PROč VZNIKAJí POžáRY V DOMáCNOSTECH? TOHLE JSOU NEJčASTěJší PříčINY

Každý rok dojde k mnoha vážným případům, kdy je potřeba řešit zkrocení náhle vzniklých plamenů v bytech či rodinných domech. Mnohdy postačí ke vzniku požáru opravdu málo. Stačí jen malá jiskřička a rázem může být všechno naruby. Technická závada, staré spotřebiče, ale i obyčejná lidská chyba může mnohdy za katastrofu, stačí jeden nedopalek z cigarety a oheň je na světě. Jen za loňský rok utrpělo požár více než 5000 českých domácností.

Jak se před požárem chránit

Provádějte v domě pravidelné revize, včetně elektrických sítí. Nezanedbávejte před každou sezónou ani stav vašeho komínu. Volte nehořlavé stavební materiály. Pokud je to ve vašich silách, instalujte protipožární dveře, které mohou být jedním z ochranných prvků domácnosti proti vzniku požáru.

Dbejte na bezpečnost

Oheň na zahradě vždy důsledně uhaste. Při grilování dejte pozor na nedopalky. Při silném větru oheň nerozdělávejte. Obměňujte staré spotřebiče. Vytahujte rychlovarnou konev ze zásuvky.

Foto: Pixabay

Možností, jak se uchránit před vznikem požáru, je opravdu velká spousta. Je to především otázka volby. Při vaření pokrmů mějte vždy vše pod kontrolou. Neodbíhejte ani od zapnuté žehličky. Zásuvky, jenž se snažíte marnotratně strhnout raději nepřetěžujte. K požáru může být vodítkem i zanedbaný pes, ne ten živý, nýbrž ten plastový. Prodlužovačky, které jsou mnohdy plné prachu jsou často plně vytíženy. Zapojeno je v nich často i několik spotřebičů najednou, což není zcela bezpečné.

Provádějte pravidelnou kontrolu

Kabely, které jsou od elektrických spotřebičů vážně poškozeny, raději vyměňte za nové. Přepálený kabel je častým důvodem ke vzniku požáru. Při odchodu z domu se ujistěte, že je vše vypnuté. U těch spotřebičů, které jsou starší, raději vypněte přímo hlavní vypínač.

Instalujte detektory kouře

I ty vám mohou v řadě případů zachránit váš majetek. Jakmile se kouř dostane nahoru, detektor spustí alarm. Oheň pak zažehnejte nejlépe hasícím přístrojem, který by měl být vždy po ruce. A pozor, v případě vzplanutí oleje na pánvi hoďte přes pánev mokrou utěrku, tak nejlépe oheň udusíte.

Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/pozar-v-domacnosti-jake-jsou-nejcastejsi-priciny-a-jak-domov-chranit/

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-nejtragictejsi-pozary-vznikaji-v-domacnostech-40135300

Náhledové foto: Pixabay

The post Proč vznikají požáry v domácnostech? Tohle jsou nejčastější příčiny first appeared on Náš dům.

2024-06-23T11:11:18Z dg43tfdfdgfd