ZELENá HRANICE ZAS OžíVá: UPRCHLíCI Míří DO POLSKA, STRáž NAšLA I žENU PO PORODU

V Bělověžském pralese se uprchlici z africké Eritrey narodilo dítě. Zoufalou a ztracenou dvojici našla poblíž běloruských hranic polská pohraniční stráž. Zelená hranice tak po zimě opět ožívá. Překročit se ji za poslední dva měsíce pokusilo přes šest tisíc lidí.

V polovině dubna i na východě Polska rychle spadly skoro až letní teploty, které Evropu zasáhly po Velikonocích. V noci zde z minusové strany atakovaly nulu. Pohraniční hlídka z podlaského sektoru toho dopoledne procházela tradiční trasu Bělověžským pralesem. Měla to být jedna ze standardních hlídek poblíž ostře střeženého plotu s Běloruskem na takzvané zelené hranici.

Nelegální migrace do Evropy loni zesílila:

„Kolem 10:30 jsme našli ženu, která potřebovala okamžitou lékařskou pomoc. Při rozhovoru s cizinkou vyšlo najevo, že před několika hodinami porodila dceru. Strážníci ženě přivolali vojenskou záchranku, která ji i s novorozeným dítětem okamžitě převezla do nemocnice v Hajnówce,“ uvedli v tiskové zprávě pohraničníci.

„Žena byla sama s dítětem. Zjišťujeme okolnosti porodu i to, jak se s dítětem dostala do Polska,“ dodala mluvčí pohraničníků Katarzyna Zdanowiczová pro deník Gazeta Wyborcza.

Podle lékařů je stav matky dobrý. Dvoudenní miminko bylo přivezeno do nemocnice podchlazené a muselo do inkubátoru. Přesto i jeho stav je podle pediatrů stabilizovaný. „Myslím, že budou v pohodě,“ sdělil lékař Tomasz Musiuk z nemocnice v Hajnówce. V zařízení bylo v té době pět běženců s různými druhy zranění, kterým se podařilo dostat do Polska i přes ocelovou bariéru na hranici. Běžně jich podle Musiuka v nemocnici bývá kolem patnácti.

Novorozence zabalila do mikiny

O maminku s dcerkou se aktuálně starají lidé z neziskové organizace Egala, kteří pomáhají migrantům na polsko-běloruské hranici. Na facebookové stránce organizace je možné se o dvojici dozvědět více.

„Těhotná žena z Eritrey strávila více než měsíc mezi dvěma hranicemi. V noci zcela sama porodila v lese holčičku. Miminko zabalila do své mikiny. Řekla nám, že zažila dvě deportace…“ Deportace v hraničářském žargonu znamená, že žena dvakrát zelenou hranici do Polska nelegálně překročila, byla ale zachycena pohraničníky a vrácena do Běloruska.

Co změní migrační pakt? Čtěte v textu: 

Podle mluvčí Zdanowiczové zatím není rozhodnuto, zda bude dvojice poslána zpět. V každém případě je vyhoštění migrantů, kteří nelegálně překročí zelenou hranici, nejčastější.

V den, kdy pohraniční stráž zachránila maminku s dcerou, na jiných úsecích zelené hranice zachytila 201 cizinců. „Minulou středu, tedy 24. dubna, bylo na hranici vojvodství Podlasie zaznamenáno 444 pokusů o překročení hranice,“ informoval na platformě X portál Dzień Dobry Białystok. Za duben jich je zatím 3 700. Za celý březen bylo těchto pokusů evidováno 3 400. Násobně víc oproti lednu a únoru. S příchodem jara zelená hranice opět migračně ožila.

Elektronicky zabezpečený plot

Skoro šest metrů vysoký ocelový plot chrání 186 kilometrů hranice s Běloruskem. Postaven byl v době největší krize v roce 2022. Většina této délky je i elektronicky zabezpečena. Nyní pohraniční stráž vybrala dodavatele na elektronické zabezpečení i na zbývající úsek podél řeky Bug, která odděluje Polsko od Běloruska v Lublinském vojvodství. Cena bude téměř 280 milionů zlotých (1,6 miliardy korun) a většinu uhradí Evropská unie. Plánuje se zde mimo jiné instalace 4 500 termokamer a 1 800 kamerových stožárů.

2024-04-28T02:25:14Z dg43tfdfdgfd