho půvabná dcera Marie. Fotky poskytl portál Herminapress.


Charkovem zněly zase výbuchy. Jedna ruská raketa málem zasáhla nemocnici, tvrdí starosta

Rusové v noci na sobotu zaútočili na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, poškodili zařízení a přinejmenším jeden pracovník byl zraněn. Podle médií to v sobotu oznámil ministr energetiky Herman Haluščenko. Terčem ruských raket se znovu stal Charkov, kde zaznělo několik výbuchů, uvedl starosta tohoto druhého největšího města na Ukrajině Ihor Terechov. Zmínil, že jedna málem trefila velkou nemocnici. Ukrajinské síly sestřelily...


Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně nařídil útok na opozičního vůdce Alexeje Navalného. Uvedl to deník The Wall Street Journal (WSJ).


Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.


Gaucherova Nemoc: Co To Je A Léčba

Souhrn Vzácná genetická porucha způsobená nedostatkem enzymu glukocerebrosidázy. To způsobuje únavu a bolest břicha. Příznaky Tento stav je charakterizován bezbolestným zvětšením sleziny nebo jater, anémií a chronickou únavou. → Běžné možnosti léčby → Otázky, které byste měli položit svému lékaři Příčiny Jedná se o dědičnou podmínku, kdy musí být o...


Záchranářská ulička


Rus se snažil odpálkovat drona lopatou, oba vybuchli


Věci, kterým neuvěříte, že byly ve školách zakázány

Všichni chceme, aby naše děti byly ve škole v bezpečí a spokojené, a školy jistě také chtějí pro naše děti to nejlepší. Někdy však tyto školy mohou zajít až příliš daleko, pokud jde o politiku. Dokonce tak daleko, že nakonec zakazují zdánlivě nevinné věci. I když se zdá, že některé z těchto zákazů mají opodstatněné důvody, všechny jsou dost neobvyklé! Zajímá vás, jaké šílené věci byly ve školách zakázány? Pak klikněte na!


Znáte varovné příznaky mrtvice?

Věděli jste, že mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě? Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou také třetí nejčastější příčinou invalidity. Navzdory tomu, jak jsou časté, je stále náročné odlišit příznaky mrtvice od příznaků jiných onemocnění. Jste připraveni naučit se rozpoznat mrtvici? Pak si prolistujte tento seznam varovných příznaků, které musíte znát. Může vám to zachránit život.


Kriminalista, který pomohl dopadnout lesního vraha: Zločince nesmíme glorifikovat, říká a popsal hrůzy své práce

Vyšetřovatel Michal Mazánek se setkal hned s několika sériovými vrahy. Podílel se na vyšetřování případu Viktora Kalivody, tzv. lesního vraha, jenž zavraždil během pár dnů tři nevinné lidi. Zasadil se i o odhalení vrahů, kteří těla svých obětí házeli do Orlické přehrady. V rozhovoru pro eXtra.cz zavzpomínal na setkání s chladnokrevnými zločinci a promluvil o tom, zda by se ve filmech měl těmto lidem poskytovat takový prostor.


Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.


Cestou do kopce se zadýcháte, ale nebudete litovat: Zřícenina hradu Zubštejn

Vzhůru do zubří země. Že nevíte, kde to je? Další reportáž z pořadu Prima Česko nás přenese na Bystřicko, kde to vypadá, že středověk ještě neskončil. Celá oblast je bohatá na zříceniny hradů a tou bezesporu nejromantičtější je Zubštejn. Jen se cestou do kopce trochu zadýcháte.


Zelená hranice zas ožívá: Uprchlíci míří do Polska, stráž našla i ženu po porodu

V Bělověžském pralese se uprchlici z africké Eritrey narodilo dítě. Zoufalou a ztracenou dvojici našla poblíž běloruských hranic polská pohraniční stráž. Zelená hranice tak po zimě opět ožívá. Překročit se ji za poslední dva měsíce pokusilo přes šest tisíc lidí.


Nápravné tábory ve Francii


Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.


Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.


V 91 letech zemřel historik Robert Kvaček

Praha - Ve věku 91 let zemřel v noci na dnešek historik Robert Kvaček. ČTK to sdělila Jana Čechurová z oddělení moderních a soudobých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Kvaček patřil k největším osobnostem poválečné české historické vědy, těšil se respektu i mezi experty v zahraničí. Byl oblíbeným vysokoškolským pedagogem. Mezi jeho přední zájmy patřily dějiny diplomacie mezi světovými válkami a v období druhé světové války a kulturní...


Vědce znepokojuje další nemoc. Ptačí chřipka se šíří u krav, přenesla se i na člověka

Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u amerických krav a Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že existuje riziko možného přenosu na lidi.


„Upíří“ pavouk putuje Evropou. Po Česku je na řadě Německo

Arachnofobici z německých měst nemají lehké spaní. Po jejich domácnostech se totiž šíří pavouk nosferatu.


Hasiči v Plzni prohledávají řeku Radbuzu. Z vody vytáhli muže, topit se měla i jeho kamarádka

Na Anglickém nábřeží a v okolí Wilsonova mostu v Plzni probíhají manévry záchranných složek integrovaného záchranného systému. Hasiči z řeky Radbuzy vytáhli jednoho muže, který jim tvrdil, že ve vodě tone jeho kamarádka. Informoval o tom web Krimi Plzeň. Muž byl pod vlivem drog a byl převezen do nemocnice.


Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.


Finský poslanec střílel opilý před nočním klubem. Policie ho zadržela

Poslanec finského parlamentu z krajně pravicové strany je podezřelý ze střelby před nočním klubem v hlavním městě Helsinky, informuje agentura AFP.