SVůDNá MABEL NORMAND: RáZNá HEREčKA S MLUVOU JAKO DLAžDIč čELILA NEMOCEM, ZáVISLOSTI I PODEZřENí Z VRAžDY

Superstar. Svůdnice. Podezřelá z vraždy. Mabel Normand se stala hvězdou v 16 letech, zemřela v 37. V jejím krátkém životě se střídaly dobré i zlé chvilky. Ty zlé ale bohužel nakonec zvítězily.

Když se Mabel Normand narodila (10. ledna 1892, New York), byl film ještě v plenkách a nikoho z její dělnické rodiny ani ve snu nenapadlo, že se stane slavnou. Přitom měla k pozici celebrity našlápnuto. Velké hnědé oči, husté kaštanové vlasy a šibalský úsměv. To vše z ní udělalo jeden z prvních hollywoodských sex symbolů. Image rádoby nevinné dívky se ale brzy rozpadla.

Smutná kráska Patricia Neal: Hollywoodská hvězda čelila zdravotním problémům, panovačnému muži i smrti dcery

Mít vše pod palcem

Normand dala anglickému výrazu "Girl Boss" zcela nový význam. Ve většině svých produkcí zastala i post režisérky, čímž se stala v tomto oboru průkopnicí. Dokonce měla vlastní produkční společnost Mabel Normand Feature Film Company. Jejím nejčastějším filmovým partnerem byl tehdy Charlie Chaplin. Díky ní se proslavil. Přesvědčila totiž šéfa studia Keystone, Macka Sennetta (stál u jejího zrodu herečky), aby si ho udržel, že se mu to vyplatí.

Ještě předtím se ale musela, v deseti letech, popasovat s ošklivým záchvatem tuberkulózy, který ji poznamenal na celý život. Stala se velmi náchylnou k dalším nemocem. Nic to ale neubralo na její výjimečnosti. Narodila se totiž s plodovým obalem, což je vzácný jev, který ale prý signalizuje, že dítě bude výjimečné. Však také její rodiče potom blánu dokonce prodali, když se proslavila. Komu se nelení, tomu se zelení.

Ale zpět k její kariéře. Jelikož byla hvězdou pouze němých filmů, neexistuje žádný záznam jejího hlasu. Dle popisu byl ale na její věk nezvykle chraplavý, což se snažila maskovat jakousi aristokratickou vznešeností. Navíc mluvila hodně sprostě. Prý v tom předčila i muže.

Klení ale nebylo jediným "skandálem". Ráda si kupovala oblečení za desetitisíce dolarů, ale jenom na jedno použití. Podruhé si ho už neoblékla. Putovalo do koše. A její vlastní řada klobouků. Nic ohyzdnějšího asi tehdy neexistovalo.

Ava Gardner: Hollywoodská herečka, kvůli které se rozvedl slavný Frank Sinatra

Počátek noční můry

Na počátku dvacátých let se přestalo Normand dařit. Musela čelit hned dvěma skandálům. Za prvé se ukázalo, že její blízký spolupracovník Roscoe "Fatty" Arbuckle stanul před soudem za vraždu nadějné herečky Virginie Rappe. V důsledku toho přestala kina promítat jeho filmy, spolu s ním zmizela ze stříbrného plátna i Normand. Za druhé se provalilo, že je závislá na kokainu a alkoholu.

Největší ranou ale byla smrt blízkého přítele Williama Taylora, někdo ho zastřelil. Stín podezření padl samozřejmě na herečku. Prý byla poslední, kdo ho viděl živého. Přestože ji policie velmi brzy očistila, její kariéra tím nadobro utrpěla. V roce 1924 dostala poslední hřebíček do své hollywoodské rakve. Její šofér Joe Kelly jí vzal zbraň a zastřelil s ní ropného magnáta Courtlanda S. Dinese. Pošramocené nervy pak léčila sladkým. Prý celý měsíc nejedla nic jiného než zmrzlinu.

V roce 1926 se provdala za nevýrazného herce Lewa Codyho. O čtyři rok později byla mrtvá.

Tragický osud hollywoodské hvězdy Lindy Darnell: Nádherná a úspěšná ve filmu, ve 41 letech zemřela po požáru domu její sekretářky

Poslední dny

V prvních měsících roku 1930 se začalo její zdraví znatelně zhoršovat. Dostihla ji opět tuberkulóza. Před smrtí měla vážit údajně jen dvacet kilo. Její poslední slova byla: "Pokud budu mít štěstí, doufám, že znovu rozesměju svět jako kdysi." To se jí už nesplnilo. Zemřela 23.února 1930 ve věku pouhých 37 let.

Tragický příběh 24leté herečky Peg Entwistle: Svůj mladý život ukončila skokem z nápisu Hollywood

Zdroje informací:Wikipedia.org: Mabel NormandFactinate.com: Tragic Facts About Mabel Normand, Forgotten Hollywood Icon

Související články

2024-06-22T14:28:49Z dg43tfdfdgfd