TRUMP SLIBUJE UKONčIT VáLKU NA UKRAJINě JEšTě PřED SVOU INAUGURACí. MOSKVA NENí PROTI, TVRDí ŠáNDOR

Kandidát na opětovné získání místa amerického prezidenta Donald Trump (78) má prý hotový plán na ukončení války na Ukrajině. Muž, který sice v nedávné debatě s Joem Bidenem vypadal energičtěji, podle ověřovačů faktů ale lhal ve více než třiceti případech, se v minulosti již několikrát „chvástal“, že konflikt zastaví ještě před svou případnou novou inagurací 20. ledna 2025. Redakce eXtra.cz má pohled bezpečnostního poradce generála Andora Šándora.

Odborníka jsme se zeptali, co říká na konkrétní plány Donalda Trumpa, který se už dlouho vychloubá, že pokud bude v listopadu znovu zvolen hlavou USA, ukončí válku na Ukrajině hned první den v prezidentské funkci. V poslední době ale tento notorický šířitel nepravd dokonce tvrdil, že to zvládne ještě před svou případnou inaugurací.

Andor Šándor: Donald Trump má plán, který dává logiku

„Na první dojem to působí jako protimluv, ale na druhou stranu to, co nabízí, dává logiku. V podstatě ten plán (informovaly o něm například Novinky.cz - pozn. red.) zni jednoduše: vyzbrojíme Ukrajinu, ale musí začít jednat, a zároveň budeme tlačit na Moskvu, aby jednala, jinak Ukrajině dáme vše, co potřebuje, aby Rusy zabila,“ popisuje pro eXtra.cz bezpečnostní poradce generál Andor Šándor.

„Z toho mi vyplývá, že bude-li prezident Trump znovu zvolen, chce, aby Ukrajina byla silná, vidí to jako záruku její stability a suverenity, ovšem s předpokladem, že se ukončí tato válka. Ukrajincům za vyjednávání s Ruskem něco nabízí,“ čte z návrhu.

Nejen Trump, ale i jeho příznivci z takzvané „MAGA sekty“ často hovořili o Ukrajině nesnášenlivě, někteří dokonce dál šíří lživou ruskou rétoriku. Až nedávno Trump v hájení Moskvy a kritice Kyjeva víceméně ustal, povolil odblokovat zdržovanou pomoc napadené zemi a svou rétoriku zmírnil. Dokonce uznal, že přežití Ukrajiny je klíčové.

GLOSA: Debata Joe Biden vs. Donald Trump? Unavený stařec a zločinec, který neumí nelhat

Moskva není proti

„Do jaké míry může skutečně přitlačit Moskvu, to uvidíme. Vyjádření mluvčího ruského prezidenta Peskova bylo, že máme počkat na podrobnosti. Nevíme, co přesně se tím úplně myslí, ale ze strany Ruska to evidentně není jasné odmítnutí,“ všímá si generál.

„Ten plán totiž počítá s tím, že Ukrajina v nejbližší době neobnoví svrchovanost nad územím, které měla před roky 2014 a 2022. To svým způsobem nahrává Rusku a asi to odpovídá i vnímání reality na bojišti,“ myslí si dále.

Ukrajina Rusko neporazí?

Je iluzorní se domnívat, že Ukrajina může vojensky porazit Rusko. To si někteří mysleli loni, já se přiznám, že ne, ale tentokrát tomu asi už nikdo moc nevěří. V tomto kontextu se tento plán zdá jako něco, na čem se dá reálně pracovat,“ domnívá se generál Šándor.

„Pokud se Spojené státy nebudou chtít angažovat na Ukrajině tak, jak přednáší Trump ve svém plánu, tak se tam vůbec nic nezmění. Bidenova administrativa do voleb neudělá nic, aby změnila dosavadní kurs své politiky. Tohle aspoň působí jako jistá naděje, mohl by to být nový začátek a příslib ukončení konfliktu. Jde nejen o to, aby ta válka skončila, ale také o to, aby ji Ukrajina neprohrála úplně. Aby něco dostala,“ přidává důrazně slova, která se podporovatelům režimu ruského okupanta nebudou líbit.

„Nemůžeme po ní chtít, aby se vzdala čtyř oblastí, Krym zůstal také Rusku, požadovat po Ukrajině, aby se stáhli, nebyli v NATO ani nikde jinde. Myslím, že Vladimír Putin řekl, že proti členství v EU by nebyli,“ uvádí dál poradce.

„Mír ovšem na druhou stranu nemůže být postavený na tom, co nabízí Putin. To je nepřijatelné pro všechny. Ani on to nemohl myslet vážně a očekávat, že by na to někdo přistoupil. Byla by to ukrajinská kapitulace,“ uznává generál Šándor.

Vladimir Putin straší koncem světa: Co nabízí, je ukrajinská kapitulace, míní Andor Šándor

Mír nebude hned, varuje

Že by byl mír do případného nástupu Trumpa zpět do úřadu, tomu ovšem nevěří. „Je otázka, jak to Trump a jeho administrativa v případě jeho vítězství bude hrát. Je třeba si ale nedělat iluze. Do úřadu by nastoupil koncem ledna příštího roku a prvního února určitě nebudeme mít mír,“ varuje.

„Bude velmi těžké najít něco, co uspokojí Ukrajinu, aby se smířila s výsledkem války. Členství v NATO to rozhodně být nemůže, členství v EU po splnění řady podmínek si představit umím,“ uvažuje.

Na rozdíl od Ruskem vstřícně přijatého návrhu Trumpa návrhu jiná slova západních představitelů vnímá jako rozbušku případné eskalace války.

„Vyjádření generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena o tom, že Ukrajina vstoupí do Severoatlantické aliance, to je přesně další návod na to, aby Rus území Ukrajiny ještě víc zdecimoval. Tak tu situaci vnímám,“ kritizuje pak závěrem západní činitele.

Související články

2024-07-02T03:17:31Z dg43tfdfdgfd