PROBLéM S KUFRY NA LETIšTI V PRAZE? TěžKá A šPATNě PLACENá PRáCE, POPISUJE BýVALý ZAMěSTNANEC

Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni už několikátým dnem řeší průšvih se zavazadly, která neodletěla se svými majiteli do vysněných prázdninových destinací. Problém je, že o práci nakládání bagáže není zájem a je špatně placená. CNN Prima NEWS to řekl bývalý zaměstnanec letiště, který si nepřál být jmenován. Podle něj svoji roli sehrála také covidová pandemie, kvůli které museli mnozí pracovníci skončit. Mezitím se kupí stížnosti cestujících. Letiště se hájí, že drtivá většina zavazadel už měla být odeslána ke svým majitelům.

„Při covidu propustili spoustu lidí, kteří se už nevrátili,“ popsal pro CNN Prima NEWS základní problém na letišti bývalý zaměstnanec, jehož jméno redakce zná, respektuje však jeho přání zůstat v anonymitě. Zmínil, že práci často dělají zde žijící cizinci, které doplňuje jen pár Čechů. Letiště rovněž lákalo brigádníky z řad mládeže.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Chaos s kufry. Co dělat, když vám nedorazí na pražské letiště či do zahraničí?

Problémem je však plat. „Další věc je, že kvůli váze kufrů to nikdo nechce dělat, protože za směnu je jich strašně moc a platy nejsou nic moc,“ komentoval zdroj pro redakci.

Podle jeho zkušenosti si pracovník letiště starající se o nakládání zavazadel vydělá „po třech měsících zapracování 35 tisíc hrubého, ale je to podmíněno hodinami, přesčasy a tak dále“.

„Další věc je, že ti lidé jdou do práce na dvě hodiny, pak je pauza třeba tři hodiny, protože nejsou lety, tak je pošlou domů, a pak se vrací do práce,“ pokračoval bývalý zaměstnanec. Někteří z těchto pracovníků, zejména z řad cizinců, navíc podle něj často kufry cestujících vykrádali.

Letiště hlásí, že drtivá většina zavazadel již měla být odeslána majitelům a situace se stabilizuje. „Plánovaný provoz na prodloužený víkend je zajištěn také díky pomoci kolegů z letiště. V dalších týdnech dojde k navýšení kapacit díky spolupráci s personálními agenturami,“ uvedlo Letiště Václava Havla ve své tiskové zprávě ve čtvrtek.

„Letiště se nicméně stále potýká s přetížením letového provozu a se zpožděním letů. Průměrné zpoždění příletů je kolem jedné hodiny, u odletů je to téměř 50 minut,“ dodalo letiště.

Pro cestující má proto radu: „Letiště Praha proto doporučuje všem cestujícím, kteří se budou potýkat s delším čekáním při vyzvednutí svého zavazadla v Praze, aby vyplnili reklamační formulář na přepážce handlingové společnosti a zavazadlo jim bude během jednoho až tří pracovních dnů doručeno zdarma na uvedenou kontaktní adresu ve formuláři,“ stojí ve zprávě.

Cestující zuří a bojují o svá zavazadla

Cestující, kteří museli do svých dovolenkových destinací odletět bez zavazadel, si mezitím ve velkém stěžovali na postup pražského letiště.

O svůj příběh se podělila se CNN Prima NEWS například paní Šárka, která se s vnukem vracela z egyptské Hurghady. „Už začátkem června měli značné problémy s výdejem kufrů při návratu z Hurghady.  Druhého června jsme s vnoučkem přiletěli na čas (10:20). Po necelé hodině nás informovali o technickém problému s tím, že bude brzy vyřešen. Za další půl hodinu jsem se šla zeptat na reklamace, kdy už kufry pojedou. Paní mi řekla, že kufry jsou v letadle, že je nemá kdo vykládat. Na otázku, jak dlouho budeme ještě čekat, mi řekla, že včera čekali asi čtyři hodiny,“ popsala cestující.

Zavazadla na dovolenou nedorazila ani za paní Markétou, která letěla na řecký ostrov Rhodos. „To, že nemáme zavazadla, jsme se dozvěděli po cca hodině čekání u výdeje (na Rhodu) tak, že jedna z cestujících koukla na airtag a zjistila, že zavazadlo má stále v Praze. Nikdo nás nekontaktoval, nevaroval,“ popsala paní Markéta pro CNN Prima NEWS.

Pan Ivan pro změnu redakci napsal, že při jeho pondělním příletu do Prahy z řecké Kavaly musela rozhořčené cestující vyčkávající na kufry u reklamační přepážky uklidňovat ostraha pražského letiště. „Dnes (ve středu) jsem shlédnul tiskovku s vedením letiště. Nepochopím, že když o problémech věděli z předchozího dne, neudělali alespoň nějaká opatření k jejich zmírnění, minimálně alespoň informovanost na monitorech, posílení okénka pro reklamace, apod. Knížecí radu, že jsme měli vyplnit reklamační protokol, si opravdu představit nedokážu,“ doplnil pro CNN Prima NEWS český turista.

2024-07-04T15:06:05Z dg43tfdfdgfd