SVěT V MíRU JE ZCELA NEMYSLITELNý, TVRDí VOJENšTí ZPRAVODAJCI. HOVOří O NAPLNěNí TEMNé VIZE

Vývoj v roce 2023 ukázal na zhoršující se bezpečnostní situaci v řadě zemí a posunutí světa ke konfrontaci a hrozbě vojenského konfliktu. Uvádí to výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2023. Ta upozorňuje, že střety se stávají nedílnou součástí zahraniční politiky a mírová koexistence států je nemyslitelná. Prý se tak naplňují temné vize společnosti žijící v permanentním konfliktu.

Úvodní část výročních zpráv Vojenského zpravodajství (VZ) v letech 2017 až 2022 mluvila o zhoršující se bezpečnostní situaci v řadě zemí i v celých regionech, nárůstu nestability a nepředvídatelnosti, posunutí světa ke konfrontaci a také reálné hrozbě vojenského konfliktu. Výroční zpráva za rok 2023 mluví podobně. „Vývoj v roce 2023 jednoznačně ukázal, že na hodnocení není třeba nic měnit a tyto tendence se stále výrazněji odrážejí v každodenní realitě a směřování naší společnosti,“ stojí v dokumentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel si nepřeje změny v čele obrany. Nemůžeme si dovolit rozmíšky nad banalitami, říká

Podle ní bylo v období existence bipolárního světa možno odlišit kategorie tzv. studené a horké války. Dnes se ale rozdíly mezi nimi stále více stírají. „Střety a trvalá konfrontace se stávají nedílnou součástí zahraniční politiky a přenášejí se nejen do oblasti technologické, ale také ekonomické, finanční a i do sféry dodavatelsko-odběratelské,“ píše se ve výroční zprávě.

Mírová koexistence států s rozdílným společenským zřízením se tak údajně v dnešní době stává naprosto nemyslitelná. „Naplňují se tak temné vize společnosti žijící v permanentním konfliktu znepřátelených bloků,“ upozorňuje zpráva.

Rok 2023 podle ní jen potvrdil, že představy o potenciálu geopolitických hráčů a jejich perspektivách jsou závislé na mnoha proměnných. „Vnitřní problémy a dílčí krize jsou způsobilé výrazným způsobem ovlivňovat odhodlání k projekci vnější síly ve světě. Stejně tak se ve schopnostech čelit krizím a prosazovat se ve vysoce konkurenčním geopolitickém soupeření odráží i kvalita objektivního vyhodnocování vlastních možností a schopností a zejména včasná reflexe chybných rozhodnutí, dílčích kroků i revize dosavadních přístupů,“ uvádí se ve zprávě.

VZ podotýká, že fenoménem současnosti se jednoznačně stává umělá inteligence, která se využívá téměř ve všech sférách života společnosti. „Možnosti využití tohoto nástroje naznačilo Vojenské zpravodajství již ve své výroční zprávě za rok 2019 a poté i ve své další výroční zprávě za rok 2021. Rok 2023 znamenal další velmi významný mezník ve využití potenciálu umělé inteligence, na jejímž praktickém využití ve své činnosti Vojenské zpravodajství intenzivně pracuje,“ píše se v dokumentu.

Mimo to upozorňuje, že satelitní průzkum má nezastupitelnou úlohu ve strategickém, operačním a taktickém vojenském zpravodajství. Jeho role se liší v závislosti na konkrétním státu a konkrétní armádě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozeb přibývá, technologie mění svět. Bez IT vzdělání to v budoucnosti nepůjde, míní Šnajdárek

2024-07-04T13:50:51Z dg43tfdfdgfd